HJK siirtyy japanilaisomistukseen jättikaupassa, tavoite Mestareiden Liigassa

Helsingin Jalkapalloklubi on ollut paljon mediassa viime vuoden lopulta alkaen koskien erinäisiä Japaniin kohdistuneita matkoja ja japaninkielisiä twitter-tilejä ja tähän syy selvisi tänään Suomen aikaan kuudelta aamulla. Tokiossa Japanin aikaan kahdelta toista pidetyssä Softbankin julkistustilaisuudessa, yritys ilmoitti ostavansa helsinkiläisjoukkueen koko osakekannan.

Softbank on tullut suomalaisille tutuksi ostettuaan tytäryhtiönsä GungHon avulla 51% osuuden huipputuloksia tahkoneesta Supercellistä 2.1 miljardilla dollarilla ja toimitusjohtaja Masayoshi Sonin mukaan ”Japanilaiselle kulttuurille ominaista on integroitua niihin maihin myös muutenkin kuin vain yritysmielessä.” Edellisen kerran Softbank on ostanut urheilujoukkueen vuonna 2005 ostaessaan Fukuoka SoftBank Hawks -baseballjoukkueen, joka pelaa baseball-hullun maan pääsarjassa erittäin menestyksekkäästi.

Japanista saadun tiedon mukaan seuran pelaajabudjetti moninkertaistuu nykyiseen verrattuna. Nousevan auringon maassa useasti käynyt toimitusjohtaja Aki Riihilahti sanoo, että: ”Tämä on mahtava tilaisuus HJK:lle ja suomalaiselle jalkapallolle. Uudet omistajat mahdollistavat kehityksemme aivan uudelle tasolle”. Isona asiana pitkässä sähköpostissa mainitaan Japanin toiseksi ylimmässä jalkapalloliigassa pelaavan Avispa Fukuokan kanssa solmittu yhteistyösopimus, jolla Softbank rakennuttaa urheiluakatemian Fukuokaan niin jalkapallon kuin baseballin käyttöön. Avispa Fukuokasta tulee samalla HJK:n ”farmiseura”, joka alkaa ruokkimaan pelaajia myös Suomeen päin. Ehkä tämä tarkoittaa sitä, että suomalaisia tullaan näkemään myös Japan Super Leaguen nurmilla?

SOFTBANK PURCHASES HJK

Softbankin Masayoshi Son ja HJK:n puheenjohtaja Olli-Pekka Lyytikäinen (Kuva: Softbank / All over Press)

 

Viime kauden eurounelman läheisyys ja harmittavat putoamiset Mestarien Liigan karsinnoista ja jääminen Eurooppaliigan lohkovaiheeseen kannustivat tähän päätökseen. HJK:n hallituksen puheenjohtaja Olli-Pekka Lyytikäisen mukaan: ”HJK:n pelaajapalkkabudjetti pelikaudella pysyi 2014 samassa kuin se on ollut edellisilläkin kausilla, eli noin 1,1 miljoonaa euroa ilman menestysbonuksia. Toisiksi pienin palkkabudjetti Eurooppaliigan B-lohkossa oli Club Bruggella, jonka pelaajapalkkabudjetti oli noin 25 miljoonaa euroa. Huolimatta huimista eroista, HJK pystyi haastamaan jokaisen joukkueen ja onnistui nappaamaan jopa kaksi voittoa lohkovaiheen otteluista.”

Ensimmäinen askel japanilaisessa nousussa ovat, jo aloittaneet Atomu Tanaka ja 190-senttinen Mike Havenaar, jotka molemmat antoivat erittäin hyviä näyttöjä kauden harjoituspeleissä. Kasvanutta pelaajabudjettia HJK on päässyt näyttämään jo hankittuaan rosteriin myös Ruotsin maajoukkuemaalivahti Daniel Örlundin, joka siirtyi Klubiin Rosenborgin riveistä. Uusia hankintoja ehdittiin jo aiemmin kutsua ”liian hyviksi” Veikkausliigaan, mutta Klubin ja Riihilahden katse onkin koko ajan ollut eurokentillä: ”[Tavoitteena on] nostaa budjettia muutamalla hankinnalla jo keväällä, mutta vahvistaa joukkuetta tuntuvasti kesällä siirtoikkunan auetessa, niin, että CL-jatkopaikka on realistinen jo tälle vuodelle.”

Ehkä pääsemme taas näkemään eurooppalaista huippufutista Helsingissä jo pian?

Kuvat: All over press