7 jalkapallotähteä jotka palasivat seuraansa päävalmentajaksi

Jalkapallossa on nähty muutamia uudelleensyntymiä. Tähtenä seurassa loistaneet pelaajat ovat luoneet peliuran jälkeen joskus huikaisevan uran valmentajana. Mutta matkan varrella on nähty myös muutama painajaismainen paluu, jonka fanit varmasti haluavat unohtaa. Käsittelyssä nyt muutama herrasmies joka on loistanut samassa seurassa ensiksi pelaajana ja myöhemmin päävalmentajana.

AC Milanin alkukausi ei mennyt suunnitelmien mukaan. Kun hommat eivät suju odotetulla tavalla, syy löytyy yleensä penkin päästä. Tällä kertaa monoa sai maistaa Massimiliano Allegri, nöyryyttävän Sassuolo tappion (4-3) jälkeen. Rossonerin kurssia lähdettiin korjaamaan palkaamalla entinen seuraikoni ja tähti Clarence Seedorf päävalmentajaksi. Joukkue ottikin heti 37 vuotiaan Seedorfin johdolla 1-0 voiton Veronasta. Voitto oli kaudella vasta kuudes, joten töitä päävalmentajalla riittää. Seedorf pelasi seurassa 2002-2012, joten kyseessä on yksi nopeimmista siirtymistä huippupelaajasta joukkueen päävalmentajaksi.

Pep Guardiola, Barcelona

Pep Guardiola Visits FC Bayern Fan Club Glonn94

Nykyisin Pep halailee nunnia Baijerissa Munchenin päävalmentajana. (Getty Images)

Pelaajana 1990-2001, valmentajana 2008-2012

La Masian kasvatti nousi Barcelonan edustusjoukkueeseen vuonna 1990. Johan Cruijff asensi nuorukaisen keskikentän pohjalle tärkeään rooliin ja Josep Guardiola otti heti roolin ja kentän haltuun. Häntä tituleerattiin 20 vuotiaana maailman lupaavimmaksi alle 21 vuotiaaksi pelaajaksi. Guardiola pelasi seurassa 11 vuotta ja tuolta ajalta saavutuksina kuusi La Liga mestaruutta, Euroopan Cupin voitto ja Cup-voittajien Cupin voitto. Päätti pelaajauransa Meksikossa 2006. Valmentajana miehen kyvyt tuntee kaikki. Voitti Barcelonassa kaiken ja tavoittelee samaa nyt Bayern Munchenissä. Kaikkien katalaanien sydämessä on paikka Josepille. Miehen ura on vasta alussa ja on vaikea käsittää kuinka paljon herra on jo saavuttanut. Tulee olemaan yksi lajin kaikkien aikojen legendoja.

Antonio Conte, Juventus

Supermalli-Antonio on pidetty mies Torinon kaupungissa

Supermalli-Antonio on pidetty mies Torinon kaupungissa. (Getty Images)

Pelaajana 1991-2004, valmentajana 2011-

Herra, joka dominoi 13 vuotta vanhan rouvan keskikenttää. Toimi joukkueen kapteenina joukkueessa joka voitti lähes kaiken (kts lista alla). Otteluita Juventuksessa kertyi miehelle 295 ja niissä maaleja 29. Kun Conte palasi Juventukseen valmentajana oli nuo loistokkaat päivät kaukana. Mutta nyt 2,5 vuoden työn jälkeen on saldona kaksi scudettoa ja kaksi Super Cupin voittoa. Juventus johtaa Serie A kahdeksalla pisteellä ja on lähellä kolmannen Scudeton nappaamista putkeen. Sitä ei ole tapahtunut 79 vuoteen.

Meriitit pelaajana:

Mestarien liiga: 1996
Mestarien liiga hopeaa (3): 1997, 1998, 2003
UEFA Cup: 1993
Hopeaa: 1995
Intercontinental Cup: 1996
UEFA Super Cup: 1996
Serie A (5): 1995, 1997, 1998, 2002, 2003
Coppa Italia: 1995

Didier Deschamps, Marseille, Juventus & Ranska

France v Ukraine - FIFA 2014 World Cup Qualifier: Play-off Second Leg

Didillä on vastuullaan ainoastaan ranskalaisen jalkapallokulttuurin pelastaminen. (Getty Images)

Marseille pelaajana 1989-90/1991-94, valmentajana 2009-2012
Juventus, pelaajana 1994-99, valmentajana 2006-07

Pelaajana Juventuksessa kolme Serie A mestaruutta ja Mestarien liiga voitto. Kun herrasmies palasi Juventukseen valmentajana oli seura sopupelien (Calciopoli) takia tiputettu sarjaporrasta alaspäin Serie B. Ensimmäisenä ja ainoana vuonna Juventuksen peräsimessä nosti joukkueen takaisin Serie A, jonka jälkeen jatkoi matkaansa valmentajana toiseen vanhaan joukkueeseensa Olympique Marseilleen.

Marseillessa Deschamps puhkesi pelaajana aikoinaan kukkaan. Joukkue voitti vuosien 1989-1992 välillä Ranskan liigan neljä kertaa putkeen ja vuonna 1993 kaiken kruununa Mestarien liigan. Didier Deschampsista tuli kaikkien aikojen nuorin kapteeni joka pääsi nostelemaan Mestarien liiga pystiä. Valmentajana herra palasi seuraan vuonna 2009. Ensimmäisenä tekonaan hän voitti Ligue 1 mestaruuden, seuran ensimmäisen 18 vuoteen. Mies saavutti kuusi pokaalia kolmeen vuoteen joukkueen peräsimessä, joka ei ollut voittanut mitään 17 vuoteen. Matka jatkui Marseillesta Ranskan maajoukkueen päävalmentajaksi.

Fabio Capello, AC Milan, Roma & Juventus

Fabio on nykyään Venäjän maajoukkueen peräsimessä ja seuraava tavoite on vaatimaton maaimanmestaruus. (Getty Images)

Fabio on nykyään Venäjän maajoukkueen peräsimessä ja seuraava tavoite on vaatimaton maaimanmestaruus. (Getty Images)

AC Milan pelaajana 1976-80, valmentajana 1991-96/1997-98
AS Roma pelaajana 1967-70, valmentajana 1999-04
Juventus pelaajana 1970-76, valmentajana 2004-06

Fabio Capello on kerennyt kiertämään joukkueita niin pelaajana kuin valmentajanakin. Kolme samaa seuraa löytyy kuitenkin miehen suurimpien meriittien listalta. Milanossa pelaajana scudetto ja Italian Cup voitto. Keskikenttäpelaaja iski uransa aikana 373 ottelussa 53 maalia. Valmentajana lista on hieman pitempi. Mestarien liiga 1994, scudetto vuosina 92, 93, 94 ja 96 sekä uskomaton 58 ottelun tappioton putki vuosina 91-93. Capellon huikein saavutus on kuitenkin scudeton voittaminen kaikissa noissa joukkueissa, vaikkakin kaksi mestaruutta Juventuksessa otettiinkin pois calciopolin seurauksena.

Carlo Ancelotti, AC Milan

Carletto luotsaa Real Madridia, jonka apuvalmentajakin kuuluisi tälle listalle. (Getty Images)

Carletto luotsaa Real Madridia, jonka apuvalmentajakin kuuluisi tälle listalle. (Getty Images)

Pelaajana 1987-1992, valmentajana 2001-2009

Carlo Ancelotti kuuluu niiden harvojen joukkoon, jotka ovat voittaneet mestaruuden sekä pelaajana että valmentajana. Yhteensä 17 pokaalia kentällä ja sen laidalla tekevät miehestä yhden menestyneimmistä kenttien sankareista. AC Milanissa herra voitti pelaajana kaksi scudettoa ja kaksi Euroopan Cupin voittoa ja kaksi Intercontinental Cupia. Mies kuului huikeaan joukkueeseen, joka voitti kaksi Euroopan Cupia putkeen. Samaan joukkueeseen kuuluivat muun muassa Baresi, Maldini, Rijkaard, Gullit ja van Basten. Keskikenttäpelaaja iski Milanossa 112 pelissä 10 maalia. Valmentajana hän pääsi juhlimaan scudettoa Milanossa vuonna 2004. Berlusconi alkoi tekemään vuonna 2009 selväksi ettei mies ole enää haluttu ja syytti herraa seuran heikosta menestyksestä. Joukkue oli tuolloin sarjassa toisena. Kahdeksan Milanossa vietetyn vuoden jälkeen Ancelotti jatkoi kauden 2008/09 jälkeen matkaansa Englantiin ja sieltä PSG:n kautta Espanjaan.

Fatih Terim, Galatasaray

Fatih Term on rakentanut Galatasaraysta maailmanluokan seuran. (Getty Images)

Fatih Terim on rakentanut Galatasaraysta maailmanluokan seuran. (Getty Images)

Pelaajana 1974-1985, valmentajana 1996-2000/2002-2004/2011-2013

Terim on yksi kaikkien aikojen suurimmista turkkilaisista jalkapalloilijoista. Pelaajana Terim oli joukkueensa kapteeni, uhrautuva ja kaikkensa antava libero. Hän on suuri legenda kotimaassaan, joka on tullut kuuluisaksi erittäin vaativasta valmennusfilosofiastaan. Hän ei koskaan voittanut Turkin mestaruutta pelaajana, mutta valmentajana pystejä on kertynyt jo kuusi. Terimin Galatasaray voitti Uefa Cupin vuonna 2000. Terim jätti tehtävänsä 2013 Galatasarayssa 6-1 Real Madridille kärsityn Mestarien liiga tappion jälkeen. Mies toimii tällä hetkellä kolmatta kertaa Turkin päävalmentajana.

Listaa voisi jatkaa loputtomiin. Aikaisemmilta vuosilta löytyy sellaisia unohtumattomia nimiä kuin Cruijff, Beckenbauer, Heynckes ja Del Bosque. Listaa voisi jatkaa loputtomiin. Selvää kuitenkin on, että kaikki huippupelaajat eivät menesty koskaan valmentajana, mutta heillä kaikilla on varmasti paljon annettavaa nuoremmilleen. Emme me suomalaisetkaan pärjäisi ilman Mixu Paatelaisen oppeja. Hyypiä on noussut yhdeksi Euroopan seuratuimmista valmentajista nyt Leverkusenissa ja aika näyttää jos vielä joskus Liverpoolissa. Meillä on tietotaitoa Litmasen, Rautiaisen ja Niemen tuomana.

Huippuvalmentajaksi noustakseen tarvitsee kuitenkin muutakin kuin kovat meriitit pelaajauralta. Valmennettavien kunnioitus on ansaittava myös valmentajana ja kaikki se opittu ja koettu tietotaito on osattava jakaa muille. Pelaajista syntyy valmentajia, mutta valmentajia syntyy myös ilman suurta uraa huippujalkapalloilijana. Aika näyttää miten käy tämän päivän huippupelaajille. Kiinnostaako valmentaminen, kun uran aikana on jo ansaittu mukava kasa dollareita. Vai näkisitkö itse Cristiano Ronaldon, Zlatanin, Riberyn tai Messin astelevan joskus Guardiolan ja Mourinhon jalanjälkiä? Ehkä se parhain piirre mitä valmentajasta voi löytyä ja joka edeltäviäkin huippupelaajia yhdistää, on tuloksellisuus.. Aika näyttää.