Serie A:ssa sunnuntaina kova kattaus – ennakot kahdeksaan elintärkeään otteluun

Serie A:n viime viikonlopun kierros tarjosi Rooman derbyn ja Napoli-Juventuksen kaltaisia megaotteluita. Tällä kertaa tarjolla ei ole ihan vastaavan tasoisia helmiä, mutta viikonlopun aikana useammassa ottelussa kamppaillaan elintärkeistä pisteistä taulukon kummassakin päässä.

Lauantain ottelut jo käsiteltiin täällä. Tässä katsaus sunnuntain otteluihin:

Klo 13.30: Lazio-Napoli, Viaplay

Sunnuntain ensimmäisessä ottelussa ei panoksia puutu. Vastakkain ovat kaksi tiukasti kolmossijasta taistelevaa joukkuetta.

Ottelun kotijoukkue Lazio on juuri nyt mahdollisesti koko sarjan kovavireisin joukkue. Se aloitti vuotensa suvereenilla 3-0 kotivoitolla erinomaista kautta pelaavasta Sampdoriasta. Viime viikonlopun derbyssä se jatkoi ensimmäisellä puoliajalla siitä, mihin Sampdoria-ottelu jäi. Toisella puoliajalla Lazio oli kuitenkin pinteessä ja saa olla tyytyväinen edes yhteen pisteeseen.

Lazion kannalta valitettavaa on viime viikkojen kohupelaaja Felipe Andersonin jalkavamma, joka pitää brassin sivussa pelikentiltä seuraavan parin-kolmen viikon ajan. Anderson on ollut koko sarjan paras pelaaja muutamassa edellisessä ottelussa ja hänen korvaamisensa ei tule olemaan helppoa. Lazion kannalta hienoa on kuitenkin se, että joukkueen kapteeni ja pitkäaikainen soturi Stefano Mauri pelaa mahdollisesti koko elämänsä parasta jalkapalloa juuri nyt. Kasassa on jo seitsemän maalia ja mies osui myös edelliskierroksen ottelussa Romaa vastaan. Viime kauden ykköspelaaja Antonio Candrevan paluu täyteen pelikuntoon helpottaa myös päävalmentaja Stefano Piolin urakkaa, sillä Italian maajoukkuemies on parhaimmillaan yksi koko sarjan parhaista pelaajista.

Gonzalo Higuainilta odotetaan vielä nähtyä parempia otteita. (Getty)

Gonzalo Higuainilta odotetaan vielä nähtyä parempia otteita. (Getty)

Napolin kausi on ollut vaikea, vaikka se onnistuikin voittamaan joulun alla pelatussa Super Cupin finaalissa Juventuksen rangaistuspotkukilpailussa. Viime kauden tapaan Napolilta on puuttunut täysin tasaisuus otteistaan ja joukkue tiputtelee aivan liian usein pisteitä ennakkoon helpoista otteluista.

Joukkueen puolustus on pelannut tällä kaudella heikosti, sillä 24 päästettyä maalia on auttamatta liian paljon mestaruuskamppailuun kovasti tähyävältä joukkueelta. Napoli ei tällä kaudella ole myöskään ollut totutun hyvä kotijoukkue, sillä tukkaan on tullut jo kahdesti San Paolon hornankattilassa. Viime kierroksella Etelä-Italian ylpeys hävisi Juventukselle 3-1. Ottelu oli tasainen, mutta huolimattomuuden ja parin kyseenalaisen tuomariratkaisun myötä pisteet lähtivät Vanhan Rouvan mukaan takaisin Torinoon.

Laziota vastaan tärkeää olisi välttää tappio, sillä joukkueet kisaavat lähes rintarinnan kolmannesta sijasta ja paikasta ensi vuoden Mestareiden Liigan karsintoihin. Rafa Benitez on erinomainen valmentaja varsinkin yksittäisiin otteluihin, mutta pitkässä sarjassa hän ei pysty ylläpitämään joukkueen virettä yllä.

Napoli on riittävän laadukas joukkue haastamaan yksittäisissä otteluissa mikä tahansa Euroopan joukkue, mutta tähän otteluun kovavireinen Lazio lähtee ehdottomana ennakkosuosikkina. Napolilla on kuitenkin Gonzalo Higuainin, Jose Callejonin ja Marek Hamsikin myötä niin paljon ratkaisuvoimaa, että myös muut tulokset ovat täysin mahdollisia.

Klo 16.00: Cesena-Torino

Cesenan ja Torinon kohtaamisessa vastakkain on kaksi alavireistä ja huonon kauden pelannutta joukkuetta.

Kotijoukkue Cesena lähti kauteen toiveikkaan maltillisestsi, mutta alkukausi on ollut täydellinen pannukakku. Kasassa on vasta yhdeksän pistettä ja putoamisviiva on jo kahdeksan pisteen päässä. Kahdeksan pistettä itsessään ei ole mikään mahdoton vuori kiivettäväksi, mutta joukkueen edellisestä voitosta alkaa olla ikuisuus. Cesena voitti kauden avausottelunsa, mutta seuraavista 17 matsista kotiinviemisenä on ollut vaivaiset kuusi tasapelipistettä. 17 voitottoman ottelun jälkeen säilymiseen oikeuttavan pistemäärän saavuttaminen on käytännössä mahdotonta, sillä joukkueen pitäisi kerätä loppukauden otteluista lähes 30 pistettä.

Kausi on ollut joka suhteessa murheellinen ja Cesenasta on vaikea löytää yksittäisiä valopilkkuja. 23-vuotias ranskalainen hyökkäävä keskikenttäpelaaja Gregoire Defrel on tehnyt tällä kaudella neljä maalia ja hän onkin ollut ehkä koko joukkueen ainoa positiivinen yllättäjä.

Myöskään vierasjoukkue Torinon alkukaudessa ei ole kehumista, vaikka viime viikkoina vire on ollut paranemaan päin. Viime kaudella sarjassa seitsemänneksi sijoittunut Torino pääsi mukaan Eurooppa Liigan alkulohkoon, jossa se kohtasi mm. HJK:n. Jatkopaikka irtosi, mutta sarjapeleissä ei ole juuri ollut juhlimisen aihetta. Tällä hetkellä ”Toro” on kuitenkin viiden ottelun tappiottomassa putkessa ja akuutti hätä putoamisesta on helpottanut ainakin hetkeksi. Joukkue kärsii kuitenkin edelleen valtavista maalinteko-ongelmista, sillä verkko on heilunut tällä kaudella vaivaiset 13 kertaa. Ykköskärki Fabio Quaqliarella aloitti kauden hyvin, mutta viime aikoina pikkuvammoista kärsineen ex-maajoukkuekärjen ruuti on ollut äärimmäisen märkää.

Torinon onneksi joukkueen puolustus on ollut tällä kaudella rautaa, sillä härät ovat päästäneet koko sarjan viidenneksi vähiten maaleja. Vaikka sijoitus sarjassa on tällä hetkellä 14. on putoamisviiva edelleen vain neljän pisteen päässä, joten joukkue kaipaa edelleen kiperästi pisteitä.

Cesena on ollut käytännössä koko kauden ajan suoraan sanottuna surkea, joten Torinon on pakko napata tästä ottelusta täydet kolme pistettä. Tiedossa on tuskin mitään jalkapallon riemujuhlaa, mutta kolme pistettä kelpaa varmasti Torinolle huononkin peliesityksen jälkeen.

Klo 16.00: Chievo-Fiorentina

Piskuinen Chievo on jälleen kerran siellä, missä se on totuttu viime kausina näkemään. Kovia satsauksia kesällä tehneen Veronan lähiöseuran odotettiin nousevan turvalliseen keskikastiin, mutta kun varkain seura on valahtanut jälleen kerran taulukon alapäähän. Tällä hetkellä sarjasijoitus 16, joten loppukaudella riittää jälleen kerran paljon panosta.

Varsinkin Chievon hyökkäyspeli on ollut tällä kaudella todella heikkoa, varsinkin kun ottaa huomioon joukkueen hyökkäyspään materiaalin. Valter Birsan, Alberto Paloschin ja Maxi Lopezin odotetaan paukuttelevan kelvollisia maalimääriä, mutta tällä kaudella joukkue on tehnyt vain 13 maalia 18 ottelussa. Chievo kuitenkin puolustaa tiivisti Perparim Hetemajn ja Mariano Izcon johtaman rakkikoiramaisen keskikenttänsä johdolla ja omiin on mennyt vain 20 maalia. Peliesitysten on kuitenkin parannuttava, jotta joukkue ja sen kannattajat voisivat hengittää rauhallisesti loppukauden aikana. Putoamiskamppailussa jokainen piste on tärkeä, ja Chievon pitäisi jatkossa pystyä kääntämään lukuisat vähämaaliset ottelut voitoiksi.

Mario Gomez on kadottanut maalijyvänsä täysin. (Getty)

Mario Gomez on kadottanut maalijyvänsä täysin. (Getty)

Vicenzo Montellan valmentama Fiorentina on ollut yksi tämän kauden suurimmista pettymyksistä, vaikka sarjasijoitus onkin kelvollinen kuudes. Erinomaisen viime kauden jälkeen Violan odotettiin nousevan jopa Roman ja Juventuksen haastajaksi varsinkin, kun loukkaantumisista kärsinyt ykköskärki Mario Gomez palasi täydessä iskussa takaisin pelikentille. Totuus ei ole kuitenkaan tällä kertaa ollut tarua ihmeempää, sillä  Gomez on tehnyt koko kauden aikana vain yhden vaivaisen maalin ja joukkueen hyökkäyspelaaminen on ollut kokonaisuudessaan kaukana viime kauden loistosta. Fiorentinalla on edelleen riittävästi laatua hyökkäyspäässä ja se onkin hallinnut valtaosaa tämän kauden otteluista. Joukkue on jopa onnistunut luomaan riittävästi maalipaikkoja, mutta Gomezin surkeuden myötä joukkueelta on puuttunut selkeä ykköskärki.

Viime viikolla Viola osti itselleen Bolognassa ja Italian maajoukkueessa ilahduttaneen trequartistan Alessandro Diamantin, jonka myötä lilapaidat saivat itselleen aimoannoksen lisää luovuutta ja tulivoimaa viimeiselle kolmannekselle. Edellisessä ottelussa Palermoa vastaan joukkue onnistui maalinteossa peräti neljästi ja peliesitys oli kokonaisuudessaan lupauksia herättävä. Fiorentinan onneksi mikään muukaan joukkue Roman ja Juventuksen takana ei ole vakuuttanut alkukaudella, joten Firenzen ylpeydellä on vielä täydet mahdollisuudet jopa UCL-paikkaan oikeuttavaan kolmossijaan, joka on tällä hetkellä vain neljän pisteen päässä. Diamanti saattaa hyvinkin olla ratkaiseva tekijä, joka voisi myös avata varjojen mailla vaeltavan Gomezin maalipadot.

Chievoa vastaan Viola lähtee ehdottomana ennakkosuosikkina ja tämän kaltaiset ottelut joukkueen on ehdottomasti voitettava, mikäli se meinaa taistella tosissaan ensi kauden europaikoista.

Klo 16.00: Genoa-Sassuolo

Häikäisevän hyvin kautensa aloittaneen Italian vanhimman yhä elossa olevan jalkapalloseuran Genoan vire on ollut pahasti laskemaan päin. Alkukauden loistavat otteet ovat pelkkä muista vain, sillä Gian Piero Gasperinin valmentama perinnejoukkue surffaa tällä hetkellä neljän ottelun voitottomassa putkessa. Asiasta huolestuttavan tekee se, että Genoa on kohdannut Atalantan ja Torinon tapaisia alemman keskikastin seuroja ilman suurta menestystä.

Viime aikoina on vuotanut varsinkin joukkueen puolustus, sillä kolmessa edellisessä ottelussa omiin on mennyt seitsemän maalia, mikä on liian paljon. Joukkueen hyökkäyspeli on ollut edelleen vakuuttavaa, joten puolustuksen palatessa alkukauden tasolleen ei odotettavissa ole mitään valtaisaa romahdusta. Tällä hetkellä Genoa on sarjataulukossa peräti seitsemäntenä, mutta tasaisessa sarjassa esim. sijalle 13 on matkaa vaivaiset kuusi pistettä. Genoa on käytännössä jo varmistanut säilymisensä eikä joukkueen laatu taida lopulta kuitenkaan riittää kamppailemaan tosissaan europaikoista. Genovan kaupungin sinipunainen ylpeys saattaa myös menettää avainpelaajiaan jo tammikuun siirtoikkunassa, sillä esim. tähtimaalivahti Mattia Periniä ja erinomaista kautta joukkueen keskikentällä pelaavaa Andrea Bertolaccia on viety useampaan Genoaa suurempaan seuraan.

Vierasjoukkue Sassuolo viritteli viime kaudella vahvan kirin sarjan kevätpuoliskolla ja onnistui kuin ihmeen kaupalla säilyttämään sarjapaikkansa pääsarjatasolla. Joukkueen materiaali oli jo viime kaudella huomattavasti sarjasijoitusta parempi, mutta päävalmentaja Eusebio Di Francescon zemanmainen yltiöhyökkäävä pelitapa oli pelillinen itsemurha ja seura päästi aivan liian paljon maaleja ottelusta toiseen. Täksi kaudeksi Di Francesco on hieman maltillistanut Sassuolon pelityyliä eikä esim. joukkueen puolustuslinja pelaa enää läheskään yhtä korkealla kuin vielä viime kaudella. Ottelut ovatkin sujuneet mukavasti, sillä sarjasijoitus on 11. eikä joukkueella ole suurta huolta putoamistaistossa.

Varsinkin Italian maajoukkueen ykköskärjen paikasta kovasti kamppaileva 23-vuotias Simone Zaza on tuikkinut kirkkaana tällä kaudella. Kasassa on jo seitsemän maalia ja viime aikoina miestä on yhdistetty uutta kärkeä etsivät Tottenhamin riveihin kovalla yli 20 miljoonan euron siirtosummalla. Viime kaudella läpimurtonsa tehnyt Domenico Berardi on pelaamassa vaisua kautta ja miehen fokus tuntuu olevan tällä hetkellä aivan väärissä asioissa. Parhaimmillaan Berardi vahvistaisi käytännössä jokaista sarjan joukkuetta, mutta tällä kaudella kentällä on nähty usein ylimielinen ja laiska paikkoja tuhlaava hyökkääjä.

Genoan ja Sassuolon välillä ei ole valtavaa tasoeroa, vierasjoukkue on tällä hetkellä hieman paremmassa vireessä, mutta Genoa on kotietunsa turvin pienoinen ennakkosuosikki.

Klo 16.00: Atalanta-Milan, Viasat Xtra, Viaplay

Sunnuntain Viasatin tv-matsi on samalla Lombardian derby, sillä vastakkain on kahden lähes naapurikaupungin joukkueet.

Bergamon ylpeys Atalanta on tullut tunnetuksi erittäin kovana kotijoukkueena, mutta tällä kaudella otteet ovat olleet vaisuja myös tiivistunnelmaisella Stadio Atleti Azzurri d’Italialla. Tämä kausi onkin ollut todella murheellinen Stefano Colantuonon johtamalle joukkueelle. Vielä viime kaudella Atalanta kamppaili aivan kalkkiviivoille asti europaikoista, mutta putosi lopulta sijalle 11. Tähän kauteen se lähti maltillisin odotuksin, mutta tuskin kukaan osasi odottaa sen romahtavan akuuttiin putoamistaistoon. Tällä hetkellä sijoitus sarjassa on 17. ja matkaa putoamisviivan alapuolelle on vaivaiset pari pistettä.

Atalanta on kärsinyt akuutista maalinteko-ongelmasta, vaikka joukkueen kärjessä pelaa German Denisin ja Rolando Bianchin tapaisia meritoituneita pääsarjapelaajia. Tasaisesti viime vuosina yli 10 maalin kausia pelannut Denis on osunut toistaiseksi vain kolme kertaa ja täksi kaudeksi kasvattajaseuraansa palanneen Bianchin maalitili on vielä kokonaan avaamatta. Atalanta hommasi itselleen Genoassa vaihtomiehen rooliin jämähtäneen Mauricio Pinillan, jonka odotetaan tuovan piristystä vaisuun hyökkäyspelaamiseen. Pienikokoinen vikkeläkinttuinen Maximiliano Moralez pelaa jälleen kerran erinomaista kautta, mutta jatkossa tukea on tultava myös muilta hyökkäyspään pelaajilta.

Pippo Inzaghin debyyttikaudesta ei ole ainakaan tapahtumia puuttunut. Tällä hetkellä kahdeksantena sarjassa olevan Milanin otteet ovat heitelleet valtavasti ottelusta toiseen, eikä entinen superkärki ole pystynyt saamaan joukkueen otteisiin vaadittavaa stabiilisuutta. Punamustat ovat hävinneet tällä kaudella vain neljä kertaa, mutta kasassa on peräti kahdeksan tasapeliä, joiden myötä ero UCL-paikkaan on kasvanut viiteen pisteeseen. Milanin on parannettava kevätkaudella peliesityksiään, jos se meinaa haaveilla pääsystä ensi vuoden europeleihin. Takana paikallisvastustaja Inter hengittää jo kiivasti niskaan eikä Fiorentinan, Lazion ja Napolin vire tule todennäköisesti ainakaan laskemaan loppukauden aikana.

Milanilta käytännössä puuttuu selkeä ykköskärki ja Pippo onkin peluuttanut joukkuettaan usein ilman varsinaista puhdasta kärkeä Ranskan maajoukkuemies Jeremy Menezin pelatessa Barcelonasta tuttua vale-ysin roolia. Viime kaudella Torinossa loistaneeseen Alessio Cerciin kohdistuu kovat odotukset miehen siirryttyä pari viikkoa sitten takaisin Italiaan täysin pieleen menneen Espanjan valloituksen jälkeen. Juuri nyt Milan on erittäin vaikeasti ennakoitava joukkue.

Atalanta on viime vuosina ollut Milanille vaikea vastustaja, mutta puhtaasti materiaaleja vertaillessa minkään muun kuin vierasvoiton ei pitäisi olla mahdollista. Atalanta on kuitenkin yllätysvalmis joukkue, joka on ennenkin kiusannut kotonaan sarjan jättiläisiä, joten ainakin itse jätän vedonlyönnin tästä ottelusta tällä kertaa väliin.

Klo 16.00: Parma-Sampdoria

Viime kaudella komeasti kuudenneksi sijoittuneen Parman viimeiset kuukaudet ovat olleet täynnä huolia. Talousvaikeuksiin joutuneelta seuralta evättiin liigasijoituksen myötä saavutettu europaikka ja alkukaudella joukkueen pelaajien palkat olivat jatkuvasti useamman viikon myöhässä. Sekasortoiset taustat näkyivät auttamatta myös joukkueen peliesityksissä, sillä kinkkukaupungin ylpeys on ollut mahdollisesti koko sarjan suurin yksittäinen pettymys. Joukkue toki heikentyi viime kesänä, mutta harva odotti entisen maajoukkueluotsin Roberto Donadonin valmentaman joukkueen romahtavan tällä kaudella näin pahasti.

Parma sai uudet omistajat pari kuukautta sitten hämärältä vaikuttaneen Itä-Eurooppalaisen liikemieskollaboraation ostettua seuran oikeudet itselleen. Ainakaan vielä toistaiseksi uudet omistajat eivät ole pistäneet rahaa palamaan, joskin huhujen mukaan joukkueen palkat ovat viime aikoina maksettu ajoissa. Parma on tällä hetkellä sarjajumbo yhdeksällä pisteellä. Matkaa kuiville on tällä hetkellä kahdeksan pistettä, joten joukkueen pelivireen on muututtava nopeasti.

Tähtihyökkääjä Antonio Cassano on keskittynyt pelaamisen sijasta lähinnä kitisemiseen eikä hänen myymisensä vielä tammikuun aikana olisi mikään suuri yllätys. Joukkueen materiaali kyllä riittää 18 parhaan joukkoon nousemiseen, mutta voittoja olisi syytä alkaa tulla jo heti seuraavista peleistä.

Antonio Cassano on keskittynyt tällä kaudella lähinnä kitisemään. (Getty

Antonio Cassano on keskittynyt tällä kaudella lähinnä kitisemään. (Getty

Sika-Siniša Mihajlovićin luotsaama Sampdoria on ollut paikallisvastustaja Genoan tapaan yksi kauden ilmoisimmista yllättäjistä. Hyvin organisoidun pelitavan sinivalkoisille kehittäneen Sinisan johdolla joukkue taistelee tosissaan europaikoista, vaikka esim. allekirjoittanut veikkasi ennen kauden alkua Doriaa alempaan keskikastiin. Sampdoria kuitenkin menetti ylivoimaisesti tärkeimmän yksittäisen pelaajansa Manolo Gabbiadinin Napoliin tammikuun alkupuolella. Italian maajoukkuerinkiin loistavan alkukautensa myötä noussut Gabbiadini oli alkukaudella koko joukkueen hyökkäyspelin sielu ja samalla selkeästi joukkueen paras maalintekijä.

Nyt uusien miesten on astuttava hänen saappaisiinsa ja viime aikoina Evertonissa pieneen rooliin joutunutta, urallaan kaiken nähnyttä ja voittanutta Samuel Eto´ota on huhuiltu Sampdorian paitaan. Siirto näyttää tällä hetkellä todennäköiseltä, mutta Eto´o tuskin on kokoonpanossa vielä Parmaa vastaan. Viime viikkoina Dorian vire on ollut ehkä hieman laskusuunnassa, sillä Gabbidiadinin lähdön myötä joukkueen hyökkäyspeli on vielä etsinyt uomiaan. Parmaa vastaan Doria lähtee kuitenkin ehdottomana suosikkina.

Kyseessä on siitä erikoinen ottelu, että Parman ja Sampdorian kannattajilla on pitkä ja lämmin yhteinen historia. Esimerkiksi viime kaudella Italian jalkapalloliitto teki tämän ottelun kohdalla poikkeuksen ja päästi kaikki halukkaat vieraskannattajat katsomoon, mikä ei normaaliotteluissa ole mahdollista. Stadionin ulkopuoli näytti lähinnä karnevaalilta, sillä kummankin joukkueen kannattajat nauttivat virvokkeita ja lauloivat toistensa kannatuslauluja sulassa sovussa. Mitään varsinaista kotietua Parma ei tule siis otteluun saamaan. Nämä ovat juuri niitä otteluita, jotka näyttävät suuntaa loppukaudelle. Jossain vaiheessa kurssin on käännyttävä, mutta Doria taitaa kuitenkin olla nyky-Parmalle liian kova pala purtavaksi.

Klo 16.00: Udinese-Cagliari

Sunnuntai-iltapäivän kuudennessa ottelussa ei ole ennakkoon tarjolla hirveää glamouria. Kotijoukkue Udinese on viime vuosina totuttu näkemään sarjan ylemmässä keskikastissa, mutta seuran kaksi viimeistä kautta ovat olleet vaikeita. Viime kaudella Udinen ylpeys sijoittui sarjassa 13. ja tällä kaudella meno on ollut varsin samansuuntaista.

Viime kesänä loistavaa jälkeä useamman vuoden ajan Udinesen päävalmentajana tehnyt Francesco Guidolin päätti keskittyä toimistopuolen hommiin ja joukkueen uudeksi päävalmentajaksi nimitettiin Interissä pari kautta sitten täysin epäonnistunut Andrea Stramaccioni. ”Strama” voitti aikoinaan kaiken mahdollisen Interin junnuvalmentajana, mutta aikuisten sarjoissa näytöt ovat vielä ohuet. Stramaccionia pidetään kuitenkin erinomaisena pelaajien kehittäjänä, joten Udinesen piti olla hänelle loistavasti sopiva ympäristö tähän vaiheeseen uraa.

Udinesen kausi on kuitenkin ollut kohtalaisen vaisu ja seuran loppukaudesta on helppo ennustaa tylsää. Udinese tuskin vajoaa akuuttiin putoamistaistoon, mutta sen laatu ei myöskään riitä europaikoista taistelemiseen. Loppukauden aikana Udinesen kohdalla kannattaakin nauttia legendaarisen hyökkääjän Antonio Di Natalen otteiden seuraamisesta. 37-vuotias veteraanikärki meinasi jo lopettaa uransa viime kauteen, mutta mies onneksi pyörsi päätöksensä, sillä tällä kaudella hän rikkoi historian seitsemäntenä pelaajana maagisen 200 Serie A maalin rajan. Tällä kaudella ”Toto” on paukuttanut jo kahdeksan maalia, joten mies ei näytä vieläkään hidastumisen merkkejä kunniakkaasta iästään huolimatta.

Cagliari on totuttu viime vuosina näkemään sarjataulukon häntäpäässä. Pahoissa talousvaikeuksissa ollut seura joutui viimeisen vuoden aikana myymään kaksi tärkeintä pelaajansa AS Romaan ja odotukset ennen tätä kautta olivat maltilliset. Seura päätti palkata uudeksi valmentajakseen kaiken nähneen kokeneen Zdenek Zemanin. Zeman on tullut läpi uransa tunnetuksi yltiöpäisen hyökkäävän jalkapallon apostolina. Zemanin 4-3-3 pelifilosofiassa ei juuri puolustamiselle ole sijaa. Zeman ei ole mikään varsinainen voittaja, mutta hän on jättänyt monella tapaa lähtemättömän jäljen italialaiseen jalkapalloon varsinkin pelaajien kehittäjänä. Samaa toivottiin myös Sardiiniassa, sillä Cagliari sai täksi kaudeksi jalkeille varsin nuoren ja kokemattoman joukkueen. Zemanin aikana joukkue esiintyi odotetusti, se pelasi parhaimmillaan hienoa ja viihdyttävää jalkapalloa, mutta hävisi myös liian usein isoin numeroin. Lopulta hieman ennen vuoden vaihdetta seurajohto päätyi erottamaan Zemanin, mikä tarkoitti myös lähes varmasti kokeneen soturin pääsarjavalmennusuran loppumista.

Uudeksi päävalmentajaksi nimitettiin Chelsea-legenda Gianfranco Zola, joka päätti 2000-luvun puolessa välissä komean pelaajauransa nimenomaan Cagliarissa. Zolan valmennusura Sardiiniassa ei alkanut parhaalla mahdollisella tavalla, sillä ensimmäisessä ottelussa tuli tukkaan Palermon vieraana peräti luvuin 5-0. Edelliskierroksen ottelussa Cagliari otti kuitenkin elintärkeän 2-1 kotivoiton surkeasta Cesenasta ja nousi kahden pisteen päähän putoamisviivan yläpuolella olevasta Atalantasta. Cagliarin loppukaudesta on kuitenkin helppo ennustaa vaikeata. Joukkueen materiaali ei kelpaa vertailua muihin putoamiskamppailussa oleviin joukkueisiin, joten ”Gli Isolanin” säilymistä voidaan pitää pienimuotoisena ihmeenä.

Udinesea vastaan tuskin pisteitä tulee, sillä Cagliari on surkea vierasjoukkue, vaikka se onnistuikin voittamaan Zemanin alaisuudessa Interin San Sirolla sensaatiomaisesti 4-1.

Klo 21.45: Juventus-Hellas Verona , Viaplay

Serie A-kierroksen päättää kahden perinteisen pohjois-italialaisen seuran kohtaaminen. Ottelun tekee mielenkiintoiseksi se, että joukkueet kohtasivat toisensa Juventus Stadiumilla kolme päivää aikaisemmin Coppa Italian merkeissä. Tuolloin Juventus oli parempi murskaluvuin 6-1.

Juventus on esiintynyt viime aikoina lupauksia herättävästi hieman vaisumman jakson jälkeen. Viikko sitten se nappasi todella isot pisteet Napolin vieraana lukemin 3-1. San Paolo on ollut viime vuosina vaikea paikka myös Juventukselle, joten voiton arvoa ei voi väheksyä. Viikolla pelatussa Coppan ottelussa Juve peluutti monia vähemmälle vastuulle jääneitä pelaajiaan. Varsinkin siirtohuhujen kohteena oleva Sebastian Giovinco esiintyi edukseen paukuttamalla kaksi maalia. Myös superlupauksen maineessa oleva hyökkäyspään monitoimimies Kingsley Coman jysäytti yhden kauden hienoimmista maaleista komean kaukolaukauksen myötä. Juventus oli ottelussa naurettavan ylivoimainen, mutta todellisuudessa näiden joukkueiden välinen tasoero ei kuitenkaan ole ihan torstaina nähdyn tapainen.

Juventus on viime aikoina etsinyt vahvistuksia erityisesti trequartistan paikalle, sillä joukkueesta puuttuu kyseinen kymppipaikan mies päävalmentaja Massimo Allegrin suosimaan 4-3-1-2 pelitapaan. Giovincon erinomainen ottelu sai kuitenkin monet miettimään sitä, tulisiko ”muurahaiselle” antaa todellinen mahdollisuus tuolla paikalla myös sarjapeleissä? Viime aikoina kymppipaikalla on esiintynyt pääsääntöisesti Arturo Vidal, jonka omimmainen paikka on kuitenkin hieman alempana kenttää.

Sebastian Giovinco vakuutti Coppa Italian ottelussa. (Getty)

Sebastian Giovinco vakuutti Coppa Italian ottelussa. (Getty)

Ottelun vierasjoukkue Hellas Verona palasi useamman vuoden tauon jälkeen takaisin pääsarjapeleihin viime kaudella. Paluuta voidaan pitää onnistuneena, sillä Verona pelasi loistavan kauden sijoittuen lopulta sarjassa peräti kymmenenneksi. Edukseen esintyivät varsinkin 20 maalia paukuttanut vanha sotaratsu Luca Toni, sekä laidalla ja kymppipaikalla hienosti esiintynyt Juan Iturbe, joka siirtyi kesällä kovalla lähes 30 miljoonan euron siirtosummalla AS Roman riveihin.

Tällä kaudella Hellas on kärsinyt eräänlaisesta toisen kauden kirouksesta, sillä otteet ovat olleet kaukana viime kauden loistosta. Kuusi maalia iskenyt Toni on jatkanut erinomaisia otteitaan, mutta muuten joukkueesta on kadonnut Iturben siirron myötä iso annos juonikkuutta viimeisellä kolmanneksella. Iturben korvaajaksi hommattu Nico Lopez on esiintynyt kelvollisesti, mutta hän ei ole ainakaan vielä yhtä hyvä pelaaja kuin argentiinalainen duracel-pupu. Hellas onkin ollut tällä kaudella perinteinen vastahyökkäysjoukkue, joka roiskii paljon keskityksiä boksiin Tonille. Toistaiseksi pelitapa ei ole tuottanut hirveän hyviä tuloksia, eikä pisteitä ole myöskään odotettavissa Juvea vastaan.

6-1 lukemat tuskin toistuvat, sillä Coppan ottelussa Juventukselta onnistui käytännössä kaikki. Paul Pogban ja jo mainitun Comanin maalit olivat sellaisia, joita ei ihan joka päivä näe, mutta Juventus tulee silti voittamaan tämän ottelun selkeästi useamman maalin erolla.

Serie A:n kierros 19:

Lauantai: (Ennakoihin tästä)

  • 19:00 Empoli-Inter
  • 21:45 Palermo-Roma

Sunnuntai:

13:30 Lazio-Napoli
16:00 AC Milan-Atalanta
16:00 Cesena-Torino
16:00 Chievo-Fiorentina
16:00 Genoa-Sassuolo
16:00 Parma-Sampdoria
16:00 Udinese-Cagliari
21:45 Juventus-Verona

Serie A -otteluita voit seurata Viasatin kanavilla sekä Viaplay -palvelussa