Primadonnasta työhevoseksi – Perparim Hetemajn suuri sankaritarina

Perparim Hetemaj vahvin ase on tinkimätön asenne työntekoa kohtaan. (Getty)

Perparim Hetemaj vahvin ase on tinkimätön asenne työntekoa kohtaan. (Getty)

27-vuotias Perparim Hetemaj on kulkenut pitkän tien päästäkseen nykyiseen asemaansa vakiopelaajana Italian pääsarjassa Serie A:ssa. Chievo Veronaa edustava keskikenttämies on pelannut jo yli 120 ottelua kivikovassa Serie A:ssa, ja valtaosan näistä avauskokoonpanossa.

Juuri päättyneellä kaudella Chievo varmisti sarjapaikkansa vasta aivan loppumetreillä. Eroa putoamiseen jäi lopulta neljä pistettä. Hetemaj pelasi kauden aikana 32 sarjaottelua kolmella eri pelipaikalla: alempana keskikenttämiehenä, vasempana hyökkääjänä sekä kymppipaikalla. Hän oli kentällä käytännössä aina loukkaantumisista ja pelikielloista johtuneita poissaoloja lukuun ottamatta. Yhdelläkään suomalaisella pelaajalla ei ollut menneellä kaudella samanlaista asemaa yhtä kovassa sarjassa.

Jos Hetemajn esityksiä pitäisi kuvailla yhdellä adjektiivilla, se olisi superluotettava. Hänen pelaamistaan leimasivat korkea perustekemisen taso ottelusta toiseen sekä esimerkillinen työmoraali. Hetemaj toteutti jokaisessa ottelussa pilkuntarkasti valmentajan ohjeita eikä sortunut sooloilemiseen.

Hän oli eniten koko sarjassa rikkeitä tehnyt pelaaja. Joukkoon mahtui varmasti turhaan aiheutettuja vapaapotkuja ja varoituksia, mutta asiaa voi katsoa myös positiivisesta näkökulmasta. Silloin lukema kertoo kovasta intensiteetistä. Hetemajta vastaan ei taatusti ole kiva pelata, sillä hän on vastustajan kimpussa koko ajan. Rikkeiden lisäksi joukkoon mahtuu suuri määrä pallonriistoja sekä kertoja, jolloin vastustajan eteneminen on pysähtynyt ja pallo on ollut pakko pelata alaspäin.

Muodonmuutos

Hetemaj oli nuorena suurella itseluottamuksella varustettu pelaaja, jonka käsitys omista taidoista ja todellisuus eivät kohdanneet. Hän piti itseään tähtenä niin HJK:ssa kuin nuorten maajoukkueessakin. Veikkausliigaotteluissa nähtiin kyllä yksittäisiä loistavia suorituksia, mutta myös lukuisia pallon menetyksiä, pelivälineen liiallista hautomista, johon moni lupaavasti alkanut hyökkäys pysähtyi sekä kurittomuutta puolustussuuntaan. Hän oli joukkueelleen enemmän haitaksi kuin hyödyksi.

Pikkuhuuhkajien EM-lopputurnaus Ruotsissa kesällä 2009 meni käytännössä pilalle, kun Hetemaj yritti ratkaista ottelut yksin. Suurin osa Suomen hyökkäysyrityksistä tyrehtyi siihen, että hän laukoi huonosta paikasta tai yritti antaa ratkaisusyöttöjä liian hätäisesti. Toki tästä suurimman osan saa ottaa piikkiinsä päävalmentaja Markku Kanerva, joka ei saanut suojattiaan kuriin. Kun katsoo nuorta ja nykyistä Hetemajta, katsoo käytännössä kahta eri pelaajaa. Ainoastaan vankka luotto omiin kykyihin on ennallaan. Nykyään hän vain tiedostaa mitä osaa tehdä ja miten hyödyttää omaa joukkuettaan parhaiten.

Mitä sitten on oikein tapahtunut? Hetemaj lähti HJK:sta kesällä 2006 AEK Ateenaan, jossa vierähti kolme vuotta. Pelejä tuli Kreikan liigassa vyölle AEK:ssa vain 19, ja lisäksi vuoden 2008 lainapestin aikana 10 lisää Apollonissa. Sieltä matka jatkui Hollannin liigan Twenteen ja sen reserveihin, josta puolen vuoden jälkeen Serie B:n Bresciaan, joka nousi Hetemajn ensimmäisen kauden aikana pääsarjaan. Läpimurtoa ei sielläkään ensimmäisen kauden aikana syntynyt, mutta tämä siirto pelasti miehen uran.

Suuri oivallus

Perpa on kasvanut pelaamaan joukkueen edun eteen, (Getty)

Perpa on kasvanut pelaamaan joukkueen edun eteen, (Getty)

Brescian silloinen valmentaja Giuseppe Iachini kysyi Hetemajlta ensimmäisen kevätkauden aikana, haluaako hän vakiopelaajaksi Serie A:ssa. Hetemaj ihmetteli, miten se olisi mahdollista, kun hän ei pääse pelaamaan edes Serie B:ssä. Iachini kehotti Hetemajta toimimaan jatkossa täsmälleen kuten hän ohjeistaa, ja lupasi tehdä miehestä Serie A- pelaajan, jos hän toimii näin.

Tuolla hetkellä jokin loksahti kohdalleen Hetemajn päässä, ja hän ymmärsi jotain oleellista. Hän ymmärsi sen tosiasian, että pärjätäksesi jossain huippuliigassa, sinun pitää pitäytyä pikkutarkasti joukkueesi pelisuunnitelmassa ja tehdä kentällä ratkaisuja kollektiivin edun mukaisesti. Syöttää silloin kun pallosta pitää luopua, pitää sitä hetki silloin kun muut eivät ole ehtineet muodostaa syöttövaihtoehtoja, prässätä, vetäytyä ja pysyä paikallaan niin, että joukkueen puolustusmuoto ja etäisyydet säilyvät koko ajan optimaalisena. Hän alkoi toteuttaa näitä asioita joka ikinen päivä harjoituskentällä, josta se myös siirtyi automaatiotason toiminnaksi otteluissa. Hetemajn läpimurtoon ei siis liity mitään mystiikkaa tai taianomaista lahjakkuutta, vaan ainoastaan korkeatasoista peruspelaamista ja kovaa työmoraalia. Työtä, työtä ja vielä kerran työtä.

Hetemaj on jo edennyt urallaan pitkälle. Hän on Huuhkajien EM-karsintaprojektin kannalta elintärkeä pelaaja. Hän on saavuttanut erittäin vankan aseman niin Chievossa kuin koko Serie A:ssakin. Mies on yhdistetty siirtohuhuissa muun muassa Lazioon, ja siirto johonkin suurseuraan on hänen kohdallaan täyttä realismia.

Huolimatta siitä, kuinka kovaan seuraan parhaita ikävuosiaan pelaava Hetemaj vielä päätyy, hienointa hänen urassaan ei ole se mihin hän matkallaan päätyy. Hienointa on se muutos, mikä matkan aikana on tapahtunut. Hän on pystynyt muuttamaan koko pelillisen identiteettinsä ja persoonansa primadonnasta luotettavaksi työhevoseksi, mikä onnistuu vain ani harvalta. Iso hatunnosto ja syvä kumarrus hänelle siitä.