Ranska – Nigeria, klo 19.00

Brasilian Estadio Nacionalilla iskevät maanantaina yhteen Ranska ja Nigeria. Vain yhden ottelun viimeisestä kymmenestä hävinnyt Ranska lähtee suurena suosikkina otteluun ja huuhtomaan neljän vuoden takaiset pettymykset mielestään.

Asetelma

Kaksi ensimmäistä turnausotteluaan loistavasti pelanneella Ranskalla on kaikki mahdollisuudet edetä turnauksessa pitkälle. Les Bleus on suuri ennakkosuosikki otteluun Nigeriaa vastaan, mutta Super Eagles osoitti Argentiinaa vastaan pystyvänsä pelaamaan loistavaa jalkapalloa.

Didier Deschamps on saanut yhtenäistettyä kukkolauman hyvin yhteen, mutta Ecuadoria vastaan pelattu 0-0 herätti huolestuneita katseita, ainakin allekirjoittaneen kisastudiossa. Ranskan pelaajat sortuivat yksinyrittämiseen ja epätoivoisiin ratkaisuihin paikoilta, joista ehkäpä yksi laukaus tuhannesta menisi maaliin. Viimeistely oli heikkoa, kun lähes kaikki laukaukset ja puskut suuntautuivat suoraan Ecuadorin maalivahdin Dominguezin syliin. Les Bleus ei onnistunut edes 40 minuutin miesylivoimalla murtamaan nollaa. Isoin kysymys on, miten siniset onnistuvat palaamaan siihen yhtenäiseen peliin, jota nähtiin Sveitsiä vastaan?

Nigerian jatkoonmenoa voidaan pitää pienenä yllätyksenä, sillä ainakin minä odotin Bosnian & Hertsegovinan olevan toinen jatkoonmenijä Argentiinan lisäksi. Stephen Keshin joukkue onnistui kuitenkin voittamaan Bosnian & Hertsegovinan, joten ansaitusta jatkopaikasta voidaan puhua. Nuorella joukkueella ei ole mitään hävittävää maanantain alkuillan ottelussa Ranskaa vastaan ja juuri se tekee joukkueesta vaarallisen.

Ranska ja Nigeria ovat kohdanneet kerran 2000-luvlla. Vuonna 2009 pelatussa ystävyysottelussa Nigeria oli parempi lukemin 0-1.

Ranska

Hyökkäävällä 4-3-3-ryhmityksellä pelaava Ranska on todella vaarallinen kentän ylimmällä kolmanneksella. Joukkue pystyy rytmittämään peliä ja hyökkäämään joko hitaammin lyhyillä syötöillä, etsien vastustajan puolustuksen välistä vapaita linjoja, tai todella nopeilla vastahyökkäyksillä pallonriistojen jälkeen. Turnauksen maalikuninkuudeta haaveileva Karim Benzema on maailman vaarallisimpia pelaajia boksin sisällä, ja kun myös Valbuena, Giroud tai Giroud’n tilalta aloittava Griezmann ja Pogba kykenevät maalintekoon, ei Ranskan peli jää kiinni ratkaisuvoimasta.

Isommat kysymysmerkit leijailevat edelleen puolustuksen yllä. Debuchy, Sakho, Varane ja Evra eivät vielä oikeastaan joutuneet todelliseen testiin. Kahdessa alkulohkon ottelussa vastustaja pelasi miesvajaalla miltei puolet ottelusta ja ottelu Sveitsiä vastaan oli ohi lähes ennen kuin se ehti alkaakaan. Sakhon pelaaminen on epävarmaa, joten virheherkkä Laurent Koscielny voidaan nähdä tänään avauksessa.

Mikäli Ranska pystyy pelaamaan samalla tasolla kuin Sveitsi-ottelussa, ei sillä pitäisi olla ongelmia edetä jatkoon. Mutta, les Bleus on näyttänyt kuluneiden vuosien aikana, että heidän tapauksessaan mikä tahansa on mahdollista.

Loukkaantumiset ja pelikiellot

Toppari Sakhon pelaaminen on äärimmäisen epävarmaa, joten Arsenalin Laurent Koscielny nähtäneen avauksessa. Varoitus on alla Pogballa ja Evralla. Cabaye huilasi Ecuadoria vastaan varoitustilin täytyttyä, mutta on Nigeriaa vastaan taas avauksessa.

ranska 30.6.Nigeria

Keshin Super Eagles pelasi kaksi ensimmäistä otteluaan 4-2-3-1-ryhmityksellä, mutta muutti taktiikkaansa aavistuksen verran Argentiinaa vastaan. Tuossa ottelussa nähtiin klassisempi 4-4-2, jossa Emenike ja kokenut Odemwingie pelasivat kärjessä. Taktiikka avasi ehkä aavistuksen verran enemmän Nigerian puolustuspakettia verrattuna aiemmin nähtyyn, mutta toisaalta joukkue oli paljon vaarallisempi hyökkäyspäässä, kuin mitä se oli kahdessa ensimmäisessä alkulohkon ottelussa.

Odotan, että Nigeria palaa helpommin puolustettavaan 4-2-3-1-ryhmitykseen, jolloin Ranskan peli saadaan pakotettua enemmän laidoille ja keskityksiin, jotka Nigerian vahva puolustuslinja pystyy hyvin siivoamaan. Hyökkäyspäässä Nigeria tyytyy kyttäämään omia mahdollisuuksiaa salakavalasti vaanien: Odotan ainakin Emeniken iskevän oman ankkurinsa noin 30 metrin päähän Ranskan maalista, eikä hän sieltä juurikaan puolustussuuntaan tule liikkumaan.

Isossa roolissa tulee olemaan myös kaksi maalia Argentiinaa vastaan iskenyt Musa. Ranskan laitapakki Debuchy tykkää nousta hyökkäyksiin mukaan ja tämä avaa tilaa Musan nousuille ja leikkauksille. Hän on äärimmäisen nopea ja hyvä 1 vs. 1 -tilanteissa, joten jos Ranska lähtee yltiöpäisiin hyökkäyksiin oikean laitansa kautta, voi omissa heilahtaa hyvinkin nopeasti.

Loukkaantumiset ja pelikiellot

Viktor Moses nähtäneen kentällä loukkaantumisen jälkeen, ainoa varma poissaolija on Michael Babatunde. Varoitus on alla Omeruolla, Oshaniwalla, Emenikellä ja Mikelillä. 

nigeria 30.6.Pelin kulku

Ranska tulee viemään ottelua ja luomaan enemmän maalintekopaikkoja. Nigeria tyytynee vaanimaan ja väijymään mahdollisuuksia vastahyökkäyksistä ja ainakin Emenike jäänee hyvinkin syvälle Ranskan alueelle. Avainasemassa on kamppailu Musan ja Debuchyn välillä. Mikäli Musalle jää tilaa ja aikaa leikata keskelle, on hyvinkin todennäköistä että Nigeria tekee ainakin yhden maalin ottelussa.

Jos Ranska onnistuu hyödyntämään maalitilanteensa edes kohtalaisesti, ei sillä pitäisi olla ongelmia ottelun voittamisessa. Mutta, kun pelataan yhdestä poikki -menetelmällä, paineet voivat näkyä rentouden puuttumisessa. Mitä pidemmälle matsi etenee maalittomana, sitä suurempi mahdollisuus Nigerialla on lunastaa itselleen lippu kahdeksan parhaan joukkon. Väsymystekijä on aina otettava huomioon, ja jos Ranska lähtee juoksemaan itseään hengiltä hyökkäyssuuntaan, voi Nigeria saada pelin hallintaansa ottelun lähetessä loppuaan.

Ranska lepuutti edellisessä ottelussa avainpelaajiaan koska sen lohkovoitto näytti jo silloin varmalta. Joukkue pääsee pudotuspeliin tuoreilla jaloilla. Uskon, että Ranska ratkaisee ottelun yksinkertaisesti hyökkäyspään henkilökohtaisella ratkaisutaidolla. Ranska vie pelin selvästi parilla maalilla 2-0 tai 3-1. – Kasper Hämäläinen, Huuhkajat

Vedonlyönti

Vaikka ottelun alussa tempo tulee olemaan kova, emme usko ottelun ratkeavan kuin vasta toisella puoliajalla. Alun jälkeen tempo tulee laskemaan ja Nigeria tulee puolustamaan suurella sydämellä. Uskomme, että taukolukemille mennään 0-0 tai 1-1 lukemissa. Toisella puoliajalla uskomme siihen, että Ranskan yksilötaito kääntää ottelun Les Bleus’lle. Siispä lapulle rohkeasti puoliaika/lopputulos -veto X/1 kertoimella 3.9.

RanskaNigerTuplaa talletuksesi Betssonilla. Lunasta 100€ bonus tästä.