Tottenham ja Aston Villa paketoivat Valioliigakierroksen

Valioliigan 11.ottelukierros saadaan maanantaina päätökseen, kun Tottenham isännöi Aston Villaa. Kello 22.00 White Hart Lanella alkavassa ottelussa on vastakkain kaksi hyvin erilaisessa iskussa olevaa joukkuetta, kun kotijoukkue Spurs on hävinnyt viimeksi kauden avauskierroksella ja vierailija Villan edellinen voitto löytyy juurikin samaiselta avauskierrokselta. Sarjataulukosta joukkueet löytyvät sijoilta 6. ja 20.

Joukkueiden välinen historia on 2000-luvulla ollut pitkälti Spursin dominointia, mutta viime keväänä Villa näpäytti Spursia Lontoossa napaten arvokkaan 0–1-vierasvoiton. Syksyn kohtaaminen Birminghamissa päättyi Tottenhamin voittoon, kun viime kauden komeetta, Harry Kane iski marraskuisessa kohtaamisessa kauden ensimmäisen osumansa. Viime kevättä edeltävä Aston Villan voitto Tottenhamista menee aina vuoteen 2008, jolloin Villa voitti myös White Hart Lanella. Edelliset kymmenen kohtaamista joukkueiden välillä ovat tuottaneet yhden Villa-voiton, yhden tasapelin ja kahdeksan Tottenhamin voittoa.

Pochettinon miehistö on löytänyt pelinsä

Tottenham avasi kautensa hitaasti, kun ensimmäistä voittoa saatiin odotella aina viidennelle kierrokselle saakka, viime aikoina joukkueen peli on kuitenkin kulkenut. Viime viikonloppuna Spurs jyräsi sarjanousija Bournemouthin tylysti 1–5, pohjoislontoolaisten riemuksi Harry Kane upotti Cherriesin verkkoon hattutempun, mikä lupaa hyvää myös Spursin tulevaisuutta ajatellen. Toisin sanoen, vaikka Tottenhamin peli on kulkenut, tarvitsee Spurs ykköspyssynsä maaleja, mikäli se mielii sijoittua neljän joukkoon.

SWANSEA, WALES - OCTOBER 04: Toby Alderweireld of Tottenham Hotspur during the Barclays Premier League match between Swansea City and Tottenham Hotpsur at the Liberty Stadium on October 4, 2015 in Swansea, United Kingdom. (Photo by Tony Marshall/Getty Images)

Toby Alderweireld on ollut iso osa Spursin tiivistä puolustusta. Kuva: Getty

Viime kaudella Mauricio Pochettino tuskaili heikon puolustuspelaamisen kanssa. Tällä kaudella Tottenhamin oma pää on pysynyt hyvin kasassa kun belgialaistopparit Jan Vertonghen ja Toby Alderweireld ovat löytäneet hyvin yhteisen sävelen. Tottenham onkin päästänyt alkukauden kymmeneen peliin ainoastaan kahdeksan osumaa, kun viime kaudella päästettyjen maalien keskiarvo oli lähes 1,5 maalia per ottelu.

Poissaolojen suhteen Tottenhamin tilanne on niin ikään hyvä. Avauksen miehistä sairaslistalla ovat ainoastaan Nacer Chadli sekä Heung-Min Son. Laitureiden lisäksi Spursin sairastuvalla ovat Nabil BentalebFederico FazioTom Carroll sekä Alex Pritchard. Käytännössä Pochettinolla onkin kaikki tärkeimmät pelimerkit käytössään.

Villan kausi on ollut yhtä tuskaa

Aston Villan johtoporras teki viime viikolla kovan ratkaisun, kun se erotti seuran viime keväänä pelastaneen ja sen lisäksi FA Cupin finaaliin vieneen Tim Sherwoodin. Potkut olivat tosin siinä määrin perustellut, että Villa oli hävinnyt entisen Spurs-managerin alaisuudessa kuusi edellistä liigapeliään ja vajonnut sarjataulukon viimeiselle tilalle. Toistaiseksi birminghamilaiset eivät ole vielä löytäneet Sherwoodille paikkaajaa, vaan maanantai-iltana joukkoja johtaa väliaikaisluotsi Kevin MacDonald.

Vaikka Villan peli on takunnut pahasti viime aikoina, ei heikko alku ole voinut tulla kenellekkään yllätyksen, sillä joukkue menetti kesän aikana käytännössä kaikki tärkeimmät pelaajansa. Kun uudet hankinnat eivät ole vielä puhjenneet kukkaan on tilanne ollut Villan kannalta melkoisen lohduton. Tosin johtoporras voi miettiä jälkeenpäin, olisiko esimerkiksi Jordan Ayewiin ja Rudy Gestedeen sijoitetut rahat voinut käyttää QPR:n Charlie Austiniin, joka olisi ollut rutinoitunut maalitykki, johon Villa-fanit tottuivat Christian Benteken hääriessä piikissä. Villan pahimmat ongelmat liittyvätkin juuri maalintekoon, sillä se on onnistut maalinteossa ainoastaan yhdeksän kertaa, mikä on yhdessä Stoken kanssa vähiten koko sarjassa.

BIRMINGHAM, ENGLAND - OCTOBER 03: Micah Richards of Aston Villa in action during the Barclays Premier League match between Aston Villa and Stoke City at Villa Park on October 3, 2015 in Birmingham, United Kingdom. (Photo by Ben Hoskins/Getty Images)

Micah Richardsin johtama Villa-puolustus joutuu kovaan testiin. Kuva: Getty

Jos jollakin saralla Villa on kuitenkin onnistunut, on se pelaajien kunnossa pysyminen, sillä maanantaina pelattavaan kamppailuun MacDonaldilla pitäisi olla koko materiaali käytössään.

Spursin dominointia odotettavissa

Huomioiden joukkueiden materiaali ja nykyvire pitäisi Villan olla kotijoukkue Spursille pelkkä suupala. Onkin hyvin vaikeaa nähdä tappioputkessa laahavan vierasjoukkueen pystyvän urotekoihin, hyvässä iskussa olevan Tottenhamin vieraana. Asetelmaa korostaa entisestään Tottenhamin vahva tekeminen alakerrassa verrattuna Villan vaikeuksiin hyökkäyspäässä.

Tottenham tuleekin hallitsemaan palloa – luultavasti hyvin suvereenilla otteella. Niinpä Villan osaksi jää puolustaa tiiviisti ja pyrkiä hyödyntämään vastaisku-mahdollisuudet aina niiden koittaessa. Seurantaan ottelussa kannattaa ehdottomasti ottaa Harry Kane, jonka itseluottamus on varmasti koholla edelliskierroksen hattutempun jälkeen. Kanea vastaan painii Villan kapteeni, fyysinen Micah Richards, joka pyrkii kääntämään uransa suuntaa, muutaman vuoden laskusuunnan jälkeen. Richardsin ohella myös Villa-maalivahti Brad Guzan joutuu kovaan testiin, sillä vahvana altavastaajana otteluun lähtevän vierasjoukkueen maalivahtipelin täytyy olla kunnossa, mikäli joukkue mielii ottaa edes yhden pisteen. Todennäköisesti The Lanella nähdään ottelu, jossa kotijoukkue hallitsee niin tapahtumia kentällä, kuin lukemia tulostaulullakin.

Tulosveikkaus: 3–0

Ottelu näytetään suorana MTV Max -kanavalla, klo 21.45 alkaen.

Kansikuva: Getty