Top-10: Tammikuun siirtoikkunan hämmentävimmät siirrot

Viaplay LogoKatso kaikki Serie A:n ottelut Viaplayn kautta!

 10 € ILMAINEN NBA-LIVEVETO – Hae omasi ja katso matsit suorana Betsafella!

Tammikuun siirtoikkuna sulkeutui viime viikolla. Kuukausi oli vilkkaampi kuin koskaan, sillä Barcelonan ja Liverpoolin johdolla useampi huippuseura teki kalliita kaappauksia vahvistaessaan joukkueensa kokoonpanoa. Isojen nimien taustalla myös moni hieman pienemmän profiilin pelimies vaihtoi seuraa. Faneille.com kokosi yhteen tammikuun siirtoikkunan kymmenen eniten kummaksuntaa herättänyttä siirtoa.

10) Leon Goretzka → Bayern Munchen

Siinä, että Bayern Munchen hankkii pelaajia pahimmista kilpakumppaneistaan ei ole mitään uutta. Se, miten Bayern tämän siirron markkinoi oli kuitenkin jotain ennennäkemätöntä. Seuran puheenjohtaja, entinen suurpelaaja Karl-Heinz Rummenigge nimittäin sanoi siirron olevan voitto koko Bundesliigalle, sillä saksalaisyleisö pääsee ihailemaan jatkossakin maajoukkuetähteään kotimaan sarjassa. Joku voisi sanoa lausuntoa valheelliseksi, sillä Bayern johtaa tällä hetkellä Bundesliigaa liki 20 pisteen erolla ja tämän kaltaiset siirrot eivät ainakaan tasoita sarjaa tulevina vuosina. Schalken kannattajat olivat ymmärrettävistä syistä melko nyrpeinä Bayernin julkistettua keskikenttäpelaajan seuraavan osoitteen ja ainakin heidän mielestään Schalken olisi pitänyt saada Saksan maajoukkuepelaajasta jonkun sortin siirtosumma.

9) Ezequiel Barco → Atlanta United

Vuonna 1999 syntynyttä Ezequiel Barcoa pidetään yhtenä Argentiinan lupaavimmista jalkapalloilijoista. 166-senttinen taskuraketti teki viime kaudella läpimurtonsa kasvattajaseuransa Independienten riveissä ja maan U-20 maajoukkueen avainpelaajaa huhuiltiin moniin eurooppalaisiin huippuseuroihin. Lopulta Barco siirtyi Yhdysvaltain MLS:n Atlanta Unitedin riveihin sarjahistorian suurimmalla siirtosummalla, noin 15 miljoonalla dollarilla. MLS on viime vuosina nostanut vahvasti profiiliaan, mutta tämänkaltaiset siirrot ovat kuitenkin hyvin harvinaisia. Yksi selittävä tekijä lienee Atlantan valmentaja Gerardo ”Tito” Martino, joka muistetaan entisenä Barcelonan ja Argentiinan maajoukkueen päävalmentajana.

8) Jeremy Menez → America

Jeremy Menezin ura on edennyt aivan päinvastoin kun mies itse olisi toivonut. Menez oli aikoinaan äärimmäisen lupaava pelaaja, joka siirtyi parikymppisenä kovin odotuksin Serie A:n AS Roman riveihin. Roomassa Menez pelasi kelvollisesti, mutta lopullinen läpimurto jäi kuitenkin tekemättä. Menezin CV näyttää paperilla varsin hyvältä, sillä Roman lisäksi hän on ehtinyt edustaa mm. Monacoa, PSG:tä ja AC Milania. Hänen ongelmaksi nousi vaikea persoonallisuus, mikä taisi lopulta estää laiturin nousun aivan kirkkaimmalle jalkapallohuipulle. 30-vuotiaan Menezin pitäisi olla pelaaja parhaassa iässään, mutta niin vain hän pelaa seuraavat ottelunsa Meksikossa 12 kertaisen maan mestarin American riveissä.

7) Alexander Sorloth → Crystal Palace

Putamiskamppailussa olevalla Crystal Palacella oli kova tarve vahvistaa joukkuettaan tammikuun siirtoikkunan aikana. Roy Hodgsonin valmentama joukkue on tehnyt tällä kaudella vasta 24 maalia ja Christian Benteken heikkojen otteiden myötä erityisesti lontoolaisseuran hyökkäysosasto kaipasi kovasti uutta verta. Se, miksi ja miten Palace lopulta päätyi hankkimaan Norjan maajoukkuekärki Alexander Sorlothin kovalla, yli kymmenen miljoonan euron siirtosummalla on kuitenkin iso arvoitus. Sorlothin siirto muistuttaa tavallaan Eero Markkasen taannoista kohusiirtoa Real Madridiin. Palace hankki riveihinsä raa´an lupauksen, jonka suurin vahvuus on poikkeukselliset fyysiset raamit. Liki kaksimetrinen Sorloth pelasi erinomaisen alkukauden Tanskan liigassa, mutta pari vuotta sitten hän kävi floppaamassa pahasti Hollannin liigassa ja moni uskookin Valioliigan olevan hänelle liian kova sarja. Pelaajaprofiililtaan hän sopii kuitenkin hyvin Hodgsonin inhorealistiseen pelitapaan ja norjalaiskärki saaneekin loppukauden aikana reilun mahdollisuuden näyttää osaamistaan Valioliigapeleissä.

6) Landon Donovan → Club Leon

Landon Donovan on jenkkifutiksen Teemu Selänne. Donovan on nimittäin ehtinyt lopettaa uransa jo muutamaankin otteeseen, viimeksi kauden 2016 päätteeksi. Yhdysvaltain kaikkien aikojen paras futari ei ikinä breikannut Euroopassa, mutta hän on MLS:n historian kaikkien aikojen paras maalintekijä 145 maalilla. Edellisen lopettamispäätöksen piti pitää loppuun asti, mutta niin vaan 157 maaottelun mies päätti kuitenkin tehdä vielä yhden comebackin ja siirtyä Meksikon pääsarjaseura Club Leonin riveihin loppukauden mittaisella sopimuksella. Meksikon liiga on viime vuosina vetänyt useita nimimiehiä puoleensa, osittain sen vuoksi, että sarjassa maksetaan varsin kelvollisia palkkoja, joten mahtaako raha olla Donovaninkin paluun suurin motivaattori?

Landon Donovan on yksi USA:n historian parhaista jalkapalloilijoista. (Harry How/Getty Images)

5) Reece Oxford → Borussia Mönchengladbach

Se, että Valioliigaseuran nuori toppari siirtyy pienemmän sarjan joukkueeseen peliajan perässä ei ole millään tavalla poikkeuksellista. Esimerkiksi hyvää kautta Chelsean riveissä pelaava toppari Andreas Christensen pelasi parin kauden ajan isossa roolissa juuri Borussia Mönchengladbachin riveissä. Reese Oxfordin kohdalla siirron hämmentävyys johtuu siitä, että mies ehti jo joulukuun lopussa palaamaan lainasopimukseltaan West Hamin riveihin ennen siirtymistään takaisin Saksaan uuden loppukauden kestävän lainasopimuksen myötä. Oxfordin peliaika Saksassa oli jäänyt odotettua pienemmäksi, mutta mitä ilmeisemmin Borussia lupasi West Hamille nuoren miehen peliajan kasvavan loppukauden aikana. Oxford on varsin mielenkiintoinen pelaajan alku, sillä 19-vuotiaasta topparista odotetaan tulevaa Englannin maajoukkuepelaajaa. Häntä on useaan otteeseen ehditty vertaamaan Hammersin akatemian kuuluisimpaan topparituotokseen Rio Ferdinandiin.

4) Pietro Pellegri → Monaco

Jalkapallomaailman siirtosummat ovat karanneet viime vuosina täysin käsistä. Yksi konkreettinen esimerkki tästä saatiin tammikuun siirtoikkunassa, kun Monaco hankki vasta 16-vuotiaan Pietro Pellegrin riveihinsä kovalla, yli 25 miljoonan euron siirtosummalla. Raamikas Pellegri on eittämättä äärimmäisen lupaava pelaaja, mutta 25 miljoonaa tuntuu kovalta siirtosummalta alle kymmenen aikuisten ottelua urallaan pelanneesta pelaajasta. Monaco lienee kuitenkin oiva kasvupaikka Italian junnumaajoukkuehyökkääjälle, sillä ruhtinaskunnan ylpeys on viime vuosina tehnyt loistavaa työtä nuorten pelaajien kanssa. Pellegrin perässä oli mm. Juventus, mutta Monacossa hänen mahdollisuudet peliajan saamiseen heti tällä kaudella lienevät paremmat kuin Vanhan Rouvan riveissä. Italia ei ole hetkeen onnistunut tuottamaan aivan huippuluokan ysipaikan pelaajaa ja juuri nyt saapasmaassa on äärimmäisen kovat odotukset seuraavaksi Christian Vieriksi nimetyn hyökkääjän varalle.

3) Lassanna Diarra → PSG

Lassanna Diarran CV näyttää varsin vakuuttavalta. Puolustava keskikenttäpelaaja on komeahkon uransa aikana ehtinyt edustaa mm. Cheslea, Arsenalia ja Real Madridia. 34 maaottelua Ranskan riveissä pelannut Diarra oli parhaimmillaan todella hyvä pelaaja, mutta hänen viime vuotensa ovat menneet pahasti piloille erinäisten loukkaantumisten vuoksi. Viime kaudella Diarra pystyi pelaamaan Marseillen riveissä vain 11 ottelussa ja moni odotti hänen huippu-uransa tulevan päätökseen Diarran siirryttyä täksi kaudeksi arabiemiraattien Al Jaziran riveihin. Kaikkien yllätykseksi PSG kuitenkin tiedoitti tammikuun 23. päivä solmineensa puolentoista vuoden sopimuksen Diarran kanssa. Moni huippupelaaja puhuu uuden seuransa tiedoitustilaisuudessa lapsuuden haaveensa tulleen toteen suosikkiseuraan siirtymisen myötä, mutta Diarran kohdalla asia pitänee paikkansa, sillä hän syntyi ja vietti nuoruutensa Pariisissa PSG:tä fanittaen.

2) Mix Diskerud → Manchester City

Tiedättekö mikä yhdistää Aymeric Laportea, Benjamin Mendyä, Edersonia ja Mix Diskerudia? No kaikki nämä herrasmiehet ovat siirtyneet Manchester Cityn riveihin menossa olevan kauden aikana. Noin vuosi sitten Diskerud äänestettiin MLS:n yliarvostetuimmaksi pelaajaksi ja ennen viime kautta New York City ei löytänyt Jenkkien maajoukkuepelaajalle tilaa joukkueen suunnitelmista. Diskerud suuntasi lainasopimuksella Allsvenskanin IFK Göteborgiin, mutta tammikuussa tippui todellinen pommi, kun Manchester City tiedoitti hankkineensa keskikenttäpelaajan riveihinsä peräti neljän ja puolen vuoden sopimuksella. Hämmennyksen jälkeen siirron taustat alkoivat selviämään. Manchester City ja New York City kuuluvat samaan omistukseen ja siirron syynä oli New Yorkin palkkakatto-ongelmat, jotka ratkesivat Diskerudin siirryttyä virallisesti toisen seuran riveihin. Keskikenttäpelaaja tuskin pelaa otteluakaan Cityn edustusjoukkueessa ja paikallisraporttien mukaan hän myös harjoittelee pääsääntöisesti seuran akatemiajoukkueen kanssa.

1) Bacary Sagna → Benevento

Bacary Sagna pelasi vielä viime kaudella liki 20 ottelua Manchester Cityn riveissä. Kokenut 34-vuotias oikea laitapuolustaja ei ollut enää aivan huippupäiviensä vireessä, mutta hän osoitti kuitenkin olevansa edelleen kelpo pelimies ja moni oletti Sagnan siirtyvän johonkin muuhun Valioliigaseuraan. Lopulta uutta seuraa ei löytynyt ja Sagna harjoitteli koko syyskauden yksinään pitäen kuntoaan yllä. Tammikuussa Serie A:n piskuinen Benevento julkaisi tehneensä loppukauden mittaisen sopimuksen laitapuolustajan kanssa. Siirto on kaikin puolin hämmentävä, sillä Sagnan profiilin pelaajat harvoin siirtyvät Beneventon tapaisiin pikkuseuroihin. Sagna itse selitti siirtoaan jalkapalloromanttisin syin. Hän on tienannut urallaan jo niin paljon, että hän halusi vielä kerran kokea mitä jalkapallo aidoimmillaan on. Benevento on siihen oikea ympäristö, sillä 60 000 asukkaan pikkukaupungista on Valioliigan glamour hyvin kaukana.

Kansikuva: Matthew Lewis/Getty Images