Serie A:ssa huippuotteluiden supersunnuntai

Serie A:n kauden kolmastoista kierros tarjoaa italialaisen jalkapallon ystäville paljon ilon aiheita, sillä viikonlopun aikana nähdään peräti kolme huippuottelua sarjan kärkijoukkueiden mitellessä paremmuudestaan.

Torinon derby sekä Roma-Inter aloittavat iloittelun sunnuntaina ja Napolin ja kauden yllättäjä Sampdorian ottelu maanantaina kruunaa mielenkiintoisen kierroksen.

Juventus-Torino klo 19.00

Sunnuntaina klo 19.00 alkaen pelataan kauden ensimmäinen Torinon paikalliskamppailu Derby Della Mole. Torinon legendaarisen Mole-monumentin mukaan nimetty derby on Italian vanhin paikalliskamppailu, sillä se pelattiin ensimmäistä kertaa 107 vuotta sitten vuonna 1907. Vastakkain asettuvat kovavireinen sarjan kärkijoukkue Juventus ja HJK:lle Eurooppa Liigassa hävinnyt kovista maalinteko-ongelmista kärsivä vierasjoukkue Torino.

Juventus:

24 peräkkäisen kotivoiton putkessa marssiva Juventus oikaisi pienen pelillisen alamäkensä ja on löytänyt totutun kovan vireensä päävalmentaja Massimo Allegrin uudistettua joukkueen pelitapaa nyky-materiaalille sopivampaan suuntaan. Antonio Conte ajoi sisään kolmen topparin puolustuslinjan, jota Allegri hieman yllättäen lähti jalostamaan. Ongelmat kummassakin kenttäpäädyssä yhdistettynä vakaviin loukkaantumishuoliin saivat Allegrin kuitenkin siirtymään 4-3-1-2 formaatioon, jolla Juventus on voittanut edelliset kolme otteluaan maalierolla 12-0.

Juventuksen pahimmat loukkaantumishuolet ovat jo ohi, mutta Vanhan Rouvan sairaslistalla on yhä tungosta. Varmasti poissa ovat avainpuolustaja Andrea Barzagli, Kwando Asamoah, Luca Marrone, Martin Caceres sekä pelikiellossa oleva Simone Padoin. Asamoahin ja Padoinin samanaikaiset poissaolot pakottavat vielä hieman puolikuntoisen Patrice Evran kentälle, sillä hän on Juventuksen ainoa edes puoliksi kunnossa oleva vasen laitapakki tähän otteluun. Muutoin Juventuksen puolustuslinja jatkanee tutussa muotissaan, jossa toppariparin muodostavat Italian maajoukkuekaksikko Giorgio Chiellini ja Leonardo Bonucci. Oikealla kipittää jokaisen vastustajan vihaama juoksukone Stephan Lichtsteiner, joka on esiintynyt erinomaisesti itselleen hieman oudossa puhtaan laitapakin roolissa.

Paul Pogba dominoi nuoresta iästään huolimatta. (Getty)

Paul Pogba dominoi nuoresta iästään huolimatta. (Getty)

Siirtyminen neljän puolustajan linjaan on sytyttänyt 21-vuotiaan kohukeskikenttäpelaaja Paul Pogban todellisiin liekkeihin. Neljän keskikenttämiehen pelitapa antaa Pogballe enemmän vapauksia hyökkäyssuuntaan ja mies on kiittänyt vastuusta olemalla Juventuksen paras pelaaja muutamassa edellisessä ottelussa. Pogba on kehittynyt jokaisella kaudellaan Italiassa, eikä päätepysäkkiä vielä näy. Vasta miehen ikää lähestyvä Pogba on jo nyt pelipaikkansa 10 parhaan pelaajan joukossa maailmassa, mutta miten hyvä hän tuleekaan olevaan viiden vuoden päästä? Juventus solmi vastikään ranskalaisen kanssa pitkän jatkosopimuksen, mikä tarkoittaa sitä, että Juventus tulee saamaan seurahistoriansa ennätyssumman, jos/kun Pogba siirtyy tulevien vuosien aikana Real Madridin tai PSG:n kaltaiseen ökyrikkaaseen seuraan.

30-vuotias supertähti Carlos Tevez on pelaamassa elämänsä kautta. Kasassa on 12 maalia 16 ottelussa ja miehen tahti on viime aikoina vain kiihtynyt entisestään. Edellisessä kolmessa ottelussa on syntynyt tehot 4+2, joten Torinolla tulee olemaan täysi työ Tevezin kurissapitämisessä. Juventuksen pienoisena ongelmana on ollut Tevezille sopivan kärkiparin löytäminen, sillä erinomaisen viime kauden pelannut Fernando Llorente on vaellellut tällä kaudella varjojen mailla. Myöskään kovalla siirtosummalla siirtynyt Alvaro Morata ei ole vielä täysin päässyt sisään uuden joukkueen pelitapaan, mutta aloittanee tulevassa derbyssä Tevezin kärkiparina.

Torino:

Sensaatiomaisen hyvän viime kauden pelannut Torino on kokenut tällä kaudella saman kohtalon, kun niin moni muu keskikastin europeleihin selvinnyt seura. Kasvaneet ottelumäärät ja huomion siirtyminen europeleihin ovat hankaloittaneet otteita kotimaan kentillä ja Torino onkin romahtanut Serie A:ssa sijalle 15. Viime kauden superviihdyttävä hyökkäävä jalkapallo on muisto vain, sillä Torino on onnistunut tämän kauden 12 liigaottelussa maalinteossa vain seitsemän kertaa. Huolestuttavan asiasta tekee se, että näistä seitsemästä maalista neljä on ykköskärki Fabio Quaqliarellan tekemiä. Kovin odotuksin seuraan siirtynyt yksi Juventuksen seurahistorian suurimmista flopeista Amauri on kärsinyt loukkaantumista ja hänen kauden maalisaldonsa liigapeleistä on vielä avaamatta. Torino on onnistunut luomaan riittävän määrän maalipaikkoja, mutta juuri nyt kukaan muu kuin Quaqliarella ei tunnu saavan palloa paikoista sisään.

Kaudessa on ollut myös jotain positiivista, sillä Torino on päästänyt sarjan seitsemänneksi vähiten maaleja. Kokenut belgialainen Jean-Francois Gillet on vallannut ykkösmaalivahdin paikan ja esiintynyt poikkeuksitta edukseen kauden sarjapeleissä. Hänen edessään pelaava Puolan maajoukkuetoppari Kamil Glikin johtama kolmen miehen puolustuslinja on esiintynyt myös tämän kauden peleissä erinomaisesti. Vasempana topparina pelaava Emiliano Moretti teki toissaviikolla myös historiaa olemalla Italian maajoukkueen historian vanhin debytoiva pelaaja kunnioitettavassa 33-vuoden iässä. Puolustuslinjan täydentää Serbian maajoukkueen avauskokoonpanopaikasta kovasti kamppaileva nuori Nikola Maksimovic.

Il Bomber, Fabio Quagliarella. (Getty)

Il Bomber, Fabio Quagliarella. (Getty)

Torino on normaalisti esiintynyt tämän kauden otteluissa melko puhtaassa 3-5-2 formaatiossa, mutta Juventusta vastaan kokenut ja kaiken nähnyt päävalmentaja Gianpaolo Ventura lähtee raporttien mukaan puolustavammalla taktiikalla, joka on lähempänä 3-6-1:tä. Keskikentällä yksi tämän kauden suurimmista pettymyksistä on ollut loistavan viime kauden pelannut Napolin omistama Omar El Kaddouri. 24-vuotias hyökkäävä keskikenttäpelaaja muodosti viime kaudella Ciro Immobilen ja Alessio Cercin kanssa koko sarjan parhaan hyökkäyskolmikon, mutta uusien kanssapelaajien kanssa Marokon maajoukkuemies on ollut täysin hukassa. Kaddouri on Torinon pääasiallien pelinrakentaja muiden keskikenttämiesten ollessa enemmän puolustuspään spesialisteja. Juventusta vastaan Torino avannee Giuseppe Vivesillä sekä Alessando Gazzilla. Ruotsin maajoukkuemies Alexander Farnerud pelannee yksinäisenä kärkenä pelaavan Fabio Quaqliarellan alapuolella.

Ottelun kulku:

Puhtaat faktat ovat Torinon kannalta melko lohduttomat. Torino ei ole voittanut Juventusta keskinäisissä otteluissa sitten kauden 1995 eikä joukkue ole ylipäätään onnistunut maalinteossa Vanhaa Rouvaa vastaan edellisessä kymmenessä ottelussa. Torino ei myöskään ole tehnyt kuukauteen maalia liigapeleissä ja vastaan asettuu Juventuksen koko sarjan paras puolustus. Juventus tulee kontrolloimaan ottelua ja Torino pyrkii parhaansa mukaen häiritsemään Juventuksen megataitavaa keskikenttää ja sen pelinrakenteluyrityksiä. Torinon toivo lepää nopeissa vastaiskuissa, joissa wing-backeinä pelaavien Matteo Darmianin ja Bruno Peresin rooli on erittäin suuri. Torino on puolustanut tällä kaudella erinomaisesti, joten ottelun todennäköisin lopputulos on kotijoukkue Juventuksen maalin tai kahden kotivoitto. Alle 2,5 maalin lopputuloksesta on tarjolla hieman yli kahden kertoimia, mikä on vedonlyöntimielessä erittäin hyvä ja pelattava kohde. Tästä saat Betssonin Serie A kohteet auki.

Roma-Inter ottelun ennakkoon pääset tästä.