TOP 10: Tulevan siirtokesän parhaat sopimuksettomat pelaajat

Huippupelaajista ei välttämättä tarvitse maksaa penniäkään, sillä joka kesä siirtomarkkinoilla on tarjolla useita sopimuksettomia pelaajia, jotka vahvistaisivat useita suurten sarjojen kärkijoukkueita. Ensi kesänä markkinoilla on poikkeuksellisen monta mielenkiintoista pelimiestä, joista alla on esitelty kymmenen parasta.

10) Zlatan Ibrahimovic

Ilman uusinta loukkaantumistaan Zlatan Ibrahimovic olisi ollut tämän listan toisena. Tällä hetkellä miehen uran jatko absoluuttisella huipputasolla on kuitenkin iso kysymysmerkki, vaikka mies itse julistikin tulevansa vahvempana takaisin. Tällä kaudella ruotsalaishyökkääjä todisti epäilijöilleen, että hän pystyy pärjäämään myös Valioliigassa. 17 maalia on kova suoritus Zlatanin ikäiseltä hyökkääjältä, varsinkin kun Manchester Unitedin peli ei tällä kaudella ole missään vaiheessa täysin vakuuttanut. United kuitenkin solmi Zlatanin kanssa vain vuoden mittaisen sopimuksen, joten ruotsalainen voi kesällä halutessaan vaihtaa seuraa ilman siirtokorvausta. Huhuissa Zlatania on viety moniin eri seuroihin, mutta miten hänen polvivammansa vaikuttaa urasuunnitelmiin? Siirto muuhun huippuseuraan lienee poissuljettu asia, joten käytännössä Zlatanilla on kolme vaihtoehtoa. Joko vuoden jatko Unitedin kanssa, pitkin kautta väläytelty siirto Yhdysvaltojen MLS-liigaan tai kotiinpaluu Malmöön taivaansiniseen paitaan.

9) Daniele De Rossi

Daniele De Rossi on yhä huippupelaaja, vaikka 33-vuotias keskikentän monipuolisuusihme ei enää aivan parhaiden päivien iskussa olekkaan. Hänen listasijoitustaan laskee se fakta, että hänellä on käsissään käytännössä kaksi vaihtoehtoa: joko jatkaminen rakastamassaan Romassa tai siirtyminen rapakon taakse Yhdysvaltoihin päättämään ura hieman heikkotasoisemmassa liigassa. De Rossi on puhunut julkisesti halustaan pelata vielä joskus rapakon takana, mutta hänen silmissään varmasti siintävät vuoden päästä pelattavat MM-kisat, joihin hänen on hyvin vaikea mahtua mukaan MLS:n tasoisesta sarjasta. De Rossi solminee todennäköisesti vuoden jatkosopimuksen kasvattajaseuransa kanssa ja MM-kisojen jälkeen on hyvä aika päättää ura kansainvälisellä huipputasolla ja lähteä etsimään uusia kokemuksia uudesta jalkapallokulttuurista. De Rossilla on ensi kaudella mahdollisuus rikkoa 450 pelattua Serie A-ottelua Roman paidassa, mikä on nykyfutiksessa iso määrä yhdessä seurassa pelattuja otteluita.

8) Fernando Torres

Atletico Madrid-legenda Fernando Torres on saanut tällä kaudella jopa yllättävän paljon vastuuta, sillä Diego Simeone tuntuu luottavan kovasti töitä tekevään hyökkääjään isoissa otteluissa. Torresin ura on ollut tasaisessa laskusuunnassa jo muutaman vuoden, mutta hän pystyy vielä nostamaan tasoaan yksittäisissä otteluissa ja hän on yhä 33-vuotiaana varsin käyttökelpoinen pelaaja huippujoukkueen rotaatiorooliin. Torresin ja Atletico Madridin välisistä neuvotteluista on tihkunut tietoja mediasta ja El Nino varmasti haluaisi jatkaa vielä ainakin yhden kauden verran kasvattajaseuransa riveissä. Torres tuskin tulee enää ensi kaudella olemaan vakioavaaja patjantekijöiden riveissä, mutta hän pystyy olemaan luotettava varavalinta ja super-sub vielä ainakin yhden vuoden verran.

7) Sead Kolasinac

23-vuotiaasta Sead Kolasinacista tulee ensi kesänä hyvin rikas mies. Vapailla markkinoilla olevat pelaajat saavat yleensä hieman tavallista kovemman peruspalkan, sillä seurojen ei tarvitse maksaa heistä minkäänlaista siirtokorvausta. Vasemman laidan monipuolinen Kolasinac kiinnostaa varmasti monia huippuseuroja, sillä nuori mies on ollut tällä kaudella yksi kriisijoukue Schalken parhaista pelaajista. Bosnian maajoukkuepelaaja nousi Schalken ykkösmiehistöön vasempana laitapakkina, mutta tällä kaudella hän on pelannut entistä enemmän laiturina 3–5–2-formaatiossa. Kolasinac saanee valita tulevan seuransa monesta mielenkiintoisesta vaihtoehdosta, mutta vahvimmin miestä ollaan viety Valioliigaan ja Arsenalin paitaan. Saksassa syntyneelle ja kasvaneelle pelurille jääminen Schalkeen ei myöskään ole poissuljettu vaihtoehto.

6) Jesus Navas

Sevilla-kasvatti Jesus Navas on varsin ristiriitainen pelaaja. Hän tekee monta asiaa erinomaisen hyvin, mutta viimeiset ratkaisut ja totaalinen kyvyttömyys maalintekoon laskee miehen markkina-arvoa rajusti alaspäin. Kovasta koti-ikävästä nuorempana kärsinyt Navas näytti jäävän yhden seuran mieheksi, mutta neljä vuotta sitten hän siirtyi monelle yllättäen Manchester Cityn riveihin kovalla 20 miljoonan euron siirtosummalla. Oikean laidan erikoismies ei oikein missään vaiheessa ole ollut Cityn vakioavauskokoonpanon pelaaja, mutta hän on luotettava rotaatiomies, jonka voi heittää tarvittaessa kehiin kovassakin paikassa. Tällä kaudella Navas on pelannut ensimmäiset ottelunsa oikeana laitapuolustajana, mikä voi tulevaisuudessa hyvinkin olla hänen paras pelipaikkansa. Espanjalaislehdistö on kovasti huhuillut Navasia takaisin kotiin Sevillan riveihin, mutta viime viikkojen hyvät otteet Manchesterissa saattavat kieliä siitä, että 31-vuotias Espanjan maajoukkuepelaaja voisi kuulua ensi kaudella Pep Guardiolan suunnitelmiin.

5) Mario Balotelli

Super-Marion viime vuodet ovat olleet jalkapalloilullisesti heikkoja, mutta mies on jälleen kerran onnistunut pysymään otsikoissa ties minkälaisten tempausten johdosta. Viime kesänä oli iso mietinnän paikka, kun ensi kertaa miehen aikuisuralla mikään suurseura ei ollut kiinnostunut Balotellin palveluksista. Italian entinen maajoukkuekärki tekikin fiksun päätöksen siirtymällä pois parrasvaloista Ranskan liigassa vahvaa nousua tekevän Nicen riveihin. Kausi onkin ollut Balotellin paras ja ehjin pitkään aikaan. Kasassa on jo reippaasti yli kymmenen maalia ja parhaimmilaan Balo on näyttänyt samalta pelaajalta kun vielä muutama vuosi sitten. Marion ja Nicen sopimus on kuitenkin katkolla kesällä ja on mielenkiintoista nähdä mitä mies yhdessä ketkun agenttinsa Mino Raiolan kanssa päättää. Urheilullisesti jatkaminen Ranskassa olisi ehdottoman fiksu päätös, mutta olisiko esimerkiksi Valioliigasta tarjolla huomattavasti nykyistä rahakkaampaa sopimustarjousta?

Uskaltaako joku huippuseura ottaa riskin ja palkata Mario Balotellin riveihinsä ensi kaudeksi? (Getty)

4) Kevin Prince-Boateng

Kevin Prince-Boateng oli viime kesänä hieman samanlaisessa tilanteessa kuin Balotelli. Boateng oli saanut ongelmapelaajan maineen eikä hänen esityksensä Milanin riveissä viitanneet siihen, että hän olisi kyvykäs palaamaan uransa huipputasolle jatkossakaan. Siirto Las Palmasiin saattoi kuitenkin muuttaa koko Boatengin loppu-uran suuntaa. Prince on ollut yksi hyvää kautta pelaavan Las Palmasin parhaista pelaajista ja kasassa on jo yhdeksän tehtyä liigamaalia, mikä on samalla miehen ylivoimainen yhden kauden maaliennätys aikuisten sarjapeleissä. Boatengilla on sopimuksessaan optio ensi kaudesta, mutta hänen agenttinsa mukaan pelaaja tulee tarkistamaan markkinat ennen sitoutumistaan Las Palmasin riveihin. Tämän kauden otteiden perusteella kysyntää saattaisi olla Kanarian saarten ylpeyttä suuremmistakin seuroista, mutta Las Palmasilla on käsissään mielenkiintoinen projekti, joka saattaa kiinnostaa saarella hyvin viihtyvää Boatengia niin paljon, ettei hän ole kesällä halukas vaihtamaan seuraa.

3) Yaya Toure

Manchester City-legenda Yaya Touren tästä kaudesta ei ole draamaa puuttunut. Pep Guardiola jätti hieman yllättäen Touren Cityn Mestareiden liiga-joukkueen ulkopuolelle, minkä jälleen norsunluurannikkolaisen agentti kritisoi kovasanaisesti Guardiolaa useissa haastatteluissa. Katalaanivalmentaja ei luonnollisesti kommenteista tykännyt ja hän hyllyttikin Touren Cityn ykkösjoukkueen peleistä. Toure kuitenkin pyysi agenttinsa puheita anteeksi ja hän teki paluun Cityn pelaavaan kokoonpanoon ja tällä hetkellä kasassa on 18 pelattua liigaottelua, joissa on syntynyt neljä maalia. Toure on yhä hyvä ja käyttökelpoinen pelaaja, mutta hänen tämänhetkinen jättisopimuksensa aiheuttaa isoja ongelmia ja keskikenttämiehen tuleekin tinkiä paljon nykyisestä sopimuksestaan, mikäli hän haluaa vielä jatkossa pelata muualla kuin Kiinan liigassa. Toure on kärsinyt ajoittaisista asenneongelmista eikä hänen jatkaminen Manchesterissa ole kovin todennäköistä. Lehtien mukaan kiinnostusta on ainakin Italiassa ja siirtyminen kesällä huonojen sopimusten erikoisseura Interin riveihin ei yllättäisi kovin paljoa.

2) Santi Cazorla

32-vuotias Santi Cazorla on pystynyt loukkaantumisiltaan pelaamaan tällä kaudella vain kahdeksassa Valioliigaottelussa, mutta Arsenalin kannattajat ovat silti näreissään siitä, ettei espanjalaiselle ole ainakaan vielä tarjottu jatkosopimusta. Real Oviedon kasvatti on yhä parhaimmillaan mainio pelaaja Valioliigan huippujoukkueisiinkin ja monipuolisena pelaajana hän herättää varmasti kiinnostusta monissa seuroissa. Cazorlan kaksi viimeisintä kautta ovat olleet loukkaantumisten sävyttämiä, joten ainoa miehen yllä leijuva kysymysmerkki on se, pysyykö hän enää kasassa kokonaista kautta. Cazorla voisi kuitenkin olla erinomainen parin kauden täsmähankinta ylemmän keskikastin joukkueille. Mies on ilmoittanut haluavansa päättää uransa kasvattajaseuransa Oviedon riveissä, mutta vielä tänä kesänä siirtyminen Espanjan toiselle sarjatasolle ei taida olla ajankohtaista. Oviedo kuitenkin kamppailee kovasti noususta La Ligaan, ja jos kausi päättyy asturialaisten kannalta suotuisasti, voisi Cazorlaa kiinnosta paluu kotiin oman rakkaan seuransa riveihin.

1) Pepe

Monen mielestä Pepe oli viime kesän EM-kisojen paras yksittäinen pelaaja. 34-vuotiaan topparin pelitavasta ja persoonasta voidaan olla montaa mieltä, mutta tuskin edes portugalilaisen suurimmat vihaajat voivat kiistää hänen loistokkuuttaan jalkapalloilijana. Pepe on likimain täydellinen moderni puolustaja ja ennen ikävää kylkivammaansa hän oli Real Madridin tärkeimpiä yksittäisiä pelaajia. Kaikesta tästä huolimatta Real on päättänyt kääntää katseensa tulevaisuuteen ja antaa mahdollisuuden omille nuorille puolustajilleen ja tästä johtuen Pepe tuskin tulee saamaan jatkosopimusta Madridin kuninkaallisten kanssa. Hän onkin yksi ensi kesän halutuimpia pelaajia, sillä varmasti jokainen Euroopan huippuseura löytäisi käyttöä ilman siirtosummaa liikkuvalle huippupuolustajille. Zlatanin tapaan myöskään Pepellä ei ole enää montaa huippuvuotta jäljellä tankissa, mutta hän on erinomainen täsmähankinta heti menestystä haluavilla huippuseuroille. Huhuissa häntä on viety Manchester Unitedin ja AS Roman riveihin, joten kesällä Pepen palveluksista saatetaan nähdä aggressiivinen tarjouskilpailu monen seuran välillä.

Kansikuva: Shaun Botterill/Getty Images