Kun kaikki menee nappiin – Töölössä tehtiin suomalainen palloilu-uroteko

Helsingin jalkapalloklubin 2-1 voitto Torinosta on yksi suomalaisen seurapalloilun suurimpia kautta aikain. Gideon Baah ja Valtteri Moren ampuivat maalin mieheen eikä Torino päässyt Fabio Quagliarellan 2-1-kavennusta lähemmäs.

Klubi teki ottelussa Eurooppa-liigan lohkovaiheen ensimmäisen maalinsa, teki samalla ensimmäisen maalin Torinon verkkoon ja otti ensimmäisen pisteensä. Kolme pistettä nosti HJK:n taistelemaan jopa lohkon jatkopaikasta, vaikkakin se vaatisi voittoja myös kahdesta viimeisestä ottelusta.

Avausmaali oli pienen painostusjakson tulos. Kulmapotkun jälkitilanteesta pallo pelattiin kulmaa antaneelle Erfan Zenelille, joka keskitti takatolpalle. Demba Savagen kautta pallo palautui maalin edustalle, josta Gideon Baah murjoi maalin ja räjäytti Sonera Stadionin huutoon. Tunnelma oli mahtava.

Kentän parhaimmistoon kuulunut Macoumba Kandji hankki vapaapotkun 79. minuutilla ja pallon taakse n. 35 metriin maalista, asteli Robin Lod. Loistokautta pelaava Lod lähetti vasurillaan kierteisen pallon takatolpalle, josta Zeneli jatkoi sen maalin eteen Valtteri Morenille. 2-0! Avausottelun virheiden jälkeen penkitetylle Morenille maali maistui taatusti.

Fabio Quagliarella teki Torinon kavennuksen vapaapotkun jälkitilanteesta pallon jäädessä pomppimaan Klubin rangaistusalueelle.

Lohko B:n taulukko (Uefa.com)

eurooppaliiga

Palataanpa Faneille.comin eiliseen otteluennakkoon ja lähdetään purkamaan Klubin uroteon taustoja sitä kautta.

Onko HJK:lla mahdollisuuksia voittoon torstaina? On, mutta se vaatii täydellisen onnistumisen.

Näillä aseilla HJK voittaa torstaina:

  1. Kotikenttä

Sonera Stadiumin alusta on poikkeuksellinen. Missään muulla kentällä pallo ei kulje niin kovaa vauhtia. HJK on tähän tottunut, Torino ei. Tämä avaa varmasti HJK:lle monia vastahyökkäyksiä, jotka sen pitää nyt osata hyödyntää.

Ainakin osalla kentällä olijoista oli vaikeuksia tekonurmen kanssa. Pohjois-irlantilainen erotuomari Arnold Hunter saattoi jopa katkaista akillesjänteensä avausjaksolla. Hän tuupertui kentän pintaan kesken Klubin hyökkäyksen. Torinon Alessandro Gazzi vaihtoi ensimmäisen vartin jälkeen oikeaan jalkaansa copamundialien tilalle irtonastakengän. Puoli tuntia hän pelasi eriparin kengillä mutta vaihtoi toiseenkin jalkaan irtonastat samalla kun erotuomaria hoivattiin.

  1. Virheet minimiin

Yksittäisiä virheitä tulee aina, mutta ne pitää saada minimiin kriittisillä alueilla ja hetkillä. Nämä kriittiset hetket ovat niitä, jolloin HJK menettää pallon tai yrittää riistää palloa vastustajalta. Nukahduksiin ei yksinkertaisesti ole varaa.

Torinoa vastaan Valtteri Moren ei potkaissut pallon ohi eikä Sebastian Sorsa syöttänyt vastustajaa yksin läpi. Myös Toni Doblas kaappasi kaikki kohti suuntautuneet laukaukset kiinni ja sen yhden hoiteli Doblasinkin paras kaveri: tolppa. Torino teki kriittisillä vaiheilla jopa enemmän virheitä kuin Klubi, joskaan niistä kotijoukkue ei onnistunut maalinteossa.

  1. Kandjin ja Zenelin rooli

Kumpikaan pelaajista ei ole vielä esittänyt juurikaan mitään lohkovaiheen peleissä. Sonera Stadiumin alusta on kuitenkin kuin luotu Zenelille ja hän pystyy pitämään palloa, etenemään sen kanssa sekä myös voittamaan 1vs.1-tilanteita. Kun HJK:n peli ei perustu vain suoraviivaisiin syöttöihin Kandjille, nostaa Kandji varmasti myös tasoansa. Molemmat pelaajat ovat parhaimmillaan juuri tämänlaisissa peleissä – vastustaja pitää palloa, mutta HJK pystyy luomaan kontrolloituja vastahyökkäyksiä.

Macoumba Kandji oli torstaina Töölössä kerrassaan erinomainen. Hänen superesityksensä osoitti viimeistään nyt, että burkinafasolaisen Aristide Bancén hankinta oli Klubilta eurokiireessä täysin turha. Vielä avausjaksolla Kandji jäi yksin mutta heräsi hänkin henkiin toisella puoliajalla. Kandji piti palloa, riisti ja prässäsi ja oli lähellä onnistua itsekin maalinteossa. 2-0 maaliin johtanut vapaapotku tuli Kandjiin kohdistuneen rikkeen seurauksena. Erfan Zenelihän pystyy tunnetusti ohittamaan 1 vs. 1 -tilanteessa käytännössä kenet vaan. Torinoa vastaan hänkin pääsi peliin mukaan toisella puolikkaalla ja oli mukana rakentamassa molempia maaleja. Ensimmäisessä hän oli se joka keskitti pallon takatolpalle ja toisessa jatkoi itse keskityksen takatolpalta keskelle.

  1. Torinon odotukset helposta voitosta

Kotipelissään Torino pääsi helpolla ja sitä se varmasti odottaa myös torstain pelistä. Päävalmentaja Giampiero Ventura jätti 18 pelaajan ryhmästä kotiin muutaman avainpelaajan, joten parhaalla ryhmällään italialaiset eivät Helsingissä ole. Kova ja liukas tekonurmi, parin asteen pakkanen ja HJK:n piristyminen ja hieman rohkeampi pelaaminen – helppoa ei ole tule Torinolla olemaan.

Tippaakaan Klubin voitosta ei kannata laittaa minkään Torinon kakkosmiehistön piikkiin. Amauri oli sairaana ja Paulo Barreto sivussa, mutta poissaoloja oli Klubillakin. Markus Heikkinen oli kuumeessa ja Teemu Tainio muuten loukkaantuneena – samoin mm. Rasmus Schüller. Vieraiden kärjessä viiletti joukkueen palkkakuningas Fabio Quagliarella. Marokkolainen luottohyökkääjä Omar El-Kaddouri heitettiin kentälle saman tien HJK:n siirryttyä johtoon.

Torinon päävalmentaja Giampiero Ventura totesi ennen ottelua, että ei tiedä miten HJK tulee tähän otteluun.

– He puolustivat Torinossa, mutta ehkä he hyökkäävät enemmän? En tiedä mitä odottaa.

Se näkyi 450 vieraskannattajan harmiksi valitettavan hyvin. Torino ja Ventura odottivat ottelusta helppoa. Ottelusuunnitelma oli vaillinainen siinä missä HJK:lla täysin onnistunut.

Verotiedot ja palkat ovat viime päivinä olleet suomalaisten huulilla. Torinon huonoimminkin palkattu pelaaja, kolmosmokke Luca Castellazzi tienaa kaudesta 150 000 euroa. Se on noin kolmanneksen enemmän kuin HJK:n parhaiten palkatut pelaajat Teemu Tainio ja seuraa jo vaihtanut Mikael Forssell. Muut torinolaiset kuittaavat kaudesta vähintään neljännesmiljoonan. Ykkösmassimies on kärkimies Quagliarella 750 000 euron vuosituloillaan. Koko palkkabudjetti pyörii 12 miljoonan hujakoilla. Klubin palkkabudjetti kaudelle 2014 oli 1,1 miljoonaa. Se on luonnollisesti noussut Roni Porokaran, Anthony Annanin, Joevin Jonesin ja Aristide Bancén hankkimisen jälkeen.