Tapetilla siirtoikkunan toistaiseksi suurimmat voittajat ja häviäjät: ”Juventuksen ajatuksista ei juuri kukaan tunnu olevan perillä”

Faneille.com LogoFaneille.com – Urheilumedian Zlatan.

Kesä on perinteisesti vilkasta aikaa jalkapallomaailmassa. Vaikka valtaosa kilpailullisista sarjoista on tauolla, jauhaa yhä aggressiivisemmaksi käyvä huhumylly pelaajasiirtojen osalta. Siirtoikkunan auettua ollaankin nähty kulutuskilpailua ympäri Eurooppaa, sillä moni seura on hankkinut kovasti kaipaamiaan vahvistuksia riveihinsä. Faneille.comin toimittajat Kalle Tamminen ja Jaakko Tiira analysoivat siirtoikkunan tapahtumia, lyövät yhteen tärkeimmät huomiot seurojen toiminnasta ja luovat katsausta ikkunan loppupuolelle.

Moni on jälleen kerran hieraissut muutamaan otteeseen silmiään nähtyään pelaajista maksettuja siirtosummia. Onko seurojen maksamissa hinnoissa enää minkäänlaista järkeä?

KT: Kyllä ja ei. Rationaalisesti ajatellen yksikään ihminen ei voi olla yli sadan miljoonan arvoinen, mutta seurojen tulojen kasvaessa on luonnollista, että myös menoerät ovat nousussa. Tämä näkyy erityisesti Valioliigassa, jossa sarjan sisäisten siirtojen summat ovat tällä hetkellä älyttömissä sfääreissä. Huhujen mukaan esimerkiksi Gylfi Sigurdsson tulisi maksamaan suurin piirtein saman verran kuin kaksi vuotta nuorempi James Rodriquez, mikä on kaikin tavoin järjen vastaista. Vielä enemmän älytöntä on harvojen oikeasti huipputason brittipelaajien siirtosummat. Valioliigan koventuneet kasvattajasäännöt tarkoittavat sitä, että tulevaisuudessa home grown -kriteerit täyttävistä pelaajista tullaan maksamaan roimasti ylihintaa.

JT: Nykyfutiksessa liikkuvia rahamääriä ei kannata suhteuttaa yhteiskunnan muille sektoreille. Kuten kollega totesi on lajiin virrannut rahamäärä kasvanut kokoajan, mikä taas nostaa seurojen ostovoimaa. Myös kysynnän ja tarjonnan laki kannattaa huomioida. Maaleja sylkevät hyökkääjät ovat luonnollisesti elintärkeitä, myyvät he vinon pinon pelipaitoja. Ottaen huomioon, ettei potentiaalisia yli 20 maalin kärkiä kasva puussa, nostaa tämä etenkin hyökkääjien hintoja. Kaikista paras esimerkki on koko kesän siirtohuhuissa pyörinyt Alvaro Morata, joka ei ole ollut ison seuran ykköskärki, mutta hintalappua ollaan hilaamassa reippaasti päälle 60 miljoonan euron. Tavallisen kuluttajan näkövinkkelistä siirtosummissa ei tietenkään ole mitään tolkkua, mutta niillä mittareilla asiaa ei pidä arvioida.

Ketkä ovat mielestäsi siirtoikkunan toistaiseksi suurimmat voittajat?

KT: AC Milan ehdottomasti. Uudet omistajat ja urheilutoimen pomot ovat tehneet markkinoilla fantastista työtä ja Milan on kaiken järjen mukaan ensi kaudella jälleen mukana taistelemassa Italian mestaruudesta. Valioliigassa Everton tuntuisi rakentavan joukkuettaan järkevästi. Saksassa Bayern München on vahvistunut entisestään ja Espanjassa Atletico Madrid tuntuu tekevän fiksuja hankintoja, joskaan uudet pelaajat eivät saa esiintyä joukkueen riveissä ennen tammikuuta. Myös Real Madrid tuntuu unohtaneen päämäärätiedottoman galactico-politiikkansa ja Madridin valkopaidat rakentavatkin nykyään fiksusti joukkuettaan hieman vähemmän nimekkäillä kotimaisilla pelaajilla.

Rossonerin osalta siirtoikkuna on ollut melkoista tykitystä. Hakan Calhanoglu (vas.), Mateo Musacchio sekä Ricardo Rodriguez pukevat punamustaa päälleen ensi kaudella. (Emilio Andreoli/Getty Images)

JT: Ykkösestä ei ole epäselvyyttä, AC Milan! Kallen nostama Everton on tehnyt niin ikään vahvaa jälkeä hankkien nuoria, mutta jo tasonsa osoittaneita pelaajia. Kaiken kukkuraksi Everton on saanut lähes kaikki uudet hankinnat katettua Romelu Lukakusta netotuilla rahoilla. Myös edellä mainittu Bayern on tehnyt vakuuttavaa jälkeä siirtomarkkinoilla. Saksalaisjätti sai Carlo Ancelottin hartaasti toivomasta Rodriguezista vahvistusta avaukseensa, jonka lisäksi Niklas Süle ja Corentin Tolisso ovat potentiaalisia huippupelaajia tulevaisuudessa. En kuitenkaan näe, että Milanin ja Evertonin lisäksi mikään seura olisi ollut erityisen suuri voittaja tähän mennessä.

Entä sitten suurimmat häviäjät?

KT: Viime kauden sensaatiojoukkueen Monacon pajatso näyttää tyhjentyvän odotetusti, mikä on sääli Ligue 1:n kannalta. Italiassa Juventuksen ajatuksista ei juuri kukaan tunnu olevan perillä. Juuri nyt näyttäisi siltä, että Vanhan Rouvan ensi kauden joukkue on astetta viime vuosia heikompi, mutta siirtoikkunaa on vielä monta viikkoa jäljellä ja paljon asioita ehtii tapahtua. Samat sanat pätevät osittain Chelseaan, jonka pitää ratkaista oma hyökkääjätilanteensa mahdollisimman nopeasti.

JT: Chelsea on möhlinyt hyökkääjätilanteensa harvinaisella tavalla, sillä kuten muutama viikko sitten kirjoitin, on seura operoinut todella vakuuttavasti tämän vuosikymmenen siirtomarkkinoilla. Nyt tekstarilla irtisanottu Diego Costa lähtee halvalla ja korvaajasta länsilontoolaiset joutunevat maksamaan useamman ylimääräisen miljoonan, myyjän tietäessä ostajan tarpeen. Monacon ohella myös Lyon on ollut yksi ikkunan suurista häviäjistä. Keskikentän johtohahmo Tollisso lähti Bayerniin, talismaani Alexandre Lacazette Arsenaliin ja kippari Maxime Gonalons. Pätäkkää Lyon toki nettosi noin 100 miljoonaa euroa, mutta seuran on käytännössä mahdoton löytää samantasoisia korvaajia.

Haluatko nostaa jonkun yksittäisen siirron jalustalle? Jos haluat, niin miksi?

KT: Odotan äärimmäisen suurella mielenkiinnolla, mitä James Rodriquez saa aikaan Bundesliigassa. Kyseessä on eittämättä huipputason pelimies, joka ei vain viime vuosina oikein tuntunut löytävän ominaista rooliaan Zinedine Zidanen pelitavassa. Nyt hän lyö taas hynttyyt yhteen Carlo Ancelottin kanssa, jonka alaisuudessa kolumbialainen pelasi erinomaista jalkapalloa Madridin kuninkaallisissa. Odotan myös kiinnostuneena Wayne Rooneyn otteita kasvattajaseuransa riveissä. Rooney on periaatteessa pelaaja parhaassa iässään, mutta vieläkö hänellä on bensaa jäljellä tankissaan? Kaiken mennessä nappiin Wazza voi olla äärimmäisen hyvä täsmähankinta Ronald Koemanin palapeliin.

JT: Rooney kun kerta huudettiin, niin sanon Monacon hankkiman Youri Tielemansin. Vuonna 1997 syntynyt keskikenttämies on pelannut kasvattajaseuransa Anderlechtin paidassa lähes 200 ottelua ja hän on yleisesti ottaen yksi maailman lahjakkaimmista keskikenttäpelaajista. Monacon osalta kaikki huomio on keskittynyt lähtijöihin, joten 25 miljoonaa euroa maksanut Tielemans on liittynyt ruhtinaskuntalaisten riveihin lähes huomaamatta. Myös Evertonin poimima Sandro Ramirez saattaa olla yksi koko ikkunan suurimmista ryöstöistä. Barcelonan roskalavalta vuosi sitten Malagaan poimittu hyökkääjä takoi viime kaudella 14 sarjamaalia ja Everton sai 22-vuotiaan hyökkääjän vain seitsemällä miljoonalla eurolla, joka oli kanarialaisen sopimukseen kirjattu ulosostohinta. Lukakun 25 Valioliigaosumaa Sandro tuskin yksinään korvaa, mutta tulevaisuutta ajatellen painavan laukauksen omaavan hyökkääjän naaraaminen oli loistava hankinta Evertonilta.

Kaikki siirrot eivät kuitenkaan onnistu. Ketkä kesällä seuraa vaihtaneet pelaajat tulevat floppaamaan uusissa osoitteissaan?

KT: Tämä onkin astetta mielenkiintoisempi juttu. Uskoisin ainakin, ettei Romelu Lukaku tule olemaan aivan niin timanttinen hankinta, kuin moni uskaltaa odottaa ja 20 liigamaalin rajapyykin rikkominen tulee tekemään belgialaiselle tiukkaa. Henkilökohtaisesti pidän kovasti Mohamed Salahista, mutta epäilen samalla onko hän kuitenkaan kovan siirtosummansa arvoinen pelimies.

Romelu Lukaku osoitti maalintekokykynsä Evertonissa, mutta 72 miljoonan punnan hintalappu tuo mukanaan järisyttävät paineet. (Dean Mouhtaropoulos/Getty Images)

JT: Hankinnan tuomitseminen flopiksi on lopulta hyvin tulkinnanvaraista. Esimerkiksi Paul Pogba ei ollut missään nimessä huono viime kaudella, mutta ei lähelläkään Valioliigan kärkeä ja näin ollen maailmanennätysmiestä voi pitää avauskauden perusteella floppina. Tähän asti siirtyneistä pelaajista suurin floppausriski on takuuvarmasti Manchester Cityn hankkimalla Edersonilla. 23-vuotias brassivahti maksoi Taivaansinisille 40 miljoonaa euroa, vaikka yhden kauden Benfican ykkösenä torjunut maalivahti ei ole debytoinut edes Brasilian maajoukkueessa. Viime kausi osoitti karulla tavalla, ettei Pep Guardiola ole planeetan aatelia puolustuksen organisoinnissa, joten massiivisten paineiden alla pelaavalla Edersonilla on suuri vaara toistaa Claudio Bravon kohtalo.

Siirtoikkunaa on jäljellä vielä rutkasti. Vieläkö tullaan näkemään megaluokan siirtoja?

KT: Chelsea ainakin tulee ostamaan itselleen uuden ykköshyökkääjän isolla summalla, oli lopullinen valinta sitten Andrea Belotti, Alvaro Morata tai Pierre-Emerick Aubameyang. Italiassa Juventus ja AS Roma tulevat hankkimaan vielä useamman kovan profiilin pelaajan ja Espanjassa odotellaan, josko Marco Verratti sittenkin tarttuisi Barcelonan haaviin. Siirtoikkunan viimeisinä hetkinä on myös perinteisesti nähty monenlaisia ylilyöntejä, joten mielenkiintoa markkinoilla tullee riittämään aina elokuun loppuun saakka.

JT: Megasiirtokin on suhteellinen käsite, mutta jos ja kun City polttaa lähemmäs 100 miljoonaa puntaa kahteen laitapuolustajiin, voidaan hyvällä omalla tunnolla puhua megasiirroista. Viimeiseen sopimuskauteen lähtevän Alexis Sanchezin tilanne on erittäin mielenkiintoinen. Jos mies lähtee, hankkinee Arsene Wenger joko Thomas Lemarin tai Riyad Mahrezin, jota on kuitenkin viety viime päivinä Romaan. Arsenalin status suurseurana onkin tietyllä tapaa vaakalaudalla, sillä jos joukkueen ykköspelaaja ei solmi jatkoa, on se Tykkimiehille valtaisi isku. Toisaalta Arsenal voi osoittaa kunnianhimoa pitämällä chileläisen sopimuskuvioista huolimatta. Tällä hetkellä potentiaalisin megasiirron tekijä lienee PSG, joka on ollut juuri Sanchezin, Kallen mainitseman Aubameyangin sekä koko Euroopan jahtaaman Kylian Mbappen perässä.

Kansikuva: Splash News / All Over Press