TOP 10: Kaikkien aikojen legendaarisimmat kymppipaidat

Betsafe Logo10 € ILMAINEN NBA-LIVEVETO – Hae omasi ja katso matsit suorana Betsafella!

Kymmenen on jalkapallomaailman legendaarisin pelinumero. Kymppipaidan ympärille on muodostunut myyttinen ja tarunhohtoinen leima ja usein juuri kyseisen paidan kantajat ovat jalkapallomaailman suurimpia legendoja. Faneille.com päätti listata kaikkien aikojen legendaarisimmat kymppipaidan kantajat. Jotain kyseisen pelipaidan legendaarisuudesta kertoo se, että Zicon, Alessandro Del Pieron ja Eusebion tapaiset suurpelaajat ja legendat jäivät auttamatta listan ulkopuolelle.

10) Dennis Bergkamp

Dennis Bergkamp on Ajaxin junnukoulun ja hollantilaisen totaal voetbal-koulukunnan viimeisin täydellinen ilmentymä. Uskomattomalla peliälyllä ja täydellisellä ensimmäisellä kosketuksella varustettu kymppipaita nousi huipulle Ajaxissa, mutta todellinen legenda hänestä tuli Arsenalin riveisssä. Bergkamp oli Arsene Wengerin vallankumouksellisen pelitavan avainpelaaja ja hän johdattikin 11 kauden aikana tykkimiehet kolmeen Englannin mestaruuteen ja neljään FA Cupin voittoon. Bergkamp muistetaan ehkä parhaiten pelintekijänä, mutta hän taisi myös maalinteon. Mieleemme on jäänyt elävästi hollantilaisen Newcastlea vastaan tekemän maali, jota pidetään yleisesti yhtenä Valioliigahistorian komeimmista. Moni myös muistaa hyvin vuoden 1998 MM-kisojen puolivälieräottelu Argentiinaa vastaan, jonka Bergkamp ratkaisi huikealla yksilösuorituksella. Hollannin maajoukkueessa Bergkamp esiintyi lopulta 79 kertaa tehden 37 täysosumaa.

9) Francesco Totti

Käynnissä oleva Serie A-kausi on monessa suhteessa outo, sillä aivan kun sarjasta puuttuisi jotain erityisen tärkeää. Liekö sattumaa, että tämä kausi on ensimmäinen yli 20 vuoteen ilman AS Roman ja Italian legendaarista kymppipaitaa Francesco Tottia. Seurauskollisuus on katoava luonnovara huippujalkapallossa, mutta Totti jos joku osoitti, että rakkaus oman kylän seuraa kohtaan on vielä mahdollista niin kliinisessä ja rahan kyllästämässä jalkapallomaailmassa. Totti olisi voittanut paljon enemmän pokaaleita muualla, mutta hän halusi voittaa palkintonsa rakastamansa seuran riveissä. Tottin mukaan yksi mestaruus Roomassa vastaa kymmentä mestaruutta muualla. Kenenkään muuan pelaajan suusta tämä lause olisi kuulostanut täysin älyttömältä, mutta Tottin kohdalla asia voi jopa pitää paikkansa. Täysin käsittämättömän uransa aikana Totti esiintyi rakastamansa AS Roman paidassa liki 800 ottelussa tehden yli 300 maalia. Parhaimmillaan Tottissa yhdistyi kaikki ne hyvät ja huonot ominaisuudet, jotka tekevät Italiasta legendaarisen jalkapallomaan. Eleganssi, monen mielestä ylimielisyys yhdistui täydelliseen kykyyn kesyttää jalkapallo tilanteessa kun tilanteessa. Totti teki urallaan maalin Italian pääsarjassa 23 peräkkäisellä kaudella. Se on ennätys, jota tuskin kukaan tulee rikkomaan.

8) Roberto Baggio

Roberto Baggio on myytti, joka on puhuttanut ihmisiä ympäri maailmaa. Satumaisen taitava Baggio on monen mielestä jalkapallohistorian puhtain ja paras trequartista. Baggio ei ollut ehkä koskaan kansainvälinen supertähti, mutta Italiassa häntä on aina osattu arvostaa. Esimerkiksi 1940-luvulta lähtien maailman vanhimpaan urheilulehteen jalkapallosta kirjoittanut legendaarinen toimittaja Gianni Brera totesi Baggion olevan paras jalkapalloilija, jonka hän on koskaan nähnyt lajia pelaavan. Baggio on monessa mielessä outolintu huippujalkapalloilijaksi. Hän oli kiertolainen, joka ei henkilöidy yhteen tiettyyn seuraan. Introvertti taiteilijasielu ei ollut koskaan se helpoin valmennettava, sillä Baggiolle jalkapallo oli leikkiä ja kurinalainen rooli ja liiallinen puolustusvastuu tappoi leikin hauskuuden. Täydellisen tekniikan ja ensimmäisen kosketuksen ohella Baggio muistetaan toki parhaiten vuoden 1994 MM-kisoista, joissa hän vei käytännössä yksin Italian finaaliin asti. Finaalissa Baggio epäonnistui ratkaisevassa rangaistuspotkussa ja Brasilia juhli mestaruutta. Epäonnistuminen seurasi jumalaista ponihäntää läpi koko hänen loppu-uransa eikä mies omien sanojensa mukaan päässyt koskaan täysin yli karmeasta epäonnistumisestaan.

7) Ronaldinho

Monelle 1990-luvun alkupuolella syntyneelle Ronaldinho on erityinen pelaaja. Naurava kulkuri jätti lähtemättömän vaikutuksen miljooniin jalkapallon ystäviin ympäri maailmaa. Ronaldinhon puhdas ja vilpitön rakkaus jalkapalloa kohtaan oli  piristävä poikkeus muuten niin kliinisessä huippujalkapalloilussa. Dinho pystyi tekemään pallon kanssa mitä tahansa, ja hän teki sen hymyssä suin. Ronaldinhon lapsenomaisen ilon myötä huippujalkapalloilu palasi hetkellisesti juurilleen ennen ökyseurojen tuhlausfestivaaleja ja huippufutarien mitä oudoimpia tempauksia. Parhaimmillaan Ronaldinho sai puolustajan kuin puolustajan näyttämään äärimmäisen hölmöltä. Esimerkiksi Sergio Ramos ei varmasti ole koskaan urallaan ollut yhtä pahassa mankelissa, kuin uransa huippuvuosia pelaavaa Ronaldinhoa vastaan. Jalkapallon kannalta valitettavaa oli se, että Ronaldinhon uran huippuvuodet kestivät vain muutaman vuoden. Dinho oli supertähti, joka halusi ottaa menestyksestään kaiken ilon irti. Juhliminen ja jatkuvat kissanristiäiset alkoivat näkyä miehen pelissä ja jo kolmekymppisenä hän oli kuin varjo parhaasta itsestään. Ronaldinhoa ja hänen uraansa ei kuitenkaan tule vähätellä, sillä parhaimmillaan hän oli ylivoimaisesti maailman paras ja viihdyttävin jalkapalloilija.

6) Zinedine Zidane

ZZ, Zizou, rakkaalla lapsella on monta nimeä. Ja paljon rakkaita muistoja kaikille jalkapallon ystäville myös Zidane tarjosi omalla huikealla urallaan. Cannesin kasvatti voitti urallaan kaiken mahdollisen maailmanmestaruudesta Mestarien liigaan. Satumaisen taitava keskikenttäpelaaja nousi huipulle Bordeauxissa, kehittyi supertähdeksi Juventuksessa ja nousi ikuiseksi legendaksi Real Madridin valkopaitojen riveissä. Fyysisesti keskinkertainen Zidane kompensoi heikkouksiaan täydellisellä peliälyllä ja uskomattomalla tekniikallaan. Hän ratkaisi useita isoja matseja henkilökohtaisella taidollaan, mutta ennen kaikkea teki kanssapelaajistaan aina parempia. Zizou oli myös tuittupäinen taiteilijassielu ja hän lopetti uransa ikimuistettavalla tavalla puskemalla MM-finaalissa Italian pahaa poikaa Marco Materazzia rintaan punaisen kortin arvoisesti. Zidane oli aina äärimmäisen älykäs pelaaja, eikä ole suuri ihme, että hänestä kehittyi nopeasti pelaajauran loppumisen jälkeen huippuvalmentaja. Lyhyen päävalmentajauransa aikana Zizou on jo ehtinyt voittamaan Mestarien liigan kahteen otteeseen ja hän onkin jalkapallohistorian seitsemän henkilö, joka on juhlinut sitä suurinta ja kauneinta niin pelaajana kuin valmentajana.

Michel Platini on yksi kaikkien aikojen taitavimmista jalkapalloilijoista. (Kuva: Getty/Allsport UK)

5) Michel Platini

Michel Platini on pilannut maineensa sotkeutumalla syvälle huippujalkapallon korruptioverkostoon. Huippu-uran jälkeiset asiat eivät kuitenkaan poista sitä tosiseikkaa, että piskuinen 177-senttinen Nancyn kasvatti on yksi kaikkien aikojen parhaista jalkapalloilijoista. Platini teki läpimurtonsa Saint Etiennen riveissä johdattamalla perinteikkään ranskalaisseuran sen toistaiseksi viimeisimpään Ranskan liigan mestaruuteen. Todelliseksi supertähdeksi Platini kuitenkin nousi Juventuksen riveissä 1980-luvun alkupuolella. Hänen ja Diego Maradonan välinen kaksinkamppailu Serie A:n parhaan pelaajan tittelistä on kirkkaana monen hieman varttuneemman jalkapallokannattajan mielessä. Platini teki Juventuksessa hurjia maalimääriä, mutta vielä paremmin hänet tunnettiin pelinrakentajana ja moni pitääkin ranskalaista yhä kaikkien aikojen parhaana syöttelijänä. Myös Platinin potkutekniikka oli jotain ennennäkemätöntä ja hän onkin yksi Serie A:n historian eniten vapaapotkumaaleja tehneistä pelaajista.

4) Lionel Messi

Lionel Messin kaikkien saavutusten listaaminen tuplaisi tämän artikkelin merkkimäärän, sillä Kirppu on voittanut Barcelonan riveissä useaan otteeseen kaikki mahdolliset ja mahdottomat pokaalit. Messi myös on kirjoittanut kaikki modernit jalkapalloennätykset uusiksi yhdessä arkkivihollisensa Cristano Ronaldon kanssa. Kirppu ei ole pelaajatyypiltään perinteinen kymppipaita, sillä hän edustaa modernia monipuolista hyökkäyspelaajatyyppiä, johon jalkapallon evoluutio on kehittynyt. Messiä ei voi lukita yhden pelipaikan pelaajaksi, sillä parhaimmillaan hän on vapaassa roolissa joukkueensa hyökkäyspään sieluna. Messi peri Barcelonan johtotähden aseman Ronaldinholta ja on kantanut saamaansa soihtua ylpeänä kuluneen reilun kymmenen vuoden aikana. Onkin jotenkin käsittämätöntä, että Messi on vasta kolmekymppinen, sillä tuntuu, että hän on pelannut huipulla pienen ikuisuuden ajan. Monen mielestä argentiinalaisen pitäisi olla tällä listalla korkeammalla, mutta häneltä puuttuu vielä merkkiteot maajoukkuepaidassa. Jonkun merkittävän pokaalin voittaminen Argentiinan riveissä onkin muodostunut Messille jonkin sortin pakkomielteeksi. Monen mielestä Diego Maradonan ohittaminen vaatisi maailmanmestaruutta ja toistaiseksi Messi on ollut häviämässä peräti neljää arvokisafinaalia Argentiinan paidassa. Ensi kesänä hänellä on hyvä mahdollisuus sinetöidä paikkansa ikuisten legendojen joukossa, sillä Argentiina on yksi suurimmista ennakkosuosikeista Venäjällä pelattavassa MM-lopputurnauksessa.

3) Pele

Edson Arantes do Nascimento. 638 ottelua kasvattajaseura Santosin riveissä ja niissä täysin käsittämättömät 619 maalia. Brasilian maajoukkueessa Pele pelasi lopulta 92 ottelua viimeistellen niissä peräti 77 maalia. Pele ei pelannut urallaan yhtään virallista seurajoukkueottelua eurooppalaisen seuran riveissä, mutta häntä pidetään silti yleisesti kaikkien aikojen parhaana jalkapalloilijana yhdessä Diego Maradonan kanssa. Pele oli kokonaisvaltainen jalkapalloilija. Hänet tunnetaan parhaiten uskomattomana maalintekijänä, mutta hän oli myös paljon muuta. Moni jalkapalloharhautus on Pelen kehittelemä ja maalinteon ohella hän oli myös paljon mainettaan parempi pelinrakentaja. Pele oli myös yksi harvoista oman aikakautensa aidosti kaksijalkaisista pelaajista, sillä hän pystyi pistämään pallon pömpeliin ongelmitta niin vasurilla kuin oikealla jalalla. Kotimaassaan Brasiliassa Pele rikkoi kaikki mahdolliset ennätykset, mutta suuri yleisö muistaa hänet parhaiten maajoukkueotteluista. Pelen johdolla Brasilia pelasi seksikästä sambafutista ja voitti siinä ohessa kolme maailmanmestaruutta ja monen mielestä Pelen ja Garrinchan muodostama hyökkäyskaksikko on yhä jalkapallohistorian tehokkain ja vaarallisin.

2) Diego Maradona

Tuskin kenestäkään yksittäisestä jalkapalloilijasta on kirjoitettu niin paljon kuin Diego Maradonasta. El Diegon nousu ja tuho sai parhaimmillaan myyttiset mittasuhteet ja hän oli liki kirjaimellisesti elämää suurempi urheilija. 165-senttinen piskuisen taiturin nousu legendaksi ei ollut helppo, sillä Diegon piti ylittää monta estettä ennen nousuaan maailman kaikkien aikojen parhaaksi jalkapalloilijaksi. Lopulta Maradonan uran absoluuttinen huippu jäi melko lyhyeksi, sillä siviilielämän demonit ja huumeiden käyttö pudotti miehen nopeasti huipulta tavallisten kuolevaisten tasolle. Mutta ne huippuvuodet olivat jotain sellaista, mitä jalkapallomaailma ei ennen ole nähnyt. Kaikkien aikojen maali Englantia vastaan Jumalan Käden säestämänä ja Napolin nostaminen henkisestä ahdingosta kaupungin historian suurimpaan kukoistuskauteen ovat asioita, joita kukaan ei voi unohtaa. Maradonan merkitys Argentiinalle ja Napolin kaupungille on niin merkittävä, ettei ole suuri yllätys, että hänen tähtikulttinsa ympärille perustettiin 1980-luvulla virallinen uskonto, jonka piiriin kuuluu satoja tuhansia ihmisiä. Heille Maradona ei ole jalkapalloilija, vaan Jumalan maanpäälle lähettämä lahja.

1) Jari Litmanen

Kun suomalainen urheilusivusto tekee jutun kaikkien aikojen parhaasta kymppipaidasta, voiko listan kärjessä olla kuin yksi nimi? Suomen tasavallan virallinen Kuningas, Jari Litmanen teki mahdottomasta mahdollisen nousemalla piskuisesta maastamme oman aikakautensa parhaaksi jalkapalloilijaksi. Litmanen on samalla yksi viimeisistä puhtaista kymppipaikan pelaajista, sillä jalkapallon evoluutio on tehnyt tehtävänsä, eikä huippujoukkueissa enää oikein nähdä kyseistä legendaarista roolia klassisimmillaan. Litmasen meriitit ovat meille kaikille hyvin tutut. Hän oli 1990-luvun puolen välin maailman parhaan seurajoukkueen paras ja tärkein yksittäinen pelaaja. Litmanen on yhä Mestarien liigan kaikkien aikojen maalintekotilastossa 50 parhaan joukossa ja esimerkiksi Gonzalo Higuain, Steven Gerrard ja Frank Lampard ovat listalla Litin takana. Litmasen ura oli komea, mutta en silti malta olla pohtimatta, miten korkealla Litti olisi kyseisellä listalla, jos jatkuvat loukkaantumiset eivät olisi pilanneet hänen Ajaxin jälkeistä uraansa?

Kansikuva: Getty / Ben Radford /Allsport