Valioliigan manageriruletti käy kuumana – pestit jäävät usein lyhyiksi

Valioliigan tuorein manageri on Marco Silva, joka korvaa Hullin peräsimessä pois potkitun Mike Phealanin. Silva on kuluvan kauden neljäs kesken kauden tehtäviinsä tarttunut käskyttäjä. Kauden alla peräti kahdeksan joukkuetta vaihtoi manageriaan, joten turbulenssin voi sanoa olleen jälleen kerran suurta.

Valioliigassa on 20 joukkuetta. Vain yhdeksällä näistä on luotsinaan se mies, joka heitä valmensi myös viime kaudella. 11 eri joukkuetta on vaihtanut käskyttäjää reilun puolen vuoden aikana kerran ja Swansea peräti kahdesti. Tämän kauden keskellä potkut saaneiden managereiden lukema: neljä ei kuitenkaan ole erityisen suuri, kun vertaa edellisiin kausiin.

Kaudella 2015-16 peräti kahdeksan luotsia sai jättää tehtävänsä kesken kauden. Esimerkiksi Liverpool antoi Brendan Rodgersille kenkää jo lokakuun alussa ja Chelsea seurasi perässä joulukuussa potkimalla Jose Mourinhon ulos. Heittopussi Aston Villa päätyi potkuihin kaksi kertaa kauden aikana.

Hullin Marco Silva ja Swansean Paul Clement ovat sarjan uusimmat manageritulokkaat. Kuva: Getty

Kaudella 2014-15 manageri vaihtui kuusi kertaa, kun taas kauden 2013-14 aikana peräti kymmeneen otteeseen. Kolmen edellisen kauden keskiarvo on siis kahdeksat potkut kaudessa. Lukema on kammottava, sillä pestejä on kauteen lähdettäessä aina vain 20.

Nykyisistä liigajoukkueista Swansea on kunnostautunut manageriruletissa eniten. Viime kauteen Joutsenet lähtivät seuralegenda Garry Monkin komennossa. Kausi päätettiin Francesco Guidolinin kanssa unohtamatta sitä, että väliaikaisesti virkaa hoiti kakkosvalmentaja Alan Curtis. Guidolinin kanssa aloitettiin meneillään oleva kausi, mutta jo lokakuussa hänet korvasi Bob Bradley. Jenkin pesti jäi lopulta vain vajaan kolmen kuukauden ja 11 sarjapelin mittaiseksi, sillä joulukuun lopussa hänetkin erotettiin ja vetovastuuseen siirtyi Paul Clement. Englatilainen Clement on Swansean kuudes manageri 13 kuukauden aikana.

Arsenalin ja Arsènen liitto useimpia avioliittojakin pidempi

Vastakkaista ajattelua harrastetaan Lontoossa, jossa Arsenalin ja Arsène Wengerin välinen liitto on kestänyt jo reilun 20 vuotta. Wenger onkin täysin poikkeuksellisessa asemassa, mistä kertoo karu totuus ettei kukaan muu liigamanageri ole ollut nykyisessä pestissään edes viittä vuotta. Lähimpänä Wengeriä on Eddie Howe, joka on toiminut Bournemouthin käskyttäjänä lokakuusta 2012 asti. Eroa Wengerin pestin kestoon on yli 16 vuotta. Pronssille yltää vain pari viikkoa Howen jälkeen Burnelyn peräsimeen palkattu Sean Dyche.

Jos vain pääsarajassa tautoitta valmentaneet managerit lasketaan, on Wengerin jälkeen toisena listalla neljättä kauttaan Stokessa työskentelevä Mark Hughes ja kolmantena kolmatta sesonkiaan Tottenhamia edustava Mauricio Pochettino.

Monissa tapauksissa valmentajan vaihtaminen on ollut ainoa oikea ratkaisu ja tuottanut jälkikäteen arvioituna tulosta. Liigan kärkipäässä porskuttavien Liverpoolin, Chelsean, Manchester Unitedin ja Manchester Cityn managerit ovat hiljattain vaihtuneet, eikä niistä yhdestäkään juuri nokan koputtamista ole. Koko nelikko tarvitsi uudistumista ja nykyisten luotsiensa toimesta ne tekevät sarjan kärkitaistosta Spursin ja Arsenalin kanssa äärimmäisen kiinnostavan.

Arsene Wenger on pestinsä pituudessa omilla luvuillaan. Kuva: Getty

Myös pahoja huteja sattuu. Swansean palkaama Bradley ajoi joukkueen lyhyen pestinsä aikana putoamisviivan päältä sen alle. Edeltäjä Guidolin oli osoittanut venyvänsä edellisen kauden putoamistaistelussa riittäviin tuloksiin ja joukkue ei ennen hänen potkujaan näyttänyt erityisen suurelta putoajaehdokkaalta, mitä se tällä hetkellä on.

Nyt punnitaan onko tuore nimitys Clement oikea mies kääntämään vielä kurssin. Joka tapauksessa Joutsenet olisivat hyvin voineet jatkaa tähän saakka Guidolinilla ja harkita potkuja myöhemmin, mikäli tilanne sitä vaatisi.

Myös Phealanin potkut Hullin paidassa puhututtivat, vaikka joukkue löytyi sarjan viimeiseltä sijalta. Tiikereiden materiaali ei missään nimessä täytä liigakriteereitä ja Phelanin voidaan sanoa luotsanneen heitä olosuhteisiin nähden hyvin. Englatilainen valittiin jopa elokuun manageriksi. Uudella Tiikeri-manageri Silvalla onkin nyt melkoinen vuori kiivettävänä ja jos tuloksena on joku muu kuin sarjatason vaihtuminen, voidaan temppua pitää todella kovana työnäytteenä.

Usein kauden loppuvaiheilla putoamisuhan kanssa keimailevat joukkueet tekevät managerivaihdoksen hätäratkaisuna, jolla saisivat pelaajia heräteltyä ja uuden vaihteen silmään sarjapaikan pelastamiseksi. Viime kaudella Guidolinin Swansea onnistui tässä, mutta Newcastle ja Aston Villa eivät. Näitä pelastautumisyrityksiä tulemme varmasti näkemään myös tänä keväänä.

Valioliiga jatkuu viikonloppuna ja kierroksen kruunaa Manchester Unitedin ja Liverpoolin kohtaaminen sunnuntaina. Voit seurata Valioliigaa Viasatin kanavilta sekä Viaplay -palvelusta.

Turvaa Valioliiga-vetosi Unibetin lisäaikavakuutuksen turvin!

Kansikuva: Getty