Valioliigaennakko: Swansea jatkaa tuskailua maalinteon kanssa

Valioliigaennakoissa lähestytään keskikastia ja nyt vuoroon astuu Walesin ylpeys Swansea City. Pirteästä viime kauden lopusta huolimatta tulevasta sesongista ei ole povattavissa erityistä juhlaa ellei amerikkalaiset sijoittajat innostu siirtoikkunan loppua kohden. Joutsenet löytyvätkin papereistamme sijalta 13.

Viime kausi

Swansean kaudesta ei tapahtumia puuttunut ja värikkäiden vaiheiden jälkeen joukkue päätyi sarjataulukon puolivälin paikkeille sijalle 12. Walesilaisten kausi alkoi mainiosti, sillä joukkue oli tappioitta ensimmäisen neljän ottelun jälkeen ja joukkue oli jo kaatanut Manchester Unitedin sekä pelannut tasan Chelsean kanssa. Seuraavista 12 ottelusta saldona oli kuitenkin vain yksi voitto ja joukkuetta vajaat kaksi vuotta valmentanut seuralegenda Garry Monk sai potkut joulukuussa. Päävalmentajaksi nostettu Alan Curtis sai korjattua kurssin ja walesilaisen odotettiin jatkavan pestissä kauden loppuun asti, mutta jo tammikuussa puikkoihin astui pitkän uran Italiassa tehnyt Francesco Guidolin. Swansea raapi Guidolinin alaisuudessa 17 ottelussa 28 pistettä ja paranteli hieman asemaan sarjan alemmassa keskikastissa.

60-vuotiaan Guidolinin valmennusura alkoi 1980-luvulla. Kuva: Getty

60-vuotiaan Guidolinin valmennusura alkoi 1980-luvulla. Kuva: Getty

Siirrot

Sisään: Leroy Fer (QPR), Mike van der Hoorn (Ajax), Mark Birighitti (Newcastle United Jets),

Ulos: Alberto Paloschi (Atalanta), Eder (Lille), Bafetembi Gomis (Marseille, laina), Matt Grimes (Leeds, laina),

Lähtökohdat

Swanseassa lähdettiin viime kauteen verrattain suurin toivein, mutta tuloksena oli suuren suuri pettymys. Asetelma on nyt hieman samanlainen, sillä kauden loppu oli lupauksia herättävä. Guidolin osoittautui erinomaiseksi valinnaksi managerin tontille ja kokenut italialainen onnistui kääntämään kurssin nopeasti. Toki otanta on vielä melko pieni, mutta italialaisen voittoprosentti Swansean peräsimessä (44,44%) on seurahistorian kolmanneksi korkein 80 vuoteen. Edellä ovat vain Roberto Martinez sekä Brendan Rodgers. Saavutus on kuitenkin hyvä, kun muistellaan miten sekaisin Swansea oli vielä syyskaudella.

Swansean tulevan kauden toiveet lepäävät pitkälti Guidolinin harteilla. Joukkueen materiaali ei ole sarjan kärkipäätä, mutta italialainen on tottunut jo kotimaassaan valmentamaan pienemmän budjetin seuroja ja repimään rajallisesta materiaalista kaiken irti. Guidolin johdatti esimerkiksi Udinesen kolme kertaa putkeen Serie A:n viiden parhaan joukkoon 2010-luvun taitteen jälkeen.

Swansea ei ole taaskaan retostellut pelaajamarkkinoilla. Walesilaiset hankkivat riveihinsä jo viime kaudella joukkueessa 11 ottelua lainapestillä pelanneen Leroy Ferin. QPR:stä saapuneelle hollantilaiselle tuli hintaa lopulta reilut viisi miljoonaa euroa. Toinen merkittävä hankinta on Ajaxista saapunut reilulla kahdella miljoonalla saapunut 24-vuotias Mike van der Hoorn. Kookkaan topparin ura on junnannut Hollannissa pari edellistä kautta paikallaan, joten maisemanvaihto tehnee varmasti hyvää. Valioliigassa vastuuta ei tosin ole välttämättä älyttömästi tiedossa.

Avainpelaajat

Swansean alakerran johtohahmo on EM-kisoissakin Walesin paidassa ihastuttanut Ashley Williams. Uhrautuvasti taistelevan joukkueen kapteenin rinnalla ei kukaan muukaan pelaaja kehtaa jättää tilanteita puolitiehen. Jo Ykkösliigasta asti Swanseaa edustanut toppari on noussut viime kausina pelipaikkansa eliittiin Valioliigassa. Mainiot otteet on huomattu myös suuremmissa seuroissa ja Williamsia on huhuiltu siirtyvän mahdollisesti jo kuluvan siirtoikkunan aikana Valioliigan ylemmän kastin seuroihin. Amerikkalaisomistukseen kesällä siirtyneellä Swansealla ei ole tosin pakottavaa tarvetta myydä avainpelaajansa.

Walesilaisten hyökkäyspeli lepää pitkälti Gylfi Sigurdssonin sekä Andre Ayew’n harteilla. Kaksikko teki viime kaudella puolet Swansean 42 maalista. Varsinkin 26-vuotias Ayew on todella tärkeä palanen joutsenten hyökkäystä, sillä ghanalaista voidaan peluuttaa käytännössä millä tahansa pelipaikalla. Viime kaudella eniten pelejä kertyi oikealla laidalla, mutta tehokkaimillaan Ayew oli puhtaana hyökkääjänä. Ysipaikalla maaleja syntyi yhdeksässä pelissä peräti kuusi.

Myös ykkösmaalivahti Lukasz Fabianski on luonnollisesti tärkeässä roolissa altavastaajajoukkueessa. Puolan maajoukkueessakin kesän EM-kisoissa erinomaisesti pelannut Fabianski oli jo viime kaudella yksi Swansean tärkeimpiä palasia. Tulevalla kaudella 31-vuotiaan maalivahdin on venyttävä vähintään yhtä tärkeisiin torjuntoihin, jotta Swansea voi haastaa isompiaan.

Ennakoitu avauskokoonpano (4-3-1-2)

Näyttökuva 2016-08-05 kello 10.28.42

Uhkakuvat

Swansea tuskaili jo viime kaudella maalinteon kanssa ja sama meno jatkunee tällä kaudella ellei uusi omistajaporras avaa kukkaroaan siirtoikkunan aikana. Joutsenet tekivät viime kaudella vähemmän maaleja kuin esimerkiksi sarjaporrasta alemmas tippunut Newcastle. Toistaiseksi hyökkäyspään tulosvastuu on edelleen pitkälti Ayew’n ja Sigurdssonin harteilla ja jomman kumman loukkaantuminen olisi katastrofi.

Onkin hyvin hämmentävää, ettei Joutsenilla ole vielä reilu viikko ennen kauden yhtään puhdasta 9-paikan hyökkääjää, seuran heivattua EM-finaalin ratkoneen Ederin, viime kauden mainiosti avanneen Bafetembi Gomisin sekä Guidolinin hätäostos Alberto Paloschin. Näin ollen Bournemouthin voi odottaa olevan aktiivinen hyökkääjämarkkinoilla. Ainakin seuran entinen ykköskärki Wilfried Bony on siirtohuhuissa yhdistetty joukkueeseen ja sivurooliin Man Cityssä jäänyt norsunluurannikkolainen olisi pelastus walesilaisille.

Ota seurantaan

Jefferson Montero aloitti viime kauden pirteästi, mutta vajosi muun joukkueen mukana syksyn tullessa ja vastuu jäi pieneksi kauden lopussa. 26-vuotias laituri ei ole saanut uraansa kunnolla vauhtiin Euroopassa, vaikka ecuadorilainen on pelannut urallaan muun muassa kolmessa joukkueessa La Ligassa. Maajoukkuessa on luistanut paljon paremmin, sillä 60 ottelussa on syntynyt kymmenen maalia, kun taas 52 ottelua Swanseassa ovat tuottaneet vain yhden täysosuman Nyt Monterolla lähtee käyntiin kolmas kausi Valioliigassa ja tulosta on tultava, tai muuten maitojuna kutsuu uhkaavasti.

Arvio

Swansea taistelee sitkeästi ja kiusaa isompiaan, mutta maalinteko on edelleen tuskaa. Arvelemme walesilaisten sijoituksen pysyvän lähestulkoon samana kuin viime kaudella ja tuloksena on päätyminen sarjataulukon paikalle 13.

Faneille.comin Valioliigaranking 2016−2017:

13. Swansea

14. Bournemouth

15. Middlesbrough

16. WBA

17. Watford

18. Burnley

19. Sunderland

20. Hull City

Viaplay LogoLauantaina 13.8. alkava Valioliiga on koko kauden ajan katsottavissa Viasatin kanavilla sekä Viaplay-palvelussa

Kansikuva: Getty