Juventus ja Inter kohtaavat kauden ensimmäisessä Derby D´Italiassa

Sturm Graz v Inter RonaldoTiistain vuoden ensimmäisen Serie A kierroksen ehdottomana helmenä voidaan pitää Interin ja Juventuksen välistä kamppailua. Derby D´Italiassa kohtaavat kaksi Pohjois-Italian suurinta ja kannatetuinta seuraa. Joukkueiden välinen historia on pitkä ja tapahtumarikas, joten odotettavissa on kuumaverinen kamppailu.

Mistä ottelussa on kyse?

Inter ja Juventus kohtasivat ensimmäistä kertaa toisensa virallisessa ottelussa 14.11 vuonna 1909. Joukkueiden ensimmäisessä kohtaamisessa Juventus oli parempi luvuin 2-0. Ensimmäinen nykymuotoinen yhtenäinen Serie A kausi pelattiin vuonna 1929, jolloin Inter ja Juventus kamppailivat kovasti historian ensimmäisestä scudettosta. Tuolloin Inter vei pidemmän korren ja näiden kahden seuran välisen vihasuhteen voitiin sanoa alkaneen. Derby D´Italia nimeä käytettiin kuitenkin ensimmäistä kertaa vuonna 1967 legendaarisen italialaisen urheilutoimittaja Gianni Breran nimittäessä kahden suurseuran välisen kamppailun vaatimattomasti koko Italian derbyksi.

Ronaldolla on pitkä ja tapahtumarikas historia Juve-kohtaamisista. (Getty)

Ronaldolla on pitkä ja tapahtumarikas historia Juve-kohtaamisista. (Getty)

Milano ja Torino ovat kaksi Pohjois-Italian suurinta ja vaurainta kaupunkia. Inter ja Juventus ovat näiden kahden kaupungin kaksi kannatetuinta seuraa, joten näiden kahden seuran välisen vihasuhteen syntyminen on lähtökohtiin nähden melko luonnollista. Inter hallitsi Eurooppalaista jalkapalloa 1960-luvulla legendaarisen valmentajansa Helenio Herreran kanssa. Menestyksekkään 1960-luvun jälkeen Interin trendi laski kuitenkin jyrkästi ja Milanon sinimustista tuli pitkään alisuorittamisen symboli Italiassa. Interin heikon menestyksen myötä myös Derby D´Italiasta katsosi sen kovin buusti. 1990-luvun loppupuolella Inter kuitenkin kasasi itselleen kovan jengin, jonka myötä se nousi kamppailemaan kauden 1997-1998 Italian mestaruudesta. Seurat kohtasivat silloisella Juventuksen kotistadionilla Delle Alpilla ja Juventuksen luottopuolustaja Mark Iuliano rikkoi jälkikäteen arvioituna täysin selkeästi Interin supertähteä Ronaldoa Juventuksen rangaistusalueella. Syystä tuntemattomasta ottelun päätuomari Piero Ceccarini jätti kuitenkin viheltämättä pilkun ja Juventus voitti ottelun lukemin 1-0 ja juhli kauden päätteeksi Italian mestaruutta. Asia eteni aina Italian parlamenttiin asti, jossa poliitikot väittelivät jalkapallon puolueettomuuden takaamisesta. Interin kannattajat ovat vieläkin lähes 20 vuoden päästä erittäin katkeria kyseisen ottelun tapahtumista ja yhdestä viheltämättä jääneestä pilkusta on tavallaan tullut koko huhutun puolueettomuuden ja Juventuksen suosimisen symboli.

Vuonna 2006 Italiaa vavisutti calciopoliksi nimetty sopupeliskandaali. Calciopoli-tutkimusten mukaan Italiassa useat seurat olivat pyrkineet kulisseissa saamaan omiin otteluihinsa haluamiaan tuomareita. Calciopoliskandaalin suurin kärsijä oli Juventus, joka pudotettiin Serie B:hen. Tämän lisäksi joukkueelta vietiin kaksi kentällä voitettua scudettoa. Inter ja Roma olivat ainoat suurseurat, jotka todettiin tutkimuksessa syyttömäksi. Vielä tänäkään päivänä kukaan ei pysty varmasti sanomaan mistä calciopolissa oikeasti oli kyse. Juventus on taistellut viime vuodet oikeusteitse tuomioita vastaan, ja jälkikäteen onkin selvinnyt, että Juventusta kohdeltiin huomattavasti kovemmin, kuin todisteiden mukaan olisi kuulunut. Calciopoli myös heikensi huomattavasti jo valmiiksi heikkoja välejä Juventuksen ja Interin välillä, sillä Juventus hyökkäsi julkisesti jo edesmenneen Inter-legenda Giacinto Facchettin kimppuun syyttäen häntä osalliseksi tuomarien fiksailuun. Totuus on varmasti jossain kahden seuran mielipiteiden välissä. Calciopolin myötä Italian jalkapallon voimasuhteet kokivat kuitenkin suuria muutoksia. Juventus menetti useamman avainpelaajansa Serie B-vuoden myötä ja joukkueen nousua takaisin omalle totutulle tasolleen jouduttiin käytännössä odottelemaan aina Antonio Conten aikakauteen saakka. Inter hallitsi seuraavat vuodet Serie A:ta mielin määrin voittamalla viisi peräkkäistä Italian mestaruutta. Calciopolin myötä Interistä tuli myös Serie A:n historian ainoa seura, joka ei ole pudonnut kertaakaan sarjaporrasta alemmas. Tästä asiasta Interin kannattajat jaksavat kuittailla Juventukselle jokaisen seurojen kohtaamisen aikana.

Juventus

Juventus on juuri nyt yksi koko maailman parhaista kotijoukkueista. Vanha Rouva nimittäin surffaa uskomattomalta kuulostavassa 35 kotiottelun tappiottomassa putkessa, eikä loppua näy. Massimo Allegrin valmentaman joukkueen viime aikainen vire on kuitenkin ollut hieman laskeva, joten ilmassa on monia pienoisia kysymysmerkkejä ennen yhtä kauden suurinta yksittäistä ottelua. Toistaiseksi Juventuksen kautta voidaan kuitenkin pitää onnistuneena. Juve johtaa Serie A:ta kolmen pisteen erolla ja eteni pienten vaikeuksien jälkeen jatkoon myös omasta Mestareiden Liigan alkulohkosta. Juventuksella kävi myös hyvä tuuri arvonnassa, sillä ensimmäisellä pudotuspelikierroksella vastaan asettuu Bundesliigassa surkeaa kautta pelaava epävirallinen kriisijoukkue Dortmund.

Italian jalkapalloliitto päätti sijoittaa Italian Supercupin pelattavaksi jokaisen pelaajan iloksi juuri ennen joulua Qatarin pääkaupunki Dohaan. Ottelussa kohtasivat puolustava mestari Juventus ja viime vuoden cupvoittaja Napoli. Joukkueet tarjosivat loppuunmyydylle stadionille viihdettä koko rahan edestä, sillä voittaja ratkesi vasta rangaistuspotkukilpailun yhdeksännessä parissa. Juventus meni ottelussa johtoon viidennellä peliminuutilla Carlos Tevezin rankaistessa uskomattomasti sekoillutta Napolin puolustusta. Heikkoa kautta pelaava Gonzalo Higuain tasoitti ottelun 68. minuutilla ja ottelun varsinainen peliaika päättyi lukemiin 1-1. Tevez vei Juventuksen uudelleen johtoon jatkoajan 16. minuutilla Paul Pogban ilmiömäisen alustuksen avulla. Juventus näytti etenevän vääjäämättömästi kohti uutta pokaalia, mutta Gonzalo Higuainin aivan viime hetken maalin myötä siirryttiin rangaistuspotkukilpailuun. Rangaistuspotkukilpailu oli siitä harvinainen, että Gianluigi Buffon torjui kolme pilkkua, mikä ei kuitenkaan riittänyt voittoon. Juventus epäonnistui kolmessa viimeisessä pilkussaan ja Napolin topparin Kalidou Koulibalyn maalin myötä Napoli pääsi juhlimaan voittoa Dohan vilkkaaseen yöelämään.

Arturo Vidal on ollut Juven kauden suurin alisuorittaja. (Getty)

Arturo Vidal on ollut Juven kauden suurin alisuorittaja. (Getty)

Juventus on voittanut vain yhden edellisestä viidestä ottelustaan. Joukkue jäi kovan taistelun jälkeen maalittomaan tasapeliin vaikeassa vierasottelussa Fiorentinaa vastaan. Atletico Madridia vastaan joukkueet pelasivat sopuisan maalittoman tasapelin, joka varmisti niin Atletin kuin Juven jatkopaikat Mestareiden Liigan pudotuspelikierrokselle. Cagliaria vastaan Juventus varmisti vanhan vihollisensa legendaarisen hyökkäävän jalkapallon apostolin Zdenek Zemanin potkut 3-1 vierasvoiton myötä, mutta joukkue lähti joulutauolle ison pettymyksen myötä hävittyään Super-Cupin Napolille. Kaksi seuraavaa kierrosta ovat elintärkeitä mestaruuskamppailun kannalta, sillä Juventus kohtaa Interin jälkeen vieraissa Napolin, kun Vanhan Rouvan ainoa todellinen kilpailija AS Roma matkustaa ensin Udinesen vieraaksi, jonka jälkeen Giallorossi kohtaa Lazion kauden ensimmäisessä Derby Della Capitalessa.

Juventuksen viime aikojen vaisut otteet henkilöityvät ennen kaikkea supertähti Arturo Vidaliin. Viimeisen kolmen Scudetton takuumies on tehnyt tällä kaudella viisi maalia, mutta hänen otteensa kentällä ovat olleet kaukana kolmen edellisen kauden loistosta. Vidalilla on ollut ongelmia loukkaantumisten kanssa, mutta mies on tällä kaudella vaikuttanut haluttomalta ja hieman ylimieliseltä. Huhut kertovat miehen seikkailuista Torinon maineikkaassa yöelämässä, joten mahtaako kesällä kovasti huhutun Manu-siirron kariutuminen vaikuttaa yhä edelleen miehen otteisiin pelikentillä? Vidalin viime aikaiset otteet muutamaa välähdystä lukuun ottamatta ovat olleet sellaisia, että mies saa jatkossa taistella tosissaan paikastaan Juventuksen avaukseen. Viime aikoina huhut ovat olleet vahvasti tuomassa Bayern Munchenin Xherdan Shaqiria Torinoon jo tammikuun siirtoikkunassa. Shaqiri on tullut tunnetuksi laiturina, mutta Juventuksessa mies olisi lähtökohtaisesti trequartista kahden varsinaisen kärjen alapuolella. Myös Interissä Jose Mourinhon aikana kaiken voittanut Hollannin maajoukkueen hyökkäävä keskikenttämies Wesley Sneijder on viime viikkoina ollut Juventuksen kiikarissa. Viime aikoina kyseisellä paikalla on esiintynyt täksi kaudeksi Juventukseen Udinesesta siirtynyt monipuolinen Roberto Pereyra, joka pystyy pelaamaan myös Vidalin paikalla keskikentän alemman oksan laidassa.

Inter

Inter on ollut enempi vähempi sekasortoisessa tilassa vuoden 2010 megamenestyksen jälkeen. Jose Mourinho ulosmittasi joukkueen potentiaalista kaiken mahdollisen ja johdatti Interin legendaariseen triplaan ennen siirtymistään Real Madridin päävalmentajaksi. Mourinhon jälkeen Inter on epäonnistunut niin pelaajamarkkinoilla kuin valmentajarekrytoinneissaan. Nykyinen valmentaja Roberto Mancini on peräti seitsemäs Interin päävalmentaja viimeisen viiden vuoden aikana, joten minkäännäköisestä jatkuvuudesta ei voida puhua. Interin ongelmana UCL-voiton jälkeen oli pitkät ja arvokkaat sopimukset, joita seura antoi triplakauden avainpelaajilleen. Oikeastaan vasta tälle kaudelle seura on päässyt todella uusiutumaan Esteban Cambiasson, Diego Militon, Walter Samuelin ja Javier Zanettin kaltaisten legendojen joko siirryttyä muualle tai ripustettua nappulakengät naulaan.

Inter vaihtoi perinteisesti päävalmentajaa myös tällä kaudella. Napolissa hyvää työtä tehnyt Walter Mazzarri ei missään vaiheessa saanut Interin peliä kuntoon ja vuonna 2013 Interin itselleen ostanut indonesialainen liikemies Erik Thorir päätti tuoda juuri calciopolin aikaan menestyksekkäästi Interiä luotsanneen Roberto Mancinin takaisin seuran päävalmentajaksi. Manchester Cityn kanssa yhden Valioliigan mestaruuden ja yhden FA-Cupin voittaneen Mancinin alaisuudessa Inter ei ole toistaiseksi vakuuttanut pelillisesti tai tuloksellisesti, sillä viidestä liigaottelusta saaliina on vaivaiset viisi pistettä yhden voiton ja kahden tasapelin myötä. Nyt takana on kuitenkin kahden viikon joulutauko, jonka aikana Mancini on mitä todennäköisemmin saanut tuota entistä enemmän omia prinsiippejään mukaan Interin peliin.

Lukas Podolski siirtyi peliajan perässä Arsenalista Interiin. (Getty)

Lukas Podolski siirtyi peliajan perässä Arsenalista Interiin. (Getty)

Mancini muutti pelisysteemiään edelliseen liigaotteluun Laziota vastaan. Neljässä ensimmäisessä matsissa Mancini peluutti Interiä 4-1-2-1-2 formaatiossa, mutta Laziota vastaan kentällä nähtiin melko puhdas 4-3-3. Laziota vastaan Inter oli käytännössä koko ottelun ajan kuskin paikalla, mutta joukkue nukahteli jälleen kerran omassa puolustuspäässä päästäen kaksi maalia ensimmäisellä puoliajalla. Kaksi toisen puoliajan maalia pelasti joukkueelle kuitenkin tärkeän pisteen, sillä Lazio on yksi Interin päävastustajista ja piste-ero europaikoille säilyi tasapelin myötä inhimillisenä. Viime viikkojen otteluissa Inter on luonut mukavan määrän maalipaikkoja, mutta joukkue on ollut huolimaton kummassakin päässä kenttää. Laziota vastaan Interillä oli peräti 16 laukausta, mutta suurin osa niistä oli kaukolaukauksia Interin ollessa kykenemätön murtamaan Lazion tiiviinä pysynyttä puolustuslinjaa. 4-3-3 tuntui sopivan joukkueelle paremmin kuin kahden kärjen taktiikka, sillä sen myötä keskikentän tuleva supertähti Mateo Kovacic pääsi pelaamaan omalle paikalleen keskikentän alaoksalle. Mancini koitti siirtää nuorta kroaattia kymppipaikalle aikaisemmissa otteluissa, mutta kokeilu epäonnistui. Omalle paikalleen päästyään mies oli heti Interin paras sekä näkyvin pelaaja, ja nuori mies iskikin ottelussa jo kauden neljännen maalinsa.

Inter vahvisti rivejään heti siirtoikkunan auettua hommaamalla Arsenalin Lukas Podolskin loppukauden mittaisella lainasopimuksella riveihinsä. Tämä viittaisi vahvasti siihen, että Mancini haluaisi jatkossakin pelata laitajohdannaisella pelitavalla, sillä Podolski on parhaimmillaan juuri hyökkäyksen vasemmalla laidalla. Interillä ei ole tällä hetkellä riveissään yhtään puhdasta laituria ja Laziota vastaan laitureina pelasivat ennemmin laitapakkina tunnetuksi tullut Yuto Nagatomo sekä monipuolinen hyökkääjä Rodrigo Palacio. Palacio tuntui kotiutuneen hyvin uudelle pelipaikalleen, sillä mies iski vihdoin kauden ensimmäisen maalinsa kauden 15. ottelussa. Viime aikoina Interiin on huhuttu myös Liverpoolissa sivuraiteille joutunutta Mario Balotellia, mutta tämä siirto tulee tuskin koskaan tapahtumaan. Interin ja Juventuksen kannattajilla ei ole paljoa yhteistä, mutta viha Super-Marioa kohtaan yhdistää nämä kaksi kilpailevan seuran kannattajaporukkaa. Muutama viikko sitten Interin kannattajat nimittäin ottivat kantaa Balotelli-huhuihin vierasottelussa Chievoa vastaan laulamalla Marioa haukkuvia lauluja.

Ottelun kulku

Vastakkain on kaksi pallonhallintaan pelinsä perustavaa joukkuetta. Vielä Walter Mazzarrin aikana Inter oli melko passiivinen joukkue, mutta Mancini on vienyt sinimustien peliä entistä aktiivisempaan suuntaan. Vielä Mazzarrin aikana Interin peli puuroutui liikaa kentän keskisektorille, mutta Mancinin aikana Inter on pyrkinyt hyödyntämään laitoja entistä paremmin. Uusi hankinta Podolski saapui kaupunkiin perjantai-illalla ja on ehtinyt vetämään vasta parit harjoitukset uuden joukkueensa mukana. Tästä johtuen hän tuskin tulee avaamaan ottelua, mutta viimeisimpien tietojen mukaan hän olisi mukana vaihtopenkillä. On erittäin mielenkiintoista nähdä millä formaatiolla Mancini otteluun lähtee. Juventuken haavoittuvin osa-alue on sen puolustus, joka ei ole viime otteluissa vakuuttanut. Lähtökohtaisesti ainoa tapa haavoittaa Juventusta on pyrkiä pelaamaan palloa puolustuksen selustaan, mielellään laitojen kautta, sillä Juventuksen todennäköiset avauksen laitapakit Patrice Evra ja Stephen Lichtsteiner hyökkääväät paljon ja pallonriiston jälkeen laidoilla kyllä löytyy tilaa. Juventus tullee jatkamaan omalla tutulla pelitavallaan ,jossa joukkue hyökkää maltilla etsien murtautumismahdollisuuksia vastustajan virheiden kautta. Interin toppariparia kuvailee parhaiten sanonta kävelevä aikapommi, joten Juventus tulee varmasti saamaan ottelussa paljon maalipaikkoja. Vastakkain on todennäköisesti kaksi sarjan tämän hetken parasta maalivahtia, jotka eivät tule päästämään palloa selkiensä taakse helposti.

Vedonlyönti

Juventus lähtee kotiotteluunsa valtavana ennakkosuosikkina, vaikka joukkueen viime aikainen vire ei ole ollut paras mahdollinen. Inter on voittanut lokakuun lopun jälkeen vain kahdesti ja varsinkin joukkueen puolustuspelissä on ollut isoja ongelmia. Toisaalta Juventus on myös kärsinyt orastavista maalinteko-ongelmista, sillä joukkueen ylivoimaisesti tärkein pelaaja Carlos Tevez jäi viidessä peräkkäisessä ottelussa maaleitta ennen onnistumistaan Cagliaria vastaan. Juventuksen muut kärjet Fernando Llorenten ja Alvaro Moratan johdolla eivät vielä ole onnistuneet ja loppukauden aikana muidenkin kuin Tevezin on noustava nykyistä paremmin esille. Betsson tarjoaa otteluun totutusti useita kohteita, mutta itse en löydä peliin hirveää määrää järkeviä vetokohteita. Mikään muu kuin Juventuksen kotivoitto olisi valtava yllätys. Itse veikkaan ottelusta vähämaalista, joten lapulle pääsee alle 2.5 maalin pelikohde kertoimella 1.9. Tästä Betssonin kohteisiin.

Jos et ole vielä Betssonin asiakas, niin tilin avaamalla saat ensimmäisen talletuksesi tuplana aina 100€ asti. Jos siis talletat 100€ pääset aloittamaan pelaamisen 200€:lla.

Joukkueiden todennäköiset avauskokoonpanot

juveinter

Viasat televisioi ottelun Xtra-kanavallaan klo 21.55 alkaen.