Naisten maajoukkue piti MM-kisapaikan omissa käsissään

Suomen naisten jalkapallomaajoukkue kaatoi keskiviikkona MM-karsintalohkonsa jumbon Bulgarian 4-0-lukemin. Nyt jäljellä on kolme ottelua, jotka ratkaisevat pääseekö joukkue jatkokarsimaan paikasta Kanadan vuoden 2015 kisoihin.

Alla kuusi voittoa ja yksi tappio

Naisten maajoukkue avasi MM-karsinnat viidellä voitolla. Viime lauantaina tuli ensimmäinen tappio, kun Itävalta oli parempi 3-1-lukemin. Pistemenetys oli harmillinen. Suomi oli voittanut Itävallan viime syksynä 2-1. Jos joukkueet päätyvät lohkossa lopulta tasapisteisiin, on Itävallalla etu keskinäisen maalieron vuoksi.

Näin saattaa myös suurella todennäköisyydellä käydä. Itävalta on jo kohdannut lohkon ehdottoman ennakkosuosikki Ranskan kahdesti ja kärsinyt 1-3-tappiot. Suomi kohtaa Ranskan kahdessa viimeisessä ottelussa, mutta paljon saa tapahtua, että Andrée Jeglertzin joukot napsivat Euroopan kärkimaalta pisteitä tai edes pisteen.

Keskiviikon Bulgaria-ottelu puolestaan oli täysin eri planeetalta kuin lauantain taisto. Suomi piti palloa 90 minuuttia ja voitti laukaukset 36-0. Bulgaria onnistui puolustusmuurissaan kohtalaisesti ensimmäisen 45-minuuttisen, sillä Suomi teki Emmi Alasen toimesta vain yhden maalin.

Peli eteni pitkään 1-0-tilanteessa. Suomi sai kuitenkin viimeisen vartin aikana kaunisteltua lukemia kolmella osumalla. Sanna Talonen teki 101. A-maaottelussaan 33 maalin. Tuija Hyyrynen ja Sanna Saarinen osuivat ensimmäistä kertaa A-maajoukkuetasolla. Hyyryselle ottelu oli jo 65., joten maalihanojen aukeaminen laitapuolustajalle oli varmasti erityisen mieleistä.

Toisessa Bulgaria-ottelussa muutoksia kokoonpanoon

Minna Meriluoto oli vahvassa vireessä Suomen kohdatessa edellisen kerran Ranskan. (Getty)

Minna Meriluoto oli vahvassa vireessä Suomen kohdatessa edellisen kerran Ranskan. (Getty)

Suomi kohtaa seuraavaksi elokuussa Bulgarian vieraissa. Siitä ei tule ongelmaa ja pisteet matkaavat ainakin keskiviikkoisen esityksen perusteella Suomeen. Ottelussa tullaan näkemään hieman keskiviikosta muuttunut kokoonpano, sillä alle 20-vuotiaat pelaavat samaan aikaan MM-kisoissa Kanadassa. Lopputurnaukseen matkaavat naisten joukkueen ringistä Adelina Engman, Juliette Kemppi, Riikka Ketoja, Emma Koivisto ja Vera Varis. Maalivahti Varista lukuun ottamatta kaikki neljä pelaajaa olivat naisten avauksessa joko Itävallassa tai eilen Helsingissä.

Todelliset testit ovat kuitenkin edessä Vantaalla 13.9. ja neljä päivää myöhemmin Ranskassa, kun Suomi päättää lohkon otteluilla Ranskaa vastaan. Ranskalaisille mikä tahansa muu kuin lohkovoitto puhtaalla pelillä olisi yllätys. Tällä hetkellä joukkueen saldo on seitsemästä ottelusta seitsemän voittoa maalierolla 45 tehtyä ja kaksi päästettyä.

Suomi kohtasi Ranskan edellisen kerran maaottelussa vuosi sitten kesäkuussa ja kärsi 0-3-tappion. Lukemat olisivat voineet olla suuremmatkin, mutta Suomen maalissa pelannut Minna Meriluoto oli vahvassa vireessä.

Tappio Itävallassa mutkisti Suomen matkaa kohti MM-kisoja, mutta kaikki on silti edelleen joukkueen omissa käsissä. Piste Ranskalta, ja tietysti voitto Bulgariasta, nostaisi joukkueen lohkon toiseksi ohi Itävallan. Seitsemän lohkon voittajat menevät suoraan kisoihin. Euroopasta Kanadaan pääsee kahdeksan maata. Tuosta yhdestä paikasta kisaa keskenään neljä parasta lohkokakkosta play off -sarjassa.