Tsaari Popovitch huolissaan Veikkausliigan tilasta: ”Puoliammattilaisuus on tullut takaisin!”

Valkeakosken Haka vuosimallia 1995 ja europeleistä kuva. Vallu kuvassa

Valkeakosken Haka vuosimallia 2005. Vallu kuvassa ylärivissä ja toinen oikealta. (All over press)

Veikkausliigakausi 2014 on päässyt käyntiin Liigacupin myötä. Talousongelmat ovat olleet taas tapetilla ja myös Valkeakosken Tsaari, urallaan 166 liigamaalia pommittanut Valeri Popovitch myöntää olevansa huolissaan kotimaisen jalkapallon tilasta. Popovitch huomauttaa, että Veikkausliigan taso on kaukana siitä, mitä se oli kymmenen vuotta sitten.

– Taso Veikkausliigassa on samanlainen kuin tullessani Suomeen 1990-luvun alussa. Puoliammattilaisuus on tullut takaisin ja sen huomaa, Popovitch tuumaa.
Vuosina 1993-2009 lähes 400 ottelua Veikkausliigassa pelannut Popovitch toteaa, että liigan tason putoaminen ei ole tapahtunut vuodessa eikä kahdessa.

– Mielestäni liigassa oli paras taso vuosina 1995-2005. Silloin Suomessa oli paljon hyviä ulkomaalaispelaajia, jotka nostivat esimerkillään myös suomalaisten pelaajien tasoa.
Nykyään hyvät pelaajat suuntaavat aivan muualle kuin Suomeen.

– Ajat ovat muuttuneet. Tuolloin Suomeen saattoi tulla todella hyviäkin pelaajia, mutta nyt heillä on toinen suunta. Raha ratkaisee, aikoinaan Moskovan Spartakin paidassa Euroopan Cupin välierissä esiintynyt Popovitch pohtii.

Hollanti oli viedä ”Vallun”

Lähellä oli, ettei myös Popovitchin ura Veikkausliigassa olisi jäänyt muutamaan kauteen. Hakan syksyllä 1999 voittaman mestaruuden jälkeen Tsaari siirtyi talveksi Hollantiin ja SC Heerenveenin paitaan.

– Heerenveen olisi ollut valmis maksamaan Hakalle muistaakseni pari miljoonaa guldenia siirtokorvausta. Se ei aivan Hakalle riittänyt. Minulla taisi olla vielä pari vuotta sopimusta Hakan kanssa silloin jäljellä eikä Heerenveen halunnut tarjota enempää, Popovitch muistelee.

– Kyllä se on jonkin verran jälkikäteen harmittanut, mutta ei ehkä niin paljon kuin voisi kuvitella. Hollannissa olisi ollut se hyvä puoli, ettei olisi tarvinnut juuri pelireissuilla lentää, lentopelostaan tunnettu Popovitch naurahtaa.

Sen jälkeen eivät ulkomaat enää Tsaaria kutsuneet.

– Olin tuohon aikaan jo 30-vuotias, eikä ainakaan minun tietooni tullut sen jälkeen kyselyitä ulkomailta.

”Miten juniori vai oppia, jos valmentajakaan ei osaa?”

Nykyään Hakan juniorivalmennuksessa mukana oleva Popovitch veikkaa, että Veikkausliigan nousu uuteen kukoistukseen vie aikansa.

– Viime kesä osoitti sen, että suomalaisilla seurajoukkueilla on paljon tekemistä. Taso Euroopan pienemmissäkin maissa alkaa olla suomalaisille kova. Jossain on vikaa, jos kaikki suomalaiset joukkueet putoavat eurocupeista heti ensimmäisellä kierroksella.

Kun ulkomaisia huippuja ei enää Suomeen saa haalittua, niin kotimaisten pelaajien on kannettava entistä enemmän vastuuta.

– Kaikki lähtee juniorivalmennuksesta. Sinne olisi suunnattava voimavaroja ja jotenkin vain pystyttävä palkkaamaan ammattivalmentajia. Miten voit ikinä oppia sisäsyrjäsyötön tai rintapotkun, jos valmentajasikaan ei osaa sitä kunnolla, Popovitch kysyy.

Todelliset suomalaiset huippulupaukset ovat olleet viime vuosina vähissä.

– Kun Teemu Tainio tuli 16-vuotiaana Hakaan, niin hänestä näki heti, että kyseessä on tulevaisuuden huippupelaaja. Aika hienon uran hän ulkomailla tekikin ja ura jatkuu yhä HJK:ssa.

– Nykypäivänä ei tällaisia huippuja tunnu tulevan. Se johtuu osittain myös siitä, että lahjakkuudet eivät jaksa harjoitella tarpeeksi. Moni pääsee joukkueissaan nuorena liian helpolla, aikoinaan alle 18-vuotiaiden EM-kultaa Neuvostoliiton riveissä voittanut hyökkääjä miettii. Oman hankaluutensa tuo mukanaan myös HJK:n ylivoimaisuus.

– Esimerkiksi viime kaudella HJK ei saanut kotimaassa tarpeeksi kovia pelejä. Se kostautui sitten euro-otteluissa, Popovitch tähdentää.