Real Madrid La Ligan kärjestä sunnuntain derbyyn

16.14650353

Atlétin Diego Costa ja Realin Diego López ottavat jälleen toisistaan mittaa sunnuntaina. (All Over Press)

La Ligan viikko 25 nosti Real Madridin ensimmäistä kertaa kauden aikana yksin liigan piikkipaikalle. Lauantain päiväottelunsa tyylikkäästi 3-0 Elcheä vastaan hoitanut los Merengues näyttää tällä hetkellä olevan täysin pysäyttämättömässä vireessä. Keskiviikkoillan ottelu Bundesliigan neljännellä sijalla olevan Schalken vieraana oli ällistyttävän ylivoimaisen hyökkäysvoiman näytös, jossa sinipaitainen kotijoukkue oli liikenteessä mopolla moottoritiellä, kuten kollegani Jesse aavistelikin. Pelottavinta loppukevättä ajatellen on Realin pelaajamateriaalin laajuus maalintekorintamalla. Bale, Ronaldo, Benzema, Illarra, Isco, Jesé ja Modric ovat jokainen tällä hetkellä hyvässä vireessä ja heistä jokainen on osunut vähintään kertaalleen viimeisen neljän ottelun aikana, Benzema peräti viidesti. Atlético Madridin ja Diego Simeonen suurin ongelma sunnuntaina tuleekin olemaan paikallisvastustajan tulivoiman sammuttaminen.

Barcelona ja Atlético konttasivat

Real asetti voitollaan Barcelonan ja Atlétin ”pakkovoiton” asemaan, mikäli kaksikko mieli pysyä Realin kanssa tasapisteissä. Kumpikin joukkue sössi tilaisuutensa ja huomaa katselevansa Realin perävaloja 3 pisteen päässä ennen viikkoa 26.

Real Sociedadin esitystä voidaan kuvata sanalla jytky. Läpi kauden kotonaan vahvasti pelanneen Sociedadin voittoa Barcelonasta ei voida pitää aivan niin suurena yllätyksenä, sillä joukkue piti Barcelonaa tiukilla jo Copa del Reyn 1-1-tasapeliin päättyneessä ottelussa. Lauantain 3-1 numeroihin päättyneessä ottelussa silmiinpistävintä oli katalonian ylpeyden blaugranan puolustuksen haavoittuvuus. Sociedadin pelaajat marssivat Barcelonan liukuovia muistuttaneen keskikentän ja puolustuksen läpi koko 90 minuuttisen, eikä blaugrana kyennyt reagoimaan ottelun sisällä tarvittavalla tavalla. Kotijoukkue ansaitsi voittonsa ja vaikka pallonhallinta oli katalonialaisilla totuttuun tapaan, Sociedad osoitti läpi ottelun energisyyttä ja voitontahtoa, jonka Barcelona oli otteista päätellen jättänyt jonnekin Manchesterin ja Barcelonan väliselle matkalle.

Xavia ja Fàbregasia lepuuttanut Tata Martino teki mielestäni ratkaisevan virheen laittaessaan samaan aikaan kentälle pelituntumaa hakeneet Montoyan, Songin, Adrianon, Bartran ja Neymarin. Tämän lisäksi Busquets pelasi hänelle aavistuksen vieraalla paikalla keskikentän laidalla. Muutoksista johtuen keskikenttä vuoti läpi ottelun, eikä hyökkäystriolta saatu totuttua tukea voitosta kamppailemiseksi. Odotankin Martinon palaavan tutumpaan miehistöön sunnuntain kotiottelussa Almeriaa vastaan.

Atlético jatkoi ailahtelevia otteitaan

Kierroksen isosta jytkystä vastasi Pamplonan piskuinen Osasuna, joka nöyryytti kärkipään Atléticoa peräti 3-0. Rojiblancosin esityksen perusteella joukkue lähti otteluun samalla asenteella kuin mitä itse löin otteluun vetoa: Hoidetaan homma alta pois tyylikkäällä 0-2 voitolla.

Atléti jäi ensimmäisen 20 minuutin aikana täysin kotijoukkueen rynnistyksen jalkoihin ja painostus tuotti tulosta heti 6. minuutilla kun Cejudo viimeisteli kulmapotkusta todella tyylikkäällä volleyllä Osasunan avausmaalin. Komeille osumille jatkoa toi 21. minuutilla Armenteros, jonka upea vasemman jalan kanuuna jätti Courtoisin voimattomaksi ja ottelu alkoi olla sitä myöten selvä. Vielä ennen puoliaikaa kotijoukkue osui kertaalleen Torresin toimesta. Kuvaavaa ottelulle ja Atlétin asenteelle oli se, ettei vierailija saanut laukaustakaan kohti maalia ensimmäisten 45 minuutin aikana. Ottelun toinen puolisko oli lähinnä kosmetiikkaa, Osasuna keskittyi turvaamaan johtonsa ja Atléti sai ottelua haltuunsa, mutta ei onnistunut rikkomaan kuparistaan yrityksistä huolimatta.

Atlético Madrid vs. Real Madrid sunnuntaina klo 18

Viikonlopun ehdoton helmi Euroopan jalkapallorintamalla on pääkaupungin derby. Real Madridilla on oiva sauma lisätä johtoaan pikkuveli Atlétiin kuuteen pisteeseen ottamalla ailahtelevasta rojiblancosista voiton. Kuninkaallisen Realin hyökkäys on tällä hetkellä todella kovassa iskussa ja joukkue pelaa viihdyttävää, kokonaisvaltaista peliä.

Kauden aiemmat kohtaamiset ovat tällä hetkellä Realin eduksi 2-1. Liigan syyskierroksella Atlético onnistui hakemaan 1-0 vierasvoiton Santiago Bernabeulta, Copa del Reyssä Real oli selkeästi hallitsevampi osapuoli voittaen Bernabeulla 3-0 ja Vicente Calderónilla 2-0. Atléticolta puuttuu ottelusta Tiago ja Manquillo, Realilta pitkäaikaistoipilas Sami Khedira.

Ottelun lähtökohdat

Paatuneena Realin vihaajana ja Barcelonan kannattajana minun on otettava hattu päästäni ja tunnustettava Realin tämänhetkinen vire. Joukkue on uskomattomassa kunnossa eikä vähiten tähtipelaajien Ronaldon ja Balen takia. Fysiikkaihmeet takaavat omilla ominaisuuksillaan illasta toiseen joukkueelle vaarallisen ja monipuolisen hyökkäyksen. Omasta mielestäni eniten kaksikon hedelmistä on päässyt nauttimaan Benzema, joka on löytänyt roolinsa puhtaana target-pelaajana Realin hyökkäyksessä. Ronaldon, Benzeman ja Balen taustalta löytyy tukea Modricin, Iscon ja Illarran muodossa ja tällä hetkellä on hyvin vaikea kuvitella Realin jäävän sunnuntaina alle kahteen maaliin. Hyökkäysvoiman löydyttyä Real on saanut myös oman puolustuspelaamisensa kuntoon ja joukkuetta vastaan on tällä hetkellä hyvin vaikea tehdä maaleja. Dynaaminen keskikenttä ja hyökkäys tarjoavat jatkuvaa prässiä vastustajan pelinrakentelulle. Korkea prässi ja hyökkäyshalu luovat kyllä vastustajalle maalipaikkoja, kuten Schalkea vastaan nähtiin, mutta maalivahtiduo Casillas ja López ovat olleet ajoittain jopa maagisia ja tarjonneet otteillaan Realille mahdollisuuden voittaa illasta toiseen.

FC Schalke 04 vs Real Madrid

Bale ja Ronaldo iskivät neljä maalia Schalkea vastaan. (All Over Press)

Siinä missä Ancelottin miehistö on parantanut otteitaan läpi kauden, Atléti on ajautunut pienimuotoiseen pelilliseen kriisiin. Alkukaudella toiminut kollektiivinen puolustuspeli ja vastahyökkäyksiin nojaaminen on äärimmäisen kuluttava pelitapa ja vaikuttaa siltä ettei joukkue yksinkertaisesti jaksa raastaa joka pelissä 90 minuuttia puolustaen ja luottaen Costan ja Villan ratkaisevan ottelun yksilösuorituksillaan. Kotona joukkue on edelleen La Ligassa lyömätön, joten Vicente Calderónin yleisön tuki on tuonut selkeästi lisää virtaa joukkueen otteisiin. Sunnuntaina joukkue joutuu todelliseen testiin paikallisvastustajaansa vastaan ja mikäli rojiblancos lähtee pelkästään puolustamaan Realia vastaan, uskallan luvata Atléticon häviävän ottelun.

Vedonlyöjän silmissä ottelun parhaat kohteet löytyvät maalimääristä, ellei usko Realin hakevan voittoa Calderonilta kertoimella 2.05. Realin aktiivinen hyökkäyspeli avaa paikkoja myös Atléticolle ja vaikka joukkue jäi viime ottelussaan nollille, nyt pelataan rojiblancosin kotistadionilla, jossa kotijoukkue on jäänyt vain kaksi kertaa tällä kaudella maaleitta; kerran Barcelonaa vastaan liigassa ja kerran Realia vastaan Copa del Reyn välierässä. Realin tulivoima ja Atlétin vastahyökkäyspeli luovat otteluun maalipaikkoja, kyse tuleekin olemaan siitä montako kertaa paikoista laitetaan palloa reppuun. Betsson tarjoaa yli 2.5 maalille ihan ok tasoa olevaa kerrointa 1.8, joka päätyy omalle lapulleni.

FC Barcelona – Almeria sunnuntaina klo 22

Melkein sääliksi käy Almerian poikia sunnuntain ottelussa. Viime viikon vierastappio Real Sociedadille sisuunnuttaa katalaanimiehistön liekkiin ja andalucialaiset joutuvat täysin jyrän alle Camp Noulla. Tata Martinolla ei ole varaa hävitä tätä ottelua, joten viime viikonlopun ottelussa tehdyt pelaajakokeilut jäänevät historiaan. Kauden aiempi kohtaaminen päättyi 2-0 Barcelonalle ja muutenkin tälle kaudelle takaisin sarjaan noussut Almeria on ollut vuosien aikana blaugranalle helppo vastustaja. Viimeiset viisi kohtaamista pääsarjatasolla ovat kaikki päättyneet Barcelonan voittoon, yhteismaalit ovat näissä otteluissa 21-1 blaugranallePique tulee puuttumaan Barcelonan puolustuksesta, joten toppareina aloittavat Bartra ja Mascherano. Piqueta lukuunottamatta kaikki pelaajat ovat Tatan käytettävissä, joten ottelussa ei ennakkoon ole mitään Almerian voittoa tai tasapeliä puoltavaa tekijää. Sijaiskärsijän rooliin joutuva andalucialaismiehistö poistuu Camp Noulta vähintään kolmen maalin tappio niskassaan. Mikäli Tata Martino haluaa taas heittää kentälle neljästä viiteen avauksen ulkopuolista pelaajaa, tappiomarginaali saattaa jäädä pienemmäksi ja saattaapa Almeria maalinkin iskeä. Mutta jos avauskokoonpano ei poikkea alla olevasta ennakoidusta XI:sta, kannattaa sunnuntai-iltana tehdä jotain muuta kuin katsoa tätä matsia. Barcelonan ennakoitu avaus (4-3-3): Valdes; Alves, Mascherano, Bartra, Alba; Busquets, Iniesta, Xavi/Fàbregas; Messi, Neymar, Sanchez.