Suomi taistelee lipusta MM-kisoihin – lauantaina kriittinen kohtaaminen

Naisten jalkapallomaajoukkue on lauantaina tiukan paikan edessä. Joukkue kohtaa MM-karsintojen kuudennessa ottelussaan Itävallan ja panoksena on pysyminen lohkokärki Ranskan vanavedessä.

Suomi etenee viiden pelaamansa ottelun jälkeen lohkon kakkosena. Plakkarissa on täysi pistesaalis, mutta kaksi kamppailua enemmän pelannut Ranska harppoo eteenpäin vielä huimempaa tahtia. Joukkue on voittanut seitsemän peliään maalierolla +43.

Suomi kohtaa Ranskan kahdessa viimeisessä ottelussaan. Lauantaina vastassa on Itävalta, joka tulee lohkossa kolmantena. Joukkueet kohtasivat viime syksynä Turussa. Tuolloin Suomi vei voiton 2-1-lukemin, mutta tarvitsi pisteisiin melko paljon onnea sekä maalivahti Tinja-Riikka Korpelan huikeaa virettä.
Andrée Jeglertzin suojatit ovat leireilleet helteisessä Wienissä keskiviikosta. Lauantain ottelu pelataan Stadion Wiener Neustadtilla.

Sanna Talonen lähtee viikonloppuna Itävallan kaatoon. (Getty)

Sanna Talonen lähtee viikonloppuna Itävallan kaatoon. (Getty)

– Fiilis on todella hyvä. Lauantaita on odotettu jo pitkään. Ei kyllä oikeastaan jännitä, ainakaan vielä, Sanna Talonen toteaa.

Itävallan kokoonpanosta puuttuu loukkaantumisten vuoksi muutamia aivan avainpelaajia, kuten Carina Wenninger, joka pelaa seurajoukkuetasolla naisten Bundesliigassa Bayern Munichin riveissä.

– Sieltä puuttuu myös laitapuolustaja ja korvaaja ei ilmeisesti ole niin nouseva. Kova puolustuslinja siellä on kuitenkin varmasti vastassa, Talonen ennakoi.

Itävalta on kärsinyt Ranskalle kahdesti 1-3-tappiot. Muuten sen saldoon kuuluvat kaksi voittoa Bulgariasta (4-0 ja 6-1).

– Itävalta on prässännyt kaikissa otteluissaan korkealta. Meillä on ollut sellaisia joukkueita vastaan hankaluuksia. Olemme keskittyneet siihen nyt harjoituksissa. Uskon, että olemme saaneet hyviä vinkkejä sen aukaisuun.

Suomi ei menestynyt haluamallaan tavalla viime kesän EM-kisoissa Ruotsissa. Päävalmentaja Jeglertz reagoi tapahtuneeseen muokkaamalla joukkueen pelisysteemiä. Tärkein muutos oli siirtyminen kahden kärjen hyökkäykseen. Talosen mukaan joukkueen tekeminen on vuodessa kehittynyt.

– Taktiikan muutos on auttanut. Hyökkäyspelissä on enemmän vaihtoehtoja. Se on lähtenyt hyvin käyntiin ja pelaajille on löydetty sopivat roolit. Yhteistyö nuorten hyökkääjiemme kanssa on toiminut hyvin, sunnuntaina 30 vuotta täyttävä Talonen heittää.

Talosella on henkilökohtaisesti menossa todellinen juhlaviikko. Hyökkääjä iski viime viikonloppuna Ruotsin pääsarjassa 50. maalinsa KIF Örebron riveissä. Lauantaina kentälle päästyään hän olisi edustanut Suomea A-maajoukkuetasolla 100 kertaa. Sunnuntaina luvassa on päälle vielä syntymäpäiväjuhlat.

– En jännitä lauantaita sen takia yhtään enempää. Kyseessä on taas sama peli, pelaaja vakuuttaa.
Suomi kohtaa Itävallan lauantaina 14.6. Suomen aikaa klo 17.30. MM-karsinnat jatkuvat heti keskiviikkona 18.6. kotiottelulla Bulgariaa vastaan. Helsingin Sonera stadiumilla pelataan klo 18.