Putoamiskamppailusta muodostumassa Veikkausliigan kauden kohokohta

Veikkausliigan häntäpään joukkueet ovat viime aikoina nostaneet osakkeitaan roimasti. Kautta on jäljellä joukkueesta riippuen hieman yli kymmenen ottelua, mutta pputoamistaistosta on luvassa erittäin maukaus.

Veikkausliigasta putoaa kauden jälkeen yksi joukkue suoraan ja toiseksi viimeiseksi sjoittunut karsii liigapaikasta Ykkösen hopeajoukkueen kanssa. Koko kauden sarjan hännillä ollut VPS vaikutti jo varmalta putoajalta, mutta neljästä peräkkäisestä ottelusta pisteitä raapinut vaasalaisjoukkue on osoittanut taistelevansa liigapaikasta vielä tosissaan. VPS ei tosin ole ainoa hyvässä vireessä oleva häntäpään joukkue. Sijoilla 9-11 olevat Ilves, FF Jaro sekä FC KTP nappasivat sunnuntaina voitot sarjan viiden kärjessä olevista joukkueista.

Varsinkin Ilves on nostanut osakkeitaan huimasti. Tamperelaiset ovat hävinneet viimeisestä kahdeksasta ottelustaan vain yhden ja arsinkin kotikentällään Tammelassa Ilves on ollut rautaa. Yhdeksästä kotiottelustaan joukkue on hävinnyt ainoastaan yhden. Yksi suuri tekijä nousun takana on erinomaisessa vireessä oleva Mika Hilander. Kokenut maalivahti valittiinkin Veikkausliigan heinäkuun pelaajaksi.

Häntäpään joukkueet ovat vahvistaneet joukkueitaan siirtoikkunan auettua. Alexei Eremenko junior liittyi Jaroon toistaiseksi voimassa olevalla sopimuksella ja keskikentän taikuri väläyttelikin osaamistaan heti ensimmäisessä ottelussaan SJK:ta vastaan. Eremenko hakee palloa todella alhaalta ja rytmittää sekä rakentaa pietarsaarelaisten peliä rauhallisella, pallovarmalla tyylillään. Seinäjokea vastaan ainoa iso miinus oli varsin ylimieliseltä vaikuttanut rankkari, jonka Mihkel Aksalu nappasikin kiinni. Eremenko hakenee paikkaa vielä ulkomailta siirtoikkunan ollessa auki, joten miehen otteita kannattaa ihailla nyt kun se on vielä mahdollista.

1-0 voiton Maarianhaminasta sunnuntaina hakenut KTP on vahvistanut rivejään hankkimalla loppukaudeksi Saku-Pekka Sahlgrenin sekä nuorisomaajoukkueista tutun Emerik Grönroosin. Sahlgren osoitti tärkeytensä heti ensimmäisessä ottelussaan, sillä mies nappasi lukuisia komeita torjuntoja Maarianhaminaa vastaan. Lisäksi brittiläinen Drew Lewis saapui torstaina vajaaksi viikoksi KTP:n testiin. Parikymppinen Lewis on kovan potentiaalinen omaava hyökkääjä, jonka olisi tarkoitus auttaa maalinteko-ongelmista kärsineitä kotkalaisia.

VPS on vahvistanut keskikenttää ja puolustusta. SJK:sta saapui loppukauden sopimuksella keskikenttäpelaaja Juho Lähde. Tämän lisäksi vaasalaiset ovat solmineet loppukauden sopimukset uusiseelantilaisen Nikko Boxallin sekä amerikkalaisen Isaiah Schaferin kanssa. Boxallin pelipaikka on keskikentän pohjalla ja Schaifer viihtyy parhaiten laitapakin tontilla. Molempien sopimukset sisältävät optiot myös seuraavasta kaudesta.

Myös Ilves hankki lisää laatua hyökkäyspäähän, kun senegalilainen Mamadou Diouf liittyi joukkueeseen. Kookas 24-vuotias hyökkääjä pelasi viime kaudella USA:n MLS-liigassa.

Mainitun joukkuenelikon lisäksi oman mausteensa putoamiskamppailuun tuo helsinkiläinen HIFK. Pirteästi kauden alottaneiden tähtirintojen tahti on hieman hiipunut kauden edetessä eikä joukkue ole ainakaan vielä hankkinut vahvistuksia. Taisteleva HIFK on osoittanut olevansa vaikeasti voitettava joukkue, mutta vastaavasti materiaali ja rutiini ei aivan riitä kääntämään otteluita voitoiksi. Esimerkiksi kotikentällään Sonera Stadiumilla joukkue ei ole vielä hävinnyt kertaakaan, mutta kahdeksasta ottelusta on irronnut vain kaksi voittoa. Edellisestä kotivoitosta onkin jo lähes kolme kuukautta aikaa.

Veikkausliigan sarjataulukon tuijottaminen on varsin turhaa, koska joukkueilla on niin eri määrät otteluita takana. HJK näyttää juhlivan jälleen mestaruutta, joten europaikoista kamppailun lisäksi suurin mielenkiinto kohdistuukin sarjan häntäpäähän, jossa on luvassa huikeaa taistelua sarjapaikoista.

Veikkausliigan seuraavat ottelut

16.08 FC Lahti – VPS 18.30

16.08 Ilves – FC Lahti 18.30

17.08 HIFK – RoPS 18.30