Mitä Paul Pogbasta pitäisi ajatella – maailmanluokan pelaaja vai floppi?

Jalkapalloilevasta maailmasta tuskin löytyy niin ristiriitaista pelaajaa kuin Manchester Unitedin Paul Pogba. Maailmanennätyssiirrolla takaisin Punaisiin paholaisiin tullut keskikenttäpelaaja on välillä lähes omaa luokkaansa, mutta katoaa toisinaan pahasti pelin ulkopuolelle. Ostiko United sian säkissä vai tulevan Ballon d’Or voittajan?

Pelaajaprofiililtaan Lagny-Sur-Marnessa Ranskassa vuonna 1993 syntynyt keskikenttäpelaaja hipoo täydellisyyttä. 193-senttinen Pogba omaa lähes yliluonnollisen fysiikan: 23-vuotias liikkuu isosta koostaan huolimatta todella sulavasti ja kääntyy terävästi. Myös Pogban tekniset ominaisuudet ovat huippuluokkaa, niin harhauttamisen, pallokosketuksen kuin syöttötaidonkin suhteen. Ranskalaisen lapikkaasta lähtee aika ajoin vihaisia laukauksia ja täydellisiä linjan puhkaisevia syöttöjä.

Tähän, kun yhdistetään Pogba suoranainen dominointi Italiassa, ei ollut ihme, että koko futismaailma tuntui polvistuvan megatalentin edessä. Pogbaa voi hyvällä omalla tunnolla pitää ominaisuuksiensa puolesta lahjakkaimpana keskikenttäpelaajana mitä 2010-luvulla on nähty.

Jotain tuntuu silti puuttuvan. Oikeastaan keskiviikkoinen Crystal Palace–Man United -ottelu kuvasi tämän hetken Pogbaa täydellisesti. Ranskalainen teki maalin, syötti Zlatanin voitto-osuman ja jakoi muutamia oivaltavia pystysyöttöjä. Kolikon kääntöpuolella taas nähtiin tukku harhasyöttöjä ja keskialueen pallonmenetyksiä.

ManU:n kutospaitaa kantavan keskikenttämiehen ongelma on koko alkukauden ollut epätasaisuus. Eikä Pogban epätasaisuus rajoitu pelkästään otteluiden välille, vaan yksittäisten pelien sisällä on nähty suoritustason voimakasta heittelehtimistä.

Pogban Juve-ajoilta tuttu ”dabbaaminen” ja dominointi ovat vähentyneet Old Traffordilla. Kuva: Getty

Mistä tämä sitten kertoo? Kuten edellä todettiin ovat Pogban ominaisuudet keskikenttäpelaajalle omaa luokkaansa. Ranskalaisen peliäly vaan tuntuu laahaavan perässä. Niin sanottu ”pelisilmä” on kuitenkin paljon muutakin kuin kykyä puhkoa vastustajan puolustuslinjaa oivaltavilla syötöillä. Pogban tapauksessa tämä on näkynyt siinä, että mies tekee runsaasti tenniksestä tuttuja pakottamattomia virheitä.

Pogban lukuisat harhasyötöt kertovat siitä, ettei ranskalainen hahmota peliä lähellekkään samalla tasolla kuin lajin eliitti. Kolmanneksi eniten tämän kauden Valioliigassa syöttäneen Pogban syöttöprosentti (85) on selvästi heikompi kuin muilla suuria syöttömääriä kellottaneilla pelureilla, joiden prosentit lähentelevät yhdeksääkymmentä.

Toinen ennätyshankinnan puutteellista peliälyä ilmentävä seikka on Pogban taipumus menettää palloa. Keskikenttämies ei meinaa tunnistaa tilanteita, jolloin pelivälineestä pitäisi irroittaa. Parhaimmillaan Pogban pitkät kuljetukset näyttävine harhautuksineen ovat kaunista katseltavaa, mutta oman joukkueen näkökulmasta valitettavan riskialttiita. Ex-Juve-peluri puskee useasti ”miinoihin”, joissa nuorukainen jää kolmen vastustajan ympäröimäksi.

Pogba on kirjauttanut peräti 50 epäonnistunutta kosketusta tämän kauden Valioliigassa, mikä oikeuttaa tilaston kärkipaikkaan. Pallon ranskalainen on menettänyt 31 kertaa. Vertailun vuoksi Bournemouthissa lainalla oleva ja hieman vastaavaa roolia Kirsikoissa pelaava Jack Wilshere on menettänyt pallon 25 kertaa ja hukannut sen huonolla kosketuksella vain 15 kertaa. Swansean Gylfi Sigurdssonin vastaavat luvut ovat 30 ja 14.

Pogban otteita arvioidessa on kuitenkin hyvä ottaa huomioon, ettei nyky-United ole kaikkein helpoin paikka loistaa. Vaikka ManU:n peli on parantunut viime aikoina, ei Jose Mourinho ole enää manageritaivaan aatelia, eikä United pelaa lähellekkään yhtä laadukasta jalkapalloa kuin vaikkapa sarjakärki Chelsea tai toisena jylläävä Liverpool.

Sekasortoinen tila ei kuitenkaan ole täysin Mourinhon vika. Pogba on nimittäin ollut ManU:n pelillisten ongelmien ytimessä. Kukaan ei tunnu täysin tietävän mikä on ranskalaisen paras pelipaikka ja mikä rooli miehelle parhaiten sopisi. Toisaalta Pogba ei ole kymppipaikan pelaaja, mutta pohjalla pelatessaan mies on liian riskialtis ja liian kaukana vastustajan maalista.

Viimeisenä Juve-kautena Pogba pelasi kolmen miehen keskustassa vasemman puolen box-to-box-roolia, jollaista myös Mourinho on yrittänyt suojatilleen viime peleissä räätälöidä.

Jos palataan vielä keskikenttämiehen elokuiseen megasiirtoon, on Pogba ja Manchester United niin sanottu Match Made in Heaven ainakin markkinointimielessä. Laajan globaalin kannattajapohjan omaava United haluaa mielenkiintoisia tähtipelaajia, joiden avulla paitamyynti pyörii. Pogba on lukuisine hiustyyleineen ja Instagram-videoineen kaikkea muuta kuin tylsä persoona. Toisin sanoen, jos ManU ei saa Pogbasta Valioliigan parasta pelaajaa, kohottaa valovoimainen ranskalainen ManU:n imagoa ja mielenkiintoa huomattavasti.

Megasiirtoa arvioidessa on hyvä muistaa, että United maksoi yhtä lailla potentiaalista. Pogba on vasta 23-vuotias, joten nuorella miehellä on runsaasti huippuvuosia edessään. Jos Le Havren -kasvatti ei säväytä tällä kaudella, saatetaan Serie A:ssa nähtyä dominointia ihastella tulevilla kausilla. Vaikka ranskalainen viihtyi ManU:n akatemiassa vuodet 2009-2012 ei aikuisten pelejä vyölle kertynyt kuin seitsemän kappaletta. Näin ollen vaikka Englanti on maana Pogballe tuttu, ei nuori mies omaa juurikaan Valioliigakokemusta.

Mourinholla on ollut suuria haasteita Pogban potentiaalin hyödyntämisessä. Kuva: Getty

Tosiasiat on kuitenkin hyvä tunnustaa, myös ManU-fanien. Kaikki kilpailut mukaan lukien Pogba on tehnyt 22 pelaamassaan ottelussa viisi maalia ja antanut kolme maalisyöttöä. Esimerkiksi Arsenalin Mesut Özil on pelannut pelin vähemmän ja tehnyt yhdeksän maalia sekä syöttänyt kuusi osumaa.

Pogba ei siis ole se pelastaja, jota ManU-fanit hänestä toivoivat, ei ainakaan tällä kaudella. Poskettoman hintalapun mukana tulleet odotukset ovat nostaneet odotukset pilviin, joten Pogbaa arvioitaessa kannattaa muistaa, ettei mies ollut Unitediin tullessakaan maailman Top 10 -pelaajia.

Huippupelaaja Pogba kyllä on, mutta planeetan eliittiin ranskalaisella riittää vielä matkaa. Esimerkiksi Real Madridin Luka Modric on peliälyltään reippaasti ManU:n keskikentän moottoria edellä. Pogban kohdalla voisikin kliseisesti todeta: miehen olevan itse pahin vihollisensa. Jos taituri oppii tunnistamaan tilanteita – milloin pallosta kannattaa luopua ja mihin suuntaan sitä kannattaa milloinkin liikuttaa – voidaan ranskalainen palkita vielä jonain päivänä kultaisella pallolla.

Tällä hetkellä Pogba ei kuitenkaan ole edes Valioliigan eliittiä. Kesän EM-kisojen ratkaisuhetkillä kuvasta kadonnut keskikenttämies on tehnyt vastaavanlaisia katoamistemppuja huippuotteluissa Cityä ja Chelseaa vastaan. Eikä Arsenal tai Liverpool-pelien esityksiäkään voi kehua kuin korkeintaan keskinkertaisiksi.

Sadan miljoonan punnan arvoinen Pogba ei siis missään nimessä ole, mutta lopullisia tuomioita ei kannata vielä lähteä julistelemaan. Markkinointimielessä ranskalainen oli #Pogback-kampanjoineen Unitedille lottovoitto, mutta maailmanluokan pelaajaksi miehellä on vielä reippaasti matkaa.

Tilastot: Squawka & WhoScored

Seuraa Valioliigaa Viasatin kanavilta ja ViaPlay-palvelusta.

16.12. Pelaa 5 euroa Holiday Season –kasinopelissä ja voit voittaa jopa 5000 euron jouluyllätyksen! go.nordicbet.com/Luukku16

Kansikuva: Getty