Jamie Vardy 2.0 – Brentfordin Scott Hogan on Englannin hyökkääjämarkkinoiden kuumin nimi

Alasarjoissa kannuksensa hankkineet englantilaishyökkääjät ovat nostaneet viime vuosina päätään Valioliigakentillä. Faneille.comissa julkaistiin syksyn aikana juttu, joka käsitteli Jamie VardynTroy DeeneynCharlie Austinin ja Andre Grayn epätavallista polkua tähteyteen. Nyt kvartetti on saamassa uuden jäsenen, kun Brentfordille maaleja mättävä Scott Hogan on matkalla Valioliigaan.

Vuonna 1992 syntyneen Hoganin urapolku sisältää samankaltaisia etappeja, kuin 24 liigamaalia viime sesongilla niitanneen Vardyn vastaava. Manchesterin pahamaineisesta naapurikaupunki Salfordista kotoisin oleva kärkipelaaja varttui niin ikään Suur-Manchesterin alueella sijaitsevan Rochdale AFC:n akatemiassa. Ennen liittymistään Rochdaleen Hogan kävi näytillä maineikkaassa Manchester Unitedin akatemiassa, johon poikaa ei kuitenkaan huolittu.

The Dalen Hogan jätti taakseen jo 18-vuotiaana, nuorukaisen siirryttyä kahdeksanneksi korkeimmalla sarjatasolla pelaavan stockportlaisjoukkue Woodley Sportin riveihin. Manchesterin eteläpuolella sijaitsevassa Stockportissa Hoganin ruuti oli kuivaa, 27 peliin nuorukainen osui 21 kertaa.

Woodleystä Hoganin matka jatkui Halifaxiin, jonka ykköstähti oli tuolla kaudella juuri Jamie Vardy. Halifaxissa nuoren kärjen ura ei kuitenkaan lähtenyt kukkimaan, vaan Hogan kävi lainapesteillä syvällä non-league-pyramidissa. Ensin Woodleyssa, jonka jälkeen tie vei Mossleyn riveihin.

Kauden 2010-11 jälkeen sekä Vardy, että Hogan nostivat kytkintä. Vardy suuntasi Konferenssijoukkue Fleetwoodiin, kun taas Hogan matkasi joukkuekaverinsa ex-seura Stocksbridge Park Steelsiin. Nuoren hyökkääjän ura jatkui non-league sarjoissa aina kesään 2013 saakka, kunnes Kakkosliigassa pelannut Rochdale poimi kasvattinsa takaisin riveihinsä.

Hogan koulittiin pelaajaksi Rochdalessa, josta myös ammattilaisura alkoi. Kuva: Getty

The Independentin viime keväänä haastattelema hyökkääjä sanoi Vardyn antaneen hänelle uskoa. Uskoa erityisesti siihen, että alasarjoista voi nousta ammattilaiseksi. Hoganilta löytyy myös duunaritaustaa. Nuorempana mies kävi tekemässä yhdeksästä viiteen -päiviä muun muassa kemikaalitehtaassa ja lähettipalvelussa.

Paluu Spotland Stadiumille teki Hoganista lopulta ammattilaisen ja osoittautui loistavaksi valinnaksi myös jalkapalloilun näkökulmasta. Uransa ensimmäisellä Kakkosliigakaudellaan, Hogan pyssytti komeat 17 maalia, joka sai Championshipia pelanneen Brentfordin vakuuttumaan nuorukaisen kyvyistä. Lontoolaisseura latoi pöytään 800 000 punnan siirtosumman saadakseen monta vuotta aladivareita kiertäneen maalipyssyn riveihinsä.

Vaikeuksien kautta Championshipin kuumimmaksi

Unelmapesti Brentfordissa sai kuitenkin ikävän alun. Hogan sai Championshipdebyyttinsä elokuun viimeinen päivä vuonna 2014, mutta mies ehti olla kentällä ainoastaan 16 minuuttia ennen kuin polvi petti. Loukkaantumiskurimus jatkui lopulta 18 kuukautta ja kärkipelaaja pelasi ensimmäisen sarjapelinsä vasta maaliskuun 19. päivä vuonna 2016, eli viime kaudella.

Hoganin loppukevät oli lopulta satumaisen vahva. Muutamien jämäminuuttien jälkeen Dale-kasvatti teki uransa ensimmäisen Championship-osuman neljännessä pelissään. Bees-manageri Dean Smith ei kuitenkaan halunnut kiirehtiä pitkään pelaamatta olleen suojattinsa kanssa. Hogan pääsi avaukseen kahteen viimeiseen peliin, joihin kumpaankin syntyi kaksi maalia. Hyökkääjä pelasi viime keväänä 171 minuuttia, joihin syntyi käsittämättömät 7 osumaa.

Tällä kaudella Salfordin poika on jatkanut kovaa virettään. Beesin ykköskärki on osunut 25 pelaamassaan ottelussa 14 kertaa. Komea saldo oikeuttaa Championshipin maalipörssin jaettuun 3. sijaan. Brentfordin kausi ei kuitenkaan ole mennyt suunnitelmien mukaan joukkueen majaillessa sijalla 14. Jos ja kun Hogan Valioliigaviheriöille astelee tapahtunee se seurasiirron, ei nousun myötä.

Eikä tuota seurasiirtoa tarvitse välttämättä kauaa odottaa. Moni Valioliigajoukkue etsii uutta kärkeä ja Hogan on herättänyt monen seura kiinnostuksen. Vahviten Hoganin kintereillä on tiettävästi West Ham, joka on jo tarjonnut 10 miljoonaa puntaa 24-vuotiaasta maalitykistä. Brittimedian mukaan myös Watford on tehnyt tarjouksen Hoganista, jonka lisäksi Bundesliigan kärkipäässä roikkuva RB Leipzig on osoittanut kiinnostusta.

Brentford ei kuitenkaan halua irrottaa kultakimpalettaan, eikä hyväksy alle 15 miljoonan punnan tarjouksia. Vaikka 15 miljoonaa puntaa tuntuu pieneltä rahalta nyky-Valioliigassa on se todella iso panostus alasarjoissa pitkään viihtyneeseen kärkeen, joka on kuntoutunut vaikeista polvivammoista alle vuosi sitten.

Mikään kiire Hoganilla ei kuitenkaan ole. Independentin haastattelussa hyökkääjä sanoi olevansa Brentfordille paljon velkaa, seuran uskottua nuorukaiseen vaikeiden polvivammojen keskellä. Toki alle miljoonan hintalapun maaliahne kärki on maksanut jo ajat sitten takaisin, muttei olisi mikään ihme vaikka Hogan haluaisi jäädä turvaamaan länsilontoolaisten sarjapaikan.

Miksi Hogan sitten vetää Valioliigaseuroja puoleensa? Syynä eivät varmastikaan ole pelkät maalit, vaan myös loistavat ominaisuudet. Vertaukset Jamie Vardyyn eivät nimittäin tule pelkästään samoja mutkia kaarrelleista urapoluista, vaan hyökkääjien pelityyleissä ja vahvuuksissa on paljon samaa. Hogan ei ole järin kookas (180cm), mutta erittäin nopea.

Scott Hoganilla on paljon samoja ominaisuuksia kuin Jamie Vardyllä. Kumpikin elää pystypalloista. Kuva: Getty

Englantilainen on parhaimmillaan saadessaan pystypalloja linjan taakse, aivan kuten Vardykin. Hoganin halukkuus juosta linjan taakse näkyy myös Championshipin paitsiotilastoissa. Brentford-kärki on liputettu paitsioon 1,8 kertaa per ottelu, mikä on toiseksi korkeimman sarjatason selvästi suurin lukema.

Alasarjavuodet näkyvät Hoganin pelissä tänäkin päivän, kun kärkimies painaa kentällä hommia. Non-league-sarjoissa ei välttämättä pelata kaikkein kauneinta jalkapalloa, mutta perienglantilaiseen tyyliin tempo on korkealla ja peli on äärimmäisen fyysistä. Työmoraali, nopeus ja kuljettaminen ovat Hoganin vahvuuksia, mutta miehen paras attribuutti on kyky viimeistellä. Etenkin läpiajoista entinen lähetti upottaa palloa hyvällä prosentilla verkon perukoille.

Vaikka Hogan päättäisi jäädä Brentfordiin loppukaudeksi, on tulevaisuutta Valioliigassa helppo ennustaa. Keväällä 25-vuotta täyttävä kärki on osoittanut henkistä vahvuutta nousemalla Championshipin kuumimmaksi hyökkääjäksi pitkän alasarjakierroksen ja loukkaantumispainajaisten jälkeen.

Kansikuva: Getty

Seuraa Championshipin maalikuninkuutta jahtaavan Scott Hoganin otteita Viasatin kanavilta ja ViaPlay-palvelusta.