Top-10: Veikkausliigan talvisesongin kovimmat hankinnat

Suomifutiksen julmetun pitkä talvitauko alkaa hiljalleen lähestyä loppuaan, kun Veikkausliigajoukkueet palaavat parrasvaloihin uudistuneen Suomen Cupin alkaessa. Moni joukkue on uudistunut kovasti talven aikana ja päätimme listata pre-seasonin kovimmat pelaajahankinnat.

10) Babacar Diallo -> KuPS

KuPS on tehnyt talvikauden aikana useita mielenkiintoisia hankintoja ja yksi paperilla parhaista uusista nimistä on parin vuoden tauon jälkeen Kuopioon palaava ranskalaistoppari Babacar Diallo. Veikkausliiga on Diallolle tuttu sarja, sillä hän edusti ennen ensimmäistä KuPS-visiittiään Turun Interiä kolmen kauden verran. Interissä Diallo väläytteli potentiaaliin, mutta liiat virheet estivät nousut liigan eliittitopparien joukkoon. Kuopiossa Diallo sai kuitenkin kypsyyttä peliesityksiinsä, vaikka viime kaudella ranskalaisen taso ei lopulta aivan riittänyt vakioavauskokoonpanoon nousemiseen kovassa Itävallan pääsarjassa. KuPS tietää mitä odottaa Diallolta ja alkavalla kaudella tarjolla on isoa roolia joukkueen puolustuspäässä. Kunnossa pysyessään Diallo on tulevana kautena yksi sarjan parhaista toppareista.

9) Joel Mattsson -> HIFK

Joel Mattson on talven mielenkiintoisin hankinta liigaan nousseelta HIFK:lta. Suomen nuorisomaajoukkueiden vakiokasvo debytoi Veikkausliigassa kasvattajaseuransa IFK Mariehamnin riveissä jo vuonna 2015, mutta nuori vasemman laidan monipuolisuusihme löi lopullisesti läpi toissakaudella. Matsson aloitti uransa laitahyökkääjänä, mutta viime vuosina hän on pelannut paljon myös laitapuolustajana, erityisesti maajoukkuepaidassa. 19-vuotias pelimies on jo vakiinnuttanut tasonsa Veikkausliigassa, mutta tähtipelaajaksi nouseminen vaatisi tehojen selkeää kasvua, sillä 62 pelatussa liigaottelussa on syntynyt vain yksi vaivainen maali. Pahojen kielien mukaan Matsson siirtyi Helsinkiin vain kiertääkseen kasvattajarahoja Joni Kaukon tyyliin. On siis täysin mahdollista, että laituri vaihtaa maisemaa jo kesän siirtoikkunassa, mutta siihen asti HIFK-kannattajat pääsevät nauttimaan yhden maamme lupaavimman laiturin esityksistä.

8) Kaan Kairinen -> HJK

Kaan Kairinen on yksi Suomen lähihistorian lupaavimmista pelaajista. Vuonna 1998 syntynyt keskikenttäpelaaja debytoi Veikkausliigassa vasta 16-vuotiaana ja vuonna 2015 arvostettu brittilehti Guardian listasi nuorukaisen maailman 50 lupaavimman jalkapalloilijan listalle. Siirron tanskalaisen FC Midtjyllandin riveihin piti olla vain välietaappi matkalla astetta suurempaan seuraan, mutta nyt kolme vuotta siirron jälkeen Kairinen lähtee hakemaan uutta nostetta uralleen HJK:sta. Kairisen viime vuodet ovat olleet vaikeita ja loukkaantumisten sävyttämiä eikä keskikentän pelinrakentaja onnistunut murtautumaan nimivahvan Midtjyllandin pelaavaan kokoonpanoon. Valtava potentiaali ei ole kadonnut mihinkään ja parikymppisenä Kairisella on hyvin aikaa lyödä itsensä läpi myös Veikkausliigaa kovemmassa sarjassa. Nyt tärkeää olisi saada alle ehjä kausi isossa roolissa ja lähtökohtaisesti Kairinen lienee HJK:n tärkeimpiä pelaajia alkavalla kaudella.

7) Henri Toivomäki -> HJK

Henri Toivomäki on Lahden maineikkaan juniorihautumon kasvatteja. Lahjakas futari nousi nuorena miehenä FC Lahden edustusjoukkueen kokoonpanoon. Nuori hyökkäävä laitapuolustaja kiinnosti myös ulkomailla ja kesällä 2010 Toivomäki siirtyi Serie A:n Atalantaan lainasopimuksella. Atalanta ei halunnut kiinnittää Toivomäkeä riveihinsä, joten seuraavassa siirtoikkunassa matka jatkui legendaarisen Ajaxin riveihin. Toivomäestä povattiin Suomen ensimmäistä kansainvälisen tason laitapuolustajaa, mutta osittain loukkaantumisista johtuen lopullinen läpimurto ulkomailla on toistaiseksi jäänyt tekemättä. Varma ja luotettava Toivomäki on kuitenkin yksi Veikkausliigan parhaista laitapuolustajista, joka vahvistaa ainakin paperilla rutkasti HJK:ta alkavalla kaudella.

6) Sergei Eremenko -> SJK

SJK jysäytti vastikään yhden talven mielenkiintoisimmista hankinnoista tiedoittaessaan Sergei Eremenkon siirtyvän seuran riviehin kauden mittaisella lainasopimuksella. Eremenkon klaanin nuorimmainen on ollut jo pitkään kohuttu ja keskusteltu lupaus ja hän debytoikin Veikkausliigassa vasta 15-vuotiaana kaudella 2014 Jaron paidassa. Tuolloin Jaroa valmensi hänen isänsä Alexei Eremenko, joka alkavalla kaudella luotsaa SJK:ta. Nuorimman Eremenkon viime vuodet ovat olleet vaikeita ja rikkonaisia ja monen naureskelema siirto Latvian Spartak Jurmalan riveihin näyttää hetki hetkeltä typerämmältä. Eremenko siirtyi Jurmalasta kovin odotuksin Spartak Moskovan riveihin, jossa peliaikaa tuli kuitenkin vain seuran reservijoukkueen riveissä. Seinäjoella vastuuta luulisi tulevan paljon, mikä sopii nuorelle lopullista läpimurtoaan hakevalle pelaajalle hyvin. Eremenkon potentiaali ei ole kadonnut mihinkään ja Seinäjoella toivotaan, että se realisoituisi jo alkavalla kaudella.

Gideon Baah nousi HJK:n riveissä Veikkausliigan parhaiden pelaajien joukkoon. (Petteri Paalasmaa All Over Press)

5) Samuel Afum -> Ilves

Rajallisilla resursseilla operoiva Ilves on onnistunut viime vuosina mainiosti ulkomaalaishankinnoissaan. Seura joutui viime vuonna isoihin vaikeuksiin ykköskärki Marius Noubissin siirryttyä Belgiaan ja nyt tamperelaisseuran kannattajat toivovat, että talvella hankittu Samuel Afum olisi valmis hyppäämään Noubissin isohkoihin saappaisiin. Ainakin paperilla Afum vaikuttaa varsin kovalta hankinnalta, sillä 28-vuotias hyökkääjä on pelannut urallaan mm. Egyptin, Serbian ja Sveitsin pääsarjassa. Kaudet 2013-2016 Afum vietti Sveitsin suurseura Young Boysin riveissä isohkolla vastuulla, mutta sen jälkeen erinäiset vammat ovat jättäneet 180-senttisen hyökkääjän peliminuutit melko vähiksi. Kunnossa ollessaan Afumilla on kaikki mahdollisuudet pommittaa kaksinumeroinen määrä maaleja alkavalla kaudella ja hän voi hyvinkin olla uusi nimi pitkään Ilveksen erinomaisten ulkomaalaispelaajien listaan.

4) Issa Thiaw -> KuPS

Issa Thiaw on yksi oiva esimerkki Ilveksen nappiinmenneistä hankinnoista. Vuonna 1992 syntynyt senegalilainen pelasi useamman vuoden Romanian kahdella korkeimmalla sarjatasollaan ennen siirtymistään Tampereelle ennen viime kauden alkua. Thiawin potentiaali tiedettiin, mutta moni yllättyi, miten kova pelimies kyseessä olikaan. Puolustavan keskikenttäpelaajan tontilla parhaiten viihtyvä Thiaw on erittäin fyysinen ja pallovarma pelaaja, joka taitaa myös maalinteon. Ilves olisi halunnut pitää viime kauden parhaan pelaajansa riveissään, mutta astetta suuremmilla resursseilla operoiva KuPS latoi tiskiin tarjouksen, josta keskikenttämies ei voinut kieltäytyä. KuPS kamppailee alkavalla kaudella mestaruudesta ja Thiawille on varattu avauskokoonpanopaikka kuopiolaisten nimivahvalle keskiakselille.

3) Jerónimo Amione -> FC Lahti

FC Lahti tiedoitti viime kauden jälkeen pienentävänsä budjettiaan, joten joukkueen kannattajat eivät odotelleet talvikauden aikana seuran hankkivan kovin nimekkäitä pelaajia. Monen yllätykseksi Lahti kuitenkin pudotti yhden koko talvikauden kovimmista pommeista tiedoittaessaan tehneensä sopimuksen meksikolaishyökkääjä Jerónimo Amionen kanssa. Aminonen CV on harvinaisen kova, sillä 27-vuotiaalla monipuolisella hyökkääjällä on vyöllään yli 150 ottelua kovassa Meksikon pääsarjassa. Lahti onnistui viime kaudella maalinteossa vain 30 kertaa ja Aminonen odotetaan ottavan joukkueen selkeän ykköspyssyn roolin harteilleen. Potentiaalia on vaikka mihin, vaikka Amione suurimmat vahvuudet ovat muualla kuin maalinteossa.

2) Gideon Baah -> Honka

27-vuotias Gideon Baah palaa kolmen vuoden tauon jälkeen Veikkausliigakentille, kun kovaa joukkuetta kasaava Honka tiedoitti tehneensä topparin kanssa ensikauden kattavan sopimuksen. Baah siirtyi Suomeen kaudeksi 2013-2014 ja virheherkästä puolustajasta kuoriutui tulevan parin kauden aikana yksi koko sarjan parhaista pelaajista. Baahin maailmanvalloitus kariutui loukkaantumisiin, sillä ghanalaistopparin viime kaudet ovat olleet varsin rikkonaisia. Baahin pelikunto on pienoinen arvoitus, sillä hänen edellisestä ehjästä kaudestaan on jo aikaa, mutta 27-vuotias toppari on kunnossa ollessaan tulevalla kaudella pelipaikkansa paras pelaaja Veikkausliigassa.

1) Daniel Sjölund -> IFK Mariehamn

Daniel Sjölundin paluuta kotiin on odoteltu jo useamman vuoden ajan. Ahvenanmaan kaikkien aikojen paras jalkapalloilija ei koskaan täysin lunastanut häneen nuorena kohdistuneita valtavia odotuksia, mutta kirkkaasti yli 300 ottelua Ruotsin pääsarjassa on kova saavutus kenelle tahansa futarille. Parhaimmillaan ”Daja” kuului Suomen maajoukkueen avauskokoonpanoon ja vielä 35-vuotiaanakin keskikenttäpelaaja pelasi viime kaudella isoja minuutteja Ruotsin pääsarjassa IFK Norrköpingin riveissä. Sjölund ei ole enää aivan huippuvuosiensa vireessä, mutta kokeneen pelaajan pitäisi olla alkavalla kaudella yksi koko Veikkausliiga parhaista pelaajista.

Kansikuva: Petteri Paalasmaa All Over Press