Valioliiga-seura vaihtoi bodarit täysin uuteen identiteettiin – ”Voidaan puhua jo taitojoukkueesta”

Penkinlämmittäjät palaa viikon tauon jälkeen jälleen uusin aihein eetteriin, ja mukaan keskusteluun on saatu jälleen vakiopanelisti Jaakko Tiira. Tällä viikolla Anssi Karjalaista, Atte Ruuttilaa ja Tiiraa puhuttivat eurooppalaisen jalkapallon derbyottelut ja uuden, pirteämmän identiteetin saanut Valioliiga-joukkue Stoke City.

Kuumia paikalliskamppailuja pelataan kauden aikana useita ympäri Euroopan, ja käsittelyyn valikoituivat Old Firm, Sevillan derby ja Rooman paikallismittelö.

Glasgow’n seurojen välinen derby Celtic–Rangers, joka tunnetaan myös nimellä Olf Firm, juontaa juurensa seurojen kannattajien välisiin poliittisiin ja uskonnollisiin taustoihin. Viimeisin ottelu pelattiin tämän vuoden maaliskuussa, kun joukkueet kohtasivat Skotlannin liigacupin välierässä. Sitä edeltäneestä hegemoniaottelusta oli kuitenkin kulunut jo yli kolme vuotta. Rangers nimittäin teki konkurssin vuonna 2012, joten seura tiputettiin Skotlannin 3-divisioonaan.

Kaikkia kolmea derbyä yhdistää se, että niistä kuohuu uskomaton me vastaan ne -henki. Sekä Roma–Lazio- että Sevilla–Real Betis -otteluissa on aikojen saatossa nähty ylilyöntejä katsomon ja kentän puolella. Eteläeurooppalainen luonne pääsee usein valloillee näiden seurojen kohdatessa.

Mutta mitkä tapahtumat toimitukselle ovat jääneet erityisesti vuosien varrella mieleen näistä otteluista?

Jakson toisella puolikkaalla paneudutaan Stoken uuteen pelaajahankintapolitiikkaan ja päävalmentaja Mark Hughesin uudistamaan seuraimagoon. Aiemmin Stoke tunneettiin peribrittiläisestä pelityylistään, jossa pallo pelattiin nopeilla hyökkäyksillä laidoille ja sieltä keskityksillä isoille kärkimiehille. Britannia Stadium oli ikävä paikka pelata, sillä Tony Pulisin valmentaman Stoken pelaajat olivat isoja, vahvoja ja useat myös puujalkoja.

Mark Hughes aloitti kolmannen kauden seuran peräsimessä ja muutosta on tapahtunut valtavasti. Joukkue on nostanut pallonhallintaprosenttiaan, lisännyt luotujen tekopaikkojen määrää sekä onnistunut parantamaan maalieroaan ja sijoitustaan sarjataulukossa.

Xherdan Shaqiri, Marko Arnautovic, Ibrahim Afellay eivät olisi koskaan siirtyneet Tony Pulisin alaisuuteen pelaamaan.

– Äijämäisestä, sivurajaheittoihin perustuvasta pelityylistä, jossa pyritään katkomaan jalkoja, on nyt luovuttu. Voidaan puhua Englannin tasolla jo taitojoukkueesta, vieraileva toimittaja Jaakko Tiira pohtii.

Stoken vaikea alkukausi herättää silti kysymyksiä siitä, onko Hughesin projekti menossa tällä hetkellä täysin oikeaan suuntaan.

 

Twitter: @Penkinlam

Toimittajat: Jaakko Tiira (@JalmuTiira), Atte Ruuttila (@ARuuttila) ja Anssi Karjalainen (@A_Karjalainen)