Tuleva supertähti, floppi, ylihintainen, huippupelaaja – Evertoniin siirtyneessä Richarlisonissa tiivistyy nykyfutiksen lyhytjännitteisyys

Viaplay LogoLöytyykö Man Citylle pysäyttäjää, entä miten pärjäävät nousijat? Seuraa huippujännittävää Valioliigakautta 2018-19 Viaplay-palvelussa.

Kukaan ei oikein tiennyt mitä odottaa, kun Brasilian nuorisomaajoukkuepelaaja Richarlison saapui viime kesänä Watfordiin. Herhiläiset maksoivat vuonna 1997 syntyneestä laiturista reippaat 10 miljoonaa, mikä oli paljon tuntemattomasta pelaajasta, mutta ei suurta huomiota herättävä hintalappu Valioliigan ostovoima huomioiden.

Jo varhaisessa vaiheessa kävi ilmi, että Watford oli onnistunut hankkimaan todellisen timantin. Richarlison on klassinen brasilialainen ryysyistä rikkauksiin tarina, joka on pelastunut karuista faveloista jalkapallon avulla. Myös pelityyliltään Richarlison on hyvin brasilialainen: hän on taitava pallonkäsittelijä, joka muuttaa suuntaa terävästi ja ohittaa vaivattomasti.

Parikymppinen Nova Venecian poika hurmasi viime syksynä koko Englannin, kun Marco Silvan valmentama Watford keikkui koko syyskauden sarjataulukon paremmalla puolella. Richarlisonin valovoima ei rajoittunut pelkkiin näyttäviin ohituksiin, vaan nuorukainen summasi 15 ensimmäiseen otteluunsa tehot 5+4.

Sitten Everton tuli kosiskelemaan Silvaa ja Watford hukkasi otteensa. Oliko alamäki Evertonin syytä vai ei, sen tietää luultavasti vain Silva itse. Portugalilaismanageri sai lopulta kenkää tammikuussa, johon Richarlison reagoi tviittaamalla paljon puhuvan surunaama-emoijin. Tarina kertoo Richarlisonin olleen viime kesänä jo matkalla Ajaxiin, mutta Silvan kontaktien kautta hän päätyi Vicarage Roadille.

Ilmeisen hyvin potkut saaneen managerin kanssa toimeen tullut Richarlison hukkasi vireensä täydellisesti, eikä merkkauttanut kevään aikana ainuttakaan maalia tai maalisyöttöä.

Richarlison ja Marco Silva löysivät toimivan yhteyden Watfordissa. (Julian Finney/Getty Images)

Surkea kevät ei kuitenkaan hidastanut Silvaa ja Evertonia, jotka todella halusivat pelaajan Goodison Parkille. Pitkien neuvotteluiden jälkeen Richarlison esiteltiin Toffees-pelaajana heinäkuun lopussa. Sinipaidat pulittivat laiturista peräti 40 miljoonaa puntaa. Erinäisten lisäoptioiden myötä hintalappu saattaa nousta vielä 50 miljoonaan.

Kauppaa pidettiin yleisesti täydellisenä aivopieruna, sillä Everton maksoi mittavan summan pelaajasta, joka oli pelannut Englannissa yhden kaksijakoisen kauden. Usein esille nostettu tosiasia oli se, että nuorukainen oli maalannut edellisen kerran marraskuussa.

Jos Richarlisonin siirron laittaa kontekstiin ja pohtii sitä hintalapun taakse, voi kauppaa pitää todella riskialttiina. Monilta tuntui kuitenkin unohtuvan, että kyseessä on vasta 21-vuotias pelaaja, jonka potentiaali ja ominaisuudet voivat siivittää hänet todella pitkälle. Yhtäältä keskeistä on huomata Richarlisonin olevan managerille tuttu pelaaja, jonka lusitaani toden teolla halusi joukkueeseensa. Kolmas kauppaa puoltava tekijä oli Evertonin tukkoinen laitapelaaminen, sillä ryhmä ohitti viime kaudella toiseksi vähiten koko sarjassa. Toffeesilla oli näin ollen huutava tarve juonikkaalle laitapelaajalle, joka pystyy ohittamaan – kuten juuri Richarlison.

Ääni kriitikoiden kellossa muuttui nopeasti, kun nuori brassi taiteili kaksi osumaa Evertonin sarja-avauksessa Wolverhamptonia vastaan. Richarlisonin avausmaali oli nopeaa reagointia boksissa, mutta toinen todellinen taidonnäyte nuorukaisen kyvyistä. Vasemmalla pallon nopean syöttökombinaation päätteeksi saanut Richarlison kuljetti rankkarialueelle ja lähetti tarkan laukauksen aivan Wolves-maalin takatolpan juureen.

Ottelun jälkeen brassi keräsi ylistystä myös sosiaalisessa mediassa, jossa levisi video pelipaitansa nuorelle fanille antaneesta Richarlisonista. Käytännössä yhden ottelun myötä brassi kohosi kesän, jos ei huonoimmasta, niin ainakin typerimmästä ostoksesta potentiaaliseksi tulevaisuuden supertähdeksi, joka ei yhtäkkiä ollutkaan niin huono hankinta, mitä ennakkoon julistettiin.

Richarlison saattaa vielä flopata tai hän saattaa nousta Evertonin talismaaniksi. Hänestä voi tulla supertähti tai sitten ei. Esitysten taso on heitellyt, aivan kuten nuorilla pelaajilla on tapana. Toisinaan Richarlison on kentän kuningas, toisinaan hän jää pahasti pelin ulkopuolelle.

21-vuotiaan brassin reilun vuoden kestänyt Euroopan valloitus kuvastaa osuvasti nykypäivän huippujalkapallon lyhytjännitteisyyttä, joka on tv-rahassa kylpevässä Englannissa vielä potenssiin kaksi, sillä tulosta täytyy tulla tai päitä putoilee.

Samalla Richarlisonin vuoristoratamainen urakehitys ja siihen suhtautuminen heijastelee sitä, kuinka suureksi ja usein harhaanjohtavaksi spektaakkeliksi siirtomarkkinat ovat tänä päivänä muodostuneet. Pelaajia tunnutaan määrittelevän hintalapun mukaan ja Richarlison tuomittiin monien toimesta flopiksi jo ennen ensimmäistäkään virallista peliä Evertonin paidassa.

Kansikuva: Laurence Griffiths/Getty Images