Panokset kovenee Veikkausliigan häntäpäässä – putoamistaistelu käy kuumana jo nyt

Veikkausliigan häntäpäässä käydään jo kovaa taistelua, vaikka sarjaa on vasta kolmannes takana. Lauantaina tulessa on neljä viimeisestä kuudesta joukkueesta, kun Veikkausliigaa tahkotaan kolmella paikkakunnalla. Alla on kuumimmat kysymykset jokaiseen kamppailuun liittyen.

Miten Inter reagoi Jobin lähtöön?

FC Inter on lauantaina täysin uudessa tilanteessa, kun joukkue isännöi sarjanousija PS Kemiä. Turkulaiset lähtevät ensimmäistä kertaa kahdeksaan vuoteen uuden päävalmentajan johdolla, kun yli kahdeksan vuotta sitten joukkueen peräsimessä aloittanut Job Dragtsma päätti erota PK-35-tappion jälkeen. Interiä povailtiin ennen kauden alkua jopa mitalitaistoon, mutta kausi on alkanut turkulaisten kannalta murheellisesti. Kymmenestä ottelusta on irronnut vain kolme voittoa, mikä on valtava pettymys.

Interin tiedotteen mukaan sopimuskautensa viimeistä vuottaan valmentanut Dragtsma ei kokenut olevansa oikea valmentaja kääntämään joukkuetta parempaan suuntaan. Turkulaiset ovat pelanneet jo pidemmän aikaa heikosti ja pieniä yksittäisiä valonpilkahduksia lukuun ottamatta peli on ollu tukossa. Esimerkiksi hyökkäyspäässä etäisyydet kasvavat valtaviksi eikä yhteistä prässiä ole, minkä myötä vastustaja pääsee avaamaan peliä todella helposti. Myös puolustuksen ja keskikentän yhteistyö ei ole toiminut, jonka myötä vastustajat ovat päässeet hyökkäämään helposti.

Joukkueen valmennusvastuun otti kakkosvalmentajana toiminut Jami Wallenius, joka on nyt kovan paikan edessä. Valmentajan vaihdos varmasti herättelee joukkuetta, koska sillä on valtavasti potentiaalia nähtyä parempaan. Turkulaisilla on kuitenkin yksi perustavaa laatua oleva ongelma, sillä joukkue on koottu todella epätasaisesti. Interin puolustus on Faith Friday Obilorin ja Pape Habib Sow’n johdolla todella kova, mutta suurimmat ongelmat tulevat hyökkäyspäässä. Onkin todennäköistä, että turkulaiset vahvistavat hyökkäystään vielä ennen syksyä.

Joko uinuva mestari on herännyt?

Hallitseva Suomen mestari SJK vierailee lauantaina Rovaniemellä. Seinäjokelaisten kausi on ollut painajaismainen, mutta joukkue on osoittanut hiljalleen heräämisen merkkejä. Lauantai näyttää, joko SJK on viimein herännyt vai jatkuuko torkuttaminen. SJK on hävinnyt viimeisestä viidestä pelistään vain yhden, kun taas voittoja on irronnut kolme. Tämän myötä joukkue on noussut aivan sarjan hänniltä pois ja matkaa neljäntenä majailevaan Kemiin on vain kolme pistettä.

SJK on yllättäen sarjan vähiten maaleja tehnyt joukkue, sillä vastustajan verkko on heilunut kymmenessä ottelussa vain viidesti. Näistä maaleista neljä on tullut viidessä viimeisessä ottelussa.  Seinäjoella ollaan erityisen iloisia Roope Riskin heräämisestä, sillä hyökkääjä on viimeistellyt maaleista kolme.

Seinäjoella on vihdoin alkanut näkyä hieman valoa tunnelin päähän, mutta joukkueella on silti valtava vuori kiivettävänään. Lauantaita haasteita asettaa varsinkin keskikenttä, sillä Matti Klinga ja Mehmet Hetemaj ovat sivussa ottelusta. Kaksikko on todennäköisesti kehissä tulevan maajoukkuetauon jälkeen ja varsinkin Hetemaj on todella tervetullut vahvistus seinäjokisten keskikentälle. Hetemaj ei ole vielä pelannut minuttiakaan tällä kaudella ja keskikentän moottorin uupuminen on näkynyt SJK:n pelissä pahasti.

Piiskaako Kuqi joukkonsa jälleen voittoon?

PK-35 on ollut viime aikoina paljon otsikoissa, kun espanjalainen valmennuskaksikko sekä kuusi ulkomaalaista pelaajaa jättivät joukkueen. PK onnistui kuitenkin päättämään edellisessä ottelussaan seitsemään otteluun venyneen voitottoman putkensa, kun Inter kaatui kotikentällä maalein 3-1. Vantaalaiset pystyivät kääntämään sooloilevien espanjalaisten lähdön edukseen ja kentällä oli todella sitoutunut ja taisteleva ryhmä. PK:n peli oli myös hieman aiempaa suoraviivaisempaa ja joukkue pystyi luomaan laitojen kautta hyvin tilanteita turkulaisten maalille. Shefki Kuqi jos joku pystyy repimään nuoresta materiaalista kaiken irti, mutta kuuhun asti nykyisellä kokoonpanolla ei mennä.

Voitolla oli varmasti valtava merkitys PK:lle erityisesti henkisellä puolella. Joukkue sai lisää uskoa jatkoa ajatellen, vaikka monet nimekkäimmät pelaajat olivat lähteneet. Vantaalaiset ovat edelleen viimeisenä, mutta lauantaina on edessä kuuden pisteen ottelu Kuqin soturien vieraillessa Lahdessa. FC Lahti on kolmanneksi viimeisenä tasapisteissä Pk-35:n ja HIFK:n kanssa, kun kolmikosta jokainen on saalistanut yhdeksän pistettä. FC Lahti lähtee otteluun kolmen ottelun tappioputkessa maalieron ollessa 1-7, joten köysi alkaa kiristyä hiljalleen myös mastojen juurella.

Veikkausliigan lauantain ottelut:

16:00 FC Lahti-PK-35 Vantaa

16:00 RoPS-SJK

16:00 FC Inter-PS Kemi

Kansikuva: All Over Press