TOP 10: EM-kisojen parhaat kaksoiskansalaiset

Ranskan EM-viheriöllä kirmaa useita kaksoiskansalaisia, jotka olisivat halutessaan voineet edustaa myös jotakin muuta maajoukkuetta. Faneille.com päättikin selvittää, ketkä kisapelaajista pystyisivät joko synnyinmaan tai sukujuurten perusteella edustamaan jotakin toista kisajoukkuetta. Näin ollen listalta on rajattu ulos esimerkiksi Paul Pogban (Guinea) tai Thiago Alcântaran (Brasilia) kaltaiset pelurit, joiden toinen kotimaa on Euroopan ja kisojen ulkopuolella.

10. Mario Gomez, Saksa (Espanja)

"Super-Mario" Gomez on jälleen Saksan maajoukkueessa. Kuva: Getty

”Super-Mario” Gomez on jälleen Saksan maajoukkueessa. Kuva: Getty

Turkin liigan Besiktasissa maalijyvän löytänyt ”Super-Mario” Gomez – kuten miehen nimestäkin voi jo päätellä – voisi edustaa myös toista maajoukkuetta. Gomezin tapauksessa tämä maa olisi Espanja, sillä maalitykin isä on espanjalainen, mutta Saksassa syntynyt ja kasvanut hyökkääjä päätti kuitenkin maajoukkuetasolla valita äitinsä synnyimaan Saksan. Vaikka Gomez ei Saksan maailmanmestareihin kuulukaan voi maajoukkuen valinnan väittää olleen onnistunut, sillä David Villan tai Fernando Torresin vanavedessä Gomez ei välttämättä olisi päässyt takavuosina loistamaan.

9. Yannick Ferreira Carrasco, Belgia (Espanja, Portugali)

Kovassa nousukiidossa urallaan oleva Yannick Ferreira Carrasco kuuluu kovaa nousua maailman eliittiin tekevän Belgian nuoriin tähtiin. 22-vuotias laituri pelasi hyvän debyyttikauden Atletico Madridissa ollen keväällä ajoittain jopa fantastinen. Belgiassa syntyneellä pelurilla oli maajoukkuevaihtoehtoja peräti kolme, sillä Carrascon äiti on portugalilainen ja isä espanjalainen. Carrasco on kuitenkin kahlannut läpi kaikki Belgian juniorimaajoukkueet, joten maajoukkueen valinta myös aikuisten tasolla oli luultavasti helppo.

8. Shkodran Mustafi, Saksa (Albania)

Saksan paidassa maailmanmestaruuden voittanut Shkodran Mustafi pelasi loistokauden Espanjan La Ligan Valenciassa. Saksassa syntyneen puolustajan sukujuuret vievät Balkanille, sillä Mustafi on albaaniperheestä, joka on alunperin Makedoniasta. Näin ollen kovassa nousussa oleva monipuolinen puolustaja voisi edustaa ennakkosuosikki Saksan lisäksi myös A-lohkon piskuista Albaniaa. Maajoukkueen valintaa ura-syillä perustelleen Mustafin ratkaisu oli siinäkin mielessä looginen, että puolustaja on edustanut Saksaa kaikissa poikamaajoukkueen ikäluokissa.

7. Hakan Calhanoglu, Turkki (Saksa)

Bundesligan huippujoukkue Leverkusenissa pelaava Hakan Calhanoglu kuuluu laajaan, kaiken kaikkiaan noin 2,7 miljoonaa käsittävään Saksan turkkilais-vähemmistöön. Kenties Euroopan parhaana vaparispesialistina tunnettu Calhanoglu, aivan kuten maajoukkuekaverinsa Nuri Sahin on syntynyt, kasvanut ja sitä kautta pelannut koko ikänsä Saksassa, joten 22-vuotias pelintekijä voisi edustaa myös Saksan maajoukkuetta. Turkin avainpelaajiin kuuluvan keskikenttämies ei välttämättä vielä kuuluisi Saksan kisajoukkueeseen, mutta voisi tulevaisuudessa olla arvokisojen kestomenestyjän runkopelaajia.

6. Granit Xhaka, Sveitsi (Albania)

Xhakan veljekset vääntämässä vastakkain. Kuva: Getty

Xhakan veljekset vääntämässä vastakkain. Kuva: Getty

Yksi kisojen avauskierroksen puhuttavimmista kohtaamisista oli Xhakan veljesten Granitin ja kaksi vuotta vanhemman Taulantin kohtaaminen. Kaksikosta selkeästi meritoituneempi on kaksi vuotta nuorempi Granit Xhaka, joka edustaa veljesten synnyinmaata Sveitsiä. Juuri ennen kisoja siirtonsa Arsenaliin sineitöinyt Xhaka voisi siis edustaa vanhempiensa kotimaata Albaniaa, jonka paidassa veli Taulant pelaa. Kovaa taklaava, mutta myös pallollisena kyvykäs Xhaka oli viime kaudella vahvassa vireessä, sillä 23-vuotias keskikenttämies valittiin Bundesligan tähdistöön, joten Tykkimiesten Mönchengladbachille maksama 30 miljoonan punnan hintalappu kertonee kaiken olennaisen Xhakan tasosta pelaajana.

5. Eric Dier, Englanti (Portugali)

Englannin toistaiseksi ainoan kisamaalin komealla vapaapotkuosumalla paukauttanut Eric Dier näyttää ja kuulostaa ”perusbritiltä”. Tätä Tottenhamin ja Englannin keskikentän ankkuri sukujuuriltaan toki onkin, mutta suurimman osan elämästään Portugalissa asunut 22-vuotias Dier voisi edustaa myös Portugalia, jossa mies on saanut jalkapallokasvatuksensa. Sporting Lissabonin laadukkaassa akatemiassa koulittua Dieriä tiettävästi kyseltiin mukaan Portugalin maajoukkueeseen, mutta suurinta osaa Kolmen Leijonan poikamaajoukkeista edustanut keskikenttämies päätti kuitenkin edustaa vanhempiensa kotimaata.

4. Laurent Koscielny, Ranska (Puola)

Arsenalin monivuotinen luottopelaaja ei suinkaan ole ainoa toisessa maassa läheisiä sukujuuria omaavista ranskalaispelaajista, mutta pääosin afrikkalaistaustaisista pelaajista poiketen Koscielnyllä on sukujuuria Euroopassa, tarkemmin ottaen Puolassa. 30-vuotias toppari pohti vielä kuusi vuotta sitten tapahtuneen Arsenal-siirtonsa jälkeen edustaisiko maajoukkuetasolla kotimaataan Ranskaa vai isoisänsä kotimaata Puolaa. Puolan maajoukkueen kanssa neuvotteluja käynyt Koscielny sai kuitenkin kutsun Ranskan maajoukkueeseen ja on kuulunut Gallian Kukon vakiokalustoon koko 2010-luvun ajan.

3. Ivan Rakitic, Kroatia (Sveitsi)

Vanhempiensa kotimaata edustava Ivan Rakitic on syntynyt ja kasvanut Sveitsissä. Tätä nykyä maailman keskikenttämiesten eliittiin kuuluva FC Barcelonan mies on saanut jalkapallokasvatuksensa Käkikellomaan ykkösseura FC Baselissa. Rakiticin matka kuitenkin jatkui Bundesliga-seura Schalkeen jo 19-vuotiaana, josta kroaatti kulkeutui pitkän Sevilla-pestin kautta Blaugranaan. Täysin itsestäänselvä ei maajoukkueen valinta Rakiticille ollut, sillä keskikenttämies on pelannut aikanaan neljä maaottelua Sveitsin alle 21-vuotiaiden paidassa.

Äärimmäisen tyylikkäänä keskikenttäpelaajana tunnettu Ivan Rakitic omistaa myös Sveitsin passin. Kuva: Getty

Äärimmäisen tyylikkäänä keskikenttäpelaajana tunnettu Ivan Rakitic omistaa myös Sveitsin passin. Kuva: Getty

2. Mesut Özil, Saksa (Turkki)

Aivan kuten aiemmin listalla mainittu Calhanoglu myös Mesut Özil kuuluu Saksan laajaan turkkilaisvähemmistöön. Toisin kuin kuusi vuotta nuorempi Calhanoglu Arsenalin pelintekijä päätti edustaa maajoukkuetasolla synnyinmaataan Saksaa. Toisin kuin Mannheimista kotoisin oleva Calhanoglu ei gelsenkircheniläinen Özil ole pukenut edes Turkin poikamaajoukkueen paitaa ylleen. Loistavan kauden Valioliigassa pelannut Özil tuskin on katunut maajoukkueen valintaa, sillä 72 kertaa Die Mannschaftin paidan yllensä pukenut maailmanmestari on Saksan riveissä huomattavasti lähempänä Euroopan mestaruutta kuin Turkin punanutussa.

1. Zlatan Ibrahimovic, Ruotsi (Kroatia)

Ruotsin ja kenties koko Pohjoismaiden kaikkien aikojen kovimman urheilijan nimikin on kaikkea muuta kuin ruotsalainen. Bosnialaisen isän ja kroatialaisen äidin pojan tarina on luultavasti tuttu myös kaikille suomalaisille. Malmön pahamaineisesta Rosengårdin lähiöstä kotoisin oleva huippuhyökkääjä kantaa Ruotsin kapteeninnauhan lisäksi myös koko joukkueen menestysmahdollisuuksia. Tässä vaiheessa olisi helppo todeta, että Zlatanilla olisi parempi sauma menestykseen äitinsä kotimaan riveissä, mutta ensimmäisen arvoturnauksensa jo 14 vuotta sitten pelanneelle Zlatanille Ruotsin valinta oli miehen omien sanojen mukaan selkeä.

Kansikuva: Getty