Neljän viikon päästä alkavan Valioliigan osalta siirtoikkuna on ollut maltillinen – etenkin keskikasti on pantannut siirtoja

Viaplay LogoPerjantaina 11. elokuuta starttaava Valioliigakausi 2017-18 on katsottavissa Viaplay-palvelussa.

Valioliigakausi 2016-17 potkaistaan käyntiin neljän viikon päästä, kun Arsenal ja Leicester kohtaavat Emirates Stadiumilla, perjantaina 11. elokuuta. Valioliigaseurojen ostovoima – etenkin viime kaudella voimaan astuneen tv-sopimuksen myötä – on kaikkien tiedossa. Kovia hankintoja seurat ovatkin tehneet, mutta aivan päättömäksi meno ei ole vielä yltynyt. Tässä on katsaus ikkunan tähän astisista liikkeistä nimenomaan Valioliigaseurojen osalta.

Mestari Chelsean tähänastista ikkunaa ei voi pitää tulijoiden osalta menestyksenä. AS Romasta 30 miljoonalla punnalla ostettu Antonio Rüdiger oli hyvä kiinnitys ja Chelsea on netonnut muun muassa Nathan Aken ja Asmir Begovicin myynneillä saksalaispuolustajaan uponneen siirtosumman. Confederations Cupin voittoa maansa kanssa juhlineen Rüdigerin lisäksi Chelsea vahvisti rivejään Monacossa loistaneella Tiemoue Bakayokon, jolle tuli hintaa vajaat 35 miljoonaa puntaa.

Hyökkääjäfarssi on kuitenkin varjostanut sinisten kesää. Antonio Conte ilmoitti Diego Costalle tekstiviestillä, ettei 20 maalin miehellä ole enää käyttöä ensi kaudella. Romelu Lukakun varmalta näyttänyt paluu Stamford Bridgelle kuihtui, kun Manchester United nappasi belgialaisen pois kuljeksimasta.

Näin ollen Chelsea on pakotettu hyökkääjäkaupoille. Michy Batshuayi sai niin vähän luottoa viime kaudella, että hänen varaan Conte tuskin paljoa laskee. Chelsea onkin ajautunut tilanteeseen, jossa se on pakotettu myymään Costa halvalla – todennäköisesti Atletico Madridiin – ja kipeästi kaivatusta ykköskärjestä se joutuu kaikkien tietämän tarpeen vuoksi maksamaan ylihintaa. Yleisesti ottaen hallitseva mestari kaipaa laajuutta riveihinsä.

Pääkaupungin pohjoisosissa Arsenal on vahvistanut rivejään ranskalaishyökkääjä Alexandre Lacazettellä sekä bosnialaisella laitapuolustaja Sead Kolasinacilla. Kumpainenkin uusista miehistä on selkeitä avauksen pelaajia ja etenkin noin 45 miljoonaa puntaa maksaneesta Lacazettestä odotetaan pitkään kaivattua maailmanluokan hyökkääjää. Jos Arsenal saa pidettyä siirtohuhujen kohteena olleen Alexis Sanchezin, on hyvin mahdollista, että Tykkimiesten loppukesä sujuu siirtojen osalta lähinnä ylijäämän poistossa. Arsene Wengerin mukaan nykyinen kokoonpano on turhan raskas.

Pohjois-Lontoon ykkösseuraksi kiilannut Tottenham taas on viettänyt täydellistä hiljaiseloa. Toiseksi viime kaudella sijoittunut joukkue ei ole hankkinut yhtäkään uutta pelaajaa, mutta tuloja se on netonnut lähes 75 miljoonan puntaa. Kolmannes on tullut viime kauden lainalla viettäneiden pelaajien myynneistä ja loput Kyle Walkerin odotetusta myynnistä Manchester Cityyn. Ensi kauden evakossa Wembleyllä pelaavan Spursin haasteena ovat rajalliset resurssit, jotka tekevät avauksen vahvistamisesta lähes mahdotonta. Näin ollen Tottenhamiin on odotettavissa lähinnä rotaatiopelaajia. Eikä ongelma ole niinkään Tottenhamin kyvyssä maksaa isoja siirtokorvauksia, vaan seuran omasta palkkakatosta, josta kirjoitimme talvella.

Siirtoikkunan ahkerimmat kuluttajat löytyvät vähemmän yllättäen Manchesterista. United on ostanut vain kaksi uutta pelaajaa, mutta Victor Lindelöfiin (£30M) ja Romelu Lukakuun (£72M) on kulunut yli 100 miljoonaa puntaa. Manchesterin itäpuolella taas on poistettu ylijäämää ja sijoitettu jo 130 miljoonaa puntaa. Edellä mainitun Walkerin ohella uusia City-pelaajia ovat Monacosta tullut Bernardo Silvan (£42M), Benficassa torjunut Edersonin (£34M) sekä Gironaan saman tien lainatun Douglas Luizin (£10M), joka tuli kotimaastaan Brasiliasta.

Ei kuitenkaan kannata erehtyä luulemaan, että manchesterilaisten kulutusjuhlat olisivat loppumassa. Cityn alakertaan on odotettavissa monta uutta miestä ja ManU:n pitäisi hankkia keskikentälleen uusi ankkuri, kuten aiemmin tänä kesänä kirjoitimme. Kaiken järjen mukaan City ja United tulevat olemaan nettokulutuksen kärkikaksikko, aivan kuten kolmena edellisenä kesänä.

Manchester Unitedin mukana Amerikan turneelle matkannut Romelu Lukaku on ikkunan ylivoimaisesti kallein siirtyjä. (Harry How/Getty Images)

Puolen tunnin junamatkan päässä Liverpoolissa kesä on ollut toisen osalta maltillinen, kun taas toinen on jyllännyt oikein kunnolla. Kaupungin nimeä kantava punapaitainen joukkue hankki AS Romassa loistaneen Mohamed Salahin vahvistamaan laituriosastoaan yli 35 miljoonan punnan siirtokorvauksella. Pool panosti myös tulevaisuuteen ryöstäessään Englannin alle 20-vuotiaat maailmanmestaruuteen johdattaneen Dominic Solanken Chelseasta. 19-vuotias kärki ei uusinut sopimustaan länsilontoolaisten kanssa, joten hän oli Poolille ilmainen hankinta. Jürgen Kloppin kuluttava pelitapa kuormittaa punapaitoja kuitenkin siinä määrin, että uusia miehiä on taatusti tulossa.

Valioliigan osalta siirtokesän joukkue on ollut Everton. Goodison Parkille on toivotettu tervetulleeksi peräti kuusi uutta pelaajaa. Hankinnat ovat olleet lähtökohtaisesti hyviä ja pitkällä tähtäimellä järkeviä hakuja. Michael Keane (£25M), Jordan Pickford (£25M), Davy Klaassen (£23M), Sandro Ramirez (£5M) sekä Anderlechtiin lainattu Henry Onyekuru (£7M) ovat kaikki mielenkiintoisia hankintoja, joiden parhaat vuodet ovat vielä edessäpäin.

Kirsikaksi kakun päälle Everton nappasi seuran oman kasvatin, yhden Valioliigahistorian parhaista pelaajista Wayne Rooneyn palattua kotiin. 31-vuotias hyökkääjä ei kuulu enää sarjan kirkkaimpiin tähtiin, mutta oikein roolitettuna Toffees saa Rooneysta varmasti hyvän pelaajan. Symbolisella tasolla Rooneyn paluu Evertoniin oli todella merkittävä. Kaiken voittanut englantilainen olisi voinut valita Kiinan tai Yhdysvaltojen helpot rahat, mutta päätti palata kotiin taistelemaan peliajasta ja vieläpä huomattavasti pienemmällä palkalla.

Merkittävä vahvistuminen on katettu lähes kokonaan Lukakun odotetusta myynnistä netotuilla varoilla. Tämän lisäksi Barcelona käytti Gerard Deulofeun 12 miljoonan punnan takaisinosto-option, joten Evertonin nettokulutus ei ole kuin muutamia miljoonia miinuksella. Näin ollen kärkikuusikon suurimmaksi haastajaksi nousseelta seuralta voi odottaa aktiivisuutta myös jatkossa, etenkin jos Ross Barkley ei uusi ensi kesään päättyvää sopimustaan ja mies myydään muihin maisemiin.

Evertonin takana, äärimmäisen tasaisessa keskikastissa siirtoaktiivisuus on ollut jopa yllättävän vähäistä. Eniten vahvistusta on saanut yhdeksänneksi sijoittunut Bournemouth, joka hankki Asmir Begovicin ja Nathan Aken ohella kokeneen Jermain Defoen sarjasta pudonneesta Sunderlandista.

Myös toissa kauden sensaatiomestari Leicester on tuonut sisään pari uutta pelaajaa. Läpimurtokauden Hullissa pelannut toppari Harry Maguire maksoi Ketuille 12 miljoonaa puntaa ja keskikentän pohjalla uurastava Sevilla-kippari Vicente Iborra 13 miljoonaa. Uusien Leicester-miesten lisäksi ainoat yli 10 miljoonaa puntaa maksaneet pelurit kärkiseitsemikön takana ovat olleet Southamptonista West Bromwichiin siirtynyt Jay Rodriguez (£11M), Las Palmasin Swansean valkopaitaan vaihtanut Roque Mesa (£10,5M) sekä nousijajoukkue Huddersfieldin hankkima maalinsylkijä Steve Mounie (£11M), joka tuli Montpellieristä.

Kärjen takana olevista joukkueista selkeästi aktiivisin seura on ollut nousunsa karsintafinaalissa varmistanut Huddersfield. On tosin todettava, että viime kesänä kolmen miljoonan punnan nettokulutuksella yllätysnousun saavuttaneen seuran odotettiinkin vahvistavan rivejään.

Terrieri-paitaan on tullut peräti seitsemän uutta peluria, jonka lisäksi Chelsean omistaman Kasey Palmerin laina uusittiin ja seura lunasti Aaron Mooyn sekä Elias Kachungan omakseen. Kärkeen hankitun Mounien lisäksi toisen polven jalkapalloilija Tom Ince on mielenkiintoinen uusi tulija. 25-vuotias laituri ei ole lunastanut häneen kohdistettuja odotuksia, mutta nyt Paul Incen pojalla on oiva sauma lyödä läpi Valioliigassa.

Muilta osin siirtyjät ovat olleet hyvin pitkälti joko Defoen kaltaisia kokeneita sotaratsuja, jotka ovat vaihtaneet maisemaa ilmaiseksi tai nuoria tulevaisuuden nimiä. Kokeneista pelureista voisi mainita ainakin WBA-kippari Darren Fletcherin, joka vaihtoi Stoken riveihin. Myös City-ikoni Pablo Zabaleta jatkaa Valioliigassa, mutta West Hamin riveissä.

Nuorten pelaajien suhteen Watford on tehnyt mielenkiintoisia kiinnityksiä. Herhiläiset ostivat Englannin U-21 maajoukkueesta tutut Will Hughesin (£7M) ja Nathaniel Chalobahin (£5M), jotka ovat erittäin potentiaalisia pelureita. Stoke taas kaappasi nuoren huippulupauksen, kun viime kaudella Hullin paidassa debytoinut 18-vuotias vasen puolustaja Josh Tymon vaihtoi Pottersin paitaan.

Lähes 200 Championship-ottelun Will Hughes, 22, on nähdään vihdoin Valioliigassa. (Laurence Griffiths/Getty Images)

Hyvästä akatemiastaan tunnetun Chelsean helmiä on liikahdellut tänä kesänä peräti viisi kappaletta. Huddersfieldiin lainatun Palmerin ja pysyvillä siirroilla lähteneiden Chalobahin ja Solanken ohella länsilontoolaiset ovat lainanneet huippulupaavan Tammy Abrahmin Swanseaan sekä Ruben Loftus-Cheekin Crystal Palaceen. Etenkin 23 maalia viime kaudella Championshipissä mättänyt Abraham tulee olemaan erittäin mielenkiintoinen näky walesilaisjoukkueen riveissä.

Kaiken kaikkiaan siirtoikkuna on ollut vielä varsin maltillinen. Valioliigaseurojen yhteenlaskettu nettokulutus on vain 355 miljoonaa puntaa miinuksella. Viime kesän päätteeksi vastaava lukema oli lähes 700 miljoonaa puntaa pakkasella.

Viime kesänä 30 miljoonaa puntaa tai enemmän maksaneita siirtoja tapahtui 12, kun taas tämän kesän lukema on toistaiseksi yhdeksän. Kesän heittämällä kallein hankinta on yli 70 miljoonaa puntaa maksanut Romelu Lukaku, jonka perässä tulevat Alexandre Lacazette sekä Bernardo Silva. Viime viikkoina tahti on kuitenkin ollut kiihtymään päin.

Näin ollen Valioliigaseuroilta voi odottaa huomattavasti ahkerampaa operointia ennen siirtoikkunan sulkeutumista. Puutteita on monilla joukkueilla ja hulppeat tulot takaavat sen, että Englannin pääsarjassa ensi kaudella pelaavilla seuroilla on pelimerkkejä uusien pelaajien suhteen.

HUOM: Siirtosummat on poimittu Transfermarkt-sivustolta. Mediassa on esiintynyt erilaisia summia, mutta konsensuksen vuoksi jutussa ollaan käytetty samaa lähdettä.

Kansikuva: Mark Robinson/Getty Images