TOP 10: Valioliigan aliarvostetuimmat pelaajat

Aliarvostettu pelaaja on varsin subjektiivinen käsite. Käsite pohjaa luonnollisesti arvostukseen, joka on myös vahvasti katsojan silmässä. Tässä listauksessa arvostusta taas on pyritty arvioimaan yleisen keskustelun perusteella. TOP 10 aliarvostetuimpien pelaajien listalta löytyykin pelaajia, jotka ovat todella tärkeitä palasia omissa joukkueissaan, mutta eivät joko pelityylinsä, joukkueensa tai persoonansa takia nouse valokeilaan.

10. Oriol Romeu, Southampton

Barcelonan maineikkaasta akatemiasta ponnahtnut Oriol Romeu näytti pitkään jäävän menetetyksi lupaukseksi, mutta toissa kesäinen siirto Southamptoniin on pelastanut keskikenttämiehen uran. Meksikolaiselta linnakundilta näyttävä pohjapelaaja on nimittäin noussut nopeasti Pyhimysten avainpelaajien joukkoon. 25-vuotias espanjalainen ei varsinaisesti häikäise, mutta hoitaa hommansa todella laadukkaasti Claude Puelin käyttämän keskikentän timantin pohjalla.

9. Andrew Surman, Bournemouth

Tällä hetkellä loukkaantuneena oleva Andrew Surman saa häpeällisen vähän huomioita missään yhteyksissä. 29-vuotias Southampton-kasvatti on yksi koko liigan pätevimmistä pelinrytmittäjistä ja Surman syötti kolmanneksi eniten koko sarjassa viime kaudella. Maajoukkuepeluria Surmanista tuskin tulee, mutta Kirsikoille englantilainen on todella arvokas pelaaja, sillä Eddie Howen lyhytsyöttöpelissä hyvät pallonliikuttajat ovat avainasemassa.

8. James McArthur, Crystal Palace

James McArthur on päässyt tällä kaudella tuuletuspuuhiin. Kuva: Getty

James McArthur on päässyt tällä kaudella tuuletuspuuhiin. Kuva: Getty

Glasgow’ssa syntynyt James McArthur oli Crystal Palacen ennätyshankinta pari kautta sitten, kun mies saapui Selhurst Parkille 7,5 miljoonan punnan kaupassa. Wiganista tullut skotlantilainen on ollut jo vuosia yksi Valioliigan aliarvostetuimmista pelaajista. Työteliäs McArthur pelaa aina kunnossa ollessaan täydet 90-minuuttia, eikä pelaa käytännössä koskaan huonosti. 29-vuotias keskikenttämies ei ole järin fyysinen, mutta hyvänä sijoittujana ja väsymättömänä uurastajana pitää Kotkien puolustuslinjan suojattuna. Tällä kaudella McArthur on intoutunut myös hyökkäämään ja taistelijan maalisarakkeeseen on kirjattu jo neljä täysosumaa.

7. Nacho Monreal, Arsenal

Baskimaasta maailmalle ponnistanut Nacho Monreal on viihtynyt Arsenalissa tammikuusta 2013 lähtien. Pari ensimmäistä kautta lähinnä rotaatiossa pyörinyt espanjalainen on noussut viime vuosina sarjan eliittiin omalla paikallaan. Monrealin kenties arvostettavin ominaisuus on miehen tasaisuus, eikä laitapakille osu juurikaan heikkoja pelejä. Etenkin puolustuspäähän Monreal on todella hyvä, muttei pelkää nousta vasenta kaistaa ja sivurajan tuntumasta lähtee laadukkaita keskityksiä rankkarialueelle.

6. Steven Davis, Southampton

Southamptonissa leipäänsä tienaava Steven Davis on luultavasti koko 2010-luvun aliarvostetuin Valioliigapelaaja, mikä saattaa johtua osittain pohjoisirlantilaisen äärimmäisen tylsästä nimestäkin. 260 Valioliigaottelua Aston Villassa, Fulhamissa ja Southamptonissa sekä 152 peliä Skotlannin liigaa Rangersissa kertovat kuinka kovasta pelimiehestä on kysymys. Pienikokoinen Davis on todella tärkeä palanen ylemmässä keskikastissa paikkansa vakiinnuttaneessa Southamptonissa. 31-vuotias keskikenttäpelaaja omaa erittäin hyvän syöttövalikoiman ja on pelaaja, jonka suoritustasoon valmentaja voi aina luottaa.

5. Jonny Evans, West Brom

Pohjoisirlantilainen Jonny Evans ei  koskaan ollut Manchester Unitedin avauskokoonpanon tasoinen toppari, muttei se tarkoita etteikö toista kauttaan West Bromwichissa pelaava puolustaja olisi loistava jalkapalloilija. Toki ManU:ssa pelatessaan Evans oli luotettava kolmosvaihtoehto puolustuksen keskustaan. Evansilla ei ole mitään sen kummempia huippuominaisuuksia, mutta 28-vuotias tekee kaiken tasaisen laadukkaasti. ManU-kasvatti syöttää laadukkaasti ja taklaa hyvin. Evans olisi tällä hetkellä enemmän kuin tervetullut vahvistus ManU:n alakertaan.

4. Virgil Van Dijk, Southampton

Virgil Van Dijk kuuluu Valioliigan parhaiden toppareiden joukkoon. Kuva: Getty

Virgil Van Dijk kuuluu Valioliigan parhaiden toppareiden joukkoon. Kuva: Getty

Virgil Van Dijkia pidetään yleisesti ottaen hyvänä topparina, mutta syy miksi 25-vuotias Hollannin maajoukkuepeluri löytyy tältä listalla on se, ettei miestä nosteta esiin puhuttaessa Valioliigan parhaista toppareista. Groningenissa läpilyönyt Van Dijk oli hyvä jo Celticissä eikä miehen meno ole hyytynyt yhtään astetta kovemmassa Valioliigassa. Jose Fonten kanssa yhden sarjan parhaista topparipareista muodostava Van Dijk saattaa hyvinkin olla seuraava suurseurojen ostama So’ton peluri. 193-senttinen toppari katkoo terävästi, pelaa pallolla fiksusti ja on uhka erikoistilanteissa, toisin sanoen hollantilaisella on kaikki edellytykset pelata huippujoukkueessa.

3. Glenn Whelan, Stoke

Stoken vuonna 2008 Glenn Whelaniin sijoittamat 60o 000 puntaa ovat seurahistorian parhaiden käytetyt varat. Keskikentän pohjapelaaja oli ensin Tony Pulisin ja sittemmin Mark Hughesin luottomies. Kunnossa ollessaan 32-vuotias irlantilainen on ensimmäinen nimi, joka piirrettään Pottersin avauskokoonpanoon. Eikä Whelan ole pelkkä ”sukille vetävä” raastaja – kuten moni saattaa erheellisesti luulla – vaan kokenut Man Cityn kasvatti myös rytmittää peliä taidokkaasti. Vaikka Stoken keskikentälle on viime vuosina tullut Gianelli ImbulanIbrahim Afellayn tai Joe Allenin kaltaisia nimiä, on 318 kertaa Pottersia edustanut Whelan edelleen Stoke-pakan koossa pitävä voima.

2. James Milner, Liverpool

On jotenkin nurinkurista kuinka moni pitää James Milneriä jonkin sortin ”huumoripelaajana”. Todellisuudessa Milner on ollut aina hyvä jalkapalloilija ja monipuolisuutensa vuoksi käyttökelpoinen työkalu jokaiselle englantilaista valmentaneelle managerille. Jo 16-vuotiaana Valioliigassa debytoineen ja maalin tehneen Leeds-kasvatin parasta pelipaikkaa on vaikea määrittää. Työmoraali on korkea jokaisella pelipaikalla. Keskikentän keskustassa Milner viihtyy ilmeisesti itse parhaiten, mutta tämä syksy on osoittanut, että 30-vuotias peluri hoitaa moitteettomasti myös vasemman pakin tehtävät. Ei Milneriä tähtipelaajaksi voi kuvailla, mutta onhan entinen Man City -peluri edelleenkin todella hyvä jalkapalloilija.

1. Mousa Dembélé, Tottenham

Mousa Dembele osoitti loistokkuutensa Pohjois-Lontoon Derbyssä, jossa mies pokkasi Man of the Match -palkinnon. Kuva: Getty

Mousa Dembele osoitti loistokkuutensa Pohjois-Lontoon Derbyssä, jossa mies pokkasi Man of the Match -palkinnon. Kuva: Getty

Isokokoinen, taitava, painava vasemman jalan laukaus, syöttää laadukkaasti, hyvä harhauttamaan, puolustaa tunnollisesti. Siinä on Mousa Dembélen pelaajaprofiili pähkinänkuoressa. Vuonna 2012 Fulhamista White Hart Lanelle siirtynyt keskikenttäpelaajaa kuuluu ehdottomasti maailman parhaiden box-to-box-pelaajien joukkoon. Kenties Dembélén verkkainen olemus tai lukuisat loukkaantumiset ovat syy miksi 29-vuotias belgialainen ei ole koskaan saanut ansaitsemaansa arvostusta. Kertonee jotain Dembélén Tottenhamissa nauttimasta arvostuksesta, että Spurs-manageri Mauricio Pochettino hiljattain kuvaili belgialaista ”neroksi”.

Kansikuva: Getty

Valioliigaa voit seurata Viasatin kanavilta ja ViaPlay-palvelusta. Viikonlopun kattauksessa on muun muassa Chelsean ja Tottenhamin välinen huippukamppailu, joka potkaistaan käyntiin lauantaina kello 19.30.