Onko Berat Sadikin paikka A-maajoukkueessa?

Tämän kauden kuumin suomalaishyökkääjä Euroopan kentillä on ollut sveitsiläisen Thunin riveissä pelaava Berat Sadik, joka on tehnyt kymmenessä pelissä jo seitsemän maalia. Sadik johtaa osumillaan Sveitsin liigan maalipörssiä. Harvinaista herkkua suomalaispelaajille.

Sadik pelasi jo viime kaudella hyvin Thunissa. Maaleja syntyi seitsemän, mutta kausi jäi torsoksi loukkaantumisen takia. Viime kaudella Sadik ehti tehdä myös yhden maalin Eurooppa-liigan lohkovaiheessa Rapid Wieniä vastaan vieraskentällä.

Kaudella 2011 Sadik teki Veikkausliigassa 15 maalia ja oli yksi Veikkausliigan parhaimmista pelaajista. Talvikaudella 2012 Sadik jatkoi vakuuttavia otteitaan, mutta keväällä hän loukkasi polvensa ja oli pitkään sivussa. Loppukaudesta Sadik pääsi hyvään vireeseen ja oikeastaan vasta Sadikin paluun myötä HJK sai pelinsä kuntoon ja voitti Suomen mestaruuden. Sadik pelasi loppukauden aikana kahdeksan peliä ja teki viisi maalia. Tämän jälkeen Sadik siirtyi Thuniin, jossa avauskaudella hän pelasi kolme peliä avauskokoonpanossa ja teki kaksi maalia. Se riitti jatkosopimukseen.

Sadik on aikaisemmin urallaan pelannut jo ulkomailla. Kaudella 2008–2009 Sadik pelasi Bundesliigassa 13 peliä Arminia Bielefeldissä. Seuraavana kautena seurana oli Belgian pääsarjan Zulte-Waregem, jossa pelejä kertyi 14 ja maaleja yksi.

Näyttöpaikat vähissä A-maajoukkueessa

Suomen A-maajoukkueessa Sadik on pelannut kahdeksan ottelua, joista neljä kausina 2008 ja 2009. Kaudella 2011 Sadik pelasi kaksi A-maaottelua, kaudella 2012 yhden ja viimeksi maaliskuussa 2014 Unkaria vastaan.

A-maajoukkueessa Sadikin näyttöpaikat ovat olleet vähissä, sillä kahdeksassa pelissä hän on ollut avauskokoonpanossa vain kaksi kertaa. Viidessä pelissä minuuttimäärät ovat jääneet vähiin, peliaikaa on tullut 1-13 minuuttia lopusta.

Maaleja Sadik ei ole A-maajoukkueessa vielä tehnyt. Kunnolliset näyttöpaikat ovat kuitenkin olleet todella vähissä.

Suomalaishyökkääjät eivät ole juurikaan maaleilla mässäilleet Euroopan kentillä, joten Sadikia on aiheellisesti vaadittu mukaan A-maajoukkueeseen.

Talvella 2014 Sadik antoi Urheilulehden haastattelussa varsin kriittisiä kommentteja A-maajoukkueen suhteen. Hän ihmetteli lehden haastattelussa, että ei ole mukana Huuhkajissa. Tästä syntyi lopulta varsin iso kohu. Sadikin mukaan kyseessä oli kuitenkin toimittajan vääristelemä kommentti. Tästä lähtien on kuitenkin puhuttu Sadikin ja päävalmentaja Mixu Paatelaisen välirikosta.

Tämä välirikko ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Osapuolet ovat käyneet asian läpi, eikä kummallakaan ole hampaankolossa mitään. Se ei ole siis syy Sadikin poissaoloon Huuhkaja-paidasta. Itse asiassa Sadik on pelaajien keskuudessa varsin pidetty pelaaja, joten välirikkoja ei ole mihinkään suuntaan.

Miksi kutsua ei ole tullut?

Keskustelu Sadikin ympärillä on aiheellista. Suomella ei pitäisi olla varaa jättää pois Sveitsin liigan maalipörssiä johtavaa pelaajaa.

Miksi Sadik ei sitten ole saanut kutsua ja näyttöpaikkaa A-maajoukkueessa?

Huuhkajat pelaa peliryhmityksellä 4-3-2-1. Tässä systeemissä Sadikille ainoa sopiva pelipaikka on keskushyökkääjä. Tätä paikkaa kuitenkin hallitsee tällä hetkellä Teemu Pukki. Vaikka Pukki ei seurajoukkuetasolla ole ollut kovinkaan hyvässä vireessä, on hän pelannut Huuhkajissa hyvin viime pelit. Esitys Färsaaria vastaan sai paljon kritiikkiä, mutta pitää muistaa, että Pukki alusti Suomen kaksi maalia. Sitä ennen Pukki teki kaksi maalia Tshekkiä vastaan. Ja Pukin vahvuudet ovat niin hyvät, joilla hän pystyy ratkomaan pelejä myös Euroopan huipputasolla.

Eli Suomen ykköshyökkääjäksi Sadikista ei ole.

Suomen kakkosvaihtoehto keskushyökkääjäksi on tällä hetkellä Eero Markkanen. Markkanen nakutti alkukaudesta kovia tehoja AIK:ssa, mutta Real Madridin kakkosjoukkueessa hän on joutunut tyytymään vaihtopelaajan rooliin. Espanjan kolmostason vaihtopelaaja ei kuuluisi Suomen A-maajoukkueryhmään, mutta kun kyseessä on ”Eero the Hero”, häntä ei voi jättää kokoonpanon ulkopuolelle.

Markkanen on vielä täysi raakile, mutta kukaan ei voi kiistää sitä, että hänellä on ominaisuuksia, joilla hän pystyy ratkomaan pelejä myös huippujoukkueita ja -maita vastaan. Sadik on sen sijaan varsin rajallinen pelaaja – isoimmatkaan vahvuudet eivät ole niin vahvoja, että niillä voisi pärjätä Euroopan eliittiä vastaan. Tämä tuli hyvin esiin esimerkiksi HJK:n europeleissä Schalkea ja muita kovia joukkueita vastaan.

EM-karsinnoissa joukkueen kokoonpanossa saa olla mukana 23 pelaajaa. Eli isoin kysymys on se, että kenen tilalle Sadik pitäisi valita.

Pukkia ja Markkasta ei voi joukkueesta pudottaa pois, joten tarvitaanko mukaan kolmatta keskushyökkääjää? Varsinkin kun Kasper Hämäläinen ja Joel Pohjanpalo voivat myös pelata Suomen ryhmityksessä ylimmällä oksalla.

23 pelaajan ryhmässä on pakko olla mukana kolme maalivahtia ja vähintään seitsemän puolustuspään pelaajaa. Näin ollen keskikentän ja hyökkäyspään pelaajia mahtuu mukaan 13.

Tuohon 13 pelaajan ryhmään kuuluvat automaattisesti Alex Ring, Perparim Hetemaj, Tim Sparv, Teemu Tainio, Riku Riski, Pohjanpalo, Hämäläinen, Roman Eremenko, Markkanen ja Pukki.

Tämän jälkeen paikkoja on jäljellä enää kolme. Mukaan on otettava ehdottomasti monikäyttöinen Markus Halsti, joka voi tuurata myös puolustuslinjassa. Näin ollen kahdesta viimeisestä paikasta taistelevat periaatteessa Norjan pääsarjassa isoja minuutteja pelaava ja jo viisi maalia tehnyt Sakari Mattila, Veikkausliigan tehopelaaja Petteri Forsell, 2.Bundesliigassa paljon vastuuta saava Joni Kauko sekä Berat Sadik. Ja listaan voidaan vielä lisätä ainakin Rasmus Schüller, Erfan Zeneli, ”Losa” Eremenko – kaikille heistä olisi käyttöä myös Huuhkajissa.

Eli tarvitaanko mukaan kolmas keskushyökkääjä vai tarpeellisia vaihtoehtoja keskikentälle ja puolustukseen?

Tulevat A-maaottelut?

Mixu Paatelainen julkistaa perjantaina 3.10. pelaajaryhmänsä Kreikka- ja Romania-peleihin.

Onko Berat Sadik mukana? Todennäköisesti on.

Mixun ratkaisu on todennäköisesti se, että hän nimeää mukaan peleihin 24-25 pelaajan ryhmän. Päivän kunto sitten ratkaisee, ketkä ovat kokoonpanossa Olympiastadionilla ja ketkä seuraavat pelin katsomosta.