Fiorentina on kääntänyt musertavan surun voimavaraksi

Viaplay LogoParas tapa seurata Serie A:ta on tietysti katsoa pelejä. Se onnistuu parhaiten Viaplay-palvelussa.

Fiorentina on ollut jo pitkään orastava kriisiseura. Menestykseen tottuneet kannattajat eivät ole katsoneet hyvällä seuran omistajien kitsastelua siirtomarkkinoilla ja avoimet protestit ovat olleet arkipäivää Violan kotiotteluissa. Kaikki kuitenkin muuttui dramaattisesti Fiorentinan kapteenin Davide Astorin menehdyttyä traagisesti sydänkohtaukseen ennen Udinese-ottelua. Nyt Fiorentinan seurayhteisö vetää pitkästä aikaa yhtä köyttä ja samalla myös esitykset pelikentällä ovat parantuneet.

Davide Astorin kuolema oli täydellinen yllätys kaikille

Maaliskuun ensimmäisen sunnuntain piti olla tavallinen päivä Fiorentinan pelaajille. Heikohkoa kautta pelaava joukkue matkasi hyvissä ajoin Pohjois-Italiaan valmistautumaan viikonlopun vierasotteluun Udinesea vastaan. Pelaajat tappoivat perinteisine rituaaleineen aikaa hotellikuoleman välttämiseksi. Maalivahti Marco Sportiellon huoneessa järjestettiin tiukat FIFA-sessiot, joihin osallistui myös seuran kapteeni Davide Astori. Kellon lähestyessä puolta yötä Astori hyvästeli joukkuetoverinsa ja siirtyi valmistautumaan seuraavan päivän tärkeään otteluun. Kukaan ei huomannut mitään erikoista Astorin käytöksessä ja pelaajat tuskin osasivat edes kuvitella tämän jääneen heidän ja kapteeninsa väliseksi viimeiseksi keskusteluksi.

Davide Astori oli aina ensimmäisenä paikalla joukkueen yhteisissä tapahtumissa. Tämä oli hänen tapansa johtaa joukkuettaan, sillä kapteeni halusi näyttää pelaajistolle hyvää esimerkkiä olemalla täsmällisesti oikeassa paikassa sovittuun aikaan. Moni ihmettelikin, missä Astori oli pelaajien kerääntyessä syömään aamupalaa hotellin ravintolaan ottelupäivän aamuna. Osa ehti jo huolestua, sillä myöhässä oleminen ei ollut Astorin tapaista. Huoli vain kasvoi, kun Astoriin ei saatu yhteyttä ja hän ei tullut avaamaan huoneensa ovea useista koputuksista huolimatta. Karu totuus paljastui, kun hotellin vahtimestari avasi omalla yleisavaimellaan Fiorentinan kapteenin huoneen oven. Paljastui, että Astori oli menehtynyt yön aikana saamaansa sydänkohtaukseen. Fiorentinan pelaajat olivat ymmärrettävistä syistä täysin pois tolaltaan kovasti rakastetun persoonan nukuttua pois vain 31-vuotiaana. Italian jalkapalloliitto julisti virallisen suruajan alkaneen ja kaikki sunnuntaiksi suunnitellut ottelut, mukaanlukien kovasti odotettu Milanon paikallisottelu, peruttiin ja siirrettiin pelattavaksi myöhempään ajankohtaan.

Astori oli superlupaus, joka nimettiin uudeksi Paolo Maldiniksi

Davide Astori oli ehdoton huippupelaaja ja äärimmäisen arvostettu persoona kanssahuippupelaajien keskuudessa. Hänen täysin odottamaton ja traaginen kuolemansa kosketti monia, niin Italiassa kuin ulkomailla. Huippujalkapallon piirit ovat loppupeleissä yllättävän pienet ja hyvin monessa joukkueessa pelasi pelaajia, jotka olivat jossain vaiheessa olleet Astorin joukkuekavereita. Esimerkiksi nykyään Espanyolissa pelaava entinen Fiorentinan keskikenttäpelaaja Carlos Sanchez romahti kyynelehtien kentälle kuultuaan Astorin kuolemasta ja myös entinen Italian maajoukkuevalmentaja Antonio Conte oli silminnähden liikuttunut viikonloppuna pelatun ottelun jälkeisissä lehdistötilaisuuksissa.

AC Milanin akatemiasta ponnistanut Astori oli nuorena superlupaus, joka ristittiinelegantin pelityylinsä vuoksi teini-iässä ”seuraavaksi paolomaldiniksi”. Aivan uutta Maldinia Astorista ei koskaan kehittynyt, mutta 14 maaottelua ja liki 300 Serie A -ottelua ovat kovia saavutuksia pelajaalle kuin pelaajalle.

2010-luvun alkupuolella Astori oli jopa itsensä Sir Alex Fergusonin hankintalistalla, kun Manchester United etsi pitkäaikaista manttelinperijää Nemanja Vidicille ja Rio Ferdinandille. Siirto ei lopulta kuitenkaan toteutunut, sillä Astorin silloinen seura Cagliari ja Man United eivät koskaan päässeet yhteisymmärrykseen topparin siirtosummasta. Topparia huhuttiin pitkään Cagliaria suurempiin seuroihin ja olikin pienoinen ihme, että Italian maajoukkuepuolustaja pysyi uskollisena sardinialaisille aina vuoteen 2014 asti. Tuolloin Astorin perässä oli kummatkin Rooman suurseurat, mutta mies valitsi lopulta Lazion sijaan ikuisen kaupungin punakeltaisen joukkueen. Roman paidassa Astori ei koskaan päässyt parhaimmilleen ja edessä olikin siirtyminen Fiorentinaan heti seuraavaksi kaudeksi. Ennen traagista kuolemaansa Astori ehti pelata Firenzessä kolmen kauden ajan nousen nopeasti seuran johtavien pelaajien joukkoon.

Davide Astori kuului vuosien ajan Italian maajoukkueen luottopelaajiin. (Claudio Villa/Getty Images)

Fiorentinan kannattajat eivät ole olleet tyytyväisiä seuran johtoportaaseen

Fiorentinaa voidaan pitää jonkin sortin suurseurana Italiassa, sillä Firenzen violettipaidat ovat kuuluneet jo pitkään Serie A:n parhaiden joukkueiden joukkoon. 2000-luvun alussa Viola joutui kuitenkin rajuihin taloudellisiin vaikeuksiin ja vain vaatebisneksessä rikastuneen Diego Della Vallen henkilökohtaiset panostukset estivät seuran lopulliselta konkurssilta. Viola kuitenkin pudotettiin Italian neljänneksi korkeimmalle sarjatasolle, josta se nousi takaisin Serie A:han parissa vuodessa Italian jalkapalloliiton suosiollisella avustuksella. 2010-luvulla Viola on ollut vakiokasvo eurokentillä, mutta monen pettymykseksi seuran edellinen merkittävä pokaali on vuoden 2001 Coppa Italian voitto.

Viime vuosina Fiorentina on erikoistunut hyvänä ponnahduslautana suurseuroihin. Se on tehnyt mainiota työtä pelaajatarkkailussa, sillä moni nuori pelaaja on noussut jalkapallomaailman huipulle juuri Firenzessä. Fiorentinan ongelmaksi on muodostunut näiden läpimurron tehneiden pelaajien pitäminen joukkueen vahvuudessa, sillä viime vuosina Nikola Kalinicin, Marcos Alonson, Matias Vecinon, Stefan Savicin, Stevan Joveticin, Juan Cuadradon ja Federico Bernardeschin tapaiset pelaajat ovat siirtyneet kovilla siirtosummilla Fiorentinaa suurempiin seuroihin.

Fiorentinan kannattajat eivät ole olleet tyytyväisiä seuran johtoportaan taloudellisiin panostuksiin viime vuosien siirtoikkunoissa. Viola oli onnistunut tekemään isoja voittoja pelaajamyynneillä, mutta näitä rahoja ei syystä tai toisesta haluttu sijoittaa uusiin pelaajiin. Viimeinen niitti kannattajille oli viime kesä, kun Fiorentina menetti yli puolet edelliskauden avauskokoonpanon pelaajistaan. Erityisen pahalta tuntui kahden bandieran eli seuran kannattajien suursuosikin Borja Valeron ja Federico Bernardeschin siirtymiset seuran suurimpien kilpailijoiden riveihin. Erityisesti Valeron saama kohtelu ihmetytti, sillä keskikenttäpelaaja perheineen olisi halunnut jäädä rakastamaansa kaupunkiin, mutta seurajohto ei ollut halukas tarjoamaan uutta sopimusta 33-vuotiaalle keskikentän pelinrakentajalle. Bernardeschin myynti Violan ykkösviholliseen Juventukseen oli aiheuttaa mellakoita Firenzen kaduille ja jo ennen kauden alkua Fiorentinan kannattajien keskuudessa kyti vahva kapinamieliala.

Astorin kuolema on yhdistänyt koko Fiorentinan seurayhteisön

Kapinamieliala kasvoi kauden edetessä, kun kannattajille tuli selväksi se, ettei joukkueesta olisi kamppailemaan niistä sijoista, mitä ultrat olisivat halunneet. Poikkeuksellisesti seuran ykkösjoukkueen pelaajisto säästyi kannattajien suurimmalta kritiikiltä, joka kohdistui pääasiallisesti seuran johtoportaaseen. Kaikki kuitenkin muuttui traagisena maaliskuisena päivänä ja Davide Astorin kuoleman jälkeen Fiorentina tuntuu olevan yhtenäisempi seura kuin vuosiin. Violan seurajohto käsitteli Astorin kuoleman kunnioittavasti ja nimesi seuran harjoituskeskuksen entisen kapteeninsa mukaan. Ensimmäinen Astorin kuoleman jälkeinen kotiottelu Beneventoa vastaan oli koskettava, kun viimeistä paikkaa myöten loppuunmyyty Artemio Franchi osoitti suosiotaan suurelle sankarilleen. Ottelu sai myös kauniin lopun, kun Astorin korvaajaksi avaukseen noussut toppari Victor Hugo iski voittomaalin ja kunnioitti osumaansa poseeramalla Astorin kuvan edessä.

Astorin poismenon jälkeen Fiorentina on ollut tuloksellisesti yksi koko sarjan parhaista joukkueista ja toissa viikonlopun vierasvoitto Romasta oli jo seuran kuudes peräkkäinen. Voittoputki kuitenkin katkesi SPAL:n kanssa pelatun tasapelin myötä.

Hajanainen joukkue on yhdistynyt suuren surun keskellä ja Viola on pelannut huomattavasti parempaa ja laadukkaampaa jalkapalloa kuin alkukaudella. Loistavien tulosten myötä seuralla on vielä täysin realistiset mahdollisuudet selvitä ensi vuoden Eurooppa-liigaan, sillä matkaa kuudentena sarjataulukossa majailevaan AC Milaniin on enää kaksi pistettä. Fiorentinan pelaajat päättivät pelata loppukauden entisen kapteeninsa muistolle ja nykyisen kaltainen hurja tuloskunto on paras mahdollinen tapa kunnioittaa kovasti rakastetun ja arvostetun seuralegendan muistoa.

Kansikuva:  Gabriele Maltinti/Getty Images