Portugalilla selvä resepti Ranskan kaatoon: ”Ainoa tapa horjuttaa isompiaan”

EM-futis huipentuu tänään, kun Ranska ja Portugali ratkaisevat maanosan mestaruuden. Faneille.comin jalkapallotoimittajat Eemeli Kosonen, Roope Liimatainen ja Jaakko Tiira pureutuvatkin nyt kisojen kruunuun.

Minkälaista finaalia odotat?

EK: Mielestäni finaalin lähtökohdat ovat hyvin selkeät: hurmiollisen kotiyleisön edessä viihdyttävää hyökkäyspelaamista esittänyt Ranska vastaan puolustusvoittoisesti rimaa hipoen jatkoon edennyt Portugali. Ottelun kaava tuleekin olemaan selkeä: Ranska saa hallita palloa, kun taas Portugali vetäytyy kuoreensa ja pyrkii iskemään välittömästi vastaan paikan auettua. Uskon, että edessä on viihdyttävä finaali, etenkin jos Ranska onnistuu iskemään nopean avausmaalin, mikä pakottaisi Portugalinkin avaamaan peliään.

RL: Myös Portugalin maali ottelun alussa tekisi terää, vaikkakaan se ei muuttaisi pelin kuvaa yhtä suuresti, kuin Ranskan maali. Olen Eemelin kanssa samoilla linjoilla ja uskon Ranskan hyppäävän kuskin paikalle ja lusitaanien kyttäävän vastaiskuja. Ronaldo ja Nani ovat äärimmäisen vaarallisia päästessään nopeaan hyökkäykseen. Vetäytyvä Portugali pakottaa Ranskan hyökkäämään hitaasti ja silloin punnitaan kisaisäntien kyky murtaa tiivis puolustuslinja. Odotan pelin olevan hyvin tarkkaa, mutta ei silti missään nimessä tylsää.

JT: Itse en näe asetelmaa aivan näin selkeänä. Selvää on, että Portugali kiinnittää enemmän huomiota puolustamiseen, mutta lusitaanien vahva keskikenttä pystyy horjuttamaan Ranskan vastaavaa myös pallonhallinnassa. Se tosiasia, että Ranskalta löytyy loistavia pelintekijöitä Dimitri Payet etunenässä tarkoittaa Ranskan monipuolisen hyökkäämisen vaativan paljon huomiota Portugalilta. Toisaalta täytyy kuitenkin muistaa, ettei Ranska hallinnut palloa välierässä Saksaa vastaan ja oli ajoittain isoissa vaikeuksissa pyrkiessään purkamaan saksalaisten prässiä. Hyvin strukturoidulla joukkuepelaamisella Portugali voi hyökätä juurikin Ranskan ei niin pallollisesti vahvaan alakertaan, mikä muuttaisi pelin kulkua merkittävästi.

Portugali on yllättänyt pudotuspeleissä puolustusvoittoisella taktiikalla. Uskotko joukkueen jatkavan samalla linjalla finaalissakin?

EK: Ehdottomasti. Maalintekokilpailussa Portugali ei Ranskalle pärjäisi, sillä niin kovassa kunnossa isäntämaan hyökkäyskalusto on. Ranska napannee pallonhallinnan selvästi nimiinsä, kun taas Portugali vetäytyy kuoreensa ja iskee terävillä ja organisoiduilla vastahyökkäyksillä Ranskan pakan auettua. Pepen pitäisi olla tervehtynyt pelikuntoon, mikä on erinomainen uutinen lusitaanien kannalta. Mielipiteitä jakava toppari on pelannut toistaiseksi erinomaisen turnauksen ja osoittanut, miksi on luutinut jo yhdeksän kauden ajan Real Madridin takalinjoilla.

RL: Kyllä. Resepti on toiminut tähän saakka hienosti ja olisi perin erikoista, mikäli sitä lähdettäisi uudistamaan finaalia varten. Portugalia ei yleensä ole tunnettu puolustusvoittoisena joukkueena, mutta nykyinen valmentaja Fernando Santos on tuonut oman ideologiansa ja tuloksien valossa homma on toiminut toistaiseksi hienosti.

JT: Samoilla linjoilla. Jos Portugali haluaa napata mestaruuden on sen pakko saada Ranskan vahva hyökkääminen nollattua. Mielestäni Santosin taktiikka on ollut oikea (mistä toki finaalipaikkakin on osoituksena) sillä Portugalin hyökkäys ei Cristiano Ronaldon tulivoimasta huolimatta ole kisojen vahvin. Näin ollen Santosin puolustusvoittoisempi taktiikka on ainoa, millä nyky-Portugali voi horjuttaa isompiaan.

Ranskan hyökkäyskalusto on hurjassa iskussa. Jos vaakaan laitetaan Ranskan hyökkäys ja Portugalin puolustus, niin kumpaan suuntaan vaaka kallistuu?

EK: Ranska jäi alkulohkon päätöspelissä Sveitsiä vastaan nollille, mutta muuten vastustajan verkko on heilunut vähintään kahdesti. Portugali muutti pelitapaansa pudotuspeleihin, ja kolmessa edellisessä ottelussa joukkueen verkkoon onkin tehty vain yksi osuma. Sekä Ranskan hyökkäys että Portugalin puolustus kuuluvat luonnollisesti kisojen ehdottomaan eliittiin, mutta kyllä vaaka kallistuu hiuksen hienosti kisaisäntien puolelle. Huippuvireessä olevat Antoine Griezmann ja Dimitri Payet sekä mainiota taustatukea antava Olivier Giroud tuskin jäänevät täysin maaleitta finaalissakaan.

RL: Samaa mieltä. Portugalin esitys Kroatiaa vastaan oli yksi kisojen vakuuttavimpia näytöksiä, mutta kyllä Ranskan hyökkäys laittoi riman vielä uusiin korkeuksiin Islantia ja Saksaa vastaan. Etenkin Griezmann on ollut todella kovassa lennossa, eikä tuo ole ihme, kun miehen otteita seurasi Atletico Madridin paidassa. Ranskan hyökkäyksessä on paljon erilaisia variaatioita, eikä se ole missään nimessä vain Griezmannin varassa. Giroud luo kookkaana ja vahvana pelaajana uhkaa 16-alueelle, eikä hän arkaile mennä kovaa keskityspalloihin. Payetin laukaus hakee vertaistaan ja häneltä voi odottaa maalia kauempaakin.

JT: Tämän kysymyksen vastaukseen vaikuttaa Pepen pelikunto. Välierässä Real Madrid -topparia paikannut Bruno Alves on lähinnä huumorivalinta tällä tasolla. Jos Santos joutuu turvautumaan Fenerbachesta lähtöpassit saaneeseen Alvesiin, saavat muut Portugalin puolustavammat pelaajat pelata elämänsä ottelun, jotta Ranskan hyökkäys pysyisi aisoissa. Mitä sitten tulee Ranskan hyökkäämiseen, niin onhan se myrkyllinen. Giroud on yksi maailman parhaista pääpelaajista ja kisojen MVP Antoine Griezmann taas äärimmäisen nopea ja hyvä viimeistelemään jalalla. Tähän kun yhdistetään Dimitri Payetin tai Paul Pogban pelintekotaidot aletaan puhua todella väkevästä ja ennen kaikkea monipuolisesta hyökkäyspaletista, jolta löytyy lukuisia variaatioita. Näin ollen sanonkin vaa’an kallistuvan gallien hyökkäykselle.

Antoine Griezmann ja Dimitri Payet ovat tehneet yhteensä yhdeksän täysosumaa. Kuva: Getty

Antoine Griezmann ja Dimitri Payet ovat tehneet yhteensä yhdeksän täysosumaa. Kuva: Getty

Keneltä yksittäisiltä pelaajilta odotat erityisen paljon?

EK: Portugalin puolelta Cristiano Ronaldolta. On jopa hämmentävää, että kuinka vähäistä jalkapallokenttiä dominoiden Ronaldon ja Lionel Messin maajoukkuemenestys on ollut, sillä kumpikaan ei ole johdattanut maataan vielä kertaakaan jalkapallon arvoturnauksien voittoon. Lähelle toki on päästy monta kertaa, joten ehkä olisikin aiheellisempaa kysyä, että miten vähäistä Portugalin ja Argentiinan menestys olisi ollut ilman Ronaldon ja Messin panosta? Nyt Ronaldolla olisi sauma johdattaa sauma Portugalin historian ensimmäiseen kultaan.

RL: Ranskalta totta kai helppo nimetä Griezmann ja muut hyökkäyspään tykit, mutta myös muiden osa-aluiden on toimittava. Portugalin puolelta nostan esiin Pepen, joka tulee olemaan äärimmäisen tärkeässä osassa, estäessään Ranskan hyökkäyspelaajien pahantekoa. Mielenkiintoista on myös nähdä nouseeko Paul Pogba vihdoin esiin. Juventuksen keskikenttämies on saanut osakseen kritiikkiä, mikä olisi varmasti mukava hiljentää ratkaisemalla EM-kulta maalleen.

JT: PAUL POGBA, yli 100 miljoonan hintalapulla varustettu Ranskan kultapoika ei ole toistaiseksi vielä vakuuttanut. Jumalaisella fysiikalla varustettu Pogba kyllä väläyttelee loistokkuuttaan tämän tästä, mutta kokonaisvaltaisesti miehen esitykset eivät ole häikäisseet. Pogba on tehnyt liikaa helppoja virheitä pallon kanssa ja näyttänyt pakottavan peliään, niinpä odotankin mieheltä kisojen parasta peliä. Toinen kehen kannattaa kiinnittää huomiota on allekirjoittaneen tässä turnauksessa hurmannut William Carvalho. Portugalin ankkuri ei ole näkyvä pelaaja, mutta uskomattoman hyvin peliä pallottomana lukeva Sportingin mies peittää syöttölinjoja mainiosti, jonka lisäksi Carvalholta löytyy mainio syöttövalikoima. Näin ollen kehotan ottamaan seurantaan Portugalin numero 14, josta joku Euroopan huippuseura saa tulevaisuudessa fantastisen ankkurin keskikentälleen.

Mihin uskot finaalin ratkeavan?

EK: Mitä pidemmälle ottelu etenee maalittomana, sitä enemmän vaaka kallistuu Portugalin suuntaan. Ranskan nopea avausmaali pakottaisi lusitaanien avaamaan peliään ja ottelun käsikirjoitus menisi uusiksi. Ranska on tosin tehnyt kisoissa peräti kahdeksan maalia toisilla puoliajoilla, kun taas avauspuolikkaalla osumia on syntynyt viisi (joista neljä Islantia vastaan). Takaiskumaalin pelossa Ranska tuskin hakee hullun lailla välitöntä avausmaalia, koska joukkue tietää pystyvänsä kääntämään ottelut edukseen toisellakin puoliajalla. Portugali osaa haistaa, kun vastustajan kenttätasapaino ei ole kunnossa ja iskee vaarallisesti vastaan. Tämä ratkaisee finaalinkin. Ranska pelaa aktiivisemmin ja näyttävämmin, mutta Portugali iskee käärmemäisesti kaksi osumaa, mitkä riittävät mestaruuteen.

RL: Rehellisesti sanottuna epäilen finaalin ratkeavan Ranskan parempaan materiaaliin ja sen hyödyntämiseen kotiyleisön edessä. Les Bleus varmasti tiedostaa ja Portugalin vaarallisuuden nopeissa hyökkäyksissä ja pyrkii eliminoimaan ne pois mahdollisimman hyvin. Tietysti yksikin henkilökohtainen virhe voi keikuttaa venettä rankastikin ja siihen voi riittää paha pallonmenetys keskialueella, josta Ronaldo ja kumppanit käyvät nopeasti niittaamassa pallon verkkoon.

JT: Tämä, kuten finaalit yleensäkin, haiskahtaa maalin peliltä. Kumpikin joukkue on pelannut turnauksessa jo kuusi ottelua, joten materiaalia vastustajan pelistä pitäisi olla riittämiin. Näin ollen odotettavissa onkin tarkka ottelu, jossa taktiset yksityiskohdat on hiottu viimeisen päälle. Uskonkin ottelun ratkeavan siihen kumpi pystyy toteuttamaan omaa pelisuunnitelmaansa kurinalaisemmin. Nämä kisat, kuten kisoja edeltänyt kausikin, on osoittanut jalkapallon olevan joukkuepeli. Toisin sanoen se joka onnistuu kollektiivisesti ehjemmin tulee nostamaan pyttyä illan päätteksi.

Kumpi voittaa?

EK: Portugali hävisi hajuttomalle, mauttomalle ja värittömälle Kreikalle 12 vuotta sitten kotikisoissaan. Nyt asetelma on hieman samanlainen, mutta Portugali on Kreikan tilalla. Portugali ei toisaalta ole yhtä väritön kuin Kreikka tuolloin, mutta lusitaanien peli on kaukana näyttävästä. Portugali on osoittanut olevan äärimmäisen vaikeasti voitettavissa oleva joukkue vailla turhia hienouksia. Ronaldon johdolla joukkue hyödyntää vähäiset paikkansa sunnuntaina ja nappaa himoitun kullan.

RL: Ranska voittaa. Kotiyleisö tuo paineita, mutta silti uskon sen toimivan enemmän joukkueen tukena. Portugalin puolustuslinja ei murru helpolla ja Ranskan tulee yrittää sitä sinnikkäästi, pitäen kuitenkin järjen käsissään, ilman suuria riskejä. Uskon Les Bleusin kykenevän tuohon ja juhlivan mestaruutta faniensa ympäröimänä.

JT: Ääni Ranskalle. Saksan kellistäminen välierässä oli kova työnäyte kisaisänniltä ja vaikka Ranska ei ole ollut satumainen, voi joukkueen sanoa olleen aina se parempi joukkue taistojen tauottua. Uskon Ranskan mestaruuteen, koska Les Blues on laadukkaampi ryhmä, jonka materiaali mahdollistaa monipuolisemman pelaamisen kuin Portugali. Kammovireinen Antoine Griezmann naulaa 1–0-voittoon riittävän osuman.

EM-finaali Portugali-Ranska alkaa kello 22.00. Yle TV2 näyttää ottelun luonnollisesti suorana.

Kansikuva: Getty