Valioliigaennakko: Chelsea palaa mestaruustaisteluun maltillisin muutoksin

Chelsean viime kausi ei mennyt aivan kuten elokuvissa. Mestaruutta puolustaneiden lontoolaisten kaudesta muodostui todellinen pannukakku ja kesällä joukkueeseen onkin tehty maltillisia, mutta fiksuja korjausliikkeitä. Tietyt osa-alueet kaipaisivat vielä vahvistusta, mutta Chelsea tekee silti paluun sarjataulukon tutumpaan päähän.

Viime kausi

Hallitseva mestari lähti luonnollisesti suurin odotuksin viime kauteen. Syksystä muodostui kuitenkin täydellinen katastrofi ja ongelmia oli niin viheriöllä kuin sen ulkopuolellakin. Lähes kaikki joukkueen tähtipelaajista olivat kaukana tasostaan ja Chelsea oli pelillisessä umpisolmussa. Pelikentän ulkopuolella draamaa aiheutti muun muassa Jose Mourinhon antamat kyseenalaiset potkut fysio Eva Carneirolle, josta paisui laajaa julkisuutta saanut myräkkä.

Lontoolaiset voittivat kauden ensimmäisestä 16 pelistään ainoastaan neljä ja Mourinho saikin potkut joulukuun puolivälin jälkeen. The Special Onen lähtö aukaisi henkistä takalukkoa ja Chelsea pelasikin tämän jälkeen 15 peräkkäistä tappiotonta ottelua putkeen. Suuri kiitos kuuluu hankalaan paikkaan hypänneelle Guus Hiddinkille, joka astui Chelsean peräsimeen joukkueen ollessa putoamistaistelussa mukana. Hollantilainen sai nostettua siniset lopulta sarjataulukon kymmenennelle sijalle, vaikka Chelsea näytti jossain vaiheessa jopa taistelevan viimeisistä europaikoista. Pirteähköstä keväästä huolimatta kausi oli karvas pettymys mestarina kauteen lähteneille lontoolaisille.

Siirrot

Sisään: Antonio Conte (manageri, Italia), Michy Batshuayi (Marseille), N’Golo Kante (Leicester)

Ulos: Mohamed Salah (AS Roma), Papy Djilobodli (Sunderland), Stipe Perica (Udinese Calcio), Abdul Rahman Baba (Schalke, laina), Nathan Ake (Bournemouth, laina)

Lähtökohdat

Chelsean kannattajat voivat lähteä kauteen varsin positiivisin miettein, sillä viime kautta huonommin ei oikeastaan voi mennä. Mestari palasi karulla tavalla takaisin maanpinnalle. Viime kauden farssista huolimatta The Blues lähtee kauteen varsin maltillisin muutoksin. Tosin jo kauden loppu sen osoitti: Chelsean suurimmat ongelmat eivät löytyneet alisuorittaneista pelaajista.

Merkittävin muutos on uudeksi päävalmentajaksi palkattu Antonio Conte. Italian päävalmentajan paikalta saapunut Conte teki ennen maajoukkuepestiään upeaa työtä Juventuksessa kolmen kauden ajan voittaen mestaruuden jokaisen sesongin päätteeksi – Juventus hävisi Conten valmentamasta 151 ottelusta ainoastaan 15. Italialainen on loistava valinta juuri Chelsean peräsimeen. Taktiikkanerona tunnettu Conte pystyy tekemään joukkuesta enemmän kuin osiensa summan. Chelsea ei tule kauden aikana todennäköisesti häikäisemään viihdyttävyydellä, mutta pisteitä kertynee senkin edestä.

47-vuotias Conte on noussut nopeasti valmentajien eliittiin. Kuva: Getty

47-vuotias Conte on noussut nopeasti valmentajien eliittiin. Kuva: Getty

Chelsean joukkue on pysynyt varsin hyvin kasassa. Pitää muistaa, että lähes sama joukkue juhli Valioliigan mestaruutta reilu vuosi sitten, joten isoihin muutoksiin ei ole sinänsä ollut tarvettakaan. Tärkeintä on yhtenäisyyden palauttaminen sinisten keskuuteen. Merkittäviä lähtijöitä ei olekaan käytännössä lainkaan. Kaikki kaupatut pelaajat pelasivat jo viime kaudella lainalla muualla.

The Blues on vastaavasti tehnyt kesän aikana pari todellista täsmähankintaa. Lontoolaiset vahvistivat hyökkäystään hankkimalla 22-vuotiaan Michy Batshuayin Marseillesta. Belgialainen hyökkääjä teki viime kaudella Ligue 1:ssä 17 maalia ja omaa valtavasti potentiaalia. Batshuayi on tehnyt nuoresta iästä huolimattaan 159 ottelussa peräti 65 maalia Ranskan ja Belgian pääsarjoissa. Chelsea maksoi belgialaisesta lähes 40 miljoonaa euroa, mutta sijoitus oli erinomainen varsinkin tulevaisuutta ajatellen.

Toinen kesän merkittävistä hankinnoista on Leicesterin loistavan kauden kulmakiviin kuulunut N’Golo Kanté. Kesällä Ranskan EM-kisoissakin kotijoukkueen paidassa esiintynyttä Kantéa on kuvailtu pelityyliltään muun muassa Claude Makélélén kaltaiseksi, joka pelasi niin ikään Chelseassa viiden kauden ajan. Kanté istunee Conten sapluunaan kuin se kuuluisa nenä päähän.

Chelsean kohdalla on erittäin mielenkiintoista, että millä pelitavalla Conte lähtee sinisiä peluuttamaan. Italialainen on tullut tunnetuksi vahvasta puolustuspelaamisesta ja sekä Italian maajoukkueessa että Juventuksessa Conte käytti paljon muodostelmaa 3-5-2. Tähän Chelsean nykyisellä materiaalilla ei todennäköisesti aivan riittäisi paukut, koska se vaatisi käytännössä vähintään yhden erinomaisesti peliä avaavan topparin sekä erittäin hyökkäävät laitapuolustajat. Harjoituspeleissä Chelsea onkin pelannut perinteisemmillä 4-3-3 ja 4-2-3-1 muodostelmilla.

Avainpelaajat

Mestaruuskaudella Valioliigan parhaaksi pelaajaksi valittuun Eden Hazardiin tiivistyy oikeastaan sinisten koko viime kausi. Belgialainen oli todella kaukana omasta tasostaan eikä mikään tuntunut onnistuvan. Kauden lopussa Hazardinkin osalta alkoi näkyä viitteitä vanhoista tutuista otteista eivätkä ne taidot sieltä ole mihinkään kadonneet. Lumipallo lähti pyörimään väärään suuntaan ja kauden edetessä sitä oli lähes mahdotonta pysäyttää. Nyt Hazard pääsee aloittamaan puhtaalta pöydältä ja palannee vanhalle tutulle tasolleen.

Hazardin ilonaiheet olivat viime kaudella vähissä. Kuva: Getty

Hazardin ilonaiheet olivat viime kaudella vähissä. Kuva: Getty

Hazard muodostaa yhdessä Diego Costan ja Cesc Fabregasin kanssa Chelsean hyökkäyspelin tukijalan. Kolmikko oli viime kaudella kaukana parhaasta tasostaan, mutta mestaruuskaudella näimme mihin triosta parhaimmillaan on. Tämän Conte yrittäneekin valjastaa esiin jälleen tulevalle sesongille. Kanten saapumisen myötä sinisten keskikenttä on kokonaisuudessaan erittäin rautaisa.

Chelsealla riittää toki hyviä yksilöitä, mutta Conten joukkueissa avainasemassa on nimenomaan täydellisyyteen hiottu pelitapa. Taktisesti Contea etevämpää valmentajaa on hankalaa löytää ja italialainen kykenee myös reagoimaan tarvittaessa nopeastikin, mikäli jokin variaatio ei toimi. Conten vaikutus tulee näkymään suuresti tulevalla kaudella eikä Chelsea tule olemaan pelkästään yksilöiden yksittäisten onnistumisien varassa.

Ennakoitu avauskokoonpano (4-2-3-1)

Näyttökuva 2016-08-10 kello 2.13.05

Uhkakuvat

Diego Costa on laadukas hyökkääjä ja taistelee ehjänä pysyessään maalipörssin voitosta, mutta muuten Chelsean hyökkäyskalusto on varsin vaatimaton. Batshuayilta ei voi odottaa vielä avauskaudellaan ihmeitä eikä Loic Remy ole pystynyt hyödyntämään näyttöpaikkojaan. Costan loukkaantuminen olisikin katastrofi lontoolaisille. Chelsea on metsästänyt siirtomarkkinoilta hyökkääjää ja Romelu Lukakun mahdollisesta paluusta on liikkunut paljon huhuja.

Chelsea päästi viime kaudella 53 maalia, mikä oli seuran isoin määrä 2000-luvulla. Onkin hieman yllättävää, ettei siniset ole hankkineet kesän aikana vahvistuksia puolustukseen. Erityisesti luottoratsu Branislav Ivanovic oli täyttä kuraa lähes koko viime kauden, eikä Chelsean laitapuolustajatilanne näytä muutenkaan kovin kummoiselta, paikkaajien ollessa lähinnä omia nuorukaisia. Laatua on toki nyt jo kohtalaisesti, mutta loukkaantumisiin ei ole juurikaan varaa.

Conte on lähtökohtaisesti loistava valmentaja Chelsealle, mutta italialaisen pesti on miehen pelaaja- ja valmentajauran ensimmäinen kotimaan ulkopuolella. Tämä asettaa aina omat haasteensa, vaikka Conten tapauksessa floppaaminen ei olekaan todennäköistä.

Ota seurantaan

Michy Batshuayi. Nuorukainen murtautui jopa Belgian kesän EM-miehistöön, vaikka rooli kisoissa jäikin pieneksi. Batshuayi on kuitenkin osunut maajoukkueessa seitsemässä ottelussa kolmesti ja maaliverkko on muutenkin heilunut todella tehokkaasti läpi uran. Batshuayi on ehdottomasti tulevaisuuden isoja nimiä, mutta on mielenkiintoista nähdä minkälaisen roolin nuorukainen tällä kaudella saa. Pääsee pelaamaan toistaiseksi varsin paineettomasti, koska Costa on joukkueen ykköshyökkääjä. Varsinkin jos Chelsea ei hanki enää hyökkääjiä siirtoikkunassa, niin näyttöpaikkoja on varmasti luvassa. Toistaiseksi Batshuayi on onnistunut käyttämään ne erinomaisesti.

Arvio

Chelsea on tehnyt kesän aikana oikeita liikkeitä kurssin korjaamiseksi, vaikka parannettaviakin osa-alueita löytyy. Conte on erinomainen valinta juuri Chelsean päävalmentajaksi ja italialainen tulee nostamaan siniset jälleen sarjataulukon tutumpaan päähän. Faneille.comin rankingissa Chelsea löytyy sijalta kolme.

Faneille.comin Valioliigaranking 2016−2017:

3. Chelsea

4. Arsenal

5. Tottenham

6. Liverpool

7. West Ham

8. Leicester

9. Everton

10. Southampton

11. Stoke

12. Crystal Palace

13. Swansea

14. Bournemouth

15. Middlesbrough

16. WBA

17. Watford

18. Burnley

19. Sunderland

20. Hull City

Viaplay LogoLauantaina 13.8. alkava Valioliiga on koko kauden ajan katsottavissa Viasatin kanavilla sekä Viaplay-palvelussa

Kansikuva: Getty