Kaksinkertainen maalikuningas kumoaa väitteet HIFK:n vääränlaisesta taktiikasta: ”Ei pidä paikkaansa”

Ruutu LogoJännittävä Veikkausliiga-kausi on potkaistu vauhdilla käyntiin. Voit seurata parasta kotimaista jalkapalloa Ruutu+ -palvelun kautta.

 Kotimainen futiskausi on täydessä vauhdissa – katso kaikki pelit ilmaiseksi

Helsingin IFK:ta povattiin ennen kauden alkua mukaan Veikkausliigan putoamiskamppailuun, ja neljän kierroksen jälkeen joukkueen sijoitus löytyy juurikin noilta sijoilta. Stadilaiset eivät ole napanneet vielä yhtään voittoa, kun joukkue on pelannut peräti kolmesti tasan ja hävinnyt kertaalleen. Punapaitojen hyökkäyskaluston Juho ”Kirurgi” Mäkelä summaa Faneille.comin haastattelussa IFK:n alkukauden pakettiin.

– Valitettavasti vain kolme pistettä kasassa ja se pistemäärä ei vastaa peliesityksiämme. Olemme parantaneet pelillisesti talvesta tosi paljon ja rehellisesti sanottuna kolmessa pelissä loimme vastustajaa enemmän maalipaikkoja kuin vastustaja, mutta saimme jokaisesta vain pisteen. Pistemäärä harmittaa siinä mielessä, että se on varmasti sellainen, mitä ennakkokaavailuissa ulkopuoliset odottivat.

Joukkueen sisällä odotukset ovat kuitenkin erilaiset kuin monilla asiantuntijoilla ennen kauden alkua. Mäkelän mukaan ei olisi yllätys, jos joukkue olisi syksyllä viimeisen kierroksen jälkeen jopa kuuden joukossa.

– Minua se ei ainakaan yllättäisi. Pelit ovat näyttäneet, että meillä on todella hyvä joukkue. Olemme hallinneet pelejä ja pelin sisällä on ollut todella hyviä jaksoja. Tasaisuus on kuitenkin puuttunut, emmekä ole pystyneet pelaamaan yhtä ehjää ysikymppistä. Meidän pitää pystyä paremmin jäädyttämään pelimme johtoasemassa.

HIFK kiinnitti juuri kauden kynnyksellä riveihinsä Suomen A-maajoukkueen kaikkien aikojen toisiksi kovimman maalintekijän, kun se palkkasi kokeneen Mikael Forsselin. Mäkelälle hankinta tiesi sitä, että kilpailu peliajasta kasvoi, kun hän taistelee siitä nyt Pekka Sihvolan ja Forsselin kanssa. Isokokoisen Mäkelän mielestä minuutteja riittää kuitenkin kaikille.

– Varmasti riittää, mutta jokainen haluaa tietenkin pelata sen 90 minuuttia. Sehän on selvä. Jokaisen hyökkääjän pitää lähteä siitä, että on joukkueen ykköshyökkääjä. Se on ihan normaalia. Valmentajan tehtävä on sitten päättää, onko kentällä yksi, kaksi vai kolme hyökkääjää. Me kaikki kolme taistelemme siitä peliajasta. Nyt Peksi sai maalihanat kunnolla auki, ja meillä on Miklun kanssa kova näytönhalu seuraavassa pelissä, jotta mekin avaisimme hanat. Kilpailu on kovaa.

Moni IFK:n peliä tarkemmin seurannut on kritisoinut joukkuetta siitä, että peliryhmityksestä puuttuu kymppipaikan pelaaja, joka puolestaan on aiheuttanut sen, että selvä linkki keskikentän ja hyökkääjien välistä puuttuu. Mäkelä ei osta tätä väitettä.

– Ei pidä paikkaansa. Meillä on monenlaisia vaihtoehtoja siihen, miten keskikentän ja hyökkäyksen peli yhdistyy. Vaikka pelaisimme kahdella kärjellä, niin toinen meistä on alempana välillä. Ehkä siinä ajatellaan liian yksioikoisesti, kun pelaamme kahdella kärjellä, ettei meillä ole kymppipaikan pelaajaa. Tilanteet vaihtelee pelin mukaan todella paljon ottelun sisällä. Se on vain lähtötilanne paperilla. Mielestäni meillä on monenlaisia ratkaisuja siihen.

HIFK:n päävalmentaja Antti Muurinen on Mäkelälle tuttu mies hyökkääjän HJK-vuosilta. Mäkelän mukaan Muurisessa on paljon yhtäläisyyksiä menneeseen, mutta pari muutosta hän kokeneessa valmentajassa on huomannut.

– Paljon samaa hänestä löytyy vielä, mutta sanoisin, että vaatimustaso on noussut ja hänen näkemyksensä siitä, miten joukkue pidetään positiivisena, on kasvanut. Hän uskaltaa sanoa virheistä vuosi vuodelta enenmmän ja enemmän.

Isoihin maalimääriin tottunut Kirurgi on joukkueen tavoin taistellut maalinteko-ongelmien kanssa. Tällä kaudella verkko ei ole vielä kaksinkertaisen Veikkausliigan maalikuninkaan toimesta helähtänyt.

– Kyllä tässä koko ajan sormet ja jalat syyhyää, että pääsee palloa verkkoon iskemään. Ei ole itsellänikään lähtenyt, niin kuin toivoin. Se on ihan fakta. Neljä peliä pelattu ja nolla maalia, sekä pelaamisessa paljon parannettavaa. Jokunen maalipaikka on ollut, mutta ei ole ollut sellaisia 100-prosenttisia paikkoja, josta olisi pitänyt naulata se pallo maaliin. Se kuitenkin lähenee päivä päivältä ja pidän sitä haasteena, enkä ota siitä mitään apinaa selkääni. Olen ollut ennenkin kovissa paikoissa ja tämä on vain haaste itselleni, joka pitää pystyä kääntämään positiiviseksi. Kun kohtaan vaikeuksia, teen vain kahta enemmän töitä. Uskon vahvasti, että tämä kelkka kääntyy nopeasti.

Kansikuva: All Over Press/Matti Raivio