Derby della Capitale – aitafarssin varjossa pelattava paikallispeli

Sunnuntaina pelataan italialaisen jalkapallokauden suurin, kaunein ja kiihkein ottelu: Rooman Derby, Derby della Capitale. Valitettavasti tuo väittämä ei kuitenkaan pidä enää paikkaansa. Rooman paikallispeli on muuttunut aavemaiseksi protestiotteluksi, jossa tunnelma loistaa poissaolollaan. Mistä on oikein kysymys? Miten on mahdollista, että Italian kuumin ottelu on tyystin sammunut?

Derby della Capitalen ympäröimä apatia johtuu Rooman kaupungin järjettömästä päätöksestä asentaa aidat kaarteisiin, joissa Ultra-ryhmittymät seuraavat pelejä. Curva Sud (AS Roma) ja Curva Nord (Lazio) ovat loistaneet tyhjyyttään jo lähes puolentoista vuoden ajan. Eivätkä Ultrat ole tulossa takaisin Olimpicolle, ennen kuin aidat poistetaan.

Seuroja Ultrat eivät tietenkään ole hylänneet. Faniryhmät nimittäin kiertävät kaikki vieraspelit ja tulevat seuraamaan harjoitussessioita. Esimerkiksi Lazion tämän viikkoisissa harjoituksissa katsomo oli täynnä ja soihdut paloivat.

Kaiken huipuksi Olimpicolle pystytetyt aidat ovat UEFA:n määräysten vastaisia. Turvallisuussyihin vedoten asennetut aidat ovat olleet myös pelaajien epäsuosiossa. Giallorossin roomalaiskolmikko, Francesco TottiDaniele De Rossin ja Alessandro Florenzin kritisoivat aitoja Roman sivuilla ja toivoivat niiden poistamista, jotta Ultrat ja sitä myötä tunnelma palaisi stadionille.

Romanista-kolmikko kävi hiljattain ikonisen kipparin johdolla tapaamassa Ultria ja pyysi näitä tulemaan takaisin kotipeleihin. Tottin viimeisestä kaudesta huolimatta pyynnöt ovat turhia, sillä Ultrat eivät ole tulossa takaisin stadionille niin kauan kun aidat ovat pystyssä.

Valitettavasti Ultrien boikotti ei näy pelkästään heikentyneenä tunnelmana, vaan myös yleisökato on huomattava. Viime marraskuussa Roman isännöimässä derbyssä katsojia oli 35 000, vähemmän kuin esimerkiksi Roma–Sassuolo-ottelussa, joka keräsi 36 000 katsojaa. Vastaavasti huhtikuun alussa pelattu Lazio–Roma veti Olimpicon lehtereille alle 30 000 katsojaa.

On äärimmäisen surullista kuinka yksi koko Euroopan kovimmista derbyistä on pilattu kahdella aidalla. Ikään kuin Derby della Capitalen rikas historia olisi vedetty vessanpöntöstä alas kertarysäyksellä.

Vanhan myytin mukaan roomalaisjoukkueen kausi on onnistunut, jos se onnistuu viemään kaupungin herruuden nimiinsä. Esimerkiksi moni Romanista voittaisi ennemmin Lazion kaksi kertaa kuin Scudetton, jos siis pitäisi valita näiden kahden väliltä.

Lazion harjoituksissa on tätä nykyä parempi tunnelma kuin seuran kotipeleissä. Kuva: Getty

Lazion harjoituksissa on tätä nykyä parempi tunnelma kuin seuran kotipeleissä. Kuva: Getty

Kiihkeä ja pitkään jatkunut paikallistaisto ei arvatenkaan ole aina mennyt rauhallisissa merkeissä, siitä syystä kaupunki on aidat stadionille pystyttänytkin. Ei nimittäin ole mitenkään epätavallista, että Ultrat käyvät piilottamassa pieniä teräaseita Olimpicon ympäristöön muutamia päiviä ennen paikallispeliä.

Vaikka Derby della Capitaleen liittyy lähes poikkeuksetta levottomuuksia, eivät viidakon lait ole paikallistaistossa voimassa. Kummankin seuran Ultrien boikotti kertoo, että toisiaan syvästi vihaavat kannattajat tulevat yhteen yhteisen asian puolesta.

Vuonna 2007 nuori Lazio-kannattaja sai surmansa Taivaansinisten ja Interin välisen ottelun jälkeen, kun poliisi ampui miestä kaulan seutuville. Traagisen tapauksen jälkeen Roman ja Lazion Ultrat kävivät yhteistuumin polttamassa roomalaisen poliisiaseman. Kyseinen tapaus jos joku kuvastaa yhtä aikaa sitä intohimoa ja solidaarisuutta, mikä pääkaupungin seurojen välillä vallitsee.

Näin ollen nykytilannetta voisi kuvailla äärimmäisen surulliseksi. Sunnuntaina pelattavan derbyn lähtöasetelmatkin olisivat mitä mainioimmat, kun toisena olevan Roman ja neljäntenä majailevan Lazion välillä on ainoastaan yksi piste.

Olimpicon kaarteet tulevat kuitenkin olemaan tyhjillään ja ovat tulevissakin derbyissä, niin kauan kuin aidat pysyvät vuoden 1990 MM-kisojen päänäyttämöllä. Voi siis hyvin olla, että syyskuussa 40 vuotta täyttäneen Francesco Tottin viimeiset derbyt jäävät aavemaisiksi protestipeleiksi.

Toivoa kuitenkin on. Rooman kaupunki on ilmeisesti luvannut harkita aitojen poistamista ensi vuoden puolella. Serie A:n ja koko italialaisen jalkapallon kannalta olisikin toivottavaa, että maan ykkösmatsi palaisi sen arvolle kuuluvalle tasolleen.

Sunnuntaina kello 16 alkava Derby della Capitale, aivan kuten muutkin Serie A:n huippupelit ovat katsottavissa Viasatin kanavilla ja ViaPlay-palvelussa.

Kansikuva: Getty