Mestarien liiga: Kestääkö Cityn pää Barcelonassa?

Barcelona ja Manchester City lähtevät neljännesvälierien toiseen kamppailuun kutkuttavista lähtökohdista. Barca haki Englannista 2-1 voiton, mutta numerot olisivat voineet olla vieläkin isommat. Vieraat hallitsivat varsinkin ottelun alkua mielin määrin ja Lionel Messillä oli ottelun lopussa vielä mahdollisuus kasvattaa johtoa rankkarista, mutta Joe Hart piti joukkueensa toiveet jatkopaikasta yllä komealla torjunnalla.

– Kun joukkue on siinä tilanteessa kuin City nyt, niin se voi olla meille vaarallista tai vastaavasti hyödyksi. Tiedämme olevamme yksi turnauksen voittajasuosikeista. Cityllä on potentiaalia tehdä asiat vaikeiksi meille. Näimme sen ensimmäisessä pelissä, vaikka aloitimme ottelun hyvin. Emme ote mitään itsestäänselvyytenä, Barcelonan päävalmentaja Luis Enrique kertoi ottelua edeltävässä lehdistötilaisuudessa.

– Haluamme pelata kokonaisvaltaisesti ja hallita palloa, josta he kärsivät. Meidän on löydettävä ylivoimainen osaamisemme ja minimoitava Cityn potentiaali. Haluamme kontrolloida kaikkea mitä tapahtuu, Andres Iniesta paljasti Daily Mailille.

Barcelona on ollut viime aikoina kovassa liidossa. Espanjalaiset ovat hävinneet viimeisestä 17 ottelustaan vain yhden. Lauantaina joukkue haki rutiinilla 2-0 voiton Eibarista. Joukkueen molemmat maalit viimeisteli kuluvan vuoden puolella hurjassa vireessä ollut Messi.

City-ottelu ei ole barcelonalaisten viikon ainoa iso kamppailu. Sunnuntaina joukkue pelaa Real Madridia vastaan kauden toisen El Clasicon, jossa panoksena on hyvin vahva kiinnitys La Ligan mestaruus. Keskiviikkoa näyttää, pystyykö Barcelona keskittymään ensin vain Mestarien liigaan vai harhaileeko ajatus jo viikonlopussa.

– Mielessämme on vain yksi ottelu ja se on keskiviikkona Cityä vastaan. Olisi vaarallista pelata varovaisesti. Tavoitteenamme on voittaa ja pelata paremmin kuin vastustaja, panoksena on kuitenkin paikka seuraavalla kierroksella. Näitä pelejä varten koko kausi pelataan, Enrique vakuutteli UEFAn sivuilla.

Voitettuaan avausosan vieraissa Barcelona on edellisen kerran tippunut UEFAn kilpailusta vuonna 1984, joten todennäköisyydet ovat kotijoukkueen puolella.

Nilkkansa vajaat pari viikkoa sitten loukannut Sergio Busquets on keskiviikkona sivussa. Keskikentän avainpelaajiin lukeutuvan Busquetsin korvannee kuluvalla kaudella varsin vähälle vastuulle jäänyt Xavi. Espanjalaisten kokoonpanosta puuttuu myös pitkäaikaispotilas Thomas Vermaelen.

Kestääkö Cityn pää?

Tämä Hartin torjunta antoi Citylle vielä mahdollisuuden (Getty)

Tämä Hartin torjunta antoi Citylle vielä mahdollisuuden (Getty)

Manchester City matkasi Barcelonaan allaan tappio viikonlopun ottelusta. Mestarisuosikit hävisivät lauantaina sarjan häntäpään Burnleylle 0-1. Viimeisestä neljästä ottelustaan taivaansiniset ovat hävinneet nyt peräti kolme.  11 edellisestä kamppailusta on kertynyt vain kolme voittoa.

City oli samassa tilanteessa viime vuonna, kun joukkue lähti tappioasemasta toiseen otteluun Barcelonassa. Silloin lukemat olivat 0-2, joten nyt tilanne on edes hieman parempi.

Tämän vuoden turnauksen avausosassa City oli pahasti helisemässä varsinkin ensimmäisellä puoliajalla. Päävalmentaja Manuel Pellegrini lähti otteluun kahdella kärjellä, mutta ei suostunut ottamaan tappioista syitä niskoilleen.

– Mielestäni emme tehneet taktista virhettä, kun pelasimme kahdella hyökkääjällä.  Kahdella kärjellä pelatessa meidän on tehtävä enemmän töitä saadaksemme pallo takaisin meille. Sinulla ei tule koskaan olemaan suurempaa pallonhallintaa Barcelonaa vastaan heidän pelityylinsä takia. Meidän on oltava vaarallisempia pallollisena, koska Barcelonalla on ongelmia puolustuksessa, Pellegrini kommentoi Daily Telegraphille.

Pellegrinillä on paljon paineita keskiviikkona, sillä pelissä voi olla myös hänen työpaikkansa. Cityssä janotaan menestystä Euroopan kentillä ja kun Valioliigan mestaruuskin on karkaamassa Lontooseen, niin Pellegrinin managerin pesti on kaikkea muuta kuin vakaa.

Onko tästä kaksikosta kaatamaan blaugrana? (Getty)

Onko Bony&Toure kaksikosta kaatamaan blaugrana? (Getty)

Manchesterilaiset saavat otteluun todella mieluisen palaajan, kun joukkueen avainpelaajiin lukeutuva Yaya Toure tekee paluun Mestarien liigaan kolmen ottelun pelikiellon jälkeen. Barcelonasta Cityyn kesällä 2010 siirtynyt keskikenttämies on luottaa joukkueeseensa.

– Meillä on fantastisia pelaajia ja lähtökohdat ovat ihan 50-50, koska he voittivat ensimmäisen pelin. Emme voittaneet viime vuonna, mutta nyt asiat ovat toisin. Meillä on eri joukkue ja mielentila. On aina vaikeaa pelata Barcelonaa vastaan takaa-ajoasemassa, mutta jalkapallossa voi tapahtua mitä vaan, Toure kertoi turnauksen sponsorin Nissanin haastattelussa.

Yksi keskiviikon suurimmista kysymyksistä on, että kestääkö Cityn pelaajien kasetti. Joukkue on kohdannut Barcelonan reilun vuoden sisään kolme kertaa ja jokaisessa ottelussa Cityn pelaaja on ajettu ulos. Vastustaja on yleensä varsin aseeton, kun Barca pääsee myllyttämään miesylivoimalla ja kontrolloimaan rauhassa palloa. City on myös hävinnyt kaikki kolme kamppailua, joten punaiseen korttiin ei keskiviikkona luonnollisesti ole varaa.

City saa keskiviikkona jalkeille lähes parhaan miehistön. Sivussa on vain pelikieltoa kärsivä Gael Glichy.

– On aina taisteltava loppuun asti eikä ikinä voi tietää. Barcelona on kotonaan todella hyvä, joten meidän on näytettävä luonteemme heti alusta lähtien. Heillä on kenties maailman kolme parasta hyökkääjää ja siitä tulee vaikeaa, Pellegrini kertoi Daily Starille.

Ottelun kulku

Vierasmaalisäännön takia Cityn on onnistuttava maalinteossa vähintään kahdesti, mikä takaa sen, että tilanteita nähdään reilusti molemmissa päissä kenttää. Barcelona hallinnee palloa reilusti, kun taas vierailijat pyrkivät iskemään vastaan aina tilaisuuden tullen.

Barcelona avausosan alun aktiivisella pelillään Cityn täysin, joten ei olisi ihme, mikäli englantilaiset yrittäisivät samaa temppua keskiviikkona sekä saada nopeaa ja helpottavaa avausmaalia. Cityn leirissä kuitenkin tiedetään, että yksikin takaisku voi koitua kohtaloksi, joten yltiöpäistä hyökkäämistä ei varmasti nähdä. Pellegrini lähtenee otteluun yhdellä kärjellä, mutta lisää tulivoimaa tarpeen tullen.

Voit seurata ottelua MTV Sport 1 -kanavalta kello 21.45.