TPS – uuden alun kynnyksellä

Mustavalkoinen kaupunki saattaa olla liigan pohjalla tällä kaudella (Sam Kelly)

Mustavalkoinen kaupunki saattaa olla liigan pohjalla tällä kaudella (Sam Kelly)

Vuosi sitten TPS kuului Veikkausliigan mitalisuosikkeihin. Nyt turkulaiset ovat vahvoilla, kun veikataan liigasta putoajan nimeä.

Vuoden aikana Aurajoen rannalla on tapahtunut paljon. Kausi 2013 oli paha pannukakku sekä kentällä että ennen kaikkea talouden puolella. Tappiot olivat niin raskaat, että mustavalkopaidat joutuvat lähtemään tähän kesään säästöliekillä.

Vielä viime keväänä TPS:n toimitusjohtajana toiminut Marco Casagrande luotsaa nykyään pääsihteerin ominaisuudessa Suomen Palloliittoa. Toinen entinen huippufutari, Juha Reini astui Casagranden saappaisiin ja aloitti nopeasti säästökuurin Tepsissä.

Talvikausi oli TPS:lle hankala ja se huipentui Marko Rajamäen sopimuksen purkamiseen alkuvuodesta. Hetken näytti siltä, että TPS putoaa kuin kivi veteen, mutta Mika Laurikaisen pestaaminen joukkueen peräsimeen palautti uskottavuuden perinteiseen seuraan.

Vaikka Laurikainen on saanut rivit koottua, niin urakkaa silti riittää. Suurin osa joukkueen runkopelaajista vaihtoi maisemaa viime kauden jälkeen ja Laurikaisella on ollut miettimistä uuden palapelin kasaamisessa.

Poissiirtyneiden pelaajien lista on karua luettavaa: Henrik Moisander (FC Lahti), Jani Tanska (FC Lahti), Jarkko Hurme (Odd Grenland), Juho Lähde (SJK), Jaakko Nyberg, Petteri Pennanen (RoPS), Mika Ääritalo (Holstein Kiel), Roope Riski, Thomas Aguiry (Manchester City), Marcio Lima da Silva, Joonas Tursas, Duarte Tammilehto (IFK Mariehamn) ja Kennedy Eriba.

Lehtovaaran varassa

 

Kapteeni-maalivahti Lehtovaara jäi toistaiseksi Tepsiin, mutta katsotaan miten kausi etenee (Mikko Hyvärinen)

Kapteeni-maalivahti Lehtovaara jäi toistaiseksi Tepsiin, mutta katsotaan miten kausi etenee (Mikko Hyvärinen)

Laurikaisen ja muiden tepsiläisten onneksi maalivahti Jukka Lehtovaaraa ei ainakaan vielä ole saatu houkuteltua mihinkään muuhun seuraan. Lehtovaara on seuran kapteeni ja maalillaan joukkueensa selkäranka.

Kun Henrik Moisander siirtyi FC Lahteen, niin kunnon kirittäjää ei Lehtovaaralla tänä kesänä ole. Lehtovaaran sparraajana tähän kesään lähtee juuri 18 vuotta täyttänyt Jere Aalto. Aallolla on liigadebyytti tehtynä, mutta Lehtovaaran mahdollinen siirto tai loukkaantuminen jättäisivät nuoren miehen kyllä turhan kovaan paikkaan.

Liigakauden alun kynnyksellä TPS julkaisi maalivahti Arnold Uschanoffin sopimuksen. Uschanoffista odotetaan kirittäjää Aallolle, mutta Lehtovaaran haastajaksi hänestä ei vielä ole.

Kokematon puolustus

Puolustuslinja on TPS:lla todella kokematon. Sami Rähmönen on paljon vartijana, mutta muuten Laurikaisen on vain toivottava, että poikien maajoukkueissa esiintyneet Ville-Valtteri Starck ja Aleksi Ojanperä ottavat askeleita eteenpäin.

Igor Jovanovic tekee paluun TPS-paitaan neljän vuoden tauon jälkeen, mutta ajat ovat vuosien saatossa muuttuneet. Jovanovic voitti TPS-vuosiaan kaksi SM-pronssia sekä Suomen Cupin, nyt pitää taistella putoamista vastaan. Amerikkalaispakki Alexander De John on kirjoittamaton kortti. Aika näyttää, onko hän floppi vai toppi.

Ville Rannikko ja Miro Tenho kuuluvat Starckin ja Ojanperän ohella sarjaan nuoret tepsiläiset lupaukset. Vastuuta on molemmille luvassa ja vastuu tunnetusti kasvattaa.

Mitä tekee Wayne Brown?

Karlsruhessa pelannut Jesper Brechtel ottaa ensiaskeleensa Veikkausliigassa (All over press)

Karlsruhessa pelannut Jesper Brechtel ottaa ensiaskeleensa Veikkausliigassa (All over press)

Keskikentän tärkein pelaaja on ehdottomasti Wayne Brown. Muutama vuosi sitten Brown oli Veikkausliigan paras, viime kaudella kaukana siitä. Nyt on taas näytön paikka. Matej Hradeckyllä ovat geenit kohdallaan, mutta ikää on vielä alle 20 vuotta. Santeri Mäkisellä on myös taitoa, mutta paha loukkaantuminen takana.

Entäpä sitten Jesper Brechtel? Karlsruher SC:stä saapuva Brechtel ei ole Suomen kansalaisuudestaan huolimatta pelannut koskaan aikaisemmin Veikkausliigassa. Brechtel on Laurikaiselle tuttu pelaaja alle 21-vuotiaiden maajoukkueesta. Saksan vuodet ovat tuoneet kovuutta, mutta miten nuorukainen soveltuu Veikkausliigassa pelaamiseen?

Maalintekijänä Juho Lehtonen

Mutta kuka sitten tekee ne maalit? Mika Ääritalo ja Roope Riski ovat vaihtaneet maisemia, Mikko Hyyrynenkin melkein. Laurikainen sai puhuttua Hyyrysen takaisin eläkkeeltä ja tällä 36-vuotiaalla kärkimiehellä on edelleen iso rooli joukkueessa.

Juho Lehtonen on osoittanut harjoituskaudella piristymisen merkkejä. Lehtosen kyvyt ovat olleet jo pitkään tiedossa, olisiko tämä vihdoin hänen läpimurtokautensa? Dennis Okaru väläyttelee silloin tällöin, mutta Riku Sjöroos ja Eero Tamminen saavat olla tyytyväisiä yhteenkin merkintään maalisarakkeessa.

Kaiken kaikkiaan TPS on isojen haasteiden edessä. Mitaleista on turha haaveilla, sarjassa säilyminen on tälle joukkueelle se isoin palkinto.

Kuvat: Sam Kelly, Mikko Hyvärinen