Tässä on Afrikan mestaruuskisojen kymmenen suurinta tähteä

Lauantaina alkava Afrikan mestaruusturnaus kerää jälleen kerran maanosan parhaat joukkueet ja pelaajat yhteen. Turnauksella on hieman negatiivinen kaiku monen Eurooppalaisen jalkapallofanin korvassa, sillä moni huippujoukkueen avainpelaaja joutuu jättämään maaotteluiden vuoksi välistä tärkeitä seurajoukkueotteluita.

Katso Afrikan mestaruuskisojen jokainen ottelu Unibet TV:sta

Faneille.com listasi tämän vuoden turnauksen kymmenen suurinta tähteä.

10) Mehdi Benatia, Marokko

Mehdi Benatian viime vuodet ovat olleet äärimmäisen vaikeita. Benatia nousi räjähdysmäisesti Euroopan huipputoppareiden joukkoon siirryttyään kaudeksi 2013-2014 AS Roman riveihin. Roma pelasi loistavan kauden sijoittuen toiseksi heti ylivoimaiseen mestaruuteen marssineen Juventuksen jälkeen ja Benatia oli mahdollisesti jopa tärkein yksittäinen palanen Roman hyvässä kaudessa.

Erinomaiset otteet herättivät myös ikuisen kaupungin ylpeyttä suurempien seurojen kiinnostuksen ja Benatia siirtyi aivan siirtoikkunan viime hetkillä kovan kohun siivitämänä Bayer Münchenin riveihin. Benatia käyttäytyi varsin epäkunnioittavasti Romaa kohtaan ja seuran ultra-kannattajat pitävätkin Benatiaa nykyään omana vihamiehenään.

Algerialaistopparin uran kannalta siirto Saksaan vaikutti vikatikiltä, sillä vastuu Münchenissa jäi todella pieneksi eikä myöskään lainasopimus Juventukseen ole palauttanut miehen uraa oikeille raiteille. Benatia on kuitenkin yhä parhaimmillaan loistava toppari, mutta mies tarvitsisi kovasti sellaisen ympäristön, jossa hän saisi laajasti vastuuta ja luottoa. Juventuksessa hän on tällä hetkellä vitostoppari, eikä se rooli ole sopiva jatkuvasti peliaikaa haluavalle kunnianhimoiselle pelaajalle.

9) Cedric Bakambu, Kongon Demokraattinen Tasavalta

25-vuotias hyökkäyspään monitoimimies Cedric Bakambu pelasi itsensä viime kaudella monen La Ligan ystävän sydämiin. Äärimmäisen tekninen kikkakone on erittäin viihdyttävä pelaaja, vaikka aina näyttävät kuljetukset eivät ole välttämättä joukkueen kannalta parhaita mahdollisia ratkaisuja.

Bakambu oli kuitenkin viime kaudella äärimmäisen tehokas paukuttaen debyyttikaudellaan Espanjassa lopulta 14 liigamaalia. Tällä kaudella vastuu on jäänyt hieman pienemmäksi, mutta Bakambun taidot eivät ole kadonneet mihinkään. Bakambu on Kongon demokraattisen tasavallan suurin yksittäinen tähti ja muodostaa erittäin mielenkiintoisen kärkiparin yhdessä Valioliigan Hullissa pelaavan Dieumerci Mbokanin kanssa.

8) Eric Bailly, Norsunluurannikko

Moni hieraisi kesällä silmiään, kun Manchester United hankki kovalla, miltein 40 miljoonan euron siirtosummalla yhden kauden isossa roolissa aikuisten peleissä pelanneen nuoren Eric Baillyn.

22-vuotias norsunluurannikkolainen oli erinomainen Villarrealissa ja pienten alkukankeuksien jälkeen ManU on varmasti tyytyväinen hankintaansa, sillä Bailly pystyy pelaamaan parhaimmassa tapauksessa isossa roolissa Englannissa vielä seuraavan kymmenen kauden ajan.

Isokokoinen Bailly on äärimmäisen fyysinen ja nopea pelaaja, joka tekee vielä hieman liian paljon sijoittumisvirheitä. Tämä on kuitenkin ymmärrettävää kokemattomalle pelaajalle, joka kehittyy kuukausi kuukaudelta entistä paremmaksi. Bailly on kehittynyt valtavasti erityisesti pallollisessa pelaamisessaan ja hänellä onkin iso vastuu Jose Mourinhon hyvässä vireessä olevan Manchester Unitedin pelaamisessa.

7) Franck Kessie, Norsunluurannikko

Atalantan Franck Kessie on yksi maailman lupaavimmista keskikenttäpelaajista. (Kuva: Dino Panato/Getty Images)

Jos Franck Kessie ei ole vielä sinulle tuttu nimi, niin hänet kannattaa painaa mieleen viimeistään nyt, sillä nuori 20-vuotias Norsunluurannikon uusin timantti tulee pelaamaan muutaman vuoden sisällä isossa roolissa jossain Euroopan suurseurassa.

Kessie on maineikkaan Atalantan junioriakatemian kasvatteja ja hän vietti viime kauden isossa vastuussa Serie B:n Cesenassa. Tällä kaudella Kessie nousi kuitenkin välittömästi isoon rooliin loistavaa kautta pelaavassa Atalantassa. Kessie on monipuolinen keskikenttäpelaaja, joka on ehkä parhaimmillaan kahden suunnan keskikenttämiehen roolissa. Hän on erinomainen maalintekijä ja kasassa onkin jo kuusi liigaamalia kuudessatoista ottelussa tämän kauden Serie A:ssa.

Juventus, Chelsea, Arsenal ja Real Madrid ovat jo kyselleet miehen perään, mutta Atalanta on saanut pidettyä uusimman superlupauksensa riveissään vielä ainakin toistaiseksi. Siirto suurseuraan on kuitenkin vain ajan kysymys ja mikäli nuori mies jatkaa kehittymistään nykyiseen tahtiin, tulee hän dominoimaan Euroopan kenttiä tulevien vuosien aikana.

6) Salomon Kalou, Norsunluurannikko

Salomon Kalou on vasta 31-vuotias, mutta tuntuu siltä, että hän olisi pelannut jo ikuisuuden Euroopan huipulla. Norsunluurannikon hyökkäyspään monitoimimies nousi teini-ikäisenä Hollannin liigan suurseura Feyenoordin avauskokoonpanoon ja siirtyi parikymppisenä kovin odotuksin Valioliigan Chelsean riveihin.

Chelseassa Kalou voitti käytännössä katsoen kaiken mahdollisen, joskin hän oli harvoin aivan ykkösavauskokoonpanon mies. Pari vuotta sitten mies karisti Englannin sateet jaloistaan ja siirtyi Bundesliigan Hertha Berliinin riveihin, jossa hän on kuulunut parin edellisen kauden aikana Saksan sarjojen parhaiden hyökkääjien joukkoon. Viime kaudella maaleja syntyi 14 kappaletta ja tällä kaudellakin Kalou on vahvasti matkalla kaksinumeroiseen maalimäärään, vaikka loukkaantumiset ovatkin hieman hidastaneet miehen menoa.

83 maaottelua pelannut vikkeläkinttuinen hyökkääjä on isossa roolissa Norsunluurannikon pelaamisessa ja hän onkin yksi potentiaalinen nimi voittamaan koko kisojen maalikuninkuuden.

5) Mohamed Salah, Egypti

AS Roman laituri Mohamed Salah lienee yksi maailman turhauttavimmista pelaajista. Salahilla olisi kaikki mahdolliset ominaisuudet nousta todelliseksi supertähdeksi, mutta miehen jäätyminen maalipaikoissa on välillä jopa hieman tragikoomista. Tästä huolimatta Salah on yksi Roman parhaista pelaajista ja 50 pelaamassaan Serie A ottelussa mies on onnistunut maalinteossa kiitettävät 22 kertaa.

Salahin pelaamista katsellessa sitä vaan väistämättä miettii, miten hyvä hän olisikaan, jos hän pystyisi viimeistelemään edes neljäsosan saamistaan maalipaikoista. Vikkeläkinttuinen egyptiläinen on yksi Serie A:n parhaista yksi vastaan yksi pelaajista ja mies pääseekin jatkuvasti ohi vartijoistaan jäätävällä nopeudellaan. Salah on mainettaan parempi pelinrakentaja ja hän taisteleekin tällä kaudella Serie A:n syöttöpörssin voitosta. Egyptin menestyshaaveiden kannalta Salahilla on elintärkeä rooli, sillä hänen tulee pystyä ratkomaan tiukkoja otteluita, mikäli Egypti mielii mennä pitkälle tämän vuoden kisoissa.

4) Sadio Mane, Senegal

Liverpool hankki Southamptonissa ihastuttaneen Sadio Manen riveihinsä kesällä peräti 42 miljoonan euron siirtosummalla. Mane tiedettiin hyväksi pelaajaksi, mutta moni pohti onko mies tosiaan valtavan siirtosummansa arvoinen vahvistus. Mane on kuitenkin onnistunut hiljentämään kriitikkonsa syyskauden loistavien otteidein myötä. Kasassa on jo yhdeksän maalia ja Mane on ollut kokonaisvaltaisesti yksi loistavaa kautta pelaavan Liverpoolin parhaista ja tärkeimmistä pelaajista. Äärimmäisen vikkeläkinttuinen senegalilaislaituri on erinomainen haastaja, jonka kanssa puolustuksen pitää olla jatkuvasti tarkkana. Senegalilla on kisoissa kasassa varsin yllätysvalmis joukkue ja ratkaisupeleissä katseet kohdistuvat varmasti Maneen, jolta odotetaan tehoja myös kohta alkavista kisoista.

3) Kalidou Koulibaly, Senegal

Kalidou Koulibaly on koko kisojen selkeästi paras puolustaja. (Kuva: Francesco Pecoraro/Getty Images)

25-vuotias Koulibaly on noussut nopeaan tahtiin Euroopan sarjojen johtavien puolustajien joukkoon. Pari vuotta sitten Napoliin vaivaisella kuudella miljoonalla siirtynyt pelaaja maksoi debyyttikaudellaan oppirahoja, mutta viime kaudella mies kehittyi valtavin askelin ja oli paikkapaikoin suorastaan dominoiva pelaaja Napolin neljän miehen puolustuslinjassa.

192-senttinen Koulibaly on likimain täydellinen moderni toppari, sillä hän on nopea, fyysisesti vahva ja erinomainen myös pallollisessa pelissä. Napolilla oli kesällä täysi työ miehen pitämisessä riveissään, sillä Koulibaly oli Chelseaan siirtyneen Antonio Conten ykköstargetti siirtomarkkinoilla. 40 miljoonan euron tarjous ei kuitenkaan riittänyt Napolille ja unelmasiirto Valioliigan suurseuraan jäi ainakin toistaiseksi toteutumatta. Koulibaly on useaan otteeseen hehkuttanut Napolin kaupunkia ja joukkueen kannattajia, mutta miehen siirtyminen Napolia parempaan joukkueeseen tulee tapahtumaan väistämättä tulevien vuosien aikana.

2) Riyad Mahrez, Algeria

Jamie Vardy saattoi kerätä viime Valioliiga-kaudella suurimmat otsikot, mutta Riyad Mahrezin kausi hakee vertaistaan. Algerialaislaituri oli N’Golo Kanten ohella Leicesterin ylivoimaisesti tärkein yksittäinen pelaaja ja Vardy saa pitkälti kiittää Mahrezia tekemistään 24 Valioliigamaalista.

Mahrez tyhjensi viime vuonna palkintopöydän, sillä Valioliigan mestaruuden lisäksi hän kahmi itselleen käytännössä kaikki mahdolliset henkilökohtaiset palkinnot Valioliigan vuoden pelaajasta lähtien. Tällä kaudella Mahrezin meno on ollut koko Leicesterin tapaan takkuista, mutta miehen lahjakkuus ja pelitaidot eivät ole kadonneet mihinkään. Algeria kuuluu tämän vuoden Afrikan mestaruuskisojen suurimpien ennakkosuosikkien joukkoon ja Mahrezilla on täydet mahdollisuudet kasvattaa palkintokaappiaan vielä yhden uuden pokaalin avulla. Leicester toivoo varmasti Algerian nopeaa putoamista, sillä Mahrezin ohella myös toinen tärkeä pelaaja Islam Slimani joutuu jättämään kisojen takia tärkeitä Valioliigaotteluita välistä.

1) Pierre-Emerick Aubameyang, Gabon

Piskuisen Gabonin hyökkääjä Pierre-Emerick Aubameyang saattaa hyvinkin olla maailman tämän hetken paras kärki. Syyskausi Dortmundissa oli likimain häikäisevän hyvä ja kasassa on jo 16 liigaosumma, jolla irtoaa myös ylivoimainen kärkipaikka Bundesliigan maalipörssissä.

”Auba” on tunnettu nuoresta pitäen lahjakkaana jalkapalloilijana, mies siirtyi nuorena miehenä AC Milanin riveihin, jossa hän ei kuitenkaan onnistunut tekemään läpimurtoa ykksöjoukkueen riveissä. Muutaman lainasopimuksen myötä mies päätyi Ranskan liigan Saint-Etienneen, jossa hyvät otteet herättivät Dortmundin kiinnostuksen. Dortmund ei ole taatusti katunut hetkeäkään sitä 15 miljoonaa, jonka seura sijoitti Aubameyangiin, mies on paukuttanut keltapaidoissa pelaamassaan 111 liigaottelussa peräti 70 maalia. Dortmund tulee lähivuosina saamaan todennäköisesti koko seurahistorian suurimman siirtosumman, kun joku Euroopan ökyseuroista poimii Aubameyangin riveihinsä.

Katso Afrikan mestaruuskisojen jokainen ottelu Unibet TV:sta