Voiko Real Madrid olla altavastaaja Mestarien liigan puolivälierässä?

Keskiviikkona Madrid on jälleen lähellä räjähtämistä. Estadio Santiago Bernabéulle astelee kaupungin kaksi suurinta joukkuetta ja edessä on kiihkeä vähintään 90 minuuttinen. Joukkueet kohtasivat viikko sitten etelämpänä Atléticon pyhätössä Estadio Vicente Calderónilla. Ensimmäisen osan 0-0-tulos ei anna suurempaa etulyöntiasemaa kummallekaan, joten keskiviikkona on edessä todella mielenkiintoinen peli.

Real Madridin pakka sekaisin?

Valkoisten asetelmat otteluun ovat ottaneet entisestään takapakkia. Karim Benzema ei ole pelikunnossa tulevassa ottelussa, sillä mies loukkasi oikean polvensa ensimmäisessä ottelussa, eikä ole pystynyt sen jälkeen edes harjoittelemaan. Realin lääkintäryhmällä on työnsarkaa sillä loukkaantuneina ovat myös Luka Modric sekä Gareth Bale. Vasen puolustaja Marcelo on myös sivussa korttitilin täyttymisen myötä.

Jos puhutaan Real Madridista yksilöinä, niin kolme sen neljästä tärkeimmästä pelaajasta on tulevasta ottelusta sivussa. Loistava joukkue on yleensä enemmän kuin yksilöidensä summa, mutta tässä tapauksessa menetys on todella suuri. Näiden pelaajien myötä joukkueelta puuttuu lähes puolet sen hyökkäysvoimasta maalien muodossa – sekä keskikentän hidalgo – jonka paluu loukkaantumisen jälkeen näytti vievän joukkueen takaisin oikeille urille. Modricin loukkaantuminen syö myös valtavan määrän energiaa joukkueen keskikentältä ja se heijastuu joukkueen pelin jokaiseen osa-alueeseen.

Samalla, kun me korostamme Realin menetyksiä, on joukkueen päävalmentaja Carlo Ancelotti ottanut aivan päinvastaisen lähestymisen ja mies ei missään nimessä lähde nöyristelemään tulevan ottelun alla.

– Real Madridissa ei ole ongelmia, on vain ratkaisuja, ja jokainen niistä on loistava, Ancelotti kertoi joukkueen harjoituksissa Marca.com -sivustolle.

Onkin selvää, että nyt mitataan todella joukkueen laajuutta ja monen ”ei niin otsikoissa viihtyvän” -pelaajan odotetaan nousevan esiin. Kenet tahansa voidaan kutsua estradille minä hetkenä tahansa, ja silloin on pelaajan tehtävänä näyttää, että on valinnan arvoinen. Jokaisen pelaajan on ajateltava itseään ensimmäisenä vaihtoehtona, ja Carletto muistutti pelaajia tästä henkilökohtaisesti.

 ”We’re the best squad in the world and our club’s badge reminds us of this every day we train together.” -Carlo Ancelotti, Marca.com.

Atlético tappioitta Bernabéulle

Atleticon boksissa ei ole ylimääräistä tilaa. Erikoistilanteet ovat jälleen isossa osassa ratkaisua. (Getty)

Atleticon boksissa ei ole ylimääräistä tilaa. Erikoistilanteet ovat jälleen isossa osassa ratkaisua. (Getty)

Rojiblancos pääsee otteluun loistavista asetelmista. Se ei saanut tehtyä kotonaan tärkeää maalia, mutta se ei myöskään päästänyt vieläkin arvokkaampaa vierasmaalia. Real hallitsi ensimmäistä ottelua aina Benzeman loukkaantumiseen asti, mutta sen jälkeen Atléti sai enemmän ja enemmän otetta.

Maalivanhti Jan Oblak joutui ottelussa kahdeksan kertaa torjuntatöihin, mutta se tärkein pelastus osui heti ottelun avausminuuteille, kun mies torjui Balen puolittaisen läpiajon. Tämän jälkeen Real hakkasi päätä seinään rojiblancosin puolustaessa ja ne harvat vedot lähtivät suhteellisen kaukaa. Real oli ongelmissa tarkkaan ja yhtenäisesti puolustavan Atléticon kanssa ja joukkueella ei ole mitään syytä muuttaa lähestymistään tulevaan otteluun.

Vai onko?

Diego Simeonen miehet ovat lähteneet jokaiseen kohtaamiseen hieman eri tavoin. Joukkue on ollut erittäin vaarallinen varsinkin otteluiden aluissa ja se on iskenyt helmikuisen Leverkusenin reissun jälkeen viisi maalia ensimmäisen kymmenen minuutin aikana. Tulevassa ottelussa vierasmaali ottelun alkuun voisi viedä Cholo Simeonen miehet jo pitkälle karkumatkalle. Nähdäänkö siis ottelun alussa erittäin agressiivinen joukkue, joka hakee lähes ratkaisevaa osumaa ennen kuin Real on ymmärtänyt ottelun edes alkaneen? Ancelotti odottaa kuitenkin ottelun alusta tarkkaa.

”I don’t think Atlético will be in a rush to score and neither will we” -Carlo Ancelotti, Marca.com

Atléti lähtee otteluun itseluottamusta puhkuen. Se teki valkoisten supertähdet jälleen vaarattomaksi kotonaan ja pidensi tappiottomien paikallisotteluiden sarjaansa jo seitsemään. Nyt jos joukkue pystyy maalin tekemään, on se erittäin lähellä jatkopaikkaa.

Simeonen Atléti on valmis – Carletto joutuu muuttamaan lähes kaiken

Chicharitolla on paikka lunastaa paikkansa (Getty)

Chicharitolla on tilaisuus lunastaa paikkansa (Getty)

Kuten jo sanottu: Simeone ei joudu tekemään vaikeita päätöksiä ennen ottelua, mutta kotijoukkueen leirissä asetelmat ovat täysin päinvastaiset. Ancelotti joutuu muokkaamaan avauskokoonpanoaan, mutta mies joutuu samalla myös tekemään taktisia muutoksia.

Ennen Balen loukkaantumista olin lähes varma, että Real Madrid lähtee otteluun 4-2-2-2-tyylisellä ryhmityksellä kärkinään Bale ja Ronaldo. Näin Ancelotti luopuisi joukkueelle sopivimmasta 4-3-3-taktiikasta, jonka hyökkäys perustuu BBC-kolmikon vapauksiin. Nyt, kun sekä Bale että Benzema ovat poissa, käyvät vaihtoehdot vähiin. Hyökkäykseen on vielä penkiltä tarjolla Javier ”Chicharito” Hernández sekä Jesé Rodríguez, joista meksikolainen saannee näyttöpaikkansa nyt pakon sanelemana.

Ancelotti on peluuttanut joukkuettaan jo aiemmin 4-4-2-ryhmityksellä ja myös tulosta on tullut. Bale loukkaantui Malagaa vastaan ottelun alkuhetkillä, ja Chicharito sai peliaikaa lähes koko 90-minuuttisen. Kärjessä mies sai paikkoja useaan maaliin, mutta verkot eivät tuossa ottelussa heiluneet. Real otti kuitenkin hallitun 3-1-voiton ja mies näytti, että voi muodostaa Ronaldon kanssa vaarallisen kaksikon joukkueen hyökkäyksessä.

Malagaa vastaan joukkueen keskikenttä ryhmittyi muotoon, missä James sekä Isco viilettivät laidoilla hyökkäävässä roolissa ja keskustaa varjelivat Kroos sekä Modric. Modricin paikan otti vaihdosta Asier Illarramendi, joka on ehdolla avaukseen myös ottelussa Atléticoa vastaan. Toinen vaihtoehto puolustuslinjaa suojelemaan on toppari Pepe, mutta näkisin, että hazardialtis portugalilainen jää kärkkymään paikkaansa vaihtopenkille. Näin puolustuksen muodostaisivat Carvajal, Ramos, Varane sekä Coentrao.

Simeonelta on poissa ainoastaan korttitilin täyttimisen takia keskikentän työjuhta Mario Suarez. Miehen paikan avauksessa ottanee Tiago, mutta myös Raul Garcian istuttaminen keskikentälle on mahdollista. Muuten joukkue pääsee otteluun samalla miehityksellä kuin avausosaan.

Vaikka Realilta ovat poissa jo mainitut tähdet, on joukkueen avauskokoonpanon arvo silti lähes tuplaten verrattuna Atléticon vastaavaan (418M€ vs 248,5M€). Hintalaput eivät kuitenkaan pelejä ratkaise, ja vaikka pikkuveli pysyykin pikkuveljenä loukkaantumisistaan huolimatta, lähtee Real otteluun altavastaajana.

Oletetut avauskokoonpanot:

Real Madrid: Casillas; Carvajal, Ramos, Varane, Coentrao; Kroos, Illarra; James, Isco; Ronaldo, Chicharito

Atlético Madrid: Oblak; Juanfran, Miranda, Godin, Siguera; Tiago, Gabi; Turan, Koke; Griezmann, Mandzukic

Ottelun kulku

Saako Ronaldo tilaa? (Getty)

Saako Ronaldo tilaa? (Getty)

Ottelussa on räjähdysvaara, sillä sytytyslanka laitettiin palamaan jo Vicente Calderónilla. Ensimmäisen osaottelun tuominnut serbi Milorad Mažić ei saanut ottelua aivan näppeihinsä ja tämä antoi mahdollisuuden kattilan kuumenemiselle. Puolivälierien toinen osa pääsee käynnistymään todella mielenkiintoisista asetelmista.

Atlético on tehnyt taistelevasta pelistään jo taidetta ja se enemmän kuin nauttii päästessään valkoisten enkeleiden ihon alle. Joukkue antaa kaikkensa ja Cholo Simeonen ohjeistukset ovat iskostuneet koko joukkueen selkärankaan. Kun joukkueen taktiikka toimii lähes automaation tasolla puolustussuuntaan, antaa se vapauksia hyökkäyspäässä jokaiselle pelaajalle toteuttaa itseään. Tämä on joukkueen vahvuus, mutta myös samalla heikkous. Rojiblancos ei maalipaikoilla juhlinut kotonaan, mutta täytyy muistaa, että se on todella vaarallinen ja kliininen paikat saadessaan.

Odotan siis ottelun käsikirjoitukselta edellisen osan toistoa. Realilta puuttuu tärkeitä miehiä, mutta korvaajat eivät ole mitään tusinatavaraa. Ottelussa erittäin suureen arvoon nousee erikoistilanteet ja silloin valkoisten Ronaldo sekä Ramos nousevat arvoon arvaamattomaan, vierailijoiden Griezmannia, Godinia ja Mandzukicia unohtamatta.

Modricin poissaolo avaa tilaa keskikentälle myös Atlétille, mutta en näe, että joukkue lähtisi tätä aktiivisesti hyödyntämään. Valkopunaiset puolustavat, repivät ja raastavat, ja samalla luottavat hyökkäyspäässä Madzukicin sekä Griezmannin taitoihin löytää avaimet jatkoon.

Viimeksi nähtiin se maaliton ihme, ja vaikka panokset kovenevat, en usko tämän toistuvan. Kumpikin joukkue tekee maalin, on hyvä vaihtoehto otteluun, missä Realin pitää tehdä maali ja missä myös Atlético haluaa tehdä sen. Real on tehnyt maalin jokaisessa kotiottelussaan Mestarien liigassa viimeisen neljän kauden aikana. Jos ottelussa nähdään alkupuoliskolla maali, niin lukemat saattavat revetä myös nopeasti yli 2,5 maalin rajan. Pidän siis myös tätä vaihtoehtoa hyvänä valintana kupongille.

Pointit otteluun:

Ancelottin valinnat: Taktiikka ja avauskokoonpano nousevat erittäin tärkeään osaan. Aina toivoisi, että joukkueet pääsisivät suuriin otteluihin parhailla mahdollisilla miehistöillään, mutta nyt Realilta puuttuu todella iso osa itseään. Pepe on kaikkien jalkapalloa seuraavien muistoissa, joten onko miehen valinta avaukseen liian suuri riski? Uskaltaako Carletto istuttaa miehen Modricin paikalle rikkovaan rooliin keskikentän pohjalle? Jos Pepe aloittaa, on todennäköistä ettei mies ottelusta selviä täysin puhtain paperein.

Ronaldo: Kaikki katseet Estadio Santiago Bernabéulla kääntyvät yhteen mieheen. Samalla myös suurin tulosvastuu on kyseisen herran harteilla. Tekeekö supertähti itseään ympäröivistä pelaajista parempia vai kaatuvatko haaveet ”undécimasta” ja Mestarien liigan voiton uusimisesta miehen kiukutteluun? Hyvän ja huonon päivän ero ei tässä tapauksessa ole todellakaan pieni.

Atléticon puolustus: Kun Atlétin puolustuksesta puhutaan, ei ole kyse vain neljästä alimmasta miehestä. Kaikki kentälle astelevat punavalkoraitapaitaiset antavat kaikkensa, jotta oma maali varjeltuisi. Joukkueen puolustuspelaaminen on taidetta, ja on välillä jopa käsittämätöntä kuinka hienosti joukkue pelaa ja ryhmittyy oman maalinsa eteen. Real ei päässyt rangaistusalueelle ensimmäisessä ottelussa kuin ”vahingossa”, ja kun näin kävi, oli tila todella ahdasta ja pallon sekä maalin välissä enemmän kuin tarpeeksi vastustajan miehiä valmiina jopa syömään nahkakuulan illalliseksi.

Real Madrid-Atlético Madrid suorana MTV Sport 1:ltä klo 21.40 alkaen. Jalkapallostudio alustaa illan kummatkin Mestarien liiga ottelut klo 21.15 alkaen.