TOP 5: Vahvimmat ehdokkaat EM-kisojen maalikuninkaaksi

EM-kilpailut ovat futiskansan juhlaa, eikä vähiten siitä syystä, että kentällä nähdään maanosan kovimmat starat ja maalinsylkijät. Ottelut voitetaan ja hävitään joukkueena, mutta kovimmat ratkaisijat koituvat usein kultaakin kalliimmiksi pelaajiksi menestystä havitteleville maille.

Viimeksi järjestetyissä Puolan ja Ukrainan yhteiskisoissa 2012, ei kukaan pelaaja onnistunut tekemään neljää maalia ja kuninkuus jaettiin kuuden kolme maalia viimeistelleen pelaajan välillä. Neljä vuotta aikaisemmin Itävallan ja Sveitsin kisoissa maalikuningas oli neljän maalin David Villa. 2004 Portugalissa Milan Baros osui viidesti ja oli turnauksen paras maalinsylkijä. Maalikuninkuuteen ei ole lähivuosina tarvittu isoja maalimääriä, mutta kenties tänä vuonna kilpailu on kovempaa. Katso Faneille.comin kärkiehdokkaat maalikuninkaiksi.

5. Robert Lewandowski

Puolan ykköstykillä ei jää maalikuninkuuden tavoittelu kiinni omasta tasostaan. EM-karsinnoissa ylivoimaisesti eniten maaleja (13) tehnyt 27-vuotias on tällä hetkellä elämänsä vireessä. Päättyneellä seurajoukkuekaudella Bayern Münchenia edustava Lewandowski paukutti Saksan Bundesliigan 32 ottelussa 30 maalia. Myös Mestarien liigan puolella verkko heilui tiuhaan, 12 ottelussa yhdeksän kertaa.

Lewandowskin peliaikaa ei Puolan maajoukkueessa uhkaa mikään ja maan selkeä johtotähti saakin rauhassa loistaa ottelut alusta loppuun saakka. Statuksensa puolesta Bayernin kärkimies on niin iso tähti maajoukkueessan, että pelitapaakin on rakennettu hänen vahvuuksiensa mukaan. Lewandowskin mahdollisuudet jahdata maalikuninkuutta riippuvat Puolan menestyksestä. Mikäli maa yltää jatkopeleihin ja mielellään vielä ainakin kahdeksan parhaan joukkoon, on Lewa vahvoilla taistelussa parhaan maalinsylkijän tittelistä.

4. Harry Kane

Lewandowskin tavoin myös Harry Kane on ollut hurjassa iskussa päättyneen kauden aikana. Englannin Valioliigan maalikuninkuus irtosi Tottenhamin kärjelle 25 osumalla. Maajoukkueessa Kane ei ole vielä 22 vuoden iässään yltänyt suuriin tekoihin, mutta nyt onkin vasta hänen ensimmäinen paikkansa viedä maansa kohti menestystä.

Kanen maalimääriin vaikuttaa valmentaja Roy Hodgsonin hänelle antama rooli. Yksinäisenä kärkenä, hyvän tarjoilun ympäröimänä Kane olisi vahvimmillaan, mutta hän aloittaa kisat mahdollisesti kahden kärjen taktiikalla yhdessä sensaationhyökkäjää Jamie Vardyn kanssa. Myös hyökkäyksen ja keskikentän välikappaleena toimiva Wayne Rooney on hyvä maalintekijä ja etenkin maajoukkueessa kantanut vastuuta verkon heiluttamisessa. Kanen uhkaksi taistelussa maalikuninkuudesta on koitumassa omat pelikaverit, jotka jakavat maalinteon vastuun hänen kanssaan. Kaikesta huolimatta Kanella on mahdollisuus olla kisojen paras maalitykki, etenkin jos Englanti onnistuu etenemään pitkälle turnauksessa.

3. Antoine Griezmann

Kisaisäntä Ranskalta odotetaan turnauksessa suuria ja samalla myös sen hyökkäyspään johtotähdeltä Antoine Griezmannilta. Atletico Madridin paidassa 22 maalia La Ligassa viimeistellyt kiituri ei säästellyt taitojaan Mestarien liigassakaan, sillä verkko heilahti sielläkin seitsemän kertaa. Ranskan kisalohkossa pelaa Romania, Sveitsi ja Albania, joten alkulohkoa ei voi hyvällä omatunnolla luonnehtia erityisen haastavaksi. Griezmann saakin useampaan maalikuninkuudesta taistelevaan ehdokkaaseen pienen kilpailuedun köykäisemmästä lohkostaan.

Ranskan mahdollisuudet kisoissa ovat hyvät ja jatkopelejä on erittäin suurella todennäköisyydellä luvassa. Griezmannilla on useita pelejä aikaa paukutella maaleja ja samalla siivittää maataan kohti menestystä kotiyleisön valvovien silmien alla. Maalitykin uhaksi on koitumassa laitahyökkääjän rooli, josta maalipaikkoja ei siunaannu välttämättä tarpeeksi paljon. Puhtaana kärkimiehenä Ranskalla aloittanee Oliver Giroud, joka varmasti jakaa maalivastuuta Griezmannin kanssa. Pelipaikat eivät ole kiveen hakattuja ja turnauksen edetessä myös Atletico Madridin mies saattaa saada mahdollisuutensa hyökkäyksen kärkenä.

Griezmannin kausi Atleticossa oli napakymppi. Kuva: Getty

Griezmannin kausi Atleticossa oli napakymppi. Ranskalainen pääsi tuulettamaan osumiaan yhteensä yli 30 kertaa Kuva: Getty

2. Cristiano Ronaldo

Kisojen suurin supertähti Cristiano Ronaldo on varteenotettava ehdokas voittamaan maalikuninkuuden. Seurajoukkuekausi päättyi Ronaldon ja Real Madridin juhliin, kun portugalilainen ratkaisi kauden viimeisellä pallokosketuksellaan Mestarien liigan finaalin joukkueensa nimiin. Ronaldo paukutti Mestarien liigan 12 ottelun aikana käsittämättömän 16 maalin saldon, joka tarkoitti verkon heilumista keskimäärin 69 minuutin välein. Totutusti myös La Ligassa maaleja syntyi jatkuvasti ja saldoksi kertyi tällä kertaa komea 35.

Moni ei usko Portugalin menestymismahdollisuuksiin turnauksessa, mutta ei välttämättä tarvitsekaan. Ronaldo pääsee alkulohkossaan Islannin, Unkarin ja Itävallan kimppuun, joten maaleja on odotettavissa jo heti alkumetreiltä saakka. Hyvässä lykyssä Portugalin johtotähti iskee jo alkulohkossa maalikuninkuuteen tarvittavan määrän kihauksia. Ronaldo kantaa vastuun joukkueensa rangaistus- ja vapaapotkuista, joten paikkoja maalintekoon tulee varmasti. Käytännössä ainoa uhkakuva on Portugalin karsiutuminen liian aikaisessa vaiheessa.

1. Thomas Müller

Aina arvokilpailuissa suureen rooliin hyppäävä Thomas Müller kuuluu ehdottomasti vahvimpiin suosikeihin voittamaan kisojen parhaan maalintekijän tittelin. Saksalaisen kyky olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan ja syttyä tärkeisiin otteluihin hakevat vertaistaan. Müller nousi arvokisojen osalta valokeilaan jo vuonna 2010, voitettuaan viidellä maalilla Etelä-Afrikan MM-kisojen maalikuninkuuden. Seurajoukkueessaan Bayern Münchenissa maaleja syntyi Bundesligassa 20 ja Mestarien liigassa kahdeksan.

Saksa on kisojen yksi mestarisuosikeista ja valmis menemään Müllerin johdolla vaikka päätyyn saakka. Joukkueen ainoa heikkous tai vähintäänkin pieni heikompi osa-alue on maailmanluokan kärkimiehen puute. Mario Gomez on ollut vauhdissa Turkin liigassa, mutta sitä ei voi pitää Bundesliigan ja muiden suurimpien sarjojen kanssa tasaväkisenä mittarina. Saksan kuviot kärkipelaajan osalta ovat kaikkea muuta kuin selvät, mutta pelasi Müller siellä tai laidalla, niin maaleja hän tulee turnauksessa tekemään.

Haastajat

Oliver Giroud

Giroud pääsee todennäköisesti näyttämään parasta osaamistaan kärjessä ja jos homma toimii, niin tuskin häntä penkille pudotetaan. Kaiken osuessa nappiin, on Arsenalin hyökkääjä mukana taistelussa maalikuninkuudesta.

Marc Janko

Jokerikortti Itävallan hyökkäyksestä. Itävalta pääsee alkulohkossaan Islannin ja Unkarin kimppuun, jolloin joukkue saattaa päästä tekemään useammankin maalin. Karsinnoissa seitsemästi osunut Janko, on joukkueensa ykköskärkenä valmis yllättämään.

Romelu Lukaku

Belgian nimivahvan joukkueen kärjestä löytyy isokokoinen, mutta vikkelä Lukaku. 23-vuotias Evertonin hyökkääjä osoitti vaarallisuutensa iskettyään Valioliigassa 18 osumaa. Mikäli Belgia menestyy hyvin, voi Lukaku päästä komeisiin maalimääriin.

Kansikuva: Getty