Lauantain Faneille.comin Valioliigaottelu: Southampton – Stoke

Lauantaina pelataan Valioliigassa kuusi ottelua ja me valitsimme päivän Faneille.comin otteluksi Southamptonin ja Stoken välisen välienselvittelyn.

Kotijoukkue Southampton pelaa toistamiseen kotikentällään, kun se löi sensaatiomaisesti viime viikonloppuna Sunderlandin peräti 8-0. Stoke taas löi kotonaan kovassa vireessä olleen Swansean 2-1 ja joukkue on muutenkin pelannut alkukaudesta pirteästi.

Southampton

Pystyykö Stoken puolustus pysäyttämään hurjassa vireessä olevan Pellé & Tadic kaksikon? Kuva: Getty

Pystyykö Stoken puolustus pysäyttämään hurjassa vireessä olevan Pellé & Tadic kaksikon? Kuva: Getty

Kesällä tummat pilvet laskeutuivat Southamptonin ylle, kun hyvän viime kauden jälkeen joukkueen runkopelaajat vaihtoivat maisemaa yksi toisensa jälkeen. Liverpool ryösti kärki Rickie Lambertin, keskikentän mootori Adam Lallanan ja puolustuksen johtohahmo Dejan Lovrenin. Englannin lupaavin laitapakki Luke Shaw karkasi ManUun, toinen lupaava puolustaja Calum Chambers Arsenaliin, Gaston Ramirez lainattiin Hulliin ja kärkipelaaja Dani Osvaldo lainattiin vielä Interiin. Sama kuin Chelsealta otettaisiin pois Diego Costa, Hazard, Cahill, Ivanovic, Azpilicueta, Oscar ja Loic Remy. Tähän soppaan kun lisätään vielä se, että managerina loistavaa työtä Saintsin peräsimessä tehnyt Mauricio Pochettino vaihtoi maisemaa Tottenhamiin, oli Southamptonissa enemmän kysymysmerkkejä kuin huutomerkkejä.

Mitä teki uusi manageri hollantilainen Ronald Koeman? No paikkasi lähtijät loistavilla pelaajilla. Kärkeen napattiin Feyenoordissa kovaa jälkeä tehnyt italialainen härkä Graziano Pellé. Lallana korvattiin niin ikään Hollannista, Twentestä tulleella Serbillä Dusan Tadicilla ja alakertaan saatiin hyviä ja laadukkaita lainamiehiä Ryan Bertrandin ja Toby Alderweireldin muodossa. Tadic + Pellé tällä kaudella Valioliigassa 7+8 kahdeksassa ottelussa, kun Lallanan ja Lambertin vastaava tilasto Poolissa 1+0. Alkukaudesta Soton on näyttänyt epäilijöilleen pitkää nenää – sarjasijoitus kahdeksan pelatun kierroksen jälkeen on kolmas – ei huono!

Stoke

Vierailija Stoke aloitti kautensa hieman yskähdellen, mutta viimeisestä viidestä ottelusta joukkue on kerännyt 7 pisteettä, ja kauden kokonaissaldo näyttää 11 pojoa. Tällä irtoaa sarjasta 10. sija, joka kauden päätteeksi olisi todella hyvä suoritus Pottersilta. Joukkueella on ollut toisaalta helpohko alkuohjelma, kun kärkipään joukkueista se on kohdannut ainoastaan Manchester Cityn – toisaalta Potters kaatoi Cityn vieraissa komeasti 0-1.

Stoke pelaa manageri Mark Hughesin johdolla tuttua stokelaista futista, joka on perinteistä vanhan koulukunnan kukkupalloa, jossa ei taidolla ja hienouksilla juhlita. Tämä sopii hyvin ryhmään, jonka kärjessä viilettää Peter Crouch. Crouch on pelannut pirteän alkukauden ja maalien lisäksi hän on tarjoillut hyviä tontteja kanssapelaajilleen. Erikoistilanteissa joukkue on vaarallisimmillaan, kun puolustuksen johtohahmo Ryan Shawcross joukkoineen saapuu vastustajan boksiin pukkaamaan palloa verkon perukoille.

“We are up into the top ten now which is a position that we probably feel our performances have warranted for the best part of the season so far,” Ex-Saints Mark Hughes www.saintsfc.co.uk

Ottelun kulku:

Ex-teinitähti Bojan on jämähtäny Stoken penkille. Kuva: Getty

Ex-teinitähti Bojan on jämähtäny Stoken penkille. Kuva: Getty

Southampton luottaa edelleen Koemanin alaisuudessa – varsinkin kotikentällään – vahvaan pallonhallintaan, jossa laitapakit Clyne ja Bertrand nousevat tukemaan hyökkäyksiä. Stoke tyytyy kyttäämään Sotonin pallonmenetyksiä ja heittämään pallon mahdollisimman pian kärkipelaaja Crouchin päänuppiin ja sitä kautta iskemään Southamptonin epäorganisoituun puolustukseen. Stokelta löytyisi kaksi taitavaa hyökkäävää laitapelaajaa Marko Arnautovicin ja Bojan Krkicin myötä, mutta molemmat kaverit ovat jämähtäneet penkille. Hughes luottaa laidoilla ravihevosiin Victor Mosesin ja Mame Biram Dioufin muodossa – nämä kaksi sopivatkin paremmin joukkueen pelityyliin.

Todennäköisesti ottelu ei pääty samanlaisiin murskajaisiin, mitä nähtiin viime viikolla St. Mary’sillä. Silti Southampton lähtee otteluun vahvana ennakkosuosikkina. 8-0 rökelävoiton jälkeen on kuitenkin hankalaa lähteä seuraavaan otteluun, koska hulinaa joukkueen ympärillä on viikolla riittänyt totuttua enemmän. Tämän tiedostaa myös Saintsin manageri Koeman.

“I have been in football a long time and it’s always difficult after that kind of result because you have to prepare yourself for the next one. For sure [it is one of the best wins of my career] because it is not a normal result.” Ronald Koeman www.saintsfc.co.uk

Niin kuin todettua, Stoken valttikortti ottelussa on Charlie Adamin vaaralliset erikoistilanteet. Jos Potters pääsee ottelussa johtoon, parkkeeraa se bussinsa ja tällöin Southampton voi olla liemessä.

Neljä edellistä näiden kahden joukkueen välistä kohtaamista on päättynyt tasuriin ja Stoke ei ole hävinnyt Sotonille kuuteen edelliseen kamppailuun. Veikkaan silti, että Southampton jatkaa hyviä otteitaan ja vie ottelun nimiinsä 2-1.

Valinta Fantasyyn: Clyne, Southampton

Vielä olisi tarjolla 30 Valioliigamatkaa, jotka jaemme Fantasiavalioliiga-kimppamme joka kierroksen voittajille. Nyt jos koskaan, kannattaa liittyä kimppaamme. Täältä lisätietoja.

Mahdolliset avauskokoonpanot (whoscored.com):

www.whoscored.com

www.whoscored.com

Tässä vielä The Guardianin väsäämä kooste Southampton – Sunderland matsista: