Tässä on EM-kisojen tähdistökentällinen

EM-kisat on nyt taputeltu, kun Portugali voitti kauan himoitsemansa mestaruuden. Faneille.comin toimittajaraati löikin viisaat päänsä yhteen ja valitsi kisojen tähdistökentällisen.

Maalivahti: Rui Patricio, Portugali

Jaakko: Ennen finaalia olin kahden vaiheilla: Patricio vaiko Hugo Lloris. Patricion uskomattoman loistokas esitys finaalissa käänsi valinnan lopulta portugalilaisen suuntaan. Vaikean alkulohkon jälkeen ainoastaan yksi päästetty maali ”tosipeleissä” oli näyte Patricion suuruudesta. Erityisen vakuuttavaa Patricion työskentelyssä oli varmuus, millä Sportingin maalivahti operoi, Patricio on loistava torjuja, jonka lisäksi mies lukee keskityspalloja ihailtavalla tavalla. Loistava maalivahti kaiken kaikkiaan.

Kalle: Kisoissa nähtiin monta suorastaan erinomaista maalivahtisuoritusta, joten yhden molarin valitseminen tähdistökentälliseen on kovin raakaa ja vaikeaa. Patricio paransi otteitaan jatkuvasti ja oli Pepen ohella tärkein yksittäinen tekijä Portugalin loistavasti toimineelle puolustuspelaamiselle.

Roope: Yksi päästetty maali jatkopeleissä ja loistavat otteet finaalissa. Patricio piti tärkeissä paikoissa jengiä pystyssä, siinä missä Lloris päästi finaalissa maalin, minkä joku muu veskari olisi torjunut.

Oikea puolustaja: Bacary Sagna, Ranska

Jaakko: Kyseisellä pelipaikalla kukaan ei sen kummemmin säväyttänyt, mutta isäntämaan Bacary Sagna oli kaikkein tasaisin ja luotettavin suorittaja. Hiljainen oikean laidan työmies ei loistanut, mutta hoiti oman ruutunsa tyylikkäästi ja varmasti. Vaikka Manchester Cityn miehen keskityksistä puuttuu edelleen laatua, on Sagnan puolustuspelaaminen loistavaa eikä ranskalainen tee juurikaan virheitä.

Kalle: 33-vuotias kokenut Bacary Sagna tuntuu olevan uransa huipulla. Mies tuntuu jääneen hieman paitsioon seurajoukkueessaan Manchester Cityssä, jossa suuremmat otsikot keräävät aina muut miehet. Sagna on kuitenkin laadukas pelimies, joka pelasi Ranskan puolustuksen oikealla laidalla suorastaan huikaisevan hyvät kisat. Sagna on tullut tunnetuksi hyökkäävänä laitapuolustajina, mutta näissä kisoissa hänet kuitenkin muistetaan erityisesti erinomaisista otteista kummassakin kenttäpäädyssä.

Roope: Pelasi kokoajan kovaa, mutta puhtaasti. Osallistui aktiivisesti peliin ja piti oman laitansa tukossa jokaista vastustajaa vastaan. Hyvän ja varman puolustajan ei tarvitse välttämättä olla erityisen näkyvä. Useinhan alakerran miehet näkyvät lähikuvissa huonossa valossa.

Toppari: Pepe, Portugali

Kalle: Jos asiaa kysytään minulta, tulisi Pepe valita koko turnauksen parhaaksi pelaajaksi. Alkulohkovaihe meni vielä pelin hakemisessa, mutta Jose Fonten noustua avaukseen Portugalin puolustus oli suorastaan dominoivan ylivoimainen ja Pepe oli linjan tärkein yksittäinen pelaaja. Pepe jakaa mielipiteitä, mutta tuskin kukaan pystyy kiistämään miehen hyvyytä, kunhan vain hän keskittyy itse jalkapalloon typerin ylilyöntien sijaan. Kokenut Pepe on käytännössä täydellinen puolustaja, sillä hänellä ei ole varsinaisia heikkouksia ja hänen hyvyytensä perustuu kokonaisvaltaiseen jalkapallo-osaamiseen.

Aarno: Näytti erityisesti finaalissa, että osaa olla myös loistava puolustaja. Paljon mielipiteitä jakava portugalilainen esitti Ranskaa vastaan raudanlujaa pelaamista sekä varmoja katkoja. Ei pelkää mitään ja tekee kaiken voiton eteen.

Jaakko: Oli Pepestä pelaajana mitä mieltä tahansa, osoitti Real Madridin toppari kuuluvansa yhä edelleen maailman parhaiden keskuspuolustajien joukkoon. Pepe katkoi peliä ihailtavalla tavalla, jonka lisäksi mies teki fyysisyydellään vastustajan hyökkääjien olosta äärimmäisen epämukavan. Mestaruuden ennen kaikkea vahvalla puolustamisella voittaneen Portugalin alakerran johtaja.

Toppari: Leonardo Bonucci, Italia

Kalle: Leonardo Bonucci on tuttu nimi jokaiselle Serie A:ta seuraavalle, mutta näissä kisoissa taidettiin nähdä miehen lopullinen murtautuminen kansainväliseen tietoisuuteen. Bonucci loisti kisoissa varsinkin pallollisessa pelaamisessa, sillä Italian keskikentän loukkaantumisten myötä pääasiallinen pelinrakennusvastuu siirtyi puolustajille. Bonucci on mahdollisesti koko maailman paras pallollinen toppari ja hänen merkityksestään Italialle kertoi paljon se, että hän oli se pelaaja, joka asteli ampumaan Saksaa vastaan rangaistuspotkua varsinaisella peliajalla.

Jaakko: Vaikka Italia ”jäi” puolivälieriin oli Bonucci omissa papereissani kisojen paras toppari. Italia pelasi loistavat kisat ja vaikka saapasmaa ihastutti erityisesti loistavalla joukkuepelaamisella, on kolmen alakertaa johtanut Bonucci nostettava jalustalle. Emanuele Giaccherinin maali Belgiaa vastaan olikin oiva näyte Bonuccin kyvystä avata peliä. Kaiken kaikkiaan eleetön Bonucci on äärimmäisen tyylikäs ja fantastinen jalkapalloilija, minkä mies osoitti myös näissä kisoissa.

Vasen puolustaja: Raphael Guerreiro, Portugali

Roope: Tuki vahvasti hyökkäyksiä koko turnauksen ajan ja silti pelasi hyvin puolustussuuntaan. Guerreiro ansaitsee osansa kehuista, joita Portugalin puolustuspeli on paljon saanut.

Janne: Pelasi itsensä kaikkien tietoisuuteen loistavalla puolustus- ja hyökkäyspelaamisella. Oli ratkaista finaalin jatkoajalla vaparista.

Kalle: Raphael Guerreron nimi oli varmasti valtaosalle jalkapallon ystäville täysin tuntematon ennen näiden kisojen alkamista. EM-kisat olivat Guerreiron todellinen läpimurto, sillä mies nousi täydestä tuntemattomuudesta huipputason laitapuolustajien joukkoon. 22-vuotias ranskanportugalilainen on moderni hyökkäävä laitapuolustaja, jolta onnistuu myös puolustuspelaaminen riittävällä tasolla.

Pepe jakaa vahvasti mielipiteet, mutta pelasi fantastiset kisat ja valittiin finaalin parhaaksi pelaajaksi. Kuva: Getty

Pepe jakaa vahvasti mielipiteet, mutta pelasi fantastiset kisat ja valittiin finaalin parhaaksi pelaajaksi. Kuva: Getty

Keskikenttä: Aaron Ramsey, Wales

Jaakko: Arsenalin mies pelasi seurajoukkuekaudesta poiketen loistavan turnauksen, mistä on osoituksena viiteen peliin tehdyt yksi maali ja neljä syöttöä. Uskomattomalla paristolla uurastava walesilainen oli pelaamissaan otteluissa aivan joka paikassa, rakentaen lohikäärmeiden hyökkäyspeliä ja auttaen puolustusta. Korttitilin täyttymisen takia välierän huilanneen Ramseyn todellinen arvo näkyi varsinkin keskikenttämiehen ollessa poissa. Ilman Ramseyä välierässä pelanneen Walesin hyökkääminen oli todella köykäistä ja mielikuvituksetonta, kun linkki keskikentän ja hyökkääjien välistä puuttui.

Kalle: Ramsey oli yksi koko EM-kisojen parhaista pelaajista. Ramseyn merkitys sensaatiomaisesti välieriin asti edenneelle Walesille oli sanoinkuvaamattoman iso. Walesilaisen hyvyyden ymmärsi tosiasiassa vasta välieräottelussa Portugalia vastaan, kun mies oli varoitustilin täyttymisen vuoksi pelikiellossa. Ramseyton Wales ei pystynyt haastamaan Portugalia edes vähää alusta, koska joukkueesta puuttui Ramselonan tapainen keskikentän moottori.

Keskikenttä: Toni Kroos, Saksa

Aarno: Kroos oli Saksan maajoukkueen tärkein pelaaja. Puolusti ja hyökkäsi tasaisesti ja jakoi pitkiä ja lyhyitä syöttöjä suoraan pelikavereiden jalkaan tai juoksuun. On noussut Euroopan varmimmaksi keskikenttäpelaajaksi. Syöttövalikoima on huikeaa tasoa.

Roope: Pelasi vahvasti joka pelissä ja oli isossa osassa käynnistämässä Saksan hyökkäyksiä. Melkein voisi sanoa Kroosin olleen joukkueensa sielu. Hienointa oli nähdä kuinka hän hyödynsi laajaa syöttörepertuaariaan.

Kalle: Kovasti loukkaantumisista ja pelikielloista kärsinyt Saksa oli sanalla sanoen täysin Kroosin hyvyyden varassa. Kroos syötti kisoissa keskimäärin 107 syöttöä reippaasti yli 90 onnistumisprosentilla. Molemmat näistä ovat suorastaan huikaisevan hyviä lukuja ja Kroos dominoi käytännössä kaikkia keskikenttämiehelle tärkeitä tilastoja kisojen osalta. Lopulta Saksa saattoi jopa kaatua siihen, että Kroosin merkitys hyökkäyspelaamiselle oli liian suuri. Italia ja Ranska ottivat ärhäkällä prässipelillään Kroosin hyvin ulos hyökkäyspelaamisesta, mikä vaikutti suuresti Saksan hyökkäyspelaamisen aseettomuuteen.

Aaron Ramsey oli kisojen suurimpiin yllättäjiin kuuluvan Walesin tärkeimpiä lenkkejä. Kuva: Getty

Aaron Ramsey oli kisojen suurimpiin yllättäjiin kuuluvan Walesin tärkeimpiä lenkkejä. Kuva: Getty

Keskikenttä: Dimitri Payet, Ranska

Aarno: Vaikka Payet hyytyi isompia maita vastaan, oli kuitenkin tärkeä lenkki Ranskan keskikentällä. Iski vaikeissa alkulohkon otteluissa helpottavat maalit ja jakoi myös hyviä keskityksiä. West Ham saa nostaa Payetin palkkaa huomattavasti, jos haluaa pitää pelaajan vielä ensi kaudella.

Roope: Osallistui maalintekoon, erikoistilanteisiin, pelinrakenteluun, ratkaiseviin syöttöihin ja ennen kaikkea onnistui niissä. Pelityyli on näyttävä, mutta myös tehokas ja vie aina joukkuetta kohti voittoa. Payetin murtautuminen valokeilaan vanhemmalla iällä on ollut hienoa seurattavaa.

Oikea laita: Gareth Bale, Wales

Jaakko: Walesin supertähti iski turnauksessa kolme osumaa ja oli jalkapallosivusto WhoScoredin arvioissa turnauksen paras pelaaja ja ainoa yli kahdeksikon (8,22) keskiarvon arvosanoissa saanut pelaaja. Huimalla fysiikalla ja jumalaisella vasemmalla jalalla varustettu Bale vastasi Walesin hyökkäämisestä käytännössä kahdestaan Aaron Ramseyn kanssa ja piskuisen maan vieminen välieriin oli vahva työnäyte Walesin ja Real Madridin tähtipelaajalta.

Roope: Dominoi kenttätapahtumia useissa otteluissa ja iski maaleja. Walesin juna olisi jäänyt aikasemmille asemille ilman joukkueen ykköstähden panosta. Bale on parhaimmillaan saadessaan olla joukkueen maestro ja saadessaan itseluottamuksensa tappiin saakka. Viimeksi tätä Balea on nähty hänen viimeisellä Tottenham-kaudellaan.

Kalle: Lähtökohtaisesti tähtipelaajiin ei liitetä tunnollista joukkuepelaamista, mutta tässä suhteessa Bale on iloinen sääntöön tekevä poikkeus. Chris Colemanin pelitavassa ei ollut vapaamatkustajia ja Bale sopeutui ilman valituksia valmentajan haluamaan pelitapaan. Vahvasti myös puolustuspelaamista sisällään pitänyt rooli ei ehkä mahdollistanut parasta mahdollista säkenöintiä hyökäyspäässä, mutta millään muulla pelitavalla Wales ei olisi edennyt näissä kisoissa niin pitkälle kun maa nyt eteni.

Vasen laita: Cristiano Ronaldo, Portugali

Kalle: Cristiano Ronaldon loukkaantuminen finaalin alkupuolella oli ikävimpiä mahdollisia tapahtumia. Ronaldo on saanut läpi uransa suorastaan kohtuuttoman paljon lokaa niskaansa, mutta oli hieno nähdä, miten koko Stade de Francen liki 80-tuhatpäinen yleisö antoi seisaaltaan aploodit kentältä poistuneelle suurpelaajalle. Ronaldo osoitti suuruutensa myös loukkaantumisten jälkeisillä tapahtumilla. Itsekeskeiseksi egoistiksi tituleerattu Ronaldo eli kentän laidalla mukana suurella sydämellä neuvoen, kannattaen ja tsempaten kipparoimaansa joukkuetta aivan loppuhetkille asti. Voitto selkeästi merkitsi Ronaldolle itselleen valtavan paljon. Portugali on yksi maailman suurimmista jalkapallomaista, mutta se ei ole koskaan ennen voittanut mitään arvoturnausta. Nyt vuosikymmenten traumat on korjattu ja Ronaldo nosti itsensä todellisten jalkapallolegendojen joukkoon. Ronaldon kisat eivät menneet henkilökohtaisesti aivan putkeen, mutta mies teki kuitenkin tehot 3+3 ja oli omakätisesti viemässä Portugalia finaaliin. Finaalissa muut miehet astuivat parrasvalohin, mutta se tuskin haittaa Ronaldoa pätkääkään.

Roope: Vaihtelevia esityksiä, mutta  olivathan oteet parhaimmilaan aivan maagisia. Nousi tärkeissa paikoissa esiin ja oli yksi suurimpia syitä Portugalin mestaruuden takana. Loukkaantuminen finaalissa oli totta kai karmiva juttu, mutta eiköhän kauan himoittu pokaali maajoukkuetasolla lievittänyt kipua polvessa. Henkisesti todella iso voitto Ronaldolle.

Aarno: On ehkä väärin valita Cristiano Ronaldo tähdistöön, koska portugalilainen ei kuitenkaan ollut aivan parhaimmillaan. On kuitenkin iskenyt vuodesta 2004, jokaisessa EM-turnauksessa maalin. Nousi esiin peleissä missä tarvittiin. Halusi todella voittaa ja nousi joukkueen sisällä hengen rakentajaksi ja kannusti armotta finaalin loppuminuuteilla.

Hyökkääjä: Antoine Griezmann, Ranska

Jaakko: Kisojen maalipörssin voitto kuudella osumalla oli kova työnäyte Antoine Griezmannilta. Vaikka ranskalainen ei finaalissa saanutkaan itsestään parasta irti, oli Atletico Madridin miehen turnaus kokonaisuudessaan loistava. Todella hyvän kauden seurajoukkueessa pelannut Griezmann osoitti turnauksessa olevansa Ranskan ykköspelaaja ja yksi maailman parhaista yksilöistä.

Kalle: Vuoden 2016 kisat tullaan kuitenkin ikuisesti muistamaan Griezmannin dominoinnista. Monipuolinen Griezman pystyy pelaamaan likipitäen missä tahansa roolissa hyökkäyspäässä, mutta parhaimmillaan hän taitaa kuitenkin olla vapaassa roolissa keskikentän ja hyökkäyksen välissä. Ranskan päävalmentaja Didier Deschamps joutui tasapainottelemaan läpi kisojen eri roolien välillä, mutta lopulta peluutusloton suurin voittaja taisi olla nimenomaan Griezman, joka pääsi dominoimaan pudotuspelivaiheessa vapaaseen roolin lempipelipaikalleen.

Aarno: Griezmann aloitti vaisusti, mutta päästessään kunnolla vauhtiin oli pitelemätön. Pudotti Saksan kahdella maalillaan. Toki hävisi Portugali-pelissä heti kuvasta, kun Giroud otettiin vaihtoon jakamasta palloa.

Virallinen UEFA Euro 2016 -tähdistöjoukkue

13-henkinen UEFA:n delegaatti on myös tehnyt omat valintansa kisojen tähdistökentällisestä. Mukana valitsijoiden joukossa olivat mm. Sir Alex Ferguson ja Suomen Mixu Paatelainen. Neljä vuotta sitten 23-miehisen tähdistöjoukkueen täytti Espanjan pelaajat kymmenellä edustajallaan, mutta tänä vuonna kukaan joukkueesta ei säväyttänyt riittävästi.

Virallinen tähdistökentällinen (4-2-3-1)

Rui Patrício (Portugali); Joshua Kimmich (Saksa), Jérôme Boateng (Saksa), Pepe (Portugali), Raphaël Guerreiro (Portugali); Toni Kroos (Saksa), Joe Allen (Wales); Antoine Griezmann (Ranska), Aaron Ramsey (Wales), Dimitri Payet (Ranska); Cristiano Ronaldo (Portugali).

Kansikuva: Getty