Pystyykö Liverpool yllättämään Manchester Cityn?

Lauantain iltaotteluna nähdään Valioliigan 13. kierroksen suurin ottelu, kun sarjakärki Manchester City isännöi Liverpoolia. Molemmat joukkueet ovat kärsineet loukkaantumisista ja ne ovat varmasti vaikeuttaneet molempien joukkeuiden managerien valmistautumista otteluun. City on ottelun suuri voittajasuosikki, mutta myös Poolilla on omat mahdollisuutensa ottelussa. Tässä kattava ennakko Valioliigakierroksen mielenkiintoisimpaan kamppailuun.

Manchester Cityn peli on kulkenut, Liverpoolin ei

Nykyään Jürgen Kloppin komennossa oleva Liverpool vierailee sarjakärki Manchester Cityn Etihad Stadiumilla. Liverpool on aloittanut kautensa huonosti, kuten sarjataulukon kymmenes sija antaa ymmärtää. Suurin ongelma joukkueen pelissä löytyy samaisen taulukon tehtyjen maalien sarakkeesta, joka näyttää 12 ottelun jälkeen 13 tehtyä osumaa. Päästettyjä maaleja on 14, joten maaliero on päässyt pakkasen puolelle.

Kotijoukkue Manchester City on pelannut hyvän alkukauden ja johtaa ansaitusti sarjaa. Kärki on tasainen, kun Arsenal kärkkyy takana tasapisteissä ja Leicester sekä Manchester United ovat iskuasemissa yhden ja kahden pisteen päässä. Cityn maaliero +17 on sarjan paras, 26 tehtyä ja yhdeksän päästettyä maalia on erittäin hyvä saldo 12 pelatun kierroksen jäljiltä.

Molemmat joukkueet lähtivät maaottelutauolle heikoilla tuloksilla, kun City tasasi pisteet Aston Villan kanssa 0–0-tuloksella ja Liverpool hävisi kotonaan Crystal Palacelle 1–2. Nyt maaottelutauon jälkeen kumpikin mielii kohti parempia onnistumisia.

Manchester Cityn ja Liverpoolin kohtaamiset ovat olleet tasaisia, mutta niitä on yhdistänyt usein kotiedun merkitys. Liverpool on yllättänyt Cityn vieraissa viimeksi vuonna 2008 ja Cityn vastaavaa yllätystä saadaan hakea aina vuodelta 2003.

Manchester City lähtee ennakkosuosikkina derbyyn

Manuel Pellegrinin joukkojen lähtökohta on selvä: vain voitto kelpaa. Taistelu sarjan kärjessä on tasaista ja jokainen kotiottelu on lähtökohtaisesti voitettava. City onkin noudattanut tuota mantraa melko orjallisesti, kun se on kuudesta kotiottelustaan onnistunut voittamaan viisi.

of Everton of Manchester City during the Barclays Premier League match between Everton and Manchester City at Goodison Park on August 23, 2015 in Liverpool, United Kingdom.

Kurittaako Sterling vanhaa seuraansa? Kuva: Getty

Manchesterin taivaansinistä joukkuetta on vaivannut avainpelaajien loukkaantumiset – Sergio Agüero, David Silva ja Vincent Kompany ovat olleet sivussa, mutta jokainen heistä saattaa tehdä paluun pelikentille juuri Liverpool-otteluun. Wilfried Bony, Pablo Zabaleta ja Fabian Delph ovat myös kuntoutumassa vaivoistaan. Varmaksi poissaolijaksi voi laskea ainoastaan Samir Nasri, jonka loukkaantuminen pitää hänet sivussa vielä pidemmän aikaa.

Vielä viime kaudella Poolia edustanut Raheem Sterling kohtaa ensimmäisen kerran vanhan joukkueensa.

Liverpool haastajan roolissa

Äärimmäisen hankalassa vierasottelussa Liverpoolin tulee lähtökohtaisesti olla tasapeliin tyytyväinen. Vaikka Chelsea ei paras mahdollinen mittari tällä kaudella ole, on Poolilla varmasti tuoreessa muistissa taannoinen ryöstöretki Stamford Bridgelle. Chelsean kaataminen vieraissa (1–3) on harvinaista herkkua ja siitä on hyvä ammentaa onnistumisia myös tähänkin suureen otteluun.

Manchester Cityn tavoin myös Liverpool on ollut loukkantumisten runtelema. Joukkueen kapteeni Jordan Henderson missaa ottelun mitä todennäköisimmin. Polvivaivojaan potevat Jon Flanagan, Joe Gomez, Mamadou Sakho ja Danny Ings ovat varmasti sivussa ottelusta. Entiset Manchester Cityn miehet Kolo Toure ja James Milner toipunevat kohtaamaan entisen seuransa. Myös Jordon Ibe ja Daniel Sturridge saattavat palata Kloppin käytettäviksi.

Ottelun kulku

Manchester City lähtee kotiyleisönsä edessä hallitsemaan kenttätapahtumia ja pitämään palloa itsellään. Pellegrini asettaa miehensä todennäköisesti 4-2-3-1-muodostelmaan ja nappaa keskikentän joukkueensa haltuun. Klopp ja Liverpool pyrkivät pallonriistojen lähtemään todella nopeisiin vastaiskuihin ja sakottamaan isäntiään nopeiden nousujen kautta. Mitä pidempään ottelu pysyy maalittomana, sitä parempi mahdollisuus Liverpoolilla on iskeä avausmaali vastaiskun päätteeksi. City ei aio tyytyä maalittomaan tasapeliin, vaan hakee vimmatusti maalia. Mikäli City osuu ottelun alkupuolella, on Pool vaikeuksissa.

Loukkaantuneiden pelaajien paluu vaikuttaa otteluun merkittävästi. Esimerkiksi Agüeron paluu voi olla koko ottelun lopputuloksen kannalta todella merkittävä seikka. City on puolestaan ongelmissa mikäli sekä Agüero, että Bony ovat vielä toipilaana.

Manchester City on selkeä ennakkosuosikki voittamaan ottelun, muta Liverpoolilla on mahdollisuutensa vastaiskujen ja Philippe Coutinhon unelmalaukausten myötä.

Tulosveikkaus: 2–0

Ottelu näytetään suorana MTV Sport 1 -kanavalla, klo 19.25 alkaen.