Lazio-Milan Serie A-lauantain huippuotteluna

Serie A-kauden 20. kierros polkaistaan käyntiin lauantaina kahden ottelun myötä. Kierroksen ensimmäisessä ottelussa taistellaan tärkeistä pisteistä ja päivän huipentaa huippuottelu, jossa kovavireinen Lazio isännöi sekavasti tällä kaudella esiintynyttä AC Milania.

19.00 Cagliari-Sassuolo, Viaplay

Lauantain ensimmäisessä ottelussa akuutisti putoamista vastaan kamppaileva Cagliari saa vastaansa tällä kaudella positiivisesti esiintyneen Sassuolon.

Cagliarin kausi on ollut alusta alkaen todella vaikea ja joukkue on keikkunut koko alkukauden ajan putoamisviivan tuntumassa. Legendaarinen päävalmentaja Zdenek Zeman sai ikävän joululahjan saatuaan potkut juuri ennen joulua päävalmentajan tehtävästä, mutta uudeksi valmentajaksi nimitetty Gianfranco Zola ei ole ainakaan toistaiseksi saanut sardiinialaisseuran kurssia käännetyksi. Kotijoukkue Cagliari on viime vuosina kerännyt pisteitään pääsääntöisesti kotipeleistä, mutta tällä kaudella se on ollut koko sarjan surkein kotijoukkue voitettuaan vain yhden pelaamastaan yhdeksästä kotiottelusa. Onneksi vieraspelit ovat kuitenkin sujuneet paremmin ja tällä hetkellä eroa putoamisviivan yläpuolella majailevaan Chievoon on vain pari pistettä. Cagliari pelasi vahvan ottelun viime kierroksella Udinesen vieraana saalistamalla todella tärkeän pisteen. Miellyttävää lyhytsyöttöpeliä pelannut ”rossoblu” hallitsi ottelua ja loi riittävästi tilanteita jopa ottelun voittamiseksi. Talousvaikeuksista kärsineen seuran puolustuspeli ei ole viime viikkoina vakuuttanut, mutta Zolan johdolla joukkue on hyökännyt erinomaisesti, vaikka tähtihyökkääjä Marco Sau vaelteleekin juuri nyt varjojen mailla.

Vierasjoukkue Sassuolo on pelannut vaikean viime kauden jälkeen hienon alkukauden. Sarjasijoitus on tällä hetkellä sarjan tasaisessa keskikastissa 11. eikä seuralla tunnu olevan pelkoa putoamiskamppailuun valahtamisesta. Päävalmentaja Eusebio Di Francesco on tullut tunnetuksi yltiöpäisestä hyökkäävästä jalkapallosta, mutta tällä kaudella pelitapa on muuttunut astetta maltillisempaan suuntaan. Viime viikonlopun vierasottelu Genoaa vastaan oli kuitenkin paluu vanhalle hulinalinjalle, sillä yksi kauden viihdyttävimmistä otteluista päättyi lopulta dramaattisten vaiheiden jälkeen lukemiin 3-3. Sassuolo oli lähellä voittoa, mutta aivan ottelun viime sekunneilla Genoan Ioannis Fetfatzidis viimeisteli illan toisen maalinsa, jonka myötä pisteet tasattiin. Viime viikon jutussani haukkuma Domenico Berardi näpäytti allekirjoittanutta pelaamalla mahdollisesti koko kauden parhaan ottelunsa. 20-vuotias Italian maajoukkueen tuleva pelaaja teki kaksi maalia ja oli selkeästi koko kentän paras pelaaja. Berardi saa hyökkäyksessä hyvää tukea Italian maajoukkueen tämän hetkiseltä ykköspyssyltä Simone Zazalta, joten Sassuolon otteluita on ollut tällä kaudella ilo seurata.

Tähän otteluun Sassuolo lähtee hyvässä vireessä, joskin viime viikkoina joukkue on pelannut turhan tasapelejä. Vedonlyöntimielessä tähänkin otteluun kannattaa hakea tasapeliä, mutta myöskään Sassuolon vierasvoitto ei olisi varsinainen yllätys.

21.45 Lazio-AC Milan, Viasat Xtra

Pippo on huolissaan ja syystä (Getty)

Pippo on huolissaan ja syystä. Potkuhuhut ovat lähteneet jo liikkeelle. (Getty)

Lauantai-illan huippukamppailussa suorasta UCL-paikasta kovasti kinaava Lazio saa vieraita Milanista.

Lazion kausi on ollut vaikean alkukauden jälkeen nautittavaa seurattavaa ja joukkue onkin tällä hetkellä koko Serie A:n kuntopuntarissa toisena heti sarjakärki Juventuksen perässä. Viime viikonloppuna varamiehinen Lazio hävisi kuitenkin äärimmäisen tärkeässä ottelussa samoista sijoituksista taistelevalle Napolille. Lazio lähti otteluun pahasti vajaamiehisenä, sillä sivussa oli joukkueen ykkösmaalivahti, ykköstoppari ja koko sarjan kovavireisin pelaaja Felipe Anderson, joka on sivussa vielä parin viikon ajan lievän jalkavammansa vuoksi. Lazion optimiavauskokoonpano on yksi koko sarjan parhaista, mutta materiaali on melko kapea eikä kestä näin monen avainpelaajan samanaikaista poissaoloa. Lazio hallitsi ottelua Napolia vastaan, mutta parhaat maalipaikat siunaantuivat Luis Cavandan kaltaisille puolustajille, jotka eivät ole parhaimmillaan vastustajan kolmanneksella. Stefano Piolin onneksi Lazion loukkaantumistilanne on paranemaan päin ja Dusan Bastan sekä Federico Marchettin kaltaisten avainpelaajien odotetaan palaavan joukkueen avauskokoonpanoon. Katseet kääntyvät ehdottomasti viime kauden komeetan Balde Keitan suuntaan, jonka odotetaan korvaavan kovavireisen Andersonin Lazion hyökkäyksen vasemmalla laidalla. Keita nousi viime kaudella ryminällä kaikkien Serie A:n ystävien tietoisuuteen loistaville otteillaan, mutta tällä kaudella nuoren miehen asenteessa on ollut paljon parantamisen varaa. Potentiaalia on kuitenkin vaikka mihin ja nyt olisi oiva aika näyttää miten hyvä poju parhaimmillaan on.

Pippo Inzaghin luotsaaman Milanin alkukausi oli toiveita herättävä. Viime viikkoina vire on kuitenkin kääntynyt räjähdysmäiseen laskuun ja viime viikonloppuna joukkue kärsi nolon 0-1 kotitappion alemman keskikastin Atalantalle. Tappion myötä alkoivat myös ensimmäiset huhut Inzaghin potkuista ja tämän hetken tiedon mukaan seuraavat kaksi ottelua ratkaisevat debyyttikauttaan luotsaavan Inzaghin tulevaisuuden. Milan on voittanut viimeisestä kuudesta ottelustaan vain yhden ja viime kierroksella tammikuun alussa Milaniin siirtynyt laituri Alessio Cerci otti yhteen laitapakki Ignacio Abaten kanssa. Nämä ovat huonoja merkkejä, sillä Milan ei kuitenkaan ole vielä menettänyt mitään ja on vielä mukana taistelussa ensi kauden eurosijoista. Milanin hyökkäyspelissä ei viime viikkoina ole ollut sanalla sanoen mitään järkeä. Edellisessä kuudessa ottelussa omiin on mennyt vain viisi maalia, mutta vastapainona neljä tehtyä maalia kuuteen otteluun on aivan liian vähän. Hienon alkukauden pelannut Jeremy Menez ei kuitenkaan taida olla se tasaisesti maaleja tekevä ykköskärki, joten katseet kääntyvät muihiin miehiin. Milan saattaa vielä vahvistua parilla uudella pelaajalla tammikuussa, mutta viime vuosina Silvio Berlusconin rahahanat ovat olleet tiukassa ja esimerkiksi joukkueen palkkabudjetti on yli puolittunut viimeisen viiden vuoden aikana.

Tähän otteluun Lazio lähtee selkeänä ennakkosuosikkina, vaikka Milan omaakin pienet mahdollisuudet jopa vierasvoittoon. Viime aikoina peli on kuitenkin ollut niin sekavaa, että kovavireinen Lazio ottaa tärkeät kolme pistettä ja vahvistaa asemaansa sarjan kärkikahinoissa.