Top10: Valioliigasyksyn parhaat pelaajat

Valioliigan ensimmäinen puolikas saatiin pakettiin ennen vuodenvaihetta, joten Faneille.com päätti listata syyskierroksen parhaat pelaajat. Tänä syksynä taso on ollut varsin korkealla, mikä näkyy myös listalla, sillä ulos jäivät muun muassa loistavaa kautta pelaavat FernandinhoKevin de BruynePetr Cech sekä Ross Barkley. Tässä tulee syksyn kymmenen parasta pelaajaa, olkaa hyvä!

10. Jack Butland, Stoke City

Stoken ykkösveskarin paikan tällä kaudella vallannut 22-vuotias Jack Butland on ollut Valioliigan paras maalivahti tähän mennessä. Birmingham Cityn -kasvatti oli pelannut ennen tätä kautta ainoastaan kaksi Valioliigapeliä, mutta tällä kaudella englantilainen on torjunut kaikki Stoken ottelut. Hyökkäävämpään peliin pyrkivän Stoken maalilla Butland on saanut seisoa aika ajoin päällään ja on ottanut syksyn aikana tukun loistokoppeja.

Butlandin loistokkuutta kuvaa miehen kirjauttamat 8 nollapeliä, jotka oikeuttavat liigan kärkipaikkaan yhdessä Petr Cechin sekä Heurelho Gomesin kanssa. Vastaavasti pallon tielle Butland on venynyt 60 kertaa, mikä on toiseksi eniten koko liigassa. Nähdyn kaltaisilla otteilla englantilainen saattaa jopa haastaa Joe Hartin kolmen leijonan maajoukkueen ykköstorjujan paikasta tulevan kesän EM-kisoissa.

9. Toby Alderweireld, Tottenham

Toby Alderweireld on loistavan puolustuspelin ohella hyvä pelinavaaja. Kuva: Getty

Toby Alderweireld on loistavan puolustuspelin ohella hyvä pelinavaaja. Kuva: Getty

Viime kaudella peräti 53 maalia päästänyt Tottenham kaipasi kesällä vahvistusta puolustukseen ja sitä se toden teolla sai hankittuaan Toby Alderweireldin puolustuksen sydämeen. Belgialainen on muodostanut yhdessä maanmiehensä Jan Vertonghenin kanssa Valioliigan parhaan toppariparin.

Alderweireldin vahvat otteet eivät ole tulleet yllätyksenä, sillä alakerran monitoimimies pelasi ennen Spurs-siirtoa vahvan lainakauden Southamptonissa. Tällä kaudella toppari on vakuuttanut hyvällä pelinluvullaan, jonka johdosta Alderweireld sijoittuu erinomaisesti ja ajoittaa pallonriistot mainiosti. Alderweireldin osalta voidaan esiin nostaa myös vahva pelinavaaminen. Niinpä Spursin kesällä maksama 10 miljonaa puntaa 26-vuotiaasta huipputopparista on osoittautunut todelliseksi pilkkahinnaksi.

8. Chris Smalling, Manchester United

Tylsästä futiksesta parjatun Manchester Unitedin alkukauden ylivoimaisesti paras pelaaja on ollut topparina häärivä Chris Smalling. Linjan johtohahmoksi hiljalleen kypsynyt englantilainen on esiintynyt erittäin vakuuttavasti läpi syksyn ja on suurin yksittäinen tekijä Unitedin hyvin toimineessa alakerrassa.

Vuosia Unitedin rotaatio-osastoon kuulunut 26-vuotias keskuspuolustaja on saanut viime vuosina ulosmitattua potentiaalinsa. Smalling liikkuu terävästi, voittaa kaksinkamppailuja ja tekee tärkeitä viime hetken katkoja omassa päässä. Englannin maajoukkueen tämän hetken ykköstopparilta vaaditaan huippukevättä loukkaantumiskurimuksessa kamppailevan ManU:n alakerran johtamisessa – syksyn perusteella tällaista voi luvan kanssa odottaa.

7. Dimitri Payet, West Ham

Viime kaudella Ligue 1:n syöttöpörssin suvereenisti nimiinsä vienyt ranskalainen on ollut koko Valioliigan parhaita kiinnityksiä. Taitava pelintekijä sopeutui Valioliigaan välittömästä ja Payet onkin suurin syy Hammersin hyvään syyskauteen. Ennen marraskuussa sattunutta nilkkavammaa Payet ehti pelata 12 sarjaottelua, joissa syntyi viisi maalia ja kolme maalisyöttöä. Maalipaikkoja Ranskan maajoukkuemies loihti peräti 43.

Itälontoolaisten peliä pyörittävän Payetin arvoa West Hamille kuvastaa se, että Hammers pelasi pelintekijän loukkaantumisen jälkeen peräti kuusi voitonta ottelua. Hammersin ensimmäinen voitto ilman ranskalaista tuli vasta 19. kierroksen kotivoitossa Southamptonia vastaan. Pikkuhiljaa pelikunnossa olevalla Payetilla riittää panosta myös kevätkierroksella, sillä mies taistelee paikasta EM-kisoja isännöivän Ranskan kivikovalla keskikentällä.

6. Yohan Cabaye, Crystal Palace

Ex-Newcastle luotsi Alan Pardew tiesi mitä sai sijoittaessaan 10 miljoonaa puntaa vanhaan luottopelaajaansa. Palacen ongelmana oli viime kaudella keskikentän keskustan pallollinen osaaminen, PSG:stä saapunut Cabaye on kuitenkin täyttänyt tämän puutteen täydellisesti, mikä on näkynyt Palacen myös Palacen peliesityksissä.

Yohan Cabaye (vas.) ja Dimitri Payet ovat ottaneet uusissa seuroissaan tahtipuikon. Kuva: Getty

Yohan Cabaye (vas.) ja Dimitri Payet ovat ottaneet uusissa seuroissaan tahtipuikot haltuun. Kuva: Getty

Kotikisoihin pääsystä pelaava ranskalainen on istunut etelälontoolaisten keskikentälle täydellisesti. Cabaye on Palacen pelin aivot ja lähes jokainen Kotkien hyökkäys kulkee hyvin peliä rytmittävän pohjapelaajan kautta. Fantastista kautta pelaava keskikenttämies on nostanut Kotkien pelin tasoa selvästi ja on Euro Cup -paikoista taistelevan joukkueen tärkein pelaaja.

5. Odion Ighalo, Watford

26-vuotias nigerialaiskärki on yksi syksyn läpimurtopelaajista. Ighalon meno on ollut todella komeaa, sillä hyökkääjä on pussittanut jo 14 liigaosumaa ja yhteispeli kärkipari Troy Deeneyn kanssa toimii saumattomasti. Pitkälti Ighalon ja Deeneyn maaleista elävä Watford on pelannut muutenkin vahvan syksyn ja hivuttautunut kaikessa hiljaisuudessa taistelemaan jopa Euro Cup –paikoista.

Pozzon perheen omistamia seuroja (Watford, Udinese, Grandada) vuodesta 2010 sahannut Ighalo näyttää puhjenneen kukkaan juuri Englannissa. Vuosi 2015 oli Ighalon osalta kokonaisuudessaan fantastinen – maaleja kertyi kalenterivuoden aikana 30.

4. Romelu Lukaku, Everton

Romelu Lukaku on saanut tällä kaudella tuulettaa. Kuva: Getty

Romelu Lukaku on saanut tällä kaudella tuulettaa. Kuva: Getty

Pahassa kriisissä rämpivän Chelsean johtoporrasta luultavasti kaduttaa Lukakun kauppaaminen Evertoniin ilman minkäänlaista takaisin osto-optiota. Belgialainen on ollut vaisun viime kauden jälkeen loistavassa iskussa – maaleja hyökkääjä on pysyttänyt 15 ja tarjonnut neljä maalisyöttöä. Härkämäinen hyökkääjä yltyi hiljattain jopa 7 ottelun maaliputkeen.

Vasta 22-vuotias Lukaku on jo varsin kokenut Valioliigapelaaja, sillä miehen tililtä löytyy peräti 131 sarjapeliä. Aiemmin lähinnä targettina ja viimeistelijänä tunnettu hyökkääjä on ottanut Roberto Martinezin alaisuudessa isoja kehitysaskeleita pelaajana. Tämä kehitys on näkynyt erityisesti tällä kaudella, belgialainen osallistuessa aktiivisesti joukkueensa pelinrakenteluun. Vaikka maalisaldo on komea, on Lukaku pelannut täysosumien ohessa loistavaa futista.

3. Riyad Mahrez, Leicester City

Viime kaudella lupauksia herättänyt algerialainen on puhjennut tällä kaudella kukkaan. Mahrez omaa kaikki hyvän hyökkäävän keskikenttämiehen ominaisuudet – pelisilmän, kyvyn ohittaa ja viimeistellä. Leicesterin numero 26 onkin tällä hetkellä yksi koko planeetan kuumimmista pelaajista.

Mahrezin tanssahtelu tämän kauden Valioliigassa on ollut vakuuttavaa myös tilastojen valossa. Keskikenttämies on tehnyt 13 osumaa ja syöttänyt kolme, myös jalkapallosivusto WhoScored on arvostanut Mahrezin esityksiä, kokonaisarvosanan ollessa komea 8,20. Mahrez saapui Leicesteriin Le Havresta kesällä 2014 noin 350 000 punnan siirtosummalla ja tuo summa on luultavasti vähintään satakertainen, jos ja kun pelintekijä liikahtaa ensi kesänä isompiin ympyröihin. 

2. Jamie Vardy, Leicester City

Syksyn sensaatiopelaaja on vetänyt huomiota puoleensa – täysin ansaitusti. Vardyn tuhkimotarina on luultavasti jokaisella Valioliigan ystävälle tuttu ja niin on myös miehen uusiksi laittama peräkkäisten otteluiden maaliennätys, 11 osumaa peräjälkeen. Yhdessä listan kolmospaikan vallanneen Mahrezin kanssa Vardy on muodostanut murhaavan tutkaparin, joka on johtanut Kettujen uskomatonta marssia Valioliigan kärkikahinoissa.

Vardyn huippuvire on tullut puskista, mutta miehen esityksiä katsoessa ei satumainen maalitehtailu ole ollut sattumaa. Englantilainen ajoittaa pystyjuoksunsa täydellisesti ja nopeaa Vardya on lähes mahdoton pysäyttää, kun mies pääsee hyökkäämään linjan taakse. Myös kärkimiehen viimeistely on ollut fantastista, joten 15 maalia ja 5 syöttöä tarjoilleen entisen alasarjajyrän voi väittää ansainneen kaikki ylistyssanat mitä syksyn aikana on lausuttu.

1. Mesut Özil, Arsenal

Silkkinen saksalainen on vuodenvaihteessa sarjaa johtavan Arsenalin tärkein pelaaja. Parina edelliskautena parjattu Özil on viimeistään tänä syksynä hiljentänyt kaikki epäilijänsä huikeilla peliesityksillään.

Syöttömaestro Mesut Özil on Valioliigasyksyn paras pelaaja. Kuva: Getty

Syöttömaestro Mesut Özil on Valioliigasyksyn paras pelaaja. Kuva: Getty

18 peliä tällä kaudella pelannut Özil on dominoinut suvereenisti Euroopan viiden suurimman sarjan syöttötilastoja. Maalisyöttöjä pelintekijä on merkkauttanut peräti 16, kun toisena tilastossa olevalla PSG:n Angel di Marialla niitä on kasassa 9. Valioliigan syöttötilastossa toisena oleva Kevin de Bruyne on merkkauttanut 8 syöttöä, eli tasan puolet Özilin syötöistä. Myös luoduissa maalipaikoissa Özil on omaa luokkaansa, niitä saksalainen on taikonut peräti 63, kun Valioliigassa kukaan muu ei ole yltänyt edes 50 luotuun maalipaikkaan. Özilin esitykset keväällä nousevat keskeiseen asemaan ajatelleen Arsenalin mestaruushaaveita.

Kansikuva: Getty