Ja lopulta Saksa voitti

Brasilian vuoden 2014 jalkapallon MM-kisat ovat nyt siirtyneet historian kirjoihin. Mestaruuden vei oikeutetusti turnauksen paras joukkue, Saksa. Hopealle ylsi Argentiina, pronssiset mitalit lähtivät tulppaanien ja puukenkien maahan Louis van Gaalin Hollannille. On aika luoda tiivis katsaus kuluneeseen kuukauteen, mitä jäi päällimmäisenä mieleen ja ketkä vakuuttivat turnauksessa Faneille.comin toimituksen.

Jalkapallon riemuvoitto

Jos vertaa Brasilian MM-kisoja neljän vuoden takaisiin Etelä-Afrikan MM-kisoihin, nousee mieleeni yksi sana: evoluutio. Peli on muuttunut paljon siitä, millä Espanja vei kultaa neljä vuotta sitten. Valmentajat ja joukkueet ovat oppineet puolustamaan hitaita, lyhytsyöttöpeliin perustuvia hyökkäyksiä paremmin ja onnistuneet luomaan niille toimivan vastalääkkeen: Pallonriistojen jälkeen tapahtuvat nopeat suunnanmuutoshyökkäykset, joissa kärkipelaajat ja laiturit lähtevät juoksemaan suoraan maalia kohti. Pelitapa osoittautui todella tehokkaaksi esimerkiksi tämän vuoden mestaria Saksaa vastaan. Algeria oli todella lähellä jättiyllätystä, kun se onnistui haastamaan Saksan hyvin yksinkertaisella pelillä: pallo laidalle, haastetaan jalalla Saksan hitaat puolustajat ja toimitetaan palloa kärkimies Slimanille päähän tai jalkaan.

Lopputuloksena pelin tempo oli huomattavasti nopeampaa, maaleja ja maalitilanteita nähtiin runsaasti ja juoksuvoittoiset joukkueet pystyivät haastamaan materiaaliltaan selkeästi parempia joukkueita otteluiden voitosta.

Pelkästään musta tuntuu -fiiliksellä ei tässä liikuta, sillä tilastot kertovat että ottelua kohden kisojen aikana tehtiin 0.4 maalia enemmän verrattuna neljän vuoden takaiseen. 24 maalia on selkeä ero 64 ottelussa.

Taktiikan voitto materiasta

Thiago Silvan pelikielto realisoitu karmivalla tavalla välieräottelussa. (Getty)

Thiago Silvan pelikielto realisoitu karmivalla tavalla välieräottelussa. (Getty)

Vaikka Saksaa voidaan pitää kisojen laadukkaimpana joukkueena materiaaliltaan, niin täytyy samaan hengenvetoon tunnustaa myös se tosiasia, että die Mannschaft oli Joachim Löwin johdolla myös taktisesti yksi kisojen vahvimmista, ellei vahvin joukkue. Se tapa, jolla Saksa onnistui kerta toisensa jälkeen hienosäätämään selkeää pelitapaansa vastustajansa vahvuuksiin nähdeen otteluissa oli silmiä hivelevää. Hyvänä esimerkkinä mieleeni jäi Saksan ja Ranskan välinen ottelu, jossa Saksan kurinalainen puolustuspeli ja tempon tappaminen olemattomiin turhautti ranskalaisten hyökkäysvoimaiset ja taitavat nuoret pelaajat.

Saksan 7-1 voittoon päättyneessä välierässä nähtiin myös se ero, mikä on hyvin valmistautuneen ja taktisesti kurinalaisen joukkueen ja yksilöistä kootun joukkueen ero. Toki Brasilia kärsi Thiago Silvan ja Neymarin puuttumisesta, mutta samalla voidaan kysyä, miksei Luiz Felipe Scolarilla ollut valmiina suunnitelmia B ja C näiden kahden ydinpelaajan puuttumisen varalta? Ennen kisoja oli varmasti tiedossa, että Neymaria tullaan ottamaan kovaa ja loukkaantumisen riski on ilmeinen. Lisäksi, Scolari tietää tasan tarkkaan, mikä merkitys Thiago Silvalla on joukkueen puolustuspelaamiselle. Oliko Brasilian tapauksessa kyse siitä, ettei materiaali ollut yksinkertaisesti tarpeeksi laadukas paikkaamaan näiden kahden pelaajan puuttumista, vai siitä että kotikisojen paineet kasvoivat pelaajille ja valmentajalle liian isoksi vai siitä, ettei Scolari ollut etukäteen varautunut riittävästi yllättäviin tilanteisiin, kuten loukkaantumisiin ja pelikieltoihin?

Kisojen parhaat

Kävimme pienen keskustelun toimituksen sisällä siitä, ketkä olivat turnauksen parhaat maalivahdit, kenttäpelaajat ja valmentajat ja mitkä ottelut jäivät parhaiten mieleen. Näkemys on meidän omamme, ja toivommekin keskustelua aiheesta, jos tietty pelaaja, valmentaja tai ottelu jää mielestänne huomioimatta.

Parhaat maalivahdit

Manuel Neuer on kaiken kunnian ansainnut. (Getty)

Manuel Neuer on meidän valintamme turnauksen parhaaksi maalivahdiksi. (Getty)

Nostan tietoisesti maalivahdit ensimmäiseksi kategoriaksi. Ilman poikkeuksellisen vahvaa maalivahtien panosta turnauksessa olisi nähty todennäköisesti kymmenkunta maalia enemmän. Tässä ovat meidän valintamme kisojen top 3 maalivahdeiksi:

1) Manuel Neuer, Saksa. Mestarijoukkueen viimeinen lukko, joka pelivälineen hallintaan luottavan joukkueen maalivahtina joutui vain harvoin töihin ja silloin kyseessä oli aina todellinen maalipaikka. Vei etenkin jatkopeleissä käsityksen maalivahdin osallistumisesta sekä pallolliseen peliin että puolustamiseen täysin uudelle tasolle.

2) Kaylor Navas, Costa Rica. Toimittajamme Kalle Tamminen nosti Navaksen Costa Rican tärkeimmäksi pelaajaksi ennen kisoja, eikä syyttä. Ilmiömäiset kisat pelannut Espanjan liigan Levanten maalivahti oli suurin yksittäinen syy, miksi Costa Rica voitti sensaatiomaisesti alkulohkonsa ja oli hyvin lähellä tiputtaa Hollannin neljän parhaan joukosta. FIFA:n virallisten tilastojen mukaan Navas keräsi turnauksen aikana 22 torjuntaa, mutta esimerkiksi Livetulokset.com -sivuston mukaan esimerkiksi pelkästään Hollantia vastaan Navas pysäytti pallon 15 kertaa – ennen rangaistuspotkukilpailua.

3) Sergio Romero, Argentiina. Ehdolla oli myös Tim Howard (USA), Guillermo Ochoa (MEX) ja Raïs M’Bolhi (ALG), mutta meidän on pakko nostaa kolmen joukkoon maalivahti, jonka taakse tehtiin pudotuspelivaiheessa vain yksi maali, sekin vain noin seitsemän minuuttia ennen toisen lisäajan täyttymistä. Miestä epäiltiin mediassa ennen MM-kisojen alkua Argentiinan heikoimmaksi lenkiksi, mutta suoriutui tehtävästään kunnialla, olkoonkin että Argentiinan puolustusvoittoinen pelitapa ei häneltä hirveästi vaatinut.

Kenttäpelaajat

1) Thomas Müller, Saksa. Viisi maalia, kolme maalisyöttöä ja 83,9 kilometriä pyyteetöntä työtä molempiin suuntiin seitsemässä ottelussa. Ilmentää täydellisesti Saksan peli-identiteettiä, täydellisyyttä hipova turnaus – vain maalikuninkuus jäi puuttumaan. Mestaruus kuitenkin peittoaa maalikuninkuuden ihan minä päivänä tahansa. Myös ainoa pelaaja, joka oli jokaisessa toimituksen jäsenen listassa.

2) James Rodriguez, Kolumbia. Jäätävä viimeistelijä ja kisojen maalikuningas pääsi yllättämään ison yleisön oikein kunnolla pelaamalla kovalla itseluottamuksella ja isolla sydämellä maansa eteen. Kolumbia pelasi joukkuetasolla iloista ja tehokasta hyökkäyspeliä, mutta ilman Jamesia tie olisi mitä todennäköisimmin tyssännyt jo alkulohkoon.

3) Javier Mascherano, Argentiina. Barcelonassa topparina viime kaudella pelannut Macherano oli kisojen dominoivin (puolustava)keskikenttäpelaaja. Argentiinan puolustusvoittoisen pelitavan tärkein lenkki, ilman viimeisen ottelun muutamaa harhasyöttöä olisi ollut kisojen varmin syöttelijä. Raastoi molempiin suuntiin, esti useita maaleja ja ennaltaehkäisi lukemattomia maalintekotilanteita.

Kunniamaininta: Arjen Robben, Hollanti.

Kolumbian James teki lopullisen läpimurtonsa. (Getty)

Kolumbian James teki lopullisen läpimurtonsa. (Getty)

Valmentajat

1) Joachim Löw, Saksa. Mestari. Riisui vastustajansa aseista kerta toisen jälkeen ja onnistui kestämään mestarisuosikin paineet. Saksa luotti pelitavansa toimivuuteen, eikä sortunut paniikkiin kertaakaan turnauksen aikana. Pelaajat voittivat Saksalle mestaruuden, Löw mahdollisti sen.

2) Louis van Gaal, Hollanti. Olisi ollut mielenkiintoista nähdä, olisiko Hollanti van Gaalin johdolla pystynyt haastamaan Saksaa pelillisesti. Pystyi Löwin tavoin hienosäätämään esimerkillisesti taktiikkaansa vastustajan mukaan – paitsi Argentiinaa vastaan.

3) Emme päässeet valinnasta yksimielisyyteen. Esille nostamme Argentiinan Sabellan, Costa Rican Jorge Luis Pinton sekä Algerian Vahid Halilhodžićin. Sabella ei esittänyt mitään ihmeellistä, vaan loi olemassa olevalla materiaalilla tulosta tekevän joukkueen, joka toi Albicelestelle lopulta MM-hopeaa. Jorge Luis Pinto uppoaa samaan kategoriaan. Algerian Halilhodžić muistutti toiminnallaan enemmän van Gaalia ja Löwiä, taktiikkaa muokattiin hyvin voimakkaasti vastustajan mukaan ja lopulta Algeria jäi todella lähelle kisojen jättiyllätyksestä, Saksan tiputtamisesta jatkosta. 

Mieleenpainuvimmat ottelut

Espanja – Hollanti, 1-5. (13.6.) Kisojen toisena päivänä pelattu ottelu näytti suunnan tulevalle. Espanja oli täysin hukassa Hollannin suunnanmuutospelin ja juoksuvoiman kanssa. Oranje otti maukkaan revanssin neljän vuoden takaiselle pettymykselle.

Saksa – Algeria, 0-0. (30.6.) Kisojen neljännesvälierä on toimituksen mielestä yksi parhaista lukemiin 0-0 päättyneistä otteluista ikinä. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita riitti sekä peliajalla että lisäajalla. Kolme tehtyä maalia puoleen tuntiin ottelun lopussa on käsittämätön suoritus.

Brasilia – Saksa, 1-7. (8.7.) Välieräottelu, jota muistellaan vielä vuosikymmenten päästä. Die Mannschaftin täydellistä ylivoimaa sekaisin olevasta Brasiliasta. Osoitti, mikä ero on hyvin valmennetulla ja valmistautuneella joukkueella ja joukolla lahjakkaita pelaajia.

YLE:n televisioinnille iso hatunnosto

Jos on joskus soraääniä kuulunut allekirjoittaneen suusta YLEä kohtaan, niin nyt kiitän nöyrästi hyvin tehdystä työstä. Niki Juuselan selostus toimii ja kommentaattorit Jari Litmasen ja Erkka V. Lehtolan johdolla täydensivät erinomaisesti selostajien työtä. Kisastudiossa otteluiden taktisten ulottuvuuksien purku oli ottanut aimoharppauksen eteenpäin – toki teknologian kehityksellä on tässä iso rooli, mutta YLE onnistui asiantuntijavieraidensa kanssa tekemään pelin ratkaisukohdat ymmärrettäväksi myös hieman vähemmän jalkapalloa seuraaville ihmisille.

Ilman YLE:n panosta nämäkin kisat olisivat jääneet aavistuksen verran laimeammaksi. Faneille.com kiittää!

Loppuun vielä tunnelmia finaalitapahtumasta Helsingin Apollosta: