Seurattomat Veikkausliigan tähdet – kilpa käy kovana

Veikkausliigaseurat ovat tehneet uusia pelaajasopimuksia pitkin talvea. Moni kova peluri liikkuu kuitenkin vielä vapailla markkinoilla.

Yksi talven halutuimmista hyökkääjistä on Pekka Sihvola. Kovinta kilpaa maalisingosta käyvät tiettävästi FC Lahti ja nousijajoukkue HIFK.

MYPA elää tiukkoja aikoja hakiessaan varoja liigalisenssiä varten, joka sille joko myönnetään tai evätään 8.1. Mikäli päätös on kouvolalaisten kannalta negatiivinen, vapautuu Antti Muurisen suojateista tukku kiinnostavia pelaajia. Sihvolan (jonka lähtö seurasta on jo varmaa) lisäksi kiinnostavia nimiä ovat varmasti ainakin Denis Abdulahi, Nosh A Lody, Tuomas Aho ja Sasha Anttilainen.

FC Hongan kohtalo Veikkausliigassa on tällä erää jo sinetöity. Seura jatkaa miesten edustusjoukkuetasolla toimintaansa Kakkosessa. Moni joukkueen nuorista pelaajista jäänee seuraan, mutta kokeneet pelurit ovat kovaa valuuttaa siirtomarkkinoilla. Ykkösnimi on vuodesta 2007 pääsarjatasolla pelannut viime kauden kapteeni Jussi Vasara. Huhuissa miehen kintereillä on pyörinyt ainakin FC Lahti, mutta Hongan murtumisen myötä liigapaikan saanut KTP:kin etsinee riveihinsä rutinoituneita liigapelaajia.

Mielenkiintoisia nimiä Hongasta ovat myös muun muassa Nicholas Otaru, Lum Rexhepi, Henri Aalto, Marcus Heimonen, Antti Mäkijärvi, Ilari Äijälä, Daniel Kollar, Kevin Mombilo, Youness Rahimi ja Tommi Saarinen.

Myös Turun suunnalla liikkuu joukko kovan CV:n omaavia pelaajia, jotka saattaisivat hamuta maiseman vaihdosta. FC Lahti kaappasi jo Ykköseen tippuneen TPS:n riveistä Mika Ääritalon. Talven tähän saakka kovin uutinen oli Jukka Lehtovaaran siirtyminen paikalliskilpailija FC Interin peliasuun. Jatkosopimusta Interin viime kauden runkopelaajista eivät ole kirjoittaneet ainakaan Severi Paajanen, Tamas Gruborovics ja Irakli Sirbiladze.

TPS:n riveissä Ykkösen kauteen valmistautuvat myös muun muassa alle 21-vuotiaiden maajoukkuepelaajan statusta kantavat Matej Hradecky ja Jesper Brechtel.

Pohjanmaan ”kuumin” vapaa pelaaja on VPS:n kapteenin nauhaa viime kaudella kantanut Sebastian Strandvall. Myös urallaan 35 liigamaalia tehneen Jarno Parikan sopimus päättyi viime kauteen. Jaron kiinnostavin pelaaja on Iraniin talveksi siirtynyt keskikentän maestro Hendrik Helmke.

KuPS menetti talven aikana lupaavat nuorensa Jerry Voutilaisen (VPS) ja Aleksi Paanasen (FC Lahti), mutta sai tilalle Dani Hatakan Hongasta. Kokenut Miikka Ilokin päätti jatkaa Kuopiossa ja on tehnyt jatkosopimuksen. FC Lahtea viime kaudella edustanut Pyry Kärkkäinen on pelannut liigaa mastokaupungin lisäksi jo KuPS:ssa ja HJK:ssa, mutta on tällä hetkellä sopimukseton.

IFK Mariehamn puolestaan nappasi joulun alla Hollannissa peliajatta jääneen Aleksei Kangaskolkan takaisin riveihinsä. Huhujen mukaan paluun ”Grönvittiin” saattaa tehdä myös Pekka Lagerblom. Loppukaudesta hyvään pelikuntoon polvivamman jäljiltä päässyt Duarte Tammilehto puolestaan on vielä ilman sopimusta. Petteri Forsell hakenee jälleen paikkaa ulkomailta, mutta Suomessa ottajia löytyisi varmasti saaren ulkopuoleltakin.

Maan pohjoisin joukkue RoPS on edennyt siirtomarkkinoilla varovaisesti. Lähtijöiden listalla olleet Otaru, Petteri Pennanen ja Saku-Pekka Sahlgren ovat löytäneet uudet työnantajat. Sopimuksen uusimista tai uutta osoitetta odottaa joukkueen maalinteosta pääosin vastannut Aleksandr Kokko. Janne Saksela kävi talvella Ruotsissa AIK:n testissä, mutta puolustajalla on voimassa oleva sopimus napapiiriläisten kanssa. Ilmaiseksi RoPS häntä tuskin päästää. Maalivahtiosastolla seuralla on tällä hetkellä tyhjää, sillä Sahlgrenin lisäksi Oskari Forsman saattaa liittyä seuran jättäviin.

HJK:sta vapautunee eniten Veikkausliigan tasolle kovia pelimiehiä. Jäähyväisensä jättäviä ja vielä sopimuksettomia ovat Sebastian Mannström, Michael Tørnes, Joel Perovuo, Teemu Tainio sekä Roni Porokara. Myöskään Mika Väyrysen jatko mestarijoukkueessa ei ole varmaa. Helsinkiläisten nuorista lupauksista ilman voimassa olevaa sopimusta on ainakin kovaa vauhtia Suomen eliittiin nouseva 18-vuotias Fredrik Lassas.

Tulevan kauden tähtipelaajat saattavat olla myös paluun kansainvälisiltä kentiltä tekeviä suomalaisia. Roope Riski ja Toni Kolehmainen urakoivat viime kauden Norjan Ykkösessä, mikä ei varmasti tasona kaksikkoa suuresti miellytä. Moshtagh Yaghoubi on kiinni latvialaisseurassa, mutta mikäli sopimuksen purku onnistuu saattaa Pikkuhuuhkajien ykköspelaaja tulla hakemaan uutta vauhtia uralleen kotimaasta.

Lievään umpikujaan on ajautunut myös Lahdesta kovalla siirtokorvauksella Borussia Mönchengladbachin organisaatioon Saksaan keväällä 2013 siirtynyt Joel Mero. Topparin sopimus on nelivuotinen, mutta vastuu on jäänyt olemattomaksi jopa seuran reservijoukkueessa.