Valioliigaennakko: Sunderland on jälleen suuri putoajaehdokas

Arvioissamme sijoitimme Hullin viimeiseksi ja heti sen perään sijalle 19. nousi esiin Sunderland. Joukkue aloittaa nyt kymmenennen peräkkäisen kautensa Valioliigassa, vaikka monen monta kertaa putoamispeikko on heidät jo mukanaan meinannut viedä. Yhdeksän kauden aikana paras suoritus on ollut sijoittuminen kymmeneksi. Kaikilla muilla kausilla loppusijoitus on ollut 13-17 välillä. Helppoa ei tule alkavallakaan kaudella olemaan.

Viime kausi

Kuten niin monta kertaa aikaisemminkin, oli viime kausi Mustille Kissoille todella vaikea. Hollantilainen Dick Advocaat aloitti joukkueen managerina, mutta seurajohto ei katsonut surkeita tuloksia kauaa ja potki hänet pois tehtävästään jo lokakuussa, alle kaksi kuukautta kauden alkamisen jälkeen. Advocaatin korvaajaksi valittiin Englainnin kentiltä erittäin tuttu mies, kokenut Sam Allardyce.

Kone yskähteli pitkään vielä Big Saminkin alaisuudessa ja jossain vaiheessa sarjapaikan uusiminen näyttikin epätodennäköiseltä. Joukkue kävi ensimmäisen kerran putoamisviivan paremmalla puolella 14. pelikierroksen jälkeen, jota seurasikin taas viiden ottelun mittainen tappioputki. Seuraavan kerran toivonkipinä heräsi 28. pelatun kierroksen päätteeksi, kun joukkue nousi uudestaan viivan yläpuolelle. Viimeiset kymmenen kierrosta olivat todella jännittäviä, mutta tälläkin kertaa Mustien Kissojen kiri riitti ja joukkue rantautui juuri ensimmäiselle turvalliselle sijalle, seitsemänneksitoista. Sunderland hävisi viimeisen kymmenen ottelun aikana vain yhden pelin.

Allardyce tuli todella haastavaan paikkaan, mutta onnistui kuin onnistuikin pitämään Sunderlandin sarjassa. Kokenut kärkimies Jermain Defoe oli isossa roolissa iskettyään peräti 15 liigamaalia.

Siirrot

Sisään:

Ulos: Emmanuel Giaccherini, Steve Harper, Steven Fletcher, Wes Brown, Danny Graham, Martin Smith, Mikael Mandron, Santiago Vergini, Liam Agnew, Adam Matthews (laina)

Lähtökohdat

Lähtökohdat ovat jälleen kerran todella haastavat. Viime kaudella onnistunut manageri Allardyce sai työtarjouksen siirtyä Englannin maajoukkueen peräsimeen, eikä ”Big Sam” kieltäytynyt siitä. Uudeksi käskyttäjäksi nimettiin Manchester Unitedista ja erityisesti Evertonista tutuksi tullut David Moyes. Skotlantilainen teki aikanaan hienoa työtä Evertonissa ja se palkittiin unelmapestillä Manchester Unitediin. Tuon jälkeen ura on edennyt pahasti laskusuunnassa, eikä pesti Punaisten Paholaistenkaan puikoissa kestänyt edes ensimmäisen kauden loppuun.

Nyt onkin mielenkiintoista nähdä saako Moyes pienemmän kaliiperin brittijengin iskuun, vain jatkuuko ura laskusuhdanteessa. Skotti saa käyttöönsä ainakin paperilla yhden sarjan heikoimmista materiaaleista ja työnsarka tulee olemaan kaikkea muuta kuin helppo. Toistaiseksi seurajohto on levännyt laakereillaan, eikä yhtäkään pelaajaa ole hankittu joukkueeseen. Suurten tv-rahojen takia monet kilpailijat vahvistavat joukkueitaan kovalla kädellä, eikä nyt ole missään nimessä varaa pudota kilpailun kyydistä.

Managerin vaihtaminen sotki varmasti osaltaan siirtokesän suunnitelmia, mutta pian olisi syytä alkaa toimimaan, jotta paketti ei ole aivan levällään sarjakauden alkaessa. Ensimmäinen ottelu pelataan jo alle kahden viikon päästä.

EVIAN-LES-BAINS, FRANCE - JULY 27: Patrick Van Aanholt of Sunderland shadows Roman Amlfintano of FCO Dijon during the pre-season friendly match between Dijon FCO and Sunderland AFC at Stade Camille-Fournier on July 27, 2016 in Evian-les-Bains, France. (Photo by Ian Horrocks/Sunderland AFC via Getty Images)

Sunderlandin Patrick van Aanholt on nähty kentällä taas kesän harjoitusotteluissa.

Avainpelaajat

Toivoa sopii, että Mustat Kissat hankkivat siirtoikkunan aikana pari uutta avainpelaajaa rinkiinsä, sillä nykyjoukkueessa tähtiloistoa ei juuri ole. Defoe on ehdottomasti mainittava avainpelaajaksi, hänen kantaessa viimeistelystä hyvin suuren vastuun myös ensi kaudella. Hollantilainen laitapuolustaja Patrick van Aanholt on yksi joukkueen parhaita pelaajia, eikä kalpene vertailussa monelle Valioliigan vasemmalle puolustajalle. Wahbi Khazri pystyy myös omalla panoksellaan tuomaan vaarallisuutta joukkueensa hyökkäyspeliin ja erikoistilanteisiin. Myös tammikuussa Stadium of Lightille tullut Lamina Kone on nostettava esille joukkueen avainpelaajista puhuttaessa. Lorientista tullut norsunluurannikkolaistoppari nousi heti koilisenglantilaisten ykköstoppariksi ja tulee olemaan sitä myös tulevalla kaudella.

Ennakoitu avauskokoonpano (4–1–4–1)

sunderland

Uhkakuvat

Vuodesta toiseen Sunderlandin yllä leijuu todella tummia pilviä ja monissa ennakoissa ympäri maailman joukkuetta on povattu yhdeksi putoajaksi. Tälläkin kertaa on täysin perusteltua epäillä joukkueen taipaleen pääsarjassa katkeavan tämän kauden päätteeksi. Kuten sanottua materiaali on sarjan heikoimpia, eikä ainakaan toistaiseksi siirtorintamalla ole tapahtunut mitään.

Moyesilta vaaditaan todella hyvää onnistumista, mikäli tälläkin kerralla Mustat Kissat onnistuvat väistämään putoamispeikon. Valioliigan bisnes kukoistaa ja pienimmätkin joukkueet pystyvät tekemään isoja satsauksia. Edessä saattaa olla kaikkien aikojen kovatasoisin kausi, joka voi hyvin olla Sunderlandille liikaa.

Ota seurantaan

Valioliigan eliittiin omalla pelipaikallaan noussut van Aanholt kannattaa ehdottomasti ottaa tarkemman seurannan alle. 25-vuotias vasen laitapuolustaja voi hyvinkin olla isompien joukkueiden kiikarissa ja myynti jopa tänä kesänä ei olisi mahdottomuus. Hyviä nousuja tekevä hollantilainen ei hyökkäyspelaamisestaan huolimatta laiminlyö tehtäviään puolustuksessa.

Arvio

Hyvästä managerinimityksestä huolimatta rankka arviomme on Mustien Kissojen putoaminen kauden päätteeksi. Joukkueella on hieno kyky venyä tiukassa paikassa ja ottaa kauden päätteeksi loppukiri, mikä on toistaiseksi pitänyt heidän pääsarjassa. Tällä kertaa kilpailu on liian kovaa ja heikko materiaali kostautuu joukkueen sijoittuessa sijoille 18-20.

Faneille.comin Valioliigaranking 2016−2017:

19. Sunderland

20. Hull City

Kansikuva: Getty

Lauantaina 13.8. alkava Valioliiga on koko kauden ajan katsottavissa Viasatin kanavilla sekä Viaplay-palvelussa.