Roma ja Juventus ratkaisevat Serie A:n mestarin maanantain huippukamppailussa

Serie A:n 25. kierroksen huipennuksena pelataan maanantaina kauan odotettu huippuottelu sarjan tämän hetken kahden parhaan joukkueen välillä. Pelissä ei ole vaatimattomasti kuin mestaruus, sillä vaisusti viime aikoina esiintyneen Roman on otettava ottelusta kolme pistettä pitääkseen omat Scudetto-haaveensa vielä elossa.

Roma

Roma aloitti tämän kauden vahvasti ja pitkään näytti siltä, että ensimmäistä kertaa vuosiin Juventus saa todellisen haastajan mestaruuskamppailuun. Roman tämän kauden käännekohta nähtiin kuitenkin 21.10 YLE:n televisioimassa Mestareiden Liigan ottelussa Bayern Munchenia vastaan. Raju 7-1 kotitappio oli valtava isku varsinkin henkisesti, sillä tuon ottelun piti olla se ottelu, joka nostaisi Roman lopulta kaikkien huulille myös Euroopan mittakaavassa. Kyseisen ottelun jälkeen Roma jaksoi hetken sinnitellä hyvässä pistetahdissa, mutta viimeistään joulukuussa keltapunaiset alkoivat pudotella pisteitä ennakkoon heikommille joukkueille ja Juventus on päässyt sarjassa jo yhdeksän pisteen karkumatkalle.

Takana tullaan myös kovaa, sillä hyvässä vireessä oleva Napoli hengittää jo kolmen pisteen päässä Roman takana. Toinen sija Serie A:ssa on sikäli merkityksellinen, että se sen myötä seura pääsee suoraan Mestareiden Liigan lohkovaiheeseen. Kolmas sija oikeuttaa viimeiselle karsintakierrokselle, mikä osoittautui tänä vuonna liian kovaksi palaksi Napolille, joka hävisi yllättäen baskimaan ylpeydelle Athletic Bilbaolle.

Roman vaisuhkon kauden pääasiallisena selityksenä on pidetty puolustuksen sekasortoista tilaa. Siirroista vastaava gurun maineessa oleva Walter Sabatini myi Serie A:n viime kauden parhaan topparin Mehdi Benatian aivan siirtoikkunan viime hetkillä, eikä hänen korvajaakseen hankitut Kostas Manolas ja Davide Astori ole onnistuneet vakuuttamaan Roman takalinjoilla. 23-vuotias Manolas on kuitenkin osoittanut potentiaaliaan, mutta nuori ensimmäistä kertaa kotimaansa ulkopuolella pelaava kreikkalainen ei ole vielä se puolustuslinjan johtaja, joka Benatia oli viime kaudella.

Roman tilannetta ei ole myöskään helpottaneet loukkaantumiset, sillä ykköstoppariksi kaavailtu Leandro Castan on missannut koko kauden mystisen aivoperäisen virustaudin vuoksi. Samaan aikaan myös laitapakkiosasto on kärsinyt jatkuvasti erinäköisistä vammoista, eikä kokeneet Ashley Cole ja Maicon ole esiintyneet sarjassa edukseen. Varsinkin Maicon tuntuu kadottaneen uuden jatkosopimuksensa myötä täysin motivaationsa ja hänen varavaihtoehtonsa Vasilis Torosidis on esiintynyt viime aikoina niin hyvin, että Maicon löytänee itsensä loppukauden aikana entistä enemmän vaihtopenkin puolelta.

Radja Nainggolan on urakoinut Roman keskikentällä. (Getty)

Radja Nainggolan on urakoinut Roman keskikentällä. (Getty)

Roman ehdoton vahvuus paperilla on sen keskikenttä, mutta nimekkäät pelaajat ovat alisuorittaneet kollektiivisesti viime kuukausien aikana. Roma hankki viime kesänä isolla rahalla Salih Ucanin ja Leandro Paredesin kaltaisia superjunnuja, mutta Rudi Garcia on peluuttanut jääräpäisesti samoja pelaajia viikosta toiseen kovankin otteluruuhkan aikana. Tämä on näkynyt viime aikoina varsinkin keskikentän johtajan Miralem Pjanicin otteista, jotka ovat olleet kaukana hänen parhaasta huipputasostaan. Viime viikkoina myös alkukauden paras Roma-pelaaja Radja Nainggolan on ollut kaukana alkukauden tasostaan eikä olekkaan yllättävää, että juuri nämä kaksi herraa ovat Roman eniten pelanneet kenttäpelaajat tämän kauden aikana.

Myös Afrikan mestaruusturanus verotti hieman Roman kohdalla, sillä tärkeä rotaatiopelaaja Seydou Keita oli lähes kuukauden poissa Roman käytettävistä. Loukkaantumiset ovat verottaneet myös keskikenttää, varsinkin viime kauden kuningasta Kevin Strootmania, jonka vakava polvivamma uusiutui ja pakotti miehen uuteen polvileikkaukseen. Roma ei ole tiedottanut viime aikoina Strootmanin tilanteesta, mutta huhujen mukaan miehen jälkimmäinen polvileikkaus ei ollut onnistunut ja joidenkin lähteiden mukaan pahimmassa tapauksessa jopa miehen koko ura on vaarassa.

Roma on ollut Rudi Garcian aikakaudella pallonhallintajalkapalloa pelaava hyökkäävä joukkue. Ottaen huomioon Roman maineen hyökkäävänä joukkueena, on hieman yllättävää, että sen paras maalintekijä on tehnyt koko tämän kauden aikana vain kahdeksan osumaa. Jo mainittu Roman puolustus on saanut tällä kaudella paljon sontaa niskaansa, mutta viime viikkoina nimenomaan hyökkäyspää on ollut Roman suurin murhekryyni. Syyttävä sormi osoittaa ennen kaikkea päävalmentaja Garcian suuntaan, joka ei ole pystynyt uusiutumaan juuri lainkaan hänen Italiassa viettämän puolentoistavuoden aikana. Roman peli on yhä edelleen parhaimmillaan näyttävää ja tehokasta, mutta joukkue sortuu aivan liian usein näennäiseen hallintaan ja varsinkin edellisissä liigaotteluissa Roman hyökkäyspelaaminen on ollut äärimmmäisen ennalta-arvattavaa ja mielikuvituksetonta.

Yksi iso ongelma on kapteenin ja seuran historian suurimman yksittäisen pelaajan Francesco Tottin rooli. Totti on yhä parhaimmillaan huippupelaaja, mutta hän ei enää kykene pelaamaan Roman tasoisen joukkueen ykköshyökkääjänä viikosta toiseen. Totti on kaukana puhtaan hyökkääjän määritelmästä ja mies putoaakin todella usein keskikentälle hakemaan ja jakamaan palloa eteenpäin. Roma onkin erittäin laituripainoitteinen joukkue, mutta se vaatisi hyökkäyksen kärkeen myös Tottia paremman kohdepelaajan. Venäjällä hurjia maalimääriä CSKA Moskovassa viiden kauden ajan paukuttanut Seydou Doumbia siirtyi Roman riveihin tammikuun siirtoikkunassa kovalla 15 miljoonan euron siirtosummalla. Doumbialla on kaikki mahdollisuudet onnistua myös Serie A:ssa, mutta miehen sisäänajo on vielä täysin kesken ja häneltä on vielä kevätkauden aikana turha odottaa ihmeitä. Katseet kohdistuvatkin laitureihin ja Roman onneksi nykyinen avuaskaksikko Gervinho-Adem Ljajic on löytämässä vierettään pitkän kuivan ja vaisun jakson jälkeen.

Juventus

Antonio Conte jätti Juventuksen kolmen menestyksekkään kauden jälkeen viime kesänä kyseenalaistettuaan Juventuksen mahdollisuudet hankkia haluamansa vahvistukset. Conte oli se mies, joka nosti Juventuksen calciopoli-skandaalin aiheuttamien seurausten jälkeisistä synkistä vuosista takaisin omalle tasolleen Italian johtavaksi jalkapalloseuraksi. Conten aikakauden päättymisen myötä Italiassa yleisesti toivottiin entistä tasaisempaa Serie A:ta, mutta tämän kauden perusteella Conten korvaajaksi nimitetty Massimo Allegri on jatkanut siitä, mihin Conte viime vuosien aikana jäi.

Juventuksen sarjajohto Serie A:ssa alkaa olla jo sellainen, että se voi keskittyä täysipäiväisesti Mestareiden Liigaan, jossa se kohtaa ensimmäisellä pudotuspelikierroksella Borussia Dortmundin. Juventuksen euromenestys Conten alaisuudessa jäi sanalla sanoen vaisuksi ja joukkueen tämän kauden epävirallisena teemana oli palauttaa Juventus isoksi nimeksi myös kansainvälisille areenoille. Vanhalla Rouvalla onkin yhä hyvät mahdollisuudet edetä kahdeksan parhaan joukkueen joukkoon, joskin 2-1 kotivoitto ensimmäisestä osasta jätti kaikki ratkaisut parin viikon päästä pelattavaan toiseen osa-otteluun.

Juventus pelasi Conten alaisuudessa pääsääntöisesti kolmen topparin puolustuslinjalla, mutta tällä kaudella Allegri on alkanut ajamaan sisään entistä enemmän 4-3-1-2 formaatiota. Perinteinen 3-5-2 ei ole toiminut varsinkaan hyökkäyspäässä, jossa Juve ei pysty hyödyntämään kentän laitasektoreita yhtä hyvin kuin neljän miehen puolustuslinjaan pohjautuvilla ryhmittymillä. Yksi asia on kuitenkin varma taktiikasta ja pelitavasta riippumatta; yksi maailman kaikkien aikojen parhaista maalivahdeista Gianluigi Buffon pelaa viikosta toiseen kunnossa ollessaan. ”Gigi” taakse on tällä kaudella mennyt vain 13 maalia 24 liigaottelussa, joten Juve voi varmasti luottaa omaan puolustukseensa. Vaikka omiin onkin mennyt vain 13 maalia, ei Juventuksen puolustus silti ole vakuuttanut aivan jokaisessa pelaamassaan ottelussa. Varsinkin kokenut Giorgio Chiellini ei ole ollut tällä kaudella vakuuttava oma itsensä. Dortmundia vastaan tehty valtava virhe, joka johti Marco Reusin maaliin, ikäänkuin kuvaa Chiellinin tätä kautta. Vielä toistaiseksi Chiellinin virheet eivät ole näkyneet tulostaululla, mutta leikkisästi ”nenäapinaksi” nimetty romuluinen puolustaja pelaa viikosta toiseen valtavan korkealla riskitasolla, joten keskiviikon kaltaisia virheitä tullaan varmasti näkemään myös jatkossa. Juventuksen kannalta hienoa on kuitenkin se, että Chiellinin toppariparina normaalisti esiintyvä Leonardo Bonucci on ottanut tällä kaudella jälleen kerran valtavia harppauksia eteenpäin. Juuri nyt nimenomaan Bonucci on Juventuksen puolustuslinjan ehdoton johtaja. Viidettä kauttaan Juventuksessa pelaava Bonucci tuli varsinkin ensimmäisten kausiensa aikana tunneksi melko virheherkkänä puolustajana, mutta iän myötä Bonuccin pelityyli on rauhoittunut ja mies on nykyään yksi maailman parhaista pallollisista toppareista.

Paul Pogban pelikunto ottelun alla on iso kysymysmerkki. (Getty)

Paul Pogban pelikunto ottelun alla on iso kysymysmerkki. (Getty)

Juventuksella on ennen Roma ottelua käsissään orastava ongelma keskikenttänsä suhteen. Ikoninen Andrea Pirlo loukkasi jalkaansa Dortmundia vastaan ja on varmasti poissa reilun kahden viikon ajan. Pirlon loukkaantuminen ei ole pelillisesti hurja menetys Juventukselle, mutta miehen merkitys henkisellä tasolla on valtava. Pirlolla on nykyään suuria vaikeuksia pysyä korkeatempoisten otteluiden tahdissa mukana, mutta mies on edelleen äärimmäisen rauhallinen maagisen syöttötaidon omaava pelaaja, joka ei juuri tee virheitä, varsinkaan pallollisena.

Pirlon paikan keskikentän registana ottanee monipuolisuusihme Claudio Marchisio, joka pelasi viime kaudella Pirlon loukkaantumisen aikana vastaavassa roolissa huikealla tasolla. Marchisio harvoin kerää isoja otsikoita, mutta mies ei myöskään petä koskaan ja kannattajien rakastama Juve-legenda onkin jokaisen valmentajan unelmapelaaja. Pirlon poissaoloa suurempi ongelma on Paul Pogban pelikunto. Ranskalainen on juuri tällä hetkellä Juventuksen paras pelaaja Carlos Tevezin kanssa, eikä Juventuksella ole hänelle suoraa korvaajaa. Pogba ei ole pystynyt harjoittelemaan normaalisti joukkueen mukana ottelua edeltävällä viikolla eikä Juventus varmasti halua riskeerata hänen suhteensa mitään ennen hurjan tärkeää Dortmund-vierasottelua. Pogban todennäköisen pelaamattomuuden myötä avauspaikasta kamppailee peliformaatiosta riippuen vahvimmin kaksikko Roberto Pereyra-Simone Padoin. Yksi mielenkiintoinen vaihtoehto voisi olla Genoasta tammikuussa siirtynyt Stefano Stuari, mutta mies ei ole pelannut vielä minuuttiakaan Juventuksen ykkösjoukkueessa ja täpötäysi Stadio Olimpico taitaa vielä olla nuorelle miehelle liian iso pala purtavaksi.

Olen läpi tämän kauden antanut kovaa kritiikkiä Juven hyökkäysosastolle, mutta juuri nyt näyttää siltä, että Allegri on löytänyt hyökkäykseensä toimivan paletin. Carlos Tevez on yhä edelleen yksi koko sarjan parhaista pelaajista ja kamppailee tänäkin vuonna koko sarjan maalikuninkuudesta maamiehensä Interin Mauro Icardin kanssa. Juven tämän kauden ongelma on ollut löytää Tevezille toimiva kärkipari. Viime kauden majakka-perävaunu kaksikon täydensi Fernando Llorente, joka ei ole kuitenkaan tänä vuonna vakuuttanut Juventuksen pelityylin uudistuttua. Vielä viime kaudella Conten Juventus käytti Llorenten kaltaista puhdasta kohdepelaajaa joukkueensa kärjessä, mutta Allegrin aikakaudella hyökkääjältä odotetaan suurempaa osallistumista pallolliseen peliin. Alvaro Morata onkin viime viikkoina vastannut vihdoin huutoon esiintymällä mainiosti kentän puolella. Moratan alkukausi oli vaikea ja isot odotukset suuren siirtosumman myötä varmasti vaikuttivat miehen menoon. Nyt kasassa on kuusi liigamaalia, mikä on miehen peliaikaan peilaten varsin mainio saavutus. Morata ja Tevez osoittivat mainiota yhteispeliä viime viikon UCL-pelissä Dortmundia vastaan mikä on huono merkki Juventuksen vastustajille.

Ottelun kulku

Paul Pogban pelikunto ja Juventuksen lopullinen formaatio nousevat suureen rooliin. Lienee kuitenkin selvää, että Juventus ei tule Roomaan hyökkäämään, sillä tasapelikin varmistaisi käytännössä Vanhan Rouvan neljännen peräkkäisen mestaruuden. Roman on pakko voittaa ottelu, joten se tullee kontrolloimaan tutusti pelin tahtia lyhytsyöttöihin perustuvalla pallonhallinnalla. Juventus on tällä kaudella prässännyt kovaa ja korkealta, mutta Romaa vastaan se vetäytynee melko tiukkaan muottiin ja kyttäilee vastaiskuja.

Roma näytti torstain Eurooppa Liigan ottelussa Feyenoordia vastaan pitkästä aikaa pirteältä ja loi todella ison määrän hyviä maalipaikkoja. Varsinkin Afrikan mestaruutta pari viikkoa sitten juhlinut Gervinho on päässyt kovaan maalivireeseen ja myös Adem Ljajic onnistui hollantilaisia vastaan maalinteossa pitkähkön tauon jälkeen. Juventus on ollut Romalle melkoinen peikko, varsinkin liigapeleissä. Viime vuonna Roma onnistui kaatamaan Juventuksen Coppa Italian kotiottelussa Gervinhon maalilla, mutta kauden viimeinen kotipeli päättyi vierasjoukkueen voittoon nykyisin Boca Juniorsissa vaikuttavan Pablo Osvaldon lisäajalla syntyneen maalin myötä. Roma ei ole kuitenkaan esiintynyt viime aikoina kotipeleissään vakuuttavasti, sillä edellisestä kotivoitosta on aikaa jo kohta kolme kuukautta.

Viisi edellistä Roman kotiottelua ovat päättyneet tasapeleihin, joten vedonlyöntimielessä se lienee todennäköisin lopputulos myös tämän kerran ottelusta. Roma haluaa kuitenkin voittaa ottelun Juventusta enemmän ja varsinkin Pogban poissaollessa kotivoitto on myös hyvä vaihtoehto vetolapulle.

Mahdolliset avauskokoonpanot

juveroma

Ottelu on katsottavissa Viaplayn välityksellä maanantaina klo 21.40 alkaen.