Portugalilla on muitakin kuin Ronaldo – Nani palasi Euroopan huipulle

Sportingista Manchester Unitediin, jossa yli 200 ottelua ja neljä Valioliigan mestaruutta sekä Mestarien liigan voitto. Vyöllä yli 100 ottelua Portugalin maajoukkueessa.

Nani ei ole välttämättä ensimmäinen portugalilainen, joka ihmisille tulee mieleen tästä kuvailusta. Hänen tiensä on ollut hyvin samanlainen kuin Cristiano Ronaldolla, vaikkakin miesten urat lähtivät muutama vuosi sitten täysin eri suuntiin. Nani on kuitenkin tehnyt EM-kisoissa väkevän paluun Euroopan huipulle.

Nani ei ole voinut välttyä vertailulta Ronaldoon oikeastaan missään vaiheessa uraansa. Se ei tee oikeutta Nanille, sillä Ronaldoa ei ole reilua vertailla oikein keneenkään. Vertailua ei ole vähentänyt, että United maksoi Nanista kymmenen miljoonaa enemmän kuin kaksi vuotta nuoremmasta Ronaldosta neljä vuotta aiemmin.

Kaksikko pelasi kaksi vuotta yhdessä Unitedissa, kunnes Ronaldo jatkoi matkaansa Real Madridiin. Nanin ensimmäiset kaudet sujuivat totutellessa Valioliigaan, ja hänestä odotettiin Ronaldon korvaajaa punaisille paholaisille.

Nani ja Ronaldo juhlivat Unitedissa kahdesti Valioliigan sekä kertaalleen Mestarien liigan voittoa. Kuva: Getty

Nani ja Ronaldo juhlivat yhdessä Unitedissa kahdesti Valioliigan sekä kertaalleen Mestarien liigan voittoa. Kuva: Getty

Nani pelasikin uransa toistaiseksi parhaat kaudet Ronaldon lähdettyä, kun kausilla 2010-11 ja 2011-12 syntyi yhteensä 17 osumaa Valioliigassa. Portugalilainen valittiinkin kauden 2010-11 päätteeksi Unitedin parhaaksi pelaajaksi. Kaudella 2012-13 oli kuitenkin karu paluu maan pinnalle, kun Alex Fergusonin viimeisellä kaudella vastuuta ei enää irronnut Unitedin kesän hankintojen Robin van Persien ja Shinji Kagawan kantaessa vastuuta hyökkäyspäässä. Nanin kauden saldoksi jäi 11 ottelua ja vain yksi tehty maali.

Seuraavaksi kaudeksi United sai uuden managerin, kun David Moyes hyppäsi puikkoihin ja väsäsi heti ensitöikseen Nanille vuoteen 2018 ulottuvan jatkosopimuksen. Portugalilaisen kaudesta muodostui kuitenkin pannukakku, sillä sitkeiden loukkaantumisten myötä vyölle kertyi jälleen 11 ottelua ilman ainuttakaan maalia.

Louis van Gaalin aloitettua joukkueen kasaamisen ja nuorennusleikkauksen, oli selvää ettei Nanille oltu kaavailtu suurta roolia. Edessä olikin lainapesti Sportingiin, jossa Nani johdatti seuran Portugalin Cupin voittoon ja ensimmäisen pokaaliin sitten vuoden 2008. Vuoden lainapestin jälkeen Nani siirtyi päättyneeksi kaudeksi kolmen vuoden sopimuksella van Persien seurakaveriksi turkkilaiseen Fenerbacheen, jossa syntyi kahdeksan maalia 28 ottelussa. Hyvät otteet poikivat lopulta paikan EM-kisoihin.

Ranskassa ollaankin nähty kuin uudesti syntynyt Nani. Laituri on ollut elementissään ja viimeistellyt kolme osumaa sekä syöttänyt Renato Sanhcesin osuman Puolan verkkoon. Näiden lisäksi Nani oli erittäin vahvasti järjestämässä upealla syötöllään Portugalin voittomaalia Kroatiaa vastaan, vaikka syöttömerkintä Ronaldolle annettiinkin. Nanin kolmessa maalissa huomionarvoista onkin, että ne on syntynyt kaikki aivan maalin edestä, mikä ei ole ollut Nanille sitä ominaisinta aluetta.

Nani on kärsinyt läpi uransa epätasaisista otteista. Laituri on ensin saattanut pelata loistavan pelin ja pokannut pelin parhaan palkinnon, mutta ollut heti seuraavassa ottelussa kentän heikoin pelaaja. Tästä ei ole ollut merkkejä EM-karkeloissa, sillä laituri on ollut Portugalin parhaimmistoa illasta toiseen.

Nani on tehnyt vahvan paluun Euroopan huipulle ja mies siirtyikin juuri kolmen vuoden sopi Valenciaan. Nani on pelannut urallaan jo yli 100 maaottelua, mutta kuluvan vuoden neljän maajoukkueosuman myötä jo nyt on menossa toistaiseksi tehokkain kausi maajoukkueen riveissä. Eikä Nanilla ole ikää kuin 29-vuotta, joten portugalilaisen otteista  Euroopan huipulla saadaan seurata vielä monta vuotta.

EM-finaali Ranska-Portugali alkaa kello 22.00. Yle TV2 näyttää ottelun luonnollisesti suorana.

Kansikuva: Getty